Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: Ψήφισμα για τον Κωνσταντίνο Πέτσιο

 

To Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μόλις πληροφορήθηκε  σήμερα το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρώην Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνου Πέτσιου, συνήλθε εκτάκτως και αφού εξήρε την πολύπλευρη προσφορά του στη Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρέτησε επί δεκαετίες σε όλους τους βαθμούς της, καθώς και την εν γένει κοινωνική προσφορά του στην κοινωνία της Ηπείρου, ομόφωνα αποφάσισε:

• Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του

• Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του

• Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία και εφόσον αυτό είναι εφικτό

• Την ημέρα της κηδείας του οι σημαίες να είναι μεσίστιες σε όλα τα κτίρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου

• Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

ΕΟΔΥ: Ογδόντα θάνατοι σήμερα, 32.694 νέα κρούσματα

 


63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα θάνατοι σήμερα 32.694, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 32.694, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.568.215

(ημερήσια μεταβολή +2.1%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 624 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.952 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.559 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 640 (58.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 537 (83.91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 103 (16.09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.844 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 497 (ημερήσια μεταβολή -7.28%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 576 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Κινδυνεύουν οι ζωές των Ελλήνων ναυτικών, όσο το υπουργείο δεν εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στα ρυμουλκά πλοία

 


Την άμεση εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών στη ρύθμιση θεμάτων των ρυμουλκών πλοίων με στόχο την ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών ζητά ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Παναγιώτης Κουρουμπλής, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

 Ο κ. Κουρουμπλής, στην ερώτησή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισημαίνει ότι πριν αρκετούς μήνες είχε δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση θεμάτων των ρυμουλκών πλοίων, αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση, αφενός που βρίσκεται η διαδικασία και αφετέρου εάν τελικώς η Ελλάδα υιοθετεί πλήρως τα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφάλεια των ναυτικών. Εν συνεχεία υπογραμμίζει ότι «οι φορείς των ναυτικών ζήτησαν να συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο ΠΔ οι κανονισμοί που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμμορφωθεί πλήρως η χώρα μας με τις πρόσφατες οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙMO) και της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων (IACS), ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών και να αποφεύγονται ατυχήματα κατά τη διενέργεια εργασιών ρυμούλκησης. 

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Έκθεση Τροφίμων και ποτών (EXPOTROF) ΜΕC Παιανίας

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να συμμετάσχει  στην  Έκθεση Tροφίμων και Ποτών 8η(EXPOTROF)   -The Greek Fine Food Exhibition, η οποία θα λάβει χώρα μεταξύ 18-20  Φεβρουαρίου 2022 στο εκθεσιακό κέντρο ΜΕC Παιανίας. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των τοπικών προϊόντων, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Παράλληλα κατά την διάρκεια της έκθεσης  θα επιτρέπεται και η λιανική πώληση.

Επίσης, στο πλαίσιο της μεγάλης γαστρονομικής εκδήλωσης «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» η οποία πραγματοποιείτε κάθε χρόνο με μεγάλη συμμετοχή επώνυμων ΣΕΦ, θα δημιουργηθεί μια live γαστρονομική εκδήλωση αποκλειστικά για τα προϊόντα από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας που συμμετέχουν στην έκθεση. 

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων, να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να παραστούν, το αργότερο ως τις 15-01-2022 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr  

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο 26510-87151 (κ. Σοφία Φούκη).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

ΕΡΤ3: «Η γενιά των 17» -«Στόχος 6 – Kαθαρό Nερό και Aποχέτευση» την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, στις 13:00

 


 «Η γενιά των 17»

Στόχος 6- Kαθαρό Nερό και Aποχέτευση

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 στις 13:00

Με τον Στόχο 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση της Ατζέντας 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών ασχολείται το νέο επεισόδιο της αγαπημένης εκπομπής της ΕΡΤ3 «Γενιά των 17», αυτήν την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022, πάντα στις 13:00.

Η εκπομπή συναντάει την 15χρονη Χρύσα Τζήκα, μαθήτρια του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκης, που μετέχει στην εικονική μαθητική επιχείρηση FlowON. Η νεαρή μαθήτρια καταθέτει τις σκέψεις, τις ελπίδες, αλλά και τις αγωνίες της για την επάρκεια του πλανήτη σε νερό και για το θεμελιώδες δικαίωμα όλων σε αυτό

Μας αφηγείται το πώς η ίδια μαζί με είκοσι δύο ακόμα μαθητές κατέστρωσαν μια επιχείρηση με στόχους την εξοικονόμηση νερού και την καλύτερη υγιεινή σε καιρούς πανδημίας. Μαζί της γνωρίζουμε τις σημαντικότερες απειλές για τα υδατικά αποθέματα της Γης και το πώς μπορούμε να κλείνουμε γρηγορότερα υδροβιολογικούς κύκλους προκειμένου να ανακτήσουμε τους υδάτινους πόρους που χρειαζόμαστε.

Σκηνοθεσία-Μοντάζ: Αλέξανδρος Σκούρας

Σενάριο-Αρχισυνταξία: Τάνια Μινογιάννη, Άννα Ρούτση

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος

Εικονοληψία: Αλέξανδρος Σκούρας, Γιάννης Σίμος

Ηχοληψία: Άρης Αθανασόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα

Εκτέλεση Παραγωγής: Elc productions

· Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα

· Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.

Παρακάλαμος: Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου-Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου

 


Πρόγραμμα

Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022.

Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022.

Ξεκινούν οι ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής εξισωτικής αποζημίωσης

 

Έως τις 24 Ιανουαρίου οι ενστάσεις

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκινά σήμερα η διαδικασία υποβολής των ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής για την εξισωτική αποζημίωση, η οποία θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων και αφού ολοκληρώθηκε η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους του Μέτρου 13 για το έτος 2021, οι παραγωγοί, που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ενδικοφανείς προσφυγές, είναι όσοι έχουν ένταξη με κατάσταση έγκριση και αίτημα πληρωμής για Μ 13. Οι προσφυγές θα υποβάλλονται απευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του, μέσω της οθόνης "Υποβολή Ενδικοφανούς Προσφυγής πληρωμής" της Καρτέλας Αγρότη (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab ) > Μέτρο 13 > 2021 > ΠΛΗΡΩΜΉ που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο χρήστης δύναται να τροποποιήσει την υποβληθείσα προσφυγή του όσες φορές το επιθυμεί, εντός της δεκαήμερης προθεσμίας υποβολής ενδικοφανών προσφυγών. Το έντυπο θα είναι ανοικτό για καταχωρήσεις μόνο το χρονικό διάστημα υποβολής ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής.

Τριάντα δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 70.214 έλεγχοι, από τους οποίους οι 36.072 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 499 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 10 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         425 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    115 στην Αττική,

o    71 στη Θεσσαλονίκη,

o    32 στην Ήπειρο,

o    29 στα Ιόνια Νησιά,

o    28 στη Δυτική Ελλάδα,

o    26 στη Στερεά Ελλάδα,

o    25 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    22 στην Κεντρική Μακεδονία,

o    19 στην Κρήτη,

o    18 στη Θεσσαλία,

o    17 στην Πελοπόννησο,

o    13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

o     5 στη Δυτική Μακεδονία και

o     5 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 87.508 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 84.065 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.443 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.504 ομοειδείς παραβάσεις.

·         70 παραβάσεις και συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου για παράβαση του άρ. 285 Π.Κ και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη με πλαστό πιστοποιητικό νόσησης. Σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη για παράβαση του άρ. 285 Π.Κ,

- 5 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από υπαλλήλους καταστήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας καθώς και για εξυπηρέτηση 5 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 1 παράβαση στους πελάτες,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο παντοπωλείου, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη ύπαρξη αντισηπτικού στο εσωτερικό του καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 6 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση σε εμφανές σημείο πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 29.225 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.900 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΑΑΔΕ: Ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με την ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος

 


Από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι έγγαμοι φορολογούμενοι να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απαντά σε 20 ερωτήσεις αναφορικά με την ξεχωριστή δήλωση:

1. Πώς μπορώ να γνωστοποιήσω την επιλογή μου να υποβάλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr , στον σύνδεσμο https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis  είτε από εσάς με τους δικούς σας κωδικούς πρόσβασης είτε από ειδικά για τον σκοπό αυτόν εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

2. Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, τι θα συμβεί;

Στην περίπτωση αυτή οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2021.

3. Στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης Φ.Ε. συζύγων θα γίνεται συμψηφισμός φόρου μεταξύ συζύγων και βεβαίωση στο όνομα του συζύγου;

Όχι, θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

4. Επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων στις χωριστές δηλώσεις συζύγων;

Όχι, δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. από τους συζύγους.

5. Είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία;

Όχι, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

6. Πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου


Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα,  Κέντρο Υγείας- ISO BOX, 09:00-15:00

Άρτα, ISOBOX- Είσοδος Εκθεσιακού Κέντρου, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-12:00. 

Ρομποτική Μερική Νεφρεκτομή: Τα οφέλη

 


Τα τελευταία έτη, η Ρομποτική Μερική Νεφρεκτομή (ΡΜΝ) έχει επικρατήσει ως η μέθοδος εκλογής για την αφαίρεση επιλεγμένων, περιφερικών νεφρικών όγκων, <4 cm αλλά και >4 cm, όπου τεχνικά προσφέρονται για μερική αφαίρεση ή, αναγκαστικά σε όγκους οι οποίοι βρίσκονται σε μονήρη νεφρό προκειμένου ο ασθενής να μην οδηγηθεί σε νεφρεκτομή και αιμοκάθαρση.

Ωστόσο, ακόμη και με την προσθήκη του ρομποτικού συστήματος Da Vinci, η μερική νεφρεκτομή παραμένει μια δύσκολη τεχνικά επέμβαση για τον χειρουργό.

Πώς θα επιλέξει ο ασθενής;

Πολυάριθμες μελέτες κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) έχουν ως αντικείμενο τη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού εμπειρίας του χειρουργού στη ΡΜΝ και του βαθμού εμπειρίας του νοσοκομειακού κέντρου σε σχέση με τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα, αλλά και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές τις μελέτες είναι αρκετά ενδιαφέροντα.

«Φαίνεται λοιπόν ότι όσο πιο έμπειρος είναι ο ρομποτικός χειρουργός που θα διενεργήσει τη ΡΜΝ, τόσο περισσότερο μειώνονται τα ποσοστά των μετεγχειρητικών επιπλοκών, ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο, και επιπλέον επιτυγχάνονται καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα», αναφέρει ο κ. Βασίλειος Πουλάκης, Αν. Καθηγητής, Δ/ντής Γενικής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Ουρολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital.

Επιπρόσθετα, η εμπειρία του νοσοκομειακού κέντρου που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την ομαλή μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς (εξειδικευμένο προσωπικό, σωστή συνεργασία ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή).