Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Συνελήφθη και ο δεύτερος δράστης της ληστείας σε βάρος 22χρονης ημεδαπής στα Ιωάννινα


Σε συνέχεια του σημερινού Δελτίου Τύπου σχετικά με την εξιχνίαση ληστείας σε βάρος 22χρονης ημεδαπής στην πόλη των Ιωαννίνων, ανακοινώνεται ότι συνελήφθη σήμερα (16-04-2018) το πρωί στα Ιωάννινα, ύστερα από επισταμένες αναζητήσεις αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και ένας 19χρονος υπήκοος Πακιστάν, συνεργός του 14χρονου, για το αδίκημα της ληστείας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες αργά το βράδυ στην πόλη των Ιωαννίνων, οι δύο δράστες πλησίασαν 22χρονη ημεδαπή πεζή και με την απειλή μαχαιριού και τη χρήση σωματικής βίας, της απέσπασαν το κινητό της τηλέφωνο και ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 20 Απριλίου, ώρα 13:00


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 20η Απριλίου 2018, ημέρα Παρασκευή & ώρα 13.00 το μεσημέρι για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
1. Κατακύρωση αποτελέσματος άγονης επαναληπτικής δημοπρασίας δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Μαυροπούλου – Δ.Ε. Δελβινακίου – Δήμου Πωγωνίου.
2. Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας δημοτικού καταστήματος (1 και 2) στην Τ.Κ. Βασιλικού – Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου – Δήμου Πωγωνίου.
3. Έγκριση όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ (ΦΑΣΗ Ι)»
προϋπολογισμού 74.400,00€ & διάθεση πίστωσης.
4. Έγκριση όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο «Βελτίωση – Αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας οικισμών Κτισμάτων και Νεοχωρίου Δήμου Πωγωνίου (ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου)» προϋπολογισμού 40.000,00€ & διάθεση πίστωσης.
5. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου κατά τη δικάσιμο την 25-04-18 ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων που αφορά την αρ. ΑΓ71/29-12-10 αγωγή της εταιρείας «ΒΛΑΧΑΣ Π-Σ ΑΤΕ» κατά Δήμου Πωγωνίου.
6. Ορισμός πληρεξούσιων δικηγόρων για άσκηση έφεσης στο Εφετείο Ιωαννίνων κατά της 48/18 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που εκδόθηκε επί της από 10-6-2009 αγωγής (αρ.κατ.292/12-6-09 που άσκησε ο ΑΣΜΕΚ κατά του Δήμου και  διεκδικεί τα ακίνητα στην θέση «Γαλάτες» Δ.Δ. Δολιανών).
7. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2018 Δήμου Πωγωνίου.
8. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον
προϋπολογισμό οικον. έτους 2018 του Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Συνελήφθησαν σε δασική περιοχή στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας, ένας 37χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 50χρονος ημεδαπός, για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθησαν, χθες (15-04-2018) αργά το απόγευμα, σε δασική περιοχή στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Παράτυπης Μετανάστευσης του Τμήματος Αλλοδαπών Θεσπρωτίας και της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Θεσπρωτίας, ένας 37χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 50χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενοι -κατά περίπτωση- για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους  καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων και πληροφοριών για εισαγωγή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία στη χώρα μας και μετά από συστηματικές έρευνες, εντόπισαν στην παραπάνω περιοχή, υπαίθριο χώρο αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών «καβάτζα», με περισσότερα από 121 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών είχε εισάγει, μεταφέρει και αποκρύψει εκεί ο 37χρονος αλλοδαπός, μαζί με έναν ακόμα συνεργό του, που αναζητείται, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της στο εσωτερικό της χώρας.
Επίσης, στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ένας 50χρονος ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε στην παραπάνω περιοχή να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και συνελήφθη καθώς εξακριβώθηκε η συμμετοχή του στην εισαγωγή και απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
• πέντε ταξιδιωτικοί σάκοι με -108- δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -121- κιλών και -492- γραμμαρίων
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και
• κινητό τηλέφωνο
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ το προανακριτικό έργο ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Δήμος Πωγωνίου: Υποβολή Δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, από 15 Οκτωβρίου 2018 έως 15 Ιανουαρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για δημοπρατήσεις και ανάδειξη αναδόχων έργων


