Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη είσπραξη του επιδόματος γέννας


Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το επίδομα θα καταβάλλεται σε δυο δόσεις με 1.500 ευρώ μετά την υποβολή της αίτησης και άλλα 500 ευρώ στη συνέχεια και θα  είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες.
Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που συνοδεύει το νέο επίδομα είναι ότι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες.
Οι προϋποθέσεις για το επίδομα για τη λήψη του επιδόματος από γονείς άλλων χωρών θα πρέπει ο ένας από τους δυο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα 10 τελευταία χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.
Κατ’ εξαίρεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7, «για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν».

Χαμηλότοκα δάνεια για τους αγρότες ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο Εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας μεταξύ των άλλων είπε:
«Μειώνουμε το κόστος παραγωγής των αγροτών εκσυγχρονίζοντας την ελληνική γεωργία», προαναγγέλλοντας τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στους αγρότες ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας ανέδειξε το τεράστιο πεδίο ευκαιριών που γεννά ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής γεωργίας και τον καθοριστικό ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει στο άμεσο μέλλον η εκμηχάνιση του πρωτογενούς τομέα ως μέσο ανάπτυξης για τον αγροτικό κόσμο.

Άλλη μια δικαίωση των Οριζόντων Ηπείρου η εξαγγελία για την Ανεργία


Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής για την υλοποίηση προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων που θα απευθύνεται σε ανέργους της περιοχής, καθώς ήταν μια βασική δέσμευση των προγραμματικών προτάσεων της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», στις πρόσφατες εκλογές.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το βαθμό που προκαλέσαμε το ενδιαφέρον της διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου, έπειτα από πολλά χρόνια διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, να στρέψει το ενδιαφέρον της στους ανέργους της περιοχής.
Έχουμε ωστόσο να κάνουμε δυο επισημάνσεις, σε σχέση με τις λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Αρχή:
1.      Η πρόσκληση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δεν περιγράφει καθόλου τον ακριβή τρόπο επιλογής των ωφελούμενων. Επειδή έχουμε εμπειρία από τη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής εδώ και πολλά χρόνια, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινιστούν περαιτέρω τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων ωφελούμενων, ώστε να μη μετατραπεί τους επόμενους μήνες, η Περιφέρεια Ηπείρου και το γραφείο του Περιφερειάρχη, σε ένα απέραντο «παζάρι» που θα εκμεταλλευτεί τον πόνο οικογενειών και ανέργων της περιοχής.
2.      Οι δυνητικοί ωφελούμενοι της δράσης δεν είναι μόνο άνεργοι «με υψηλά τυπικά προσόντα», όπως πομπωδώς αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση, καθώς συμπεριλαμβάνει από διδάκτορες ως αποφοίτους ΕΠΑΛ…
Δε διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη λογική αλλά δεν καλύπτει τη βασική στόχευση των δικών μας προγραμματικών θέσεων που ήταν να δοθεί βάρος σε πτυχιούχους Πανεπιστημίου, κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, προκειμένου να αποτραπεί το λεγόμενο brain drain. Αυτό είχε τονίσει και με κατά καιρούς δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης... Η δράση της Περιφέρειας Ηπείρου, έτσι όπως φέρεται να σχεδιάστηκε, μοιράζοντας πιθανά τους διατιθέμενους πόρους, δεν εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη στόχευση.
Καλούμε και προκαλούμε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάρουν άμεσα θέση για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να διαφυλάξουμε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ισότητα των ευκαιριών για όλους.

Από το γραφείο Τύπου

Περιφέρεια Ηπείρου: Από 7 Ιανουαρίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιχορηγούμενη 22μηνη απασχόληση ανέργων


