Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Ξεκινούν 15 Ιουλίου οι αιτήσεις για το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει διαδοχικά ανά ομάδα Περιφερειών η υποβολή αιτήσεων για τη δεύτερη φάση του «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ». 
Ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 250 εκατομμύρια ευρώ (400 εκατομμύρια μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή που αναμένεται να καλύψει 25.000 κατοικίες.
Προωθήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση ο Οδηγός Εφαρμογής, στον οποίο διακρίνονται και οι βασικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη.
Πιο συγκεκριμένα:
- Καταργείται το άνω όριο στην 7η εισοδηματική κατηγορία
- Για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλον νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μια θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.
Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:
1.αντικατάσταση κουφωμάτων
2.τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
3.τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος
4.αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
5.αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής


Τον προσωρινό ανάδοχο ενός ιδιαίτερα χρήσιμου έργου για την οδική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών της  Π.Ε. Θεσπρωτίας, ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.
Πρόκειται για τη βελτίωση της οδού Πλαταριά- Σύβοτα, με τη δημιουργία δύο  κυκλικών κόμβων, δύο   λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και οδοφωτισμού αυτής στην περιοχή της Πλαταριάς. Το έργο είναι προϋπολογισμού 3.750.000 € και προσωρινή ανάδοχος αναδείχτηκε η  ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
Αποφάσεις για δεκάδες άλλα έργα
Εκτός του ανωτέρω, η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίασε έλαβε αποφάσεις για πλήθος άλλων έργων, τα οποία αφορούν τη βελτίωση οδικών και αγροτικών υποδομών, ως και την αποκατάσταση μνημείων. Συγκεκριμένα ανέδειξε προσωρινούς αναδόχους για τα εξής:
• «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού προς Κουκούλι Ζαγορίου», προϋπολογισμού 250.000,00 € Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.
• «Βελτίωση επαρχιακής οδού Κουτσελιό – Ελληνικό – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλατανούσα – Δαφνωτή», προϋπολογισμού 200.000 €. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.
• «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου από Κουτσελιό προς Ελληνικό», προϋπολογισμού 250.000 €. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.
• «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακού οδικού δικτύου Κόμβος Ελληνικού - Ελληνικό», προϋπολογισμού 120.000 €. Ανάδοχος Παναγιώτα Νάστου.
• «Κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση Μεσογέφυρα στον Αώο ποταμό, σύνδεση Μέρτζιανης με Μολυβδοσκέπαστη», προϋπολογισμού 608.000 €. Ανάδοχος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΦΛΗΣ

Με την Τατιάνα Αβέρωφ και τον Κων/νο Φάη η Σοφία Τζαρούχη σε εκδήλωση του Συλλόγου των εν Ιωαννίνοις Μετσοβιτών


Στην εκδήλωση του Συλλόγου των εν Ιωαννίνοις Μετσοβιτών με θέμα: «Βασιλαρχόντισσα: από τον μύθο στην πραγματικότητα» που πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» παρευρέθηκε η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Τζαρούχη. 
Η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. παρακολούθησε τις ομιλίες των διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών, απόλαυσε τα χορευτικά συγκροτήματα του δραστήριου Συλλόγου και θαύμασε τους πίνακες ζωγραφικής της έκθεσης με τίτλο: «Θάλασσα: Δύο όψεις» των Κ. Φάη και Δ. Μπάγκα.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η Σοφία Τζαρούχη είχε συναντήσεις με φίλες και φίλους της που κατάγονται την πριοχήτου Μετσόβου, ενώ συνάντησε την πρόεδρο του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ -Τοσίτσα, Τατιάνα Αβέρωφ αλλά και τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Φάη.

Ελεούσα Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν δύο άτομα, για διακίνηση και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών ουσιών


Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικό που βρισκόταν εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας και συνελήφθησαν από προστρέξαντες αστυνομικούς

Στην κατοχή των δραστών, βρέθηκε και κατασχέθηκε πάνω από (1) κιλό κάνναβης και μικροποσότητα ηρωίνης
Συνελήφθησαν, σήμερα (26-06-2019) το μεσημέρι στην περιοχή της Ελεούσας Ιωαννίνων, δύο άτομα (ένας 27χρονος ημεδαπός και ένας 32χρονος αλλοδαπός), οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή της Ελεούσας Ιωαννίνων, οι ανωτέρω δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, κατελήφθησαν να εναποθέτουν σε σημείο του δρόμου, ένα δέμα που, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (1) κιλού και (50) γραμμαρίων.
Σημειώνεται ότι το περιστατικό αντιλήφθηκε αστυνομικός του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, που βρισκόταν εκτός διατεταγμένης Υπηρεσίας, ενώ οι δράστες ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν άμεσα από κοινού με προστρέξαντες αστυνομικούς της Υπηρεσίας του.
Στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
δέμα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (1.050) γραμμαρίων,
μία συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (1) γραμμαρίου,
το χρηματικό ποσό των (205) ευρώ,
τρία κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για το Leader