Η δημοπράτηση της Μονάδας «Επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου  Ζαλόγγου, οικισμών παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας», ως και νέα έργα για την  αποκατάσταση της βατότητας οδών από κατολισθητικά φαινόμενα και προσβάσεων  προς παραγωγικές μονάδες, αναμένεται να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό  διάστημα με αποφάσεις που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας  Ηπείρου.  Αναλυτικά:
Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα αποκατάστασης:
 «Άμεση αποκατάσταση οδών προς παραγωγικές μονάδες στις Τ.Κ. Πλατανούσας και Δαφνωτής», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ
 «Άμεση αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων οδικού τμήματος προς Ι.Μ. Ροβέλιστας Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ
 «Άμεση αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στα όρια του Δ.Δ. Παλιουρής» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ
 «Αποκατάσταση βατότητας στο οδικό δίκτυο στα όρια των Δ.Δ. Νέας Σινώπης και Καναλίου», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ
 «Αποκατάσταση κατολίσθησης στο Παλαιοχώρι Αθαμανίου Άρτας» προϋπολογισμού 25.000 ευρώ
 «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για αποκατάσταση βατότητας και πρόσβασης προς οικίες και κτηνοτ4ροφικές εγκαταστάσεις στα όρια του πρώην Δήμου Αράχθου», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ
Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:
 «Κατασκευή Ε.Ε.Λ.» της πράξης «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας
και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου και οικισμών Λούτσας και παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας», προϋπολογισμού 6.600.000 ευρώ
 «Βελτίωση – συντήρηση οδού σύνδεσης Ε.Ο. Ανατολή – Κατσικάς με την πόλη των Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
 «Αποκατάσταση οδού Μικρή Γότιστα – περιοχή Κούγκα» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ
Τέλος αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι για τα έργα:
 «Προστασία Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων από συνδετήρια οδό προς Αμπελιά Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 44.500 ευρώ. Ανάδοχος Ράπτης Χρήστος
 «Συντήρηση δρόμου Μηλιά – Καταρράκτη», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Ανάδοχος Ιωάννης Σταύρου
 «Μελέτη κυκλικού κόμβου Πλαταριάς και τμήματος οδού Πλαταριάς – Συβότων», προϋπολογισμού 24.000 ευρώ. Ανάδοχος: Κοτσώνης Κωνσταντίνος-Φώτιος Σπύρου-Κώτσης Αιμίλιος

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σε διαρκή ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση ζητημάτων από την κατολίσθηση στην Κρυοπηγή Πρέβεζας


Σε ενημέρωση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, για την εν εξελίξει μεγάλη κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Κρυοπηγής Πρέβεζας, προέβη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως ανέφερε,  για το σύνολο της Π.Ε. Πρέβεζας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση κήρυξής της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων του περασμένου χειμώνα.
Πέραν αυτού  την περασμένη Παρασκευή- μετά από εισήγηση της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας- από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει ζητηθεί επί πλέον νέα κήρυξη της περιοχής της Κρυοπηγής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κατολισθητικό φαινόμενο.
Στο διάστημα που μεσολάβησε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, έδωσε προσωρινή πρόσβαση  για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και των αγροτών. 
Παράλληλα από την Παρασκευή, μετά από έγγραφο της Περιφέρειας   ενεργοποιήθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΙΓΜΕ και ΓΓΠΠ και η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ θα προχωρήσει άμεσα στην πραγματοποίηση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης με σκοπό την εξέταση κατολισθητικών φαινομένων και των επιπτώσεων τους, καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες κατασκευές (κατοικίες, οδικό δίκτυο και συνοδά έργα). «Έχουμε μια καλή συνεργασία με το ΙΓΜΕ, και ο, τι ζητηθεί εκ μέρους του θα το παράσχουμε», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Κακαβιά Πωγωνίου: Σύλληψη 56χρονου υπηκόου Αλβανίας διωκόμενου με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, για παραβάσεις της Νομοθεσίας «περί ναρκωτικών»



Συνελήφθη, σήμερα (16-04-2018) μετά τα μεσάνυκτα, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 56χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.
Αναλυτικότερα, ο 56χρονος επιχείρησε να εισέλθει στη χώρα, μέσω του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Κακαβιάς και όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των Ιταλικών Αρχών, για κατοχή και μεταφορά, με σκοπό την πώληση, πέντε κιλών κοκαΐνης, πράξη που διαπράχθηκε το έτος 2000 στην πόλη Μπέργκαμο Ιταλίας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Περιφέρεια Ηπείρου: 1η τροποποίηση χρονοδιαγράμματος υποβολής αιτήσεων νέων γεωργών


Εγκατάσταση νέων γεωργών (υπομέτρο 6.1)

Τροποποίηση χρονοδιαγράμματος υποβολής αιτήσεων νέων γεωργών στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Αττικής
Υπογράφτηκε η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος υποβολής της 2ης πρόσκλησης του προγράμματος νέων γεωργών (Μέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020).
Η 2η πρόσκληση εφαρμόζεται στις Περιφέρειες στις οποίες μετά την 1η Πρόσκληση προέκυψε υπόλοιπο δημόσιας δαπάνης δηλαδή στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος.
Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων στήριξης της 2ης πρόσκλησης τροποποιείται ως εξής:
Ως περίοδος για την απόκτηση ονόματος και κωδικού χρήστη για καταχώρηση αίτησης στήριξης ορίζεται η περίοδος από 15-3-2018 έως και 16-4-2018.
Ως περίοδος σύνταξης και οριστικοποίησης των αιτήσεων στήριξης από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής αιτήσεων στήριξης ορίζεται η περίοδος από 15-3-2018 έως και 3-5-2018.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο ΠΣΚΕ πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 20-4-2018.
Η υποβολή των φυσικών φακέλων υποψηφιότητας πραγματοποιείται έως τις 17/5/2018 στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-φακέλων υποψηφιότητας, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr
Αναλυτικότερα στοιχεία για τους όρους, προϋποθέσεις και υποχρεώσεις που διέπουν το μέτρο υπάρχουν στην πρόσκληση του μέτρου η οποία έχει αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, www.minagric.gr  και www.agrotikianaptixi.gr

Άμεση σύλληψη 16χρονου αλλοδαπού για ληστεία σε βάρος 22χρονης ημεδαπής στην πόλη των Ιωαννίνων


Αναζητείται συνεργός του

Συνελήφθη, χθες (15-04-2018) αργά το βράδυ στα Ιωάννινα, ααστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 16χρονος υπήκοος Πακιστάν, σε βάρος των οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για ληστεία κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, χθες αργά το βράδυ στην πόλη των Ιωαννίνων, ο 16χρονος μαζί με έναν ακόμα συνεργό του που αναζητείται, πλησίασαν 22χρονη ημεδαπή πεζή και με την απειλή μαχαιριού, της απέσπασαν το κινητό της τηλέφωνο και ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου.
Εκδόθηκαν αστυνομικές αναζητήσεις, στο πλαίσιο των οποίων αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, εντόπισαν τον 16χρονο να κινείται πεζός στην παραπάνω περιοχή και τον συνέλαβαν.
Κατασχέθηκε το μαχαίρι που χρησιμοποίησαν οι δράστες, ως μέσο τέλεσης της ληστείας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Χαιρετισμός του βουλευτή Γιάννη Στέφου στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος απηύθηνε χαιρετισμό στην πρώτη πανελλήνια συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης, που έγινε στα Γιάννενα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η πρώτη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών, του Πνευματικού Κέντρου και του ΠΕΔ Ηπείρου, γεγονός που ο βουλευτής ανέδειξε στον χαιρετισμό του, τονίζοντας ότι ένας τέτοιος φορέας έλειπε από τα πράγματα και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.
Αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτισμού ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η οποία θέτει συνθήκες και όρους κοινωνικής διαμόρφωσης αλλά και άσκησης πολιτικής και πολιτιστικής δράσης. Είπε χαρακτηριστικά: «Αν πολιτισμός, όπως είπε ο Φεμπρ, είναι η αρετή της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας, τότε στην σημερινή Ελλάδα τον χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Σε μια κοινωνία που τείνει να συντηρικοποιείται όλο και περισσότερο κάτω από την επίδραση νεοφιλελεύθερων ιδεολογιών και αξιών, ο πολιτισμός, δηλαδή η εξάσκηση της ειλικρίνειας και της ευγένειας, μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα στην εξάπλωση του νεοσυντηρητισμού, του φασισμού και του ναζισμού. Ο πολιτισμός ως ατομική και συλλογική έκφραση μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αναζήτηση, στον κοινωνικό διάλογο, να (ανα)κατασκευάσει ταυτότητες και συλλογικότητες. Ο πολιτισμός μπορεί να συμπεριλάβει κι όχι να αποκλείσει».

Θανάσιμος τραυματισμός του 36χρονου οδηγού μηχανής στο 149,5ο χλμ της Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων


Μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας 36χρονος, εξετράπη της πορείας της, αργά το βράδυ της Κυριακής στο 149,5ο χλμ της Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων στην Άρτα, προσέκρουσε σε μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας και στη συνέχεια ανετράπη. Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 36χρονου οδηγού.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Αναβίωσε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, στον υπαίθριο χώρο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, το παραδοσιακό έθιμο-χορός ''Καγκελάρι'', την Κυριακή το μεσημέρι 15 Απριλίου 2018


Την ονομασία του Καγκελάρι  ή Μπαϊραχτάρης την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα,τα διπλώματα του κύκλου που κάνουν οι χορευτές.
Κατά τη διάρκεια του χορού, ο πρώτος του χορού, γυρνά αριστερά, δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο, μικρότερο κύκλο. Το σφιχτό πιάσιμο των χεριών  και τα έντεχνα στριφογυρίσματα  επινοήθηκαν  στα χρόνια της σκλαβιάς, για να ανταλλάσουν οι Ηπειρώτες κάποια μηνύματα και πληροφορίες, χωρίς να παίρνουν είδηση οι Τούρκοι. 

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός γέρου Ηπειρώτη από τους Παπαδάτες Πρεβέζης που χόρεψε το χορό αυτό στο χωριό του πριν από 1912:
''Για μας τότε το Καγκελάρι ήταν ξέσπασμα. Με τα σφιχτοδεμένα χέρια μας, ήτανε σαν να δίναμε ο ένας στον άλλο θάρρος. Και το πάτημά μας στον σκοπό του χορού ήταν δυνατό και οργισμένο. Έμοιαζε σαν να πατούσαμε την τυραννία...''
Τα τραγούδια δεν συνοδεύονταν από μουσικά όργανα, αλλά ακούγονταν αυθεντικά πηγαία από τους ίδιους τους χορευτές, που με τα συνθηματικά λόγια μετέφεραν στόμα με στόμα την ανάγκη της επανάστασης και της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού.
Παρά τον εορτασμό της Κυριακής του Θωμά, η προσέλευση του κόσμου κρίνεται ικανοποιητική στον υπαίθριο χώρο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, για να παραστούν στην αναβίωση του πασχαλιάτικου ηπειρώτικου παραδοσιακού χορού  ''Καγκελάρι''.
Ο καλός καιρός βοήθησε τα μέγιστα, αλλά και η πίστη των Ηπειρωτών του Χαϊδαρίου, για την διατήρηση της ηπειρώτικης παράδοσης ήταν άριστος συνεργάτης, για να δημιουργηθεί ηπειρώτικη ατμόσφαιρα και να αναβιώσει με επιτυχία το έθιμο-χορός. 

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 20χρονος ημεδαπός, για διάρρηξη-κλοπή σε διαμέρισμα στα Ιωάννινα


Συνελήφθη, χθες (15-04-2018) το απόγευμα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 20χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 20χρονος πρωινές ώρες της 14-04-2018, διέρρηξε ισόγειο διαμέρισμα στα Ιωάννινα και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των (1.200) ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Αύξηση στα σοβαρά τραύματα γόνατος στα παιδιά


Οι τραυματισμοί στο γόνατο γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι στα παιδιά και τους εφήβους, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Οι τραυματισμοί στον λεγόμενο πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ACL) «αποτελούν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας», που θέτει τους νέους σε κίνδυνο για την ανάπτυξη μελλοντικών προβλημάτων υγείας, δήλωσε η Dr. Louise Shaw του Royal Melbourne Hospital στη Βικτόρια, στην επιστημονική έκδοση British Journal of Sports Medicine.
Η αύξηση σε τέτοιου είδους τραυματισμούς έχει αγγίξει, μάλιστα, ακόμη και το 148% σε κάποιες περιοχές του κόσμου, γεγονός που ανησυχεί τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
«Οι ρήξεις του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης στους εφήβους αλλά και στους ενήλικες, έχουν συνήθως μεγάλο ποσοστό επιτυχίας», επισημαίνει ο Dr Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αρκετά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, όπως εάν κινείστε και σταματάτε γρήγορα ή εάν αλλάζετε κατευθύνσεις, εάν κάνετε μια ξαφνική κίνηση, όπως ένα άλμα ή μια στροφή, εάν κάποιος σας χτυπήσει στο γόνατο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP).