Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ 0-1

 

 To VAR τα έβλεπε όλα κίτρινα στα Γιάννενα!

Η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ με πέναλτι – εφεύρεση!

Η ΑΕΚ επικράτησε  στους Ζωσιμάδες του  ΠΑΣ με 1-0 για την 6η αγωνιστική της Super League Interwetten.

Στο 14' ο Μάνταλος εκτέλεσε το φάουλ, ο Χνιντ πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Μικρή διακοπή λόγω τραυματισμού του Χνιντ, ο οποίος συγκρούστηκε με τον Χουτεσιώτη στον αέρα.

Ο Διαμαντόπουλος κοιτάζει τη φάση για πιθανότητα πέναλτι πάνω στον Χνιντ.

Ο Διαμαντόπουλος είδε τη φάση στο VAR και έδειξε πέναλτι του Χουτεσιώτη στον Χνιντ.

Ο Ανσαριφάρντ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Χουτεσιώτη κάνοντας το 0-1 για την ΑΕΚ.

Στο 34' ακυρώθηκε το γκολ του ΠΑΣ ως οφσάιντ.

Ο Πίρσμαν έκανε τη σέντρα απ' τα αριστερά, ο Παμλίδης πήρε την κεφαλιά κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Διαμαντόπουλος ακύρωσε το γκολ με υπόδειξη  του VAR για οφσάιντ του επιθετικού του ΠΑΣ.

Στο 50' ο ΠΑΣ είχε δοκάρι.

Ο Σάλιακας εκτέλεσε το φάουλ, ο Εραμούσπε πήρε την κεφαλιά, η μπάλα τράνταξε το δεξί δοκάρι και στη συνέχει κατέληξε στην αγκαλιά του Τσιντώτα.

Στο 51' ακυρώθηκε και δεύτερο το γκολ του ΠΑΣ ως οφσάιντ.

Ο Ελευθεριάδης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κοντινή κεφαλιά, ύστερα από όμορφη συνεργασία Παμλίδη – Καρτάλη. 

ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης):

Χουτεσιώτης, Σάλιακας, Κάργας, Εραμούσπε, Πίρσμαν, Σιόντης (Νάουμετς 61'), Κάστρο, Ελευθεριάδης (Λώλης 86'), Καρτάλης (Ντομίνγκεθ  66'), Λεό, Παμλίδης

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα):

Τσιντώτας, Λόπες, Χνιντ, Νεντελτσιάρου, Παουλίνιο, Σάκχοφ, Κρίστιτσιτς, Μάνταλος, Τάνκοβιτς (Λιβάια 56'), Μαχαίρας (Ινσούα 70'), Ανσαριφάρντ (Ολιβέιρα 70')

ΕΦΚΑ: Δείτε τα αναδρομικά που δικαιούστε με ένα κλικ


 

Το υπουργείο Εργασίας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ δημιούργησε μία νέα εφαρμογή, με την οποία οι συνταξιούχοι μπορούν να δουν τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Στο πλαίσιο της πληρέστερης, αναλυτικότερης και έγκυρης ενημέρωσης των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, η Διοίκηση του Φορέα έθεσε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων

Η νέα εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr ) και εμφανίζεται ως εξής:

ΕΟΔΥ: Δέκα θάνατοι σήμερα, 790 νέα κρούσματα

 


29  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα νέοι θάνατοι, 790 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 790 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 30.782, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.

3862 (12,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11724 (38,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 28 (33,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 91,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

272 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 574 θανάτους συνολικά στη χώρα.

217 (37,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Πότε θα πληρωθεί η 5η δόση του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ

 


Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/  και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.

Το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος παιδιού θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2020 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2018.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Οι ημερομηνίες πληρωμών

Αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2021

 


Αυξήσεις από 1,45% έως και 10,43% αναμένεται να λάβουν από τον Ιανουάριο του 2021 στα καθαρά ποσά των μηνιαίων μισθών τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”.

Οι αυξήσεις θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση των κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που νομοθετεί η κυβέρνηση.

Τα ποσά και τα ποσοστά των αυξήσεων που θα λάβουν από το επόμενο έτος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αποτυπώνονται σε πίνακα με αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής. O πίνακας δείχνει τις μεταβολές στις ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις επί των ακαθάριστων (μικτών) μηνιαίων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τις οποίες θα προκαλέσουν οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2021. 

Τριάντα μια παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (49.745) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(520) παραβάσεις για μετακίνηση από 00:30 έως 05:00 και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(411) στην Αττική,

(49) στη Θεσσαλονίκη,

(18) στη Δυτική Μακεδονία,

(12) στη Θεσσαλία,

(12) στην Κρήτη,

(5) στη Δυτική Ελλάδα,

(3) στα Ιόνια Νησιά,

(3) στην Ήπειρο,

(3) στο Βόρειο Αιγαίο,

(2) στην Κεντρική Μακεδονία και

(2) στο Νότιο Αιγαίο.

(25) παραβάσεις και (5) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (3) καταστήματα στην Ήπειρο, (2) στη Στερεά Ελλάδα και από (1) σε Πελοπόννησο, Νότιο Αιγαίο και Θεσσαλία.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (965) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (79) άτομα.

(6) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (3) στην Αττική και από (1) σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (214) σχετικές παραβάσεις.

(2) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (233) σχετικές παραβάσεις.

 (786) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(132) στην Αττική,

(127) στη Θεσσαλονίκη,

(96) στη Στερεά Ελλάδα,

(67) στην Κεντρική Μακεδονία,

(62) στο Βόρειο Αιγαίο,

(62) στη Θεσσαλία,

(53) στην Κρήτη,

(46) στη Δυτική Ελλάδα,

(40) στα Ιόνια Νησιά,

(31) στην Ήπειρο,

(26) στην Πελοπόννησο,

(21) στη Δυτική Μακεδονία,

(18) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

(5) στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (24.248) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (24.229) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (19) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ξεκινούν την Κυριακή 1 Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

 


Ξεκινούν την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις και θα είναι ανοιχτά σούπερ μάρκετ και μαγαζιά. Μάλιστα, επειδή η 1η Νοεμβρίου είναι Κυριακή, τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 18:00.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, δηλαδή, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σημειώνεται ότι απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ οκτώ στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις (81%) πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράταση στην υποβολή των αιτήσεων του επιδόματος γέννας

 


Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης χορήγησης του επιδόματος γέννησης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το υπουργείο Εργασίας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opengov.gr νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπεται  - μεταξύ άλλων - η παράταση στις αιτήσεις για το επίδομα γέννας και εξαίρεση από το κριτήριο της διακοπής του επιδόματος τέκνων, των απουσιών λόγω υγείας για μαθητές και φοιτητές που δεν προάγονται στο επόμενο έτος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης χορήγησης του επιδόματος γέννησης μέχρι τις 31/12/2020 και για όσους απώλεσαν την αρχική τρίμηνη προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης.

Επίσης, προβλέπεται μείωση εισφορών εργοδότη-εργαζομένου κατά 3 μονάδες από 1/1/2021 ως 31/12/2021 με ποσοστό ελάφρυνσης των εργαζομένων κατά 1,21% και των εργοδοτών κατά 1,79%.

«Εξοικονομώ-Aυτονομώ» με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ

 


Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε την απόφαση ένταξης της δράσης «Εξοικονομώ-Aυτονομώ» (Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ - ΕΣΠΑ 2014-2020), με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ-Aυτονομώ» (Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ)  θα παρέχει κίνητρα για παρεμβάσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των κατοικιών.

Στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών αναγκών, ο περιορισμός της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων και η μετάβαση σε ένα «Έξυπνο Σπίτι».

Στη δράση μπορούν να ενταχθούν κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, των οποίων οι ιδιοκτήτες επιδοτούνται ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια σύμφωνα με τον σχετικό Οδηγό. Επίσης προαιρετική είναι και η λήψη δανείου του οποίου οι τόκοι επιδοτούνται. Στη δράση περιλαμβάνονται και κίνητρα για παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες και κοινόχρηστους χώρους. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας.

Κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου: Όταν «λάμπουν» έχουν διπλάσια πιθανότητα ολικής αφαίρεσης & καλύτερη πρόγνωση

 


Είναι ευρέως γνωστό ότι όσο περισσότερος όγκος αφαιρεθεί κατά τη χειρουργική επέμβαση για κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο τόσο καλύτερη θα είναι η έκβαση για τον ασθενή. Μια τεχνολογία, επομένως, που στα κατάλληλα χέρια διπλασιάζει την πιθανότητα ολικής αφαίρεσης ενός τέτοιου όγκου, είναι κάτι περισσότερο από ένα καλό νέο. Κάτι περισσότερο από μια «καλή αρχή», που σημειωτέον έχει ήδη γίνει στη νευροογκολογία με μεθόδους όπως η νευροπλοήγηση και η διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση. Είναι ένα «μεγάλο βήμα», από αυτά στα οποία προσβλέπουν και οι ιατροί. Και το βήμα αυτό έγινε, όπως αναφέρει ο ιατρός Παντελής Σταυρινού, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολωνίας στη Γερμανία.

«Κακοήθης όγκος εγκεφάλου»

Η διάγνωση «κακοήθης όγκος εγκεφάλου» είναι μια από τις πιο δραματικές και συγκλονιστικές, τόσο για τον ασθενή όσο και για το συγγενικό του περιβάλλον. Από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή των ασθενών αλλάζει και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καλούνται να πάρουν αποφάσεις γύρω από θέματα τα οποία προκαλούν άγχος και φόβο. Ένα από αυτά είναι το χειρουργείο.

Οι κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου -όπως το γλοιοβλάστωμα, ένα είδος αστροκυττώματος-  είναι μια χειρουργική πρόκληση. Τα γλοιοβλαστώματα δεν είναι συμπαγείς όγκοι με σαφή όρια, αλλά αντίθετα «απλώνουν τα πλοκάμια τους» μέσα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να είναι διάσπαρτα και κρυμμένα ανάμεσα σε νησίδες υγιών κυττάρων.

Η σύγχρονη θεραπεία των κακοήθων όγκων εγκεφάλου περιλαμβάνει τη χειρουργική τους αφαίρεση, ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Είναι γνωστό πλέον ότι όσο περισσότερος όγκος αφαιρεθεί, τόσο καλύτερη θα είναι η πρόγνωση του ασθενούς. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί όγκοι είναι δύσκολο να αφαιρεθούν ολικά, γιατί τα όριά τους είναι ασαφή και δεν ξεχωρίζουν από τον φυσιολογικό εγκέφαλο. Έτσι, ο νευροχειρουργός δυσκολεύεται να ξεχωρίσει πού τελειώνει ο όγκος και πού ξεκινά ο εγκέφαλος. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σημαντικό με όγκους οι οποίοι αναπτύσσονται σε περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν σημαντικές λειτουργίες όπως η ομιλία και η κίνηση.