Πλήρη ενημέρωση για τα νέα προγράμματα Leader ιδιωτικού χαρακτήρα, είχαν την ευκαιρία να λάβουν όσοι παρευρέθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 στο Δημαρχείο Παρακαλάμου από στελέχη της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι δράσεις που προκηρύχθηκαν και αναλύθηκαν τα περιεχόμενα του φακέλου υποψηφιότητας, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν κατά την υποβολή των φακέλων και τα κριτήρια επιλεξιμότητας κι επιλογής.
Επίσης παρουσιάστηκε ο τρόπος υποβολής της πρότασης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΠΣΚΕ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Φωτίου, ο εντεταλμένος Δ.Σ. κ. Τάσος Γιούνης, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και δημότες.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιοδεία Γιάννη Στέφου, Άρη Σπέγγου και Φανής Αναγνώστου-Κουμπλομάτη σε Ζαγόρι και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο N. Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές Άρη Σπέγγο και Φανή Αναγνώστου-Κουμπλομάτη πραγματοποίησαν περιοδεία τη Δευτέρα 24 Ιουνίου σε χωριά του Ζαγορίου. Επισκέφτηκαν υπηρεσίες του Δήμου και τη Δομή “Βοήθεια Στο Σπίτι” και συναντήθηκαν με πολλούς κατοίκους και επισκέπτες στο Τσεπέλοβο και τους Ασπραγγέλους.
Ο κ. Στέφος μαζί με τον συνυποψήφιό του κ. Άρη Σπέγγο επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο και την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη την Τρίτη 25 Ιουνίου.  Είχε συνομιλίες με τους υπαλλήλους των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, επισκέφτηκε και συνομίλησε με το προσωπικό των γραμματειών όλων των Τμημάτων, ενώ συναντήθηκε και με εργαζόμενους στην Επιτροπή Ερευνών καθώς και με τους τρεις αντιπρυτάνεις, κ. Γεωργάτο, κ. Νικολόπουλο και κ. Πασχόπουλο. 
Στη συνέχεια οι υποψήφιοι επισκέφθηκαν την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη όπου συνομίλησαν με τους υπαλλήλους και φοιτητές. Οι υποψήφιοι βουλευτές εντυπωσιάστηκαν από τη Μονάδα Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών με Ειδικές Ανάγκες, η οποία συστάθηκε μόλις πριν ένα μήνα. 
Ο διευθυντής της βιβλιοθήκης κ. Ζάχος, ο οποίος πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Μονάδας, παρουσίασε την προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου οι φοιτητές ΑΜΕΑ να έχουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση.

Μήνυμα του υποψήφιου βουλευτή Πρέβεζας με το Κίνημα Αλλαγής Κώστα Κωνή, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών


Η 26 Ιουνίου είναι η  Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, μια ημέρα, που σήμερα  βρίσκει τη χώρα μας σε μια μεταβατική περίοδο, σε μια περίοδο πολιτικών και όχι μόμο εξελίξεων.
Όλες οι ναρκωτικές ουσίες είναι μία ''ανελεύθερη'' επιλογή,  στην οποία οδηγείται ένας άνθρωπος από την ανάγκη να ξεφύγει  από τις δύσκολες συνθήκες  της πραγματικότητας, την ανεργία, τον αποπροσανατολισμό, την κρίση αξιών και την έλλειψη σωστών προτύπων.
Τα ναρκωτικά δεν οδηγούν μόνο στο φυσικό αλλά και στον κοινωνικό θάνατο, καθώς στερούν τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη ψυχαγωγία , στον αθλητισμό και οδηγούν τη νέα γενιά στην περιθωριοποίηση.
Τα ναρκωτικά δεν είναι πρόβλημα του κάθε χρήστη ξεχωριστά, μιας χώρας, μιας πόλης, μιας κοινωνίας αλλά υπόθεση όλων μας. Πρέπει να αναδείξουμε τα αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα και γιατί μέχρι τώρα η Ελληνική κοινωνία δεν το έχει εξαλείψει. Πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε:
Έναν Κεντρικό Σχεδιασμό, που θα έχει ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, χωρίς να απομονώνει και να τιμωρεί αλλά να θεραπεύει
Τη στήριξη των υπαρχουσών δομών πρόληψης  από τον Κρατικό προϋπολογισμό και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Την ύπαρξη προγραμμάτων που θα οδηγούν στη θεραπεία και όχι στη συντήρηση.
Να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτογενή πρόληψη στα σχολεία, στις σχολές, στο στρατό, στους χώρους όπου εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία, με στόχο την υιοθέτηση ενός δημιουργικού τρόπου ζωής με αξίες, ήθος, αξιοπρέπεια και στόχους και
Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα όλων των προγραμμάτων και των δομών.
Λέμε ΟΧΙ  στα ναρκωτικά!!!
Λέμε ΝΑΙ  στην εξάλειψη της μάστιγας των ναρκωτικών, για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη ζωή, για τα παιδιά και την νεολαία!!!!
Ενώνουμε δυνάμεις για μια κοινωνία αλληλεγγύης χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Προτεραιότητα δίνουμε στα προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης για την προστασία της νέας γενιάς από κάθε είδους εξαρτήσεις, αλλά και την προστασία ευπαθών ομάδων και δυνατότητα πρόσβασης στη θεραπεία για οροθετικούς και χρήστες.
Κώστας Κωνής

Υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στην εκλογική περιφέρεια Πρέβεζας

Η προεκλογική δραστηριότητα του Γιάννη Καραγιάννη


Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Καραγιάννης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του δραστηριότητας, επισκέφτηκε την Τρίτη 25/6 τα γραφεία της Διοίκησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και στη συνέχεια τη ΔΟΥ Ιωαννίνων όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πολίτες καθώς και με τους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους των υπηρεσιών της.
Την Τετάρτη 26/6 περιόδευσε στο κέντρο των Ιωαννίνων και στη συνέχεια επισκέφτηκε υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, το Δημαρχείο Ιωαννίνων, το Δημαρχείο Ζίτσας και τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οδό Β. Ηπείρου. Κατά τις επισκέψεις του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό των υπηρεσιών και να συναντηθεί με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη.

Κλικ στο γόνατο: Πόσο επικίνδυνο είναι;


Ακίνδυνοι είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ήχοι «κλικ» που προκαλούνται από την άρθρωση του γόνατος, ακόμα και των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να μη συνοδεύονται από πόνο ή δυσκολία στη μετακίνηση, διότι τότε αποτελούν ένδειξη υφιστάμενης πάθησης που χρήζει προσοχής και συχνά άμεσης.
«Παρότι δεν είναι η μοναδική, η άρθρωση του γόνατος παράγει συχνότερα αυτόν τον ήχο. Οι περισσότεροι τον αντιλαμβάνονται όταν κάνουν βαθύ κάθισμα ή εκτελούν  πλήρους εύρους κινήσεις. Γενικά, δεν ανησυχούμε για τα κλικ όταν δεν συνυπάρχει πόνος, οίδημα, ή δυσλειτουργία», μας εξηγεί ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου, χειρουργός ορθοπαιδικός, επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου - Γόνατος της Osteon Orthopedic & Spine Clinic. «Συνήθως τα αίτια αφορούν στους χόνδρους και στους μαλακούς ιστούς, όπως είναι οι σύνδεσμοι. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστη η παραγωγή ήχου κλικ από τα γόνατα που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική. Αν και προκαλεί ανησυχία στους χειρουργημένους ασθενείς, οφείλεται στην τριβή των επιφανειών της πρόθεσης. Η αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης ορισμένων κινήσεων ή ασκήσεων, απαλλάσσει τις περισσότερες φορές τους ασθενείς από αυτόν», διευκρινίζει ο Δρ. Σακελλαρίου.
Ωστόσο, μερικές φορές η άρθρωση φλεγμαίνει και πονά, κι η μετακίνηση των ασθενών γίνεται με δυσκολία. Κι αυτό διότι αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν την ύπαρξη αρθροπάθειας, που για την αντιμετώπισή της ή/και την αποτροπή της επιδείνωσής της απαιτείται θεραπευτική αγωγή.
Από τις συνηθέστερες αιτίες παραγωγής αυτού του ήχου από το γόνατο είναι η ρήξη του μηνίσκου. Ο μηνίσκος αποτελείται από δύο ελαστικούς δίσκους σχήματος C που λειτουργούν σαν μαξιλάρια και συγκρατούν το γόνατο στη θέση του. Βοηθά, επίσης, στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους, ώστε αποφεύγεται η τριβή των οστών μεταξύ τους. Στους νέους ανθρώπους, η ρήξη προκαλείται κυρίως λόγω τραυματισμού, συχνά από ξαφνική συστροφή ή άλλες κινήσεις, ενώ στους μεγαλύτερους οφείλεται σε εκφυλιστικούς λόγους.