Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Νίκη Κεραμέως: Μετά τις 20 Μαΐου η απόφαση για το άνοιγμα δημοτικών-νηπιαγωγείων

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Ακραία Φαινόμενα» για το άνοιγμα των σχολείων σημειώνοντας  ότι η απόφαση για δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παρθεί μετά τις 20 Μαΐου.
«Από την αρχή αυτής της κρίσης ακούμε τους ειδικούς», τόνισε η υπουργός. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να επισημανθεί ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τη σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δομών έχει την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη της ειδικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων».
«Επιλέξαμε μια πιο συντηρητική στάση για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτή τη στιγμή και τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Μετά τις 20 Μαΐου και ανάλογα με την πορεία του ιού στη χώρα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν».
«Το μάθημα εκ περιτροπής έχει γίνει για συγκεκριμένους λόγους», τόνισε η κα Κεραμέως, ωστόσο συνοδεύεται από μια πιο εντατική διαδικασία. Όπως είπε, θα υπάρχουν οδηγίες για το πώς οι μαθητές θα καλύπτουν την ύλη από το σπίτι.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα. Παίρνουμε μέτρα προστασίας και έχουμε χρέος να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να μπουν στη νέα κανονικότητα».

Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα 4 Μαΐου


Τη Δευτέρα 4 Μαΐου τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι:
Λιανικό εμπόριο βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης
Ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού
Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
Αθλητικού εξοπλισμού
Ανθοπωλεία
ΚΤΕΟ
Κομμωτήρια – κουρεία
Κέντρα αισθητικής
Υπηρεσίες γυαλίσματος και επιδιόρθωσης υποδημάτων
Καταστήματα οπτικών
Καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Όλα τα καταστήματα οφείλουν να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα που αντιστοιχούν στο εκάστοτε είδος των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από την κυβέρνηση.   
Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:
- Η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι στις 10:00. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.
- Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις 9 Μαΐου, από τη Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 20:00.
- Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
- Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, μπορεί να είναι διευρυμένο από τις 7:00 έως τις 22:00 και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ' ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.

Εννέα οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Κυριακή 3 Μαΐου


Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια:
(38) παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:
(33) στην Αττική,
 (3) στην Κεντρική Μακεδονία,
 (1) στη Θεσσαλονίκη και
 (1) στο Βόρειο Αιγαίο.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (29) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.576) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (994) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
(433) παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(334) στην Αττική,
 (24) στην Κρήτη,
 (23) στη Θεσσαλονίκη,
 (11) στη Θεσσαλία,
   (9) στην Ήπειρο,
   (8) στη Δυτική Ελλάδα,
   (7) στην Κεντρική Μακεδονία,
   (6) στην Πελοπόννησο,
   (5) στα Ιόνια Νησιά,
   (2) στο Βόρειο Αιγαίο,
   (2) στη Δυτική Μακεδονία,
   (1) στο Νότιο Αιγαίο και
   (1) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (62.243) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Υπουργείο Παιδείας: Από τις 6 Μαΐου επιστρέφουν οι καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια


Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Ειδικά Σχολεία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου  Παιδείας, από την Τετάρτη 6 Μαΐου θα πρέπει οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων να βρίσκονται στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να προετοιμαστεί η επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Ειδικά Σχολεία (ΣΜΕΑΕ ΔΕ).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα ακολουθήσουν νεώτερες ενημερώσεις με λεπτομερείς πληροφορίες και οδηγίες για την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Το νέο και πιο δύσκολο στοίχημα από αύριο είναι να μείνουμε ασφαλείς»


Μία μέρα πριν την άρση των μέτρων στη χώρα μας ο υφυπουργός Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ανέφερε τα εξής:
«Πέρασαν 42 μέρες που ολοκληρώνονται αύριο στις 06.00 το πρωί. 1.008 ώρες ολοκληρώνονται αύριο, στις οποίες αποδείξαμε ότι οι Έλληνες είμαστε ικανοί για το καλύτερο.
Το νέο και πιο δύσκολο στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς.
Ο ιός είναι εδώ, δίπλα μας. Μπορεί να τον έχει ο καθένας. Αυτός ο ιός στοίχησε ζωές και ευθύνεται για την αγωνία, όλο αυτό το διάστημα. Από αύριο καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος απέναντι στον ιό που θα κρίνει την τελική έκβαση της μάχης.
Τηρούμε τους κανόνες; Πλησιάζουμε μέρα με τη μέρα στο μεγάλο μας στόχο για νίκη απέναντι στην πανδημία. Αν δεν τηρήσουμε πίσω θα γυρίσουμε πίσω. Σας καλώ να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Να το κάνουμε με τους όρους που έχουμε πει. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις και σε εκείνες εκτός του νομού μας».
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ποιοι πρέπει να φοράνε μάσκες προστασίας.

Υπουργείο Υγείας: Ένας θάνατος σήμερα, συνολικά 144 νεκροί, 6 νέα κρούσματα


Στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Κυριακής 3 Μαΐου,  ανακοινώθηκαν 6 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2620, εκ των οποίων το 55.4% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 595 (22.7%)θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1303 (49.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
37 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (21.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 92% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
78 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, σήμερα καταγράφηκε ένας θάνατος. Συνολικά οι νεκροί στη χώρα είναι 144.
Οι 38 ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 78207 κλινικά δείγματα.

Δώδεκα οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, το Σάββατο 2 Μαΐου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 2 Μαΐου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (52) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(33) στην Αττική,
  (5) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (4) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (3) στη Θεσσαλονίκη,
  (2) στη Δυτική Ελλάδα,
  (2) στην Πελοπόννησο,
  (1) στη Θεσσαλία,
  (1) στην Ηπείρου και
  (1) στη Στερεά Ελλάδα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (32) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.538) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (965) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (819) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(334) στην Αττική,
(158) στη Θεσσαλονίκη,
  (78) στην Κρήτη,
  (50) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (45) στη Θεσσαλία,
  (29) στην Πελοπόννησο,
  (27) στα Ιόνια Νησιά,
  (24) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (23 ) στη Δυτική Ελλάδα,
  (12) στην Ήπειρο,
  (12) στη Στερεά Ελλάδα,
  (11) στο Βόρειο Αιγαίο,
    (9) στη Δυτική Μακεδονία και
    (7) στο Νότιο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (61.810) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (3) παραβάσεις και συνελήφθησαν (3) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (562) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (540) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΕΟΔΥ: Ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες για την αντιμετώπιση της COVID-19

Ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της COVID-19.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί, οι οποίοι υπεβλήθησαν στον σχετικό έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του ιού SARS-CoV-2.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται εντός της ημέρας και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους.
Η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί για όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση πρόσληψης του ΕΟΔΥ και εργαστούν στο πρόγραμμα.
Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του Οργανισμού, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020».

Κορωνοϊός: Μία άγνωστη απειλή από τις θεραπείες στην εντατική


Προειδοποίηση για τον κίνδυνο διαταραχής της όρασης από τη θεραπεία στην εντατική των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό, εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).
Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, καθώς οι γιατροί συνδέουν τους πιο βαριά από τους ασθενείς με τις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, αναγκάζονται να βάζουν κάποιους από αυτούς σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Αυτό γίνεται για να διεγερθεί η ποσότητα του οξυγόνου που μπαίνει στο αίμα τους και να βελτιωθεί η οξυγόνωση του οργανισμού τους. Ωστόσο με τη στάση αυτή υπάρχει κίνδυνος απώλειας της όρασης, η οποία μάλιστα είναι μη αναστρέψιμη!
«Ο κίνδυνος αυτός είναι χαμηλός αλλά υπαρκτός», σχολιάζει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Αν και προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει σχετικές δημοσιεύσεις για ασθενείς με COVID-19, γνωρίζουμε πως είναι κάτι που υφίσταται σε ασθενείς οι οποίοι κατ' ανάγκην νοσηλεύονται σε πρηνή θέση για πολλές ώρες. 
Αυτό συμβαίνει, π.χ., σε ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύωρες εγχειρήσεις στη σπονδυλική στήλη για να αντιμετωπιστούν οι παραμορφώσεις της. Μερικές από αυτές τις επεμβάσεις εκτελούνται από την πλάτη, με τον ασθενή σε πρηνή θέση. 
Όσο περισσότερη ώρα παραμείνει ο ασθενής σε τέτοια θέση στη διάρκεια της εγχείρησης, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πληγεί η όρασή του».