Από τις 7 Ιανουαρίου 2020, αρχίζει η υλοποίηση του Προγράμματος Επιχορήγησης επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.
Την πρόσκληση  υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  ο οποίος υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» είναι ουσιαστικά «πιλότος» και για άλλες περιφέρειες της χώρας, καθώς είναι το πρώτο που εκπονεί Περιφέρεια στη χώρα μας. 
Στόχος  του είναι η απόκτηση πραγματικής εμπειρίας από ανέργους με υψηλά τυπικά προσόντα,  ώστε μετά τη λήξη του προγράμματος, να έχουν τη  δυνατότητα  να παραμείνουν στις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν ή να αναζητήσουν εργασία σε άλλες του ιδιωτικού τομέα.
Η ανταπόκριση που θα υπάρξει για την αξιοποίηση του προγράμματος, θα ληφθεί υπόψη και στις προτάσεις που θα υποβληθούν στο νέο ΕΣΠΑ, όταν αυτό λάβει την τελική του μορφή, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Αιτήσεις από υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
 Η πρόσκληση αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τέσσερις τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (αγροδιατροφή, βιομηχανία της εμπειρίας, παροχή υπηρεσιών ΤΠΕ, υγεία/ ευεξία)  για το πλήρες μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων (μηνιαίες μικτές αποδοχές, εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, και επίδομα αδείας) για 18 μήνες πλήρους απασχόλησης.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις νέες θέσεις απασχόλησης για επιπλέον τέσσερις (4) μήνες. 
Επίσης, θα πρέπει να διαθέτουν έδρα ή υποκατάστημα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συνελήφθη στην Ιόνια Οδό ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας με αυτοκίνητο δύο μη νόμιμους αλλοδαπούς


Συνελήφθη, χθες (02-12-2019) το βράδυ επί της Ιόνιας Οδού στο ύψος Κομποτίου Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δύο μη νόμιμους αλλοδαπούς.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης μη νόμιμων αλλοδαπών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να κινείται με ΙΧΕ αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό παράνομα στην ενδοχώρα δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Επιπρόσθετα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο προέκυψε ότι σε βάρος των δύο αλλοδαπών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα καθώς και σε έδαφος Schengen.
Το όχημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μη νόμιμων αλλοδαπών, κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

ΟΠΕΚΑ: Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου η καταβολή επιδομάτων και παροχών των προνοιακών προγραμμάτων


Ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει ότι την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα παρακάτω επιδόματα και παροχές:
*Επίδομα Παιδιού, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα.
* Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης (ενοικίου), Στεγαστικής Συνδρομής, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και Σύνταξη Υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

Περισσότερα από (59) κιλά κάνναβης κατασχέθηκαν έπειτα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο Κομπότι Άρτας


Συνελήφθη αλλοδαπός, κατηγορούμενος για εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών

Ο συλληφθείς οδηγός του οχήματος, ο οποίος τυγχάνει και ιδιοκτήτης αυτού, είχε προβεί σε προγενέστερο χρόνο σε ειδική διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του πορτ παγκάζ και των πίσω καθισμάτων του αυτοκινήτου, δημιουργώντας κρύπτες για την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών
Στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, συνέλαβαν χθες (02-12-2019) το μεσημέρι στην περιοχή Κομποτίου Άρτας, έναν αλλοδαπό, ο οποίος κατηγορείται για εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που προέκυψαν από την εμπεριστατωμένη έρευνά τους, χθες το μεσημέρι, εντόπισαν τον αλλοδαπό να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τον ακινητοποίησαν για έλεγχο.

Κατά την ενδελεχή έρευνα που ακολούθησε στο όχημα, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στον εσωτερικό χώρο του πορτ- παγκάζ και στα πίσω καθίσματα του οχήματος, (51) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (59) κιλών και (100) γραμμαρίων.
Συνολικά, κατασχέθηκαν:
·         ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (59) κιλών & (100) γραμμαρίων, που ήταν κρυμμένη σε κρύπτες με μία μη εμφανή είσοδο διαμορφωμένες στο σασί και καλυπτόμενες από τον πίσω προφυλακτήρα του οχήματος,
·         το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του συλληφθέντα,
·         σχοινιά, τα οποία ήταν περιμετρικά δεμένα γύρω από τα δέματα και βοηθούσαν στην εξαγωγή αυτών από τις κρύπτες,
·         δύο κινητά τηλέφωνα,
·         (10) ναρκωτικά χάπια.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2020» την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας


Αριθ. Πρωτ. 3484 Αθήνα 20-11-2019
Προς
Τους Δήμους Περιφέρειας Ηπείρου
Τα Διοικητικά Συμβούλια
α. των Ηπειρωτικών Σωματείων (μελών της ΠΣΕ)
β. των Ηπειