Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Τι αλλάζει για πιστοποιητικά και μέτρα προστασίας στις πτήσεις εσωτερικού

 


Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε τις αλλαγές που αφορούν στα πιστοποιητικά/βεβαιώσεις εμβολιασμού και νόσησης που ισχύουν από εδώ και στο εξής στις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι ταξιδιώτες, για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο χωρίς τεστ, θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα (9) μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση, ή εναλλακτικά πιστοποιητικό νόσησης, η ισχύς του οποίου διαρκεί έως έξι (6) μήνες.

Σε σχέση με την προηγούμενη αεροπορική οδηγία (notam), η αλλαγή είναι στους χρόνους που ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, που από τους επτά (7) μήνες και τρεις (3) μήνες που προβλεπόταν πριν, τώρα θα ισχύουν για εννέα (9) και έξι (6) μήνες αντίστοιχα.

Ειδικότερα, η νέα notam πτήσεων εσωτερικού μετά και την τελευταία αλλαγή προβλέπει:

Οι επιβάτες προς όλους τους προορισμούς της χώρας οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα (9) μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση, σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE) είναι επίσης αποδεκτό.

2) Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως έξι (6) μήνες, σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

«Πράσινο» για την τέταρτη δόση σε πολίτες άνω των 70 και σε άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα

 


Από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα  Μαρία Θεοδωρίδου έγιναν  ανακοινώσεις το απόγευμα της Τρίτης για τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους άνω των 60 ετών.

Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 αναμένεται να γίνει σε άτομα μεγαλύτερα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες από την τρίτη δόση.

Επίσης:

Εγκρίθηκε η χορηγία της 4ης δόσης σε παιδιά 12-17 ετών σε ανοσοκαταστολή και με νοσήματα υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης.

Παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο - θα χορηγείται 3η δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η πλατφόρμα για τους 80 και άνω θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα για τους 70-79 ετών και ακολούθως για τους 60-69 ετών.

Νωρίτερα, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και έκανε την εισήγηση στο υπουργείο Υγείας, η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού να γίνει διαθέσιμη για όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών.

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα θάνατοι σήμερα, 18.988 νέα κρούσματα

 


1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα δυο θάνατοι σήμερα, 18.988 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.988, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.114.591

(ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 49.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.479 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.816 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (64.5% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 91.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 211 (58.94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 147 (41.06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.487 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή +4.31%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 426 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ποιοι πρέπει να το επανεκδώσουν το πιστοποιητικό νόσησης

 


Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να επεκτείνουν τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.

Μέχρι  τώρα το πιστοποιητικό νόσησης είχε διάρκεια τριών μηνών και πλέον η διάρκειά του πάει στους έξι.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω του gov.gr στη σελίδα https://eudcc.gov.gr/start/  να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης.

Στην ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρεται ότι «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Επίσκεψη του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Πωγωνίου

 


Με το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε οι εαρινός κύκλος επισκέψεων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Πωγωνίου.

Η ενδιαφέρουσα ενημέρωση που έκανε στα παιδιά ο Αρχιφύλακας του Α.Τ. Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Χρήστου απάντησε σε όλες τους τις απορίες σχετικά με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να τον εφαρμόσουν στην πράξη οδηγώντας τα μηχανοκίνητα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος.

Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να προγραμματίσουν την εκδρομή τους στο τηλ. 2653360129 και στην κ. Σοφία Τσέπα.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Παράταση προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων Δασικών Χαρτών όλων των προ-Καποδιστριακών ΟΤΑ της Π.Ε. Ιωαννίνων

 


Από την  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι με την   με αρ. πρωτ. 35103/4-4-2022 (ΑΔΑ: ΩΔΟΨΟΡ1Γ-ΦΡ1) απόφαση της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων, τροποποιείται η με αρ. πρωτ. 19448/19-2-2021(ΑΔΑ:6ΑΕΘΟΡ1Γ-ΝΑΩ) απόφαση της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων, όσον αφορά τις προθεσμίες και τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αντιρρήσεων.

Για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα των  Δασικών Χαρτών της ΠΕ Ιωαννίνων, έχει συσταθεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.) με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων, Ταχ. Δ/νση Μ. Κοτοπούλη 62- Τ.Κ. 45445, τηλ. 2651088030, 2651088031, 2651088041, 2651088042 & 2651088044, δ/νση ηλ. ταχυδρομείου (email): ddioa@apdhp-dm.gov.gr , όπου παρέχονται γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των αναρτημένων δασικών χαρτών και του τρόπου υποβολής αντιρρήσεων τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 07.30 π.μ. – 15.30 μ.μ.

Για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, το Σ.Υ.Α.Δ.Χ. δύναται να δέχεται κοινό, μόνο κατόπιν προηγούμενου ραντεβού, με βάση τους τιθέμενους περιορισμούς, που ισχύουν ανά περιοχή και τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Παρακάλαμος: Διακοπή ύδρευσης για καθαρισμό δεξαμενών νερού, την Τετάρτη 6 Απριλίου

 


Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Γυμνάσιο Δολιανών

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, το Γυμνάσιο Δολιανών σε συνεργασία με τον Δήμο Πωγωνίου διοργάνωσε την Πέμπτη 31 Μαρτίου εκδήλωση με καλεσμένη τη συγγραφέα Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη.

Η κ. Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη παρουσίασε στα παιδιά το νέο της βιβλίο «Μαμά, χάρισέ μου λίγο ουρανό» και δέχτηκε τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου είχαν μελετήσει το εν λόγω βιβλίο, καθώς ο Δήμος Πωγωνίου προσέφερε  αντίτυπα στα παιδιά.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 4 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 74.547 έλεγχοι, από τους οποίους οι 44.051 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 120 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 3 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         49 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 43 πρόστιμα των 300 ευρώ και 6 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    13 στη Θεσσαλονίκη,

o    10 στη Δυτική Ελλάδα,

o      6 στη Θεσσαλία,

o      5 στα Ιόνια Νησιά,

o      4 στο Βόρειο Αιγαίο,

o      4 στην Ήπειρο,

o      4 στη Δυτική Μακεδονία,

o      2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

o      1 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 105.780 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.103 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.677 των 150 ευρώ.

·         13 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.905 ομοειδείς παραβάσεις.

·         58 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Μακεδονία,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 3 άτομα, για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό τους στη χώρα,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ και 2 παραβάσεις των 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 5 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων. Επιπλέον, 2 παραβάσεις σε άτομα, για μη χρήση μάσκας σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από υπεύθυνο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 34.658 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.039 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» η απάντηση του αρμόδιου υπουργού για την απαλλαγή των Δήμων Δυτικής Αθήνας, από την καταβολή αντισταθμιστικών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής


 Σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού και ανεξάρτητου βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφορικά με την επιβάρυνση που υφίστανται οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, με διαχρονικές δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

               Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χαρακτηρίζει τον ΧΥΤΑ Φυλής, «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές».

«Δεχόμαστε αυξανόμενες καταγγελίες των πολιτών και των δημοτικών αρχών της περιοχής για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί», τόνισε ο βουλευτής και σημείωσε ότι «είναι σημαντική μεταξύ άλλων και η επιβάρυνση του οδικού δικτύου από τη διέλευση των απορριμματοφόρων οχημάτων, κυρίως μέσω των Δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου. Παραδόξως, οι εν λόγω δήμοι υποχρεούνται ετησίως να καταβάλλουν εκατομμύρια ευρώ στον ΕΣΔΝΑ, ως αντισταθμιστικά, για τη χρήση του ΧΥΤΑ», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα του ΧΥΤΑ Φυλής είναι ένα διαχρονικό αίτημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα ώστε να αποκαταστήσει η πολιτεία την αδικία που υφίστανται οι δήμοι».

               Κατόπιν αυτών, ο κ. Κουρουμπλής ερώτησε τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην απαλλαγή των δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης και Ιλίου από την καταβολή αντισταθμιστικών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, ποιο είναι το σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος λειτουργίας του και με ποιο τρόπο προτίθεται να συμβάλει στην αποκατάσταση του «βομβαρδισμένου» οδικού δικτύου λόγω της διέλευσης βαρέων απορριμματοφόρων οχημάτων;

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία το Γυμνάσιο Δολιανών

 


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία το Γυμνάσιο Δολιανών στα πλαίσια Περιβαλλοντικού Προγράμματος.

Με αφορμή το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Απριλίου ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων κατά την οποία η εισηγήτρια και δασολόγος κ. Μαρία Μπουκουβάλα μίλησε με τρόπο απλό και κατανοητό για την χρησιμότητα των δασών, τους κινδύνους που τα απειλούν, αλλά και γενικότερα για περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στην περιοχή του Πωγωνίου και απειλούν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπροσώπους του Δήμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου παρουσία της Διευθύντριας του Γυμνασίου κ. Φεβρωνίας Γιαννώρου, του Συλλόγου Διδασκόντων, του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Αναστάσιου Γιούνη και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πωγωνίου Γκέγκα  Κωνσταντίνου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 63χρονου ημεδαπού για παράβαση του άρθρου 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα


 Κατασχέθηκαν 1.601.200 λαθραία τσιγάρα

Στη σύλληψη ενός 63χρονου ημεδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση του άρθρου 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν. 2960/2001).

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη, με τη συνδρομή στελεχών της κινητής μονάδας ανίχνευσης ακτίνων X-RAY, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Φ/Γ όχημα με επικαθήμενο, εντοπίστηκαν, μεταξύ των εμπορευμάτων και συγκεκριμένα σε κρύπτες εντός ειδικά διαμορφωμένων φύλλων αλουμινίου, ένα εκατομμύριο εξακόσιες μία χιλιάδες διακόσια (1.601.200) τσιγάρα, ήτοι 80.060 πακέτα τσιγάρων, χωρίς να φέρουν την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης, με σκοπό να μεταφερθούν παράνομα στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 5 Απριλίου

 


Την Τρίτη 5 Απριλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISO BOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πνευματικό Κέντρο Κεφαλοχωρίου Κόνιτσας, 10:30-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-14:00.

“Τρώτε” τα νύχια σας; Δείτε τι μπορεί να σας συμβεί

 


Πολυάριθμα είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η ονυχοφαγία, δηλαδή το δάγκωμα ή κόψιμο των νυχιών με τα δόντια. Η ακούσια αυτή συμπεριφορά μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα για τα διαβητικά άτομα, αφού ενέχει τον κίνδυνο βακτηριακής ή μυκητιασικής λοίμωξης. Αιτία είναι η παρωνυχία που προκαλεί. Η προσπάθεια απομάκρυνσης της παρωνυχίδας με τα δόντια προκαλεί ένα μικρό σχίσιμο στο δέρμα, το οποίο γίνεται πύλη εισόδου μικροβίων και μυκήτων.

«Η ονυχοφαγία είναι μια χρόνια κατάσταση που έχει επαναλαμβανόμενο και καταναγκαστικό χαρακτήρα και παρατηρείται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, κυρίως νεαρής ηλικίας. Στην υιοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, με συχνότερους τους ψυχολογικούς. Οι επιπλοκές είναι ποικίλες και δυνητικά σοβαρές, τόσο στο δέρμα όσο και στα νύχια, και κυμαίνονται από αιμορραγία και εμφανή παραμόρφωση της κοίτης του νυχιού έως τη μόλυνσή τους. Ωστόσο, δεν περιορίζονται σε αυτές, αφού η ονυχοφαγία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα δόντια, στα ούλα και μολύνσεις στη στοματική κοιλότητα. Επίσης, οι ονυχοφάγοι έχει αποδειχθεί ότι φέρουν στο σάλιο τους υψηλότερο φορτίο εντεροβακτηριοειδών, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο συστημικών λοιμώξεων», επισημαίνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Τα εντεροβακτηριοειδή είναι μια οικογένεια αερόβιων και αναερόβιων αρνητικών κατά Gram βακτηρίων που περιλαμβάνει τόσο μη παθογόνους όσο και παθογόνους εντερικούς μικροοργανισμούς. Τα σημαντικά μέλη αυτής της οικογένειας είναι η Εσερίχια, η Κλεμπσιέλλα, η Σιγκέλα, η Σαλμονέλλα, η Σεράτια, η Providencia και ο Πρωτέας, που βρίσκονται κυρίως στο έδαφος, στο νερό, στα φυτά και στα ζώα. Προκαλούν εντερικές και συστημικές νόσους, όπως μηνιγγίτιδα, βακτηριακή δυσεντερία, ουρολοίμωξη και τροφική δηλητηρίαση.

Εκτιμάται ότι το 20% έως 30% του γενικού πληθυσμού συνηθίζει να “τρώει” τα νύχια του. Η συνήθεια είναι πιο διαδεδομένη στα άτομα ηλικίας 3-21 ετών. Μετά από αυτήν την ηλικία υπάρχει μια πτωτική τάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεσήλικες ονυχοφάγοι.