Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου: Εκδρομή σε Μετέωρα και Τρίκαλα, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

 


Ανακοίνωση

Ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου διοργανώνει εκδρομή σε Μετέωρα και Τρίκαλα, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Επισκεπτόμαστε την Μονή του Άγιου Στέφανου στα Μετέωρα και την πόλη των Τρικάλων!

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ για τους ενήλικες και δωρεάν για τα παιδιά.

Για να δηλώσετε συμμετοχή καλείτε στα 6955375914 και 6947837001.

Φόρμα συμμετοχής θα υπάρχει και στην Αμπάριζα.

Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής 22 Σεπτεμβρίου 2024.

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Μεταγραφική ενίσχυση με τον Θοδωρή Ναούμ

 


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την προσθήκη ακόμα ενός ποδοσφαιριστή αυτή του Θοδωρή  Ναούμ

Ο Θοδωρής έχει αγωνιστεί στην Αμφιθέα στην Δαφνούλα,  στην Κρύα και στην ομάδα της Ελεούσας.

Μετά από μια μακροχρόνια απουσία από τα γήπεδα ο Θοδωρής επιστρέφει δυναμικά και ορεξάτος ώστε να βοηθήσει την ομάδα μας να κατακτήσει τους στόχους της!

Καλώς ήρθες Θοδωρή.

Πιστές στο ραντεβού τους οι υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 


Ενημερωτικά φυλλάδια και σχολικά προγράμματα με συμβουλές οδικής ασφάλειας διανεμήθηκαν από αστυνομικούς σε μαθητές και γονείς

Πιστές στο ραντεβού τους για ακόμη μία χρονιά ήταν οι αστυνομικές υπηρεσίες στην Ήπειρο κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αστυνομικοί βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε δημοτικά σχολεία κατά την προσέλευση μαθητών και γονέων για την καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού, όπου μοίρασαν ευχές, αλλά και φυλλάδια και σχολικά προγράμματα με συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Η συγκεκριμένα δράση πρόκειται για πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ενώ μέσα από το διανεμηθέν έντυπο υλικό δίνονται βασικές συμβουλές προς τους μικρούς μαθητές για την ασφαλή κυκλοφορία τους.

Επιπλέον, σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής αυξημένων μέτρων τροχαίας για τη νέα σχολική χρονιά, που θα διαρκέσουν  καθ’ όλο το χρονικό διάστημα του σχολικού έτους, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 92 έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου εύχεται σε όλους τους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς, καλή και ασφαλή σχολική χρονιά!

Νεκρή εντοπίστηκε η ηλικιωμένη που αναζητούνταν στα Πράμαντα

 


Nεκρή βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι η ηλικιωμένη που είχε εξαφανιστεί από τα Πράμαντα.

Την 75χρονη εντόπισε περαστικός κάτοικος της περιοχής  κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, σε ένα μονοπάτι που οδηγεί προς το καταφύγιο Πραμάντων.

Την υπόθεση ερευνά η Αστυνομία, ενώ τα αίτια θανάτου θα αναζητηθούν σε νεκροψία- νεκροτομή που θα γίνει.

Ιωάννινα: Διήμερο εκδηλώσεων στον Παραλίμνιο

 


Ετοιμάστε τα καλαθάκια και τις κουβερτούλες σας κι ελάτε δίπλα στη Λίμνη, στην περιοχή του “Δώδεκα”, στην οδό Δ. Φιλοσόφου, για ένα πικνίκ, σε έναν διευρυμένο δημόσιο χώρο, χωρίς την παρουσία οχημάτων!

Ο δήμος Ιωαννιτών, σε συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων υπαίθριων δράσεων στα Λιθαρίτσια και το Άλσος, ζωντανεύει δημιουργικά έναν ακόμη εμβληματικό χώρο της πόλης μας. Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς διοργανώνουμε ένα πικνίκ για μικρούς και μεγάλους στον Παραλίμνιο, γεμάτο διαδραστικά δρώμενα.

Το Σάββατο 14/09, από τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ και ολόκληρη την Κυριακή 15/09, στην πιο αγαπητή περαντζάδα της πόλης μας, ο Δήμος Ιωαννιτών, πόλη – πιλότος της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, διοργανώνει ένα γιορτινό διήμερο με θεματολογία που θα αφορά όλες τις ηλικίες.

Γιάννενα: 50ο Φεστιβάλ «ΚΝΕ – Οδηγητή» 12 – 13 και 14 Σεπτέμβρη, πάρκο «Λιθαρίτσια»

 


Με σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!» το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή μπαίνει στα 50 του χρόνια και το γιορτάζει!

Με ενθουσιασμό έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το «στήσιμο» του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στα Γιάννενα στο πάρκο «Λιθαρίτσια.

Οι πύλες του Φεστιβάλ ανοίγουν την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη για τρεις μέρες έως το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, και τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, φίλοι και οπαδοί βάζουν με μεράκι τις τελευταίες πινελιές στην προετοιμασία του πλούσιου προγράμματος. Τρεις μέρες γεμάτες μουσική, συζητήσεις, εκθέσεις βάζοντας πάνω απ’ όλα τις ανησυχίες και τον αγώνα της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή, την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία, αλλάζοντας τον κόσμο. Γιατί το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!

Φέτος κλείνουν πενήντα χρόνια που το Φεστιβάλ ΚΝΕ- “Οδηγητή” γράφει τη δική του ιστορία, ως ο μεγαλύτερος πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός της χώρας που αγκαλιάστηκε στο χρόνο από γενιές και γενιές μέχρι σήμερα.

Η διαδρομή του έχει ενώσει την δημιουργία εκατοντάδων καλλιτεχνών, τη φωνή, το μεράκι και την ανησυχία χιλιάδων νέων που κάθε χρόνο περνούν από τις εκδηλώσεις του. Το σύνθημα του 50ου Φεστιβάλ που θα αντηχήσει σε κάθε γωνιά της χώρας και στα Γιάννενα είναι: “Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο- Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!”

Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα για το τριήμερο στων εκδηλώσεων στα Γιάννενα έχει ως εξής:

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη:

• Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με τους “Τρείς Χάριτες & Μία”

• Αντιπολεμικό Ροκ με τους “AMRON 15”

• Βιβλιοπαρουσίαση: “Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο” από το Στέφανο Λουκά μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και συγγραφέα του βιβλίου.

Θα ακολουθήσει Ρεμπέτικο Γλέντι

• Παραδοσιακό γλέντι με το σχήμα “Οι Ασυμμάζευτοι”

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη:

• Αφιέρωμα στο τραγούδι της μεταπολίτευσης από συγκρότημα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Π.Ι.

• Μεγάλη συναυλία με τη Μάρθα Φριντζήλα

• Ηπειρώτικο Γλέντι

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη:

• Αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία “Σαλτάρει ο γλάρος το δελφίνι να στραβώσει…” από την ομάδα μουσικής του Στεκιού Πολιτισμού της ΚΝΕ στα Γιάννενα

• Ομιλία από τον Γιώργο Μαρίνο μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ

• Μεγάλη συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη

Το τριήμερο του Φεστιβάλ θα υπάρχει στο χώρο η έκθεση «Σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα» με τίτλο και θα λειτουργούν στέκια με δραστηριότητες για μαθητές, φοιτητές και βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

Διατίθενται κουπόνια ενίσχυσης του Φεστιβάλ από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Δήμος Ιωαννιτών: Ευχές για καλή σχολική χρονιά

 


Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά στο δήμο Ιωαννιτών.

Οι μαθητές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια γέμισαν τις σχολικές αυλές και δέχθηκαν τις ευχές όλων για πρόοδο και υγεία.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, παρέστη στον αγιασμό που έγινε στο συγκρότημα της Ακαδημίας και σε αυτόν του Λυκείου της Ζωσιμαίας.

Αντιδήμαρχοι και μέλη της Δημοτικής Αρχής παραβρέθηκαν σε αγιασμούς σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων τόσο στην πόλη όσο και στις Δημοτικές Ενότητες.

Ο κ. Μπέγκας απευθυνόμενος στους μαθητές ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα στα σχολεία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους για την επίλυση όποιου προβλήματος ανακύψει, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της προστασίας του δημόσιου χώρου.

Αγιασμοί και ευχές για καλή χρονιά στα σχολεία του Δήμου Ζίτσας

 


 Με τον καθιερωμένο Αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά σε όλα τα σχολεία του Δήμου Ζίτσας. Το πρωί της Τέταρτης (11/09/2024) στις σχολικές μονάδες του Δήμου στις τελετές παρέστησαν ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, και Πρόεδροι Κοινοτήτων. Όλοι τους αντάλλαξαν ευχές με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για καλή σχολική χρονιά.

Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος παραβρέθηκε στον αγιασμό που τελέστηκε στο Γυμνάσιο της Δ.Κ. Μεταμόρφωσης και ευχήθηκε στους μαθητές καλή πρόοδο. Απευθυνόμενος δε προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, τους διαβεβαίωσε πως ο Δήμος Ζίτσας θα συνεχίσει και με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την κατάργηση των Δημοτικών Σχολικών Επιτροπών, να στέκεται αρωγός στις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και να στηρίζει το έργο της.

ΠΗΓΗ:  www.zitsa.gov.gr

Πρώτο κουδούνι για τους μαθητές του Δήμου Πωγωνίου

 


Δυνατά ήχησε το σχολικό κουδούνι στις εκπαιδευτικές μονάδες του Δήμου Πωγωνίου που υποδέχτηκαν σήμερα τους μαθητές για τον καθιερωμένο αγιασμό με τον οποίο τελειώνει και επίσημα το καλοκαίρι της ανεμελιάς και ανοίγει μια νέα εποχή γνώσης και εκπαίδευσης.

Τα σχολεία ήταν έτοιμα να υποδεχτούν παιδιά και εκπαιδευτικούς καθώς συνεργεία του Δήμου Πωγωνίου προετοίμασαν τις σχολικές μονάδες που θα τους φιλοξενήσουν ώστε η νέα σχολική χρονιά να κυλήσει χωρίς κτιριακά προβλήματα.

Ο αγιασμός στο Γυμνάσιο και Λύκειο Δολιανών, τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη που ευχήθηκε σε μαθητές και καθηγητές καλή σχολική χρονιά και δήλωσε ότι ο Δήμος Πωγωνίου θα συνεχίσει να είναι αρωγός στον αγώνα τους. «Σήμερα κάνετε ένα νέο ξεκίνημα το οποίο φέρνει δημιουργικότητα, γνώσεις και ανανέωση, στοιχεία που είναι απαραίτητα για να προχωρήσετε στη ζωή σας. Ως Δημοτική Αρχή αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά σας και είμαστε στο πλευρό σας ώστε να παρέμβουμε όπου είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνει η μαθητική σας ζωή πιο εύκολη» τόνισε.

Καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε στους μαθητές και ο Πάτερ Χερουβειμ λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα από το καθήκον της γνώσης και του ήθους και την ευκολία της ανεμελιάς αλλά η σωστή επιλογή είναι αυτή που θα τους βοηθήσει στο μέλλον.

Νέος επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ο Σπύρος Υφαντής

 


Η περιφερειακή παράταξη  «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» συνεχίζει  το αντιπολιτευτικό έργο της στην  περιφέρεια Ηπείρου ορίζοντας  νέο επικεφαλή της στο περιφερειακό συμβούλιο τον  κ. Σπύρο Υφαντή.

Δεν κατανοούμε  τους  λόγους της ανεξαρτητοποίησης της κ. Τάτση και ζητάμε από αυτήν να παραχωρήσει την έδρα της όπως οφείλει σύμφωνα και με το άρθρο 16 του καταστατικού της παράταξης.

Μαρία Κεφάλα: Μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά

 


Το «πρώτο κουδούνι» για τη νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χτυπά σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας, σε ένα περιβάλλον πολλών και σημαντικών αλλαγών με στόχο ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον για όλους τους μαθητές, αλλά επίσης και για τους εκπαιδευτικούς.

Εύχομαι «Καλή σχολική χρονιά» στους μαθητές, στους γονείς τους και σε ολόκληρη  την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η νέα σχολική χρονιά μας βρίσκει περισσότερο έτοιμους από κάθε προηγούμενη και με σημαντικές αλλαγές που είτε υλοποιούνται ήδη είτε θα υλοποιηθούν στη διάρκειά της.

«Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους», έχει πει ο Πλάτωνας.

Το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε φέτος να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης με ρεκόρ μόνιμων διορισμών νέων εκπαιδευτικών και με έμφαση στην ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής.

“Κοινό των Ηπειρωτών”: Άμεση ανάγκη έναρξης του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας, Βασικής Υλικής Συνδρομής (πρώην ΤΕΒΑ) στην περιφέρεια Ηπείρου

 


Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση για την κοινωνία με την τεράστια ακρίβεια ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής θεωρούμε ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας η παροχή βοήθειας σε όσους συνανθρώπους μας τη χρειάζονται.

Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνεδρίαση στις 16-1-2024 ενέκρινε την υποβολή πρότασης της ένταξης έργου, για την Περιφέρεια Ηπείρου, στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» με τίτλο «Υλοποίηση Πλέγματος Δράσεων για την αντιμετώπιση της Υλικής Στέρησης με παροχή Τροφίμων ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΒΥΣ) προς τους απόρους της Περιφέρειας.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου οι διαδικασίες για την προκήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με σκοπό την προμήθεια τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής για τις ανάγκες του προγράμματος.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση για τους οικονομικά ασθενέστερους γίνεται κάθε μέρα και δυσκολότερη αφού η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει αποτελεσματικά για τη μείωση των τιμών και την ενίσχυση των εισοδημάτων, επιβάλλεται η άμεση έναρξη του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας, Βασικής Υλικής Συνδρομής  (πρώην ΤΕΒΑ) το οποίο θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας  Ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2024 ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξή μας Σάββας Δημητριάδης, έθεσε εκ νέου το θέμα της ανάγκης επίσπευσης της έναρξης του εν λόγω προγράμματος.

Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης σε θέματα ΙΛΙΓΓΟΥ – ΖΑΛΗΣ – ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

 


https://www.youtube.com/watch?v=kEqyVmWU5bc

Περίπου 15% του πληθυσμού απαντά θετικά στην ερώτηση «Είχατε κάποιο πρόβλημα ζάλης ή διαταραχής της ισορροπίας τους τελευταίους 12 μήνες»; Η συχνότητα εμφάνισης ιλίγγου αυξάνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα το 1/3 των ανθρώπων άνω των 65 ετών να αναφέρει ότι έχει βιώσει συμπτώματα ιλίγγου ή διαταραχής ισορροπίας.

Η λεπτομερής λήψη του ιστορικού, η ενδελεχής κλινική εξέταση και, ενίοτε, η διενέργεια εξειδικευμένων παρακλινικών εξετάσεων επιτρέπουν τη σωστή διάγνωση στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. O ίλιγγος, που ορίζεται ως ψευδαίσθηση κίνησης είναι σύμπτωμα και όχι διάγνωση. Σημαντικό ζητούμενο της πρώτης εξέτασης του ασθενούς με ζάλη ή ίλιγγο είναι ο διαχωρισμός του «περιφερικού» (λαβυρινθικής αρχής) από τον «κεντρικό» (οφειλόμενο σε βλάβες του εγκεφάλου) ίλιγγο. Στη συνέχεια, συχνά απαιτείται η συνεργασία ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για την κατάστρωση και εκτέλεση ενός επιτυχημένου θεραπευτικού πλάνου.

Εξειδικευμένα τριτοβάθμια κέντρα με Ειδικά Ιατρεία Ιλίγγου ή Νευρο-ωτολογίας λειτουργούν σε πολλές Πανεπιστημιακές Κλινικές της χώρας, όπου μπορεί να διενεργηθεί πλήρης κλινικός και παρακλινικός έλεγχος, καθώς και πρόγραμμα ασκήσεων για την πρόληψη των πτώσεων. Τα επείγοντα περιστατικά με οξεία εμφάνιση ιλίγγου εξυπηρετούνται στο πλαίσιο εφημερευόντων νοσοκομείων.

Ιατρείο Ιλίγγου και Διαταραχών Ισορροπίας                                                        
Α’ Νευρολογική Κλινική        Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο    

https://eginitio.uoa.gr/neyrologiki/exoterika_iatreia/eidika_neyrologika_iatreia/iatreio_iliggoy_kai_diatarachon_isorropias/

Νευρο-ωτολογικό Ιατρείο

Α’ ΩΡΛ Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο

https://www.neurotologyathens.com/el/clinical-activities/neurotological-clinic