Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός 0-1

 

Ο Παλάσιος με σουτ χάρισε το τρίποντο στον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 στους "Ζωσιμάδες" του ΠΑΣ Γιάννινα για την 3η αγωνιστική της Stoiximan Super League.

 Ο Καραχάλιος στο 6' βρέθηκε σε θέση βολής επιχείρησε το σουτ με τη μπάλα να πηγαίνει αρκετά έξω από την εστία του Μπρινιόλι.

Ο Τσαούσης στο 11' θέλησε να νικήσει τον Μπρινιόλι αλλά εκείνος με επέμβαση στην δεξιά του γωνία μπλόκαρε τη μπάλα.

Στο 21' ο Παμλίδης έκανε το σουτ με τη μπάλα να φεύγει εκτός εστίας του Μπρινιόλι.

Ο Τζίμας στο 51' έκανε το σουτ εκτός περιοχής με τον Μπρινιόλι έπεσε στη δεξιά του γωνία και μπλόκαρε.

Στο 58' ωραία αντεπίθεση του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Σόρια τελικό αποδέκτη στα δεξιά της επίθεσης, αυτός μπήκε στην περιοχή, έκανε το σουτ με τον Μπρινιόλι να μπλοκάρει ξανά τη μπάλα.

Ο Μλαντένοβιτς στο 61' έκανε τη σέντρα από τα αριστερά με τον Ιωαννίδη να πηδάει ψηλότερα, να παίρνει την κεφαλιά αλλά η μπάλα φεύγει άουτ.

Στο 74'  ο Μαντσίνι έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Παλάσιος με σουτ έκανε το 0-1 του Παναθηναϊκού.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ:

Κλέιμαν, Σόρια, Εραμούσπε, Παντελάκης, Τσαούσης, Καραχάλιος, Τζίνο, Ριένστρα (Γκάρο 76΄), Παμλίδης  (Μπάλαν 89΄), Τζίμας (Ροσέρο 63΄), Κόντε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:

Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης (Κώτσιρας 38΄), Σένκεφελντ, Πάλμερ-Μπράουν (Βιλένα 73΄) Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν, Τζούριτσιτς (Μανσίνι 54΄), Παλάσιος, Αϊτόρ (Μπερνάρ 38΄), Ιωαννίδης (Σπόραρ 73΄).

Επίσκεψη στην Παραμυθιά κλιμακίου της περιφερειακής παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»


 Με θετικό πρόσημο η επίσκεψη της παράταξης  «Κοινό των Ηπειρωτών»  με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου, Γιάννη Στέφο, στην Παραμυθιά, την Παρασκευή πρώτη Σεπτέμβρη, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στο παζάρι της Παραμυθιάς και στον εμπορικό δρόμο της πόλης με πολλούς κατοίκους για περισσότερο από πέντε ώρες.

Ο κ. Στέφος καθ όλη τη διάρκεια της περιοδείας συνοδεύονταν από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στο νομό Αριστείδη Κάλλο, Παναγιώτη Λαγό, Ανδρέα Μπάμπα, Ιφιγένεια Μυλωνά-Σκεύη, Αγγελική Προβιδάκη, Αλέξανδρο Χρήστου καθώς επίσης  και τον νυν περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Σακαρέλη.

Παρόντες ήταν επίσης η υποψήφια βουλεύτρια Θεσπρωτίας 2023 του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Άννα Στεργίου, το μέλος της ΚΕ Αθηνά Ιωάννου, ο συντονιστής  της ΝΕ θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΕ, Ηλίας Φωτίου και ο πρώην δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ανδρέας Νταής. Στις συζητήσεις που έγιναν  με τους πολίτες τέθηκαν τόσο τα καθημερινά προβλήματα όσο και γενικότερα αναπτυξιακά θέματα.

Σκαρώνης Mιλτιάδης: Θα σταθούμε απέναντι στην καταστροφική για τον τόπο και τα χωριά μας, πολιτική του κ. Καψάλη

 


Mε την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, διαπιστώθηκε ότι ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, υποστηριζόμενος απ΄ τους πολιτικούς προστάτες του, κατάφερε με κάθε τρόπο (υποσχέσεις, πιέσεις, χρησιμοποίηση συγγενών) να συγκροτήσει ένα πλήρες σχεδόν ψηφοδέλτιο, με τη συμμετοχή των περισσότερων παλαιών συνεργατών του (αποτυχημένων), προθύμων  (για εξυπηρέτηση προσωπικών σκοπιμοτήτων ή φιλοδοξιών) προσχωρησάντων στον συνδυασμό του, προερχόμενων απ΄ την νυν δημοτική αντιπολίτευση (του κ. Νικόπουλου) οι οποίοι μέχρι πρότινος του ασκούσαν δριμύτατη κριτική, ακόμη και υπαλλήλων του Δήμου.

Όλα τα μέσα, όλοι οι τρόποι, για να επανεκλεγεί ο ...επιτυχημένος κ.  Καψάλης.

Με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει τον Οκτώβρη, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, με την ολέθρια για τα χωριά υποχρέωση οι υποψήφιοι Πρόεδροι και κοινοτικοί σύμβουλοι να είναι υπό τη σκέπη κάποιου συνδυασμού, κάτι που προκάλεσε την φυγή αρκετών επιτυχημένων Προέδρων και μελών τοπικών συμβουλίων, καθώς και την απροθυμία αρκετών άλλων  δημοτών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στις εκλογές αλλά όχι με αυτή την διαδικασία.

Και στα ψηφοδέλτια τόσο του κ. Καψάλη, όσο δυστυχώς και στα άλλα, ιδίως των τοπικών συμβουλίων, βλέπουμε να συμμετέχουν συγγενείς και φίλοι, για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός!

Δρίβας Λ. Ανδρέας: Υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Τ.Κ. Παρακαλάμου, με τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη

 


Συγχωριανοί-συγχωριανές

Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντί σας αποφάσισα να θέσω  υποψηφιότητα για Τοπικός Σύμβουλος στην Κοινότητα μας, στο πλευρό του νυν και εκ νέου υποψήφιου  Δημάρχου κ. Κώστα Καψάλη με τον Συνδυασμό «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου».

Νέα μυαλά, νέες ιδέες, καινούρια όνειρα για αυτόν το τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα,  αγάπησα και αγαπάω, για αυτόν τον τόπο που θέλει να τον δει με τα δικά του μάτια και της δικές του ιδέες και όνειρα να γίνονται πραγματικότητα.

Οι προκλήσεις θα είναι πολλές, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε να αποκτήσει ο Παρακάλαμος την αίγλη του παρελθόντος.

Αγαπητοί  Παρακαλαμιώτες ζητώ την ψήφο σας και μαζί με την βοήθειά σας για ένα καλύτερο χωρίο, για μας και τα παιδιά μας.

Δρίβας Λ. Ανδρέας

Υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος Τ.Κ. Παρακαλάμου

«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες εν όψει της κακοκαιρίας

 


Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε οδηγίες  για την κακοκαιρία που θα χτυπήσει τη χώρα μας από τη Δευτέρα 4 μέχρι και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την ΕΜΥ.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gov.gr  του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη τριών αλλοδαπών, για παράβαση του άρθρου 30 παρ.1 του Ν.4251/2014 και του άρθρου 83 παρ. του Ν.3386/05

 


Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών, ηλικίας 54, 47 και 42 ετών, προέβησαν, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας για παράβαση του άρθρου 30 παρ.1 του Ν.4251/2014 (Υποχρεώσεις μεταφορέων) και του άρθρου 83 παρ. του Ν.3386/05 (Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα) κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στέλεχος της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) της Λιμενικής Αρχής, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 54χρονος και ο 47χρονος, ως οδηγός και συνοδηγός αντίστοιχα, μετέφεραν από κοινού, κρυμμένο στο πίσω κάθισμα του Ι.Χ.Ε., τον 42χρονο, ο οποίος στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδο του από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. όχημα.

Υπουργείο Εσωτερικών: Πιστώσεις 28 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες των σχολείων της χώρας

 


Το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ κατανέμει το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους όλης της χώρας προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες ημέρες και στόχος όλων είναι τα σχολεία να υποδεχθούν χωρίς προβλήματα τους μαθητές.

Η κατανομή των κονδυλίων για τους Δήμους της Ηπείρου είναι η ακόλουθη:

ΑΡΤΑΙΩΝ 142.430,00

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 29.140,00

ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 21.470,00

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 27.210,00

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 90.900,00

ΣΟΥΛΙΟΥ 30.410,00

ΦΙΛΙΑΤΩΝ 23.660,00

ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 7.830,00

ΔΩΔΩΝΗΣ 12.950,00

ΖΑΓΟΡΙΟΥ 8.570,00

ΖΙΤΣΑΣ 56.850,00

ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 448.240,00

ΚΟΝΙΤΣΑΣ 21.210,00

ΜΕΤΣΟΒΟΥ 30.580,00

ΠΩΓΩΝΙΟΥ 23.480,00

ΖΗΡΟΥ 39.530,00

ΠΑΡΓΑΣ 32.530,00

ΠΡΕΒΕΖΑΣ 96.240,00

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπή που κατηγορείται για υπόθεση ναρκωτικών

 


Στη σύλληψη μίας αλλοδαπής προχώρησαν χθες (02-09-2023) το μεσημέρι αστυνομικοί του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, κατά τη διαδικασία εισόδου της στη χώρα.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Πρωτοδικείου Ηλείας για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Η  συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πωγώνι: Τα ψηφοδέλτια της "απόσπασης"

 

Ψηφοδέλτια χαμηλών προσδοκιών, χωρίς εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής


Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στα ψηφοδέλτια των τριών υποψηφίων δημάρχων (το τρίτο δεν έχει αναρτηθεί ακόμη) για το Δήμο Πωγωνίου καταλαβαίνεις τα τρωτά σημεία που έχει και αυτός ο εκλογικός νόμος (κυρίως στους μικρούς πληθυσμιακά δήμους) για την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην στελέχωση των ψηφοδελτίων.

Το ψηφοδέλτιο του νυν Δημάρχου και ξανά υποψήφιου κ. Καψάλη Κωνσταντίνου, χαρακτηρίζεται πολυπληθές και  απαρτίζεται από το βασικών κορμό των γνωστών παλιών δημοτικών συμβούλων, «εμπλουτισμένο» από «μεταγραφές» από τον πρώην συνδυασμό του κ. Νικόπουλου και αρκετούς νέους υποψήφιους.

Το ψηφοδέλτιο του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Πωγωνίου κ. Γκόγκου Χρήστου (αν και καθυστέρησε η δημοσιοποίηση του-για τεχνικούς λόγους-) απαρτίζεται από νέα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά του Πωγωνίου, με εμφανείς όμως ελλείψεις τόσο σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε μερικές Δημοτικές Ενότητες, όσο και αδυναμίες στελέχωσης μικρών Τοπικών Κοινοτήτων.  

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης (θα αναρτήθεί τις επόμενες μέρες) που στηρίζεται από το ΚΚΕ, με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Ροσιλόβαλη Δημήτρη, όπως ήταν αναμενόμενο στελεχώνεται από μέλη του κόμματος, με αρκετές «οικογενειακές» ενισχύσεις.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (4 – 10/09/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (4 έως 10 Σεπτεμβρίου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  04/09/2023         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 05/09/2023      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  06/09/2023         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    07/09/2023         

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο.    08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  08/09/2023

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        08:00 – 15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  09/09/2023         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  04/09/2023         

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ        05/09/2023         

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή.    08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  06/09/2023

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια      18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    07/09/2023         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.       08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       08/09/2023          Συρράκο  – Καλαρρύτες – Ματσούκι. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  09/09/2023

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.      08:00 – 13:00.

Χαρισιάδης Βασίλης: Απόφαση μου να συνταχτώ στο πλευρό του Κώστα Καψάλη, προκειμένου να προσφέρω στο χωριό μας, τα Δολιανά

 


Η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μέτρο προσφοράς και αγάπης για τον τόπο που μας πλημμύρισε με εικόνες, εμπειρίες και γνώση.

Τα Δολιανά για μένα δεν είναι απλά ένα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πωγωνίου, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα, έπλασα τα όνειρα μου σαν παιδί, δημιούργησα την οικογένεια μου και ανέπτυξα την εργασιακή μου δραστηριότητα.

Η αγάπη μου για αυτό τον τόπο με οδήγησε στην απόφαση να συνταχτώ στο πλευρό του Κώστα Καψάλη προκειμένου να προσφέρω στο χωριό μας, τα Δολιανά.

Η ψήφος σας είναι δέσμευση προσφοράς για μένα και τιμή.

Η εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπο μου θα αποτελέσει το όχημα για προσφορά στον τόπο μας.

Με ενσυναίσθηση και αγάπη θα συνδράμω τις ενέργειες για την αναβάθμιση του χωριού μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Ο συγχωριανός σας

Βασίλης Χαρισιάδης

Έρχονται βροχές, καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας

 


Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη,  απότομη αλλαγή του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες θα σημειωθεί τις επόμενες μέρες.

Όπως επισημαίνει ο μετεωρόλογος ο καιρός αλλάζει άρδην θυμίζοντας πραγματικό φθινόπωρο.

Από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένονται «επικίνδυνες βροχές με πλημμυρικά φαινόμενα», ενώ πρόσθεσε πως θα καταγραφεί κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η κακοκαιρία δεν θα περιοριστεί σε ένα τμήμα της χώρας, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο θα επηρεάσει ολόκληρη την επικράτεια από Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη. 

«Από τη Δευτέρα και στη συνέχεια, περιμένουμε μια ιδιαίτερα σημαντική κακοκαιρία. Θα θυμίσει ο καιρός προχωρημένο φθινόπωρο, δηλαδή Οκτώβριο – Νοέμβριο. Θα έχουμε πολλές βροχές, επικίνδυνες βροχές, δεν αποκλείεται να έχουμε και πλημμυρικά επεισόδια. Η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα. Θα χτυπήσει ολόκληρη τη χώρα. Είναι ένα κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα ξεκινήσει από τα Βαλκάνια και θα καταλήξει προς τα νοτιότερα τμήματα του Ιονίου», εκτίμησε ο μετεωρολόγος.

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου

 


Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωση του συνολικά 63.715.304 ευρώ θα καταβληθούν σε 61.825 δικαιούχους, από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

- Από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2023, θα καταβληθούν 23,3 εκατ. ευρώ σε 920 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- Στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, θα καταβληθούν 11.345.304 ευρώ σε 22.444 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

- Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, θα καταβληθούν 370.000 ευρώ σε 461 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

- 13 εκατ. ευρώ σε 21.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

- 15 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

- 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου

 


Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Φωτογήρανση: Πόσο επηρεάζονται οι άνδρες;

 


Οι ιδιαιτερότητες της φυσιολογίας του δέρματος των ανδρών και ο τρόπος ζωής τους αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες καθορισμού των πιθανοτήτων εμφάνισης βλαβών σε αυτό από την ηλιακή ακτινοβολία. Συγκεκριμένα, προσδιορίζουν, ως έναν βαθμό, τον κίνδυνο φωτογήρανσης -που για τους άνδρες είναι μικρότερος από αυτόν που διατρέχουν οι γυναίκες- και του καρκίνου του δέρματος. Παρά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν, η ανάγκη για προστασία από τον ήλιο παραμένει σημαντική και για τα δύο φύλα. 

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται πολλές μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των αλλοιώσεων του δέρματος από τη φωτογήρανση στους άνδρες, καθώς η γνώση αυτή θα επιτρέψει την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων προϊόντων προστασίας για αυτούς, η οποία θα μειώσει συγχρόνως και τα ποσοστά δερματικών κακοηθειών που προκαλούνται από τον ήλιο.  

«Το δέρμα είναι ένα περίπλοκο όργανο που βρίσκεται συνεχώς υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων. Η κληρονομικότητα και εξωγενείς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, επηρεάζουν τον ρυθμό γήρανσής του. Για να αμυνθεί από τις επιθέσεις που δέχεται, διαθέτει διάφορους προστατευτικούς παράγοντες, όπως η κεράτινη στιβάδα, οι αντιφλεγμονώδεις ανοσολογικές αποκρίσεις και η μελανίνη.   


Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει, με την πάροδο του χρόνου, την αποτελεσματικότητα των προστατευτικών μηχανισμών του και οδηγεί σε φωτογήρανση. Αυτή προκύπτει, δηλαδή, από ένα συνδυασμό αλλαγών που συμβαίνουν στο δέρμα και εξαρτάται τόσο από την έκταση της έκθεσης όσο και από την ποσότητα της μελανίνης που έχει κάθε άνθρωπος», εξηγεί o Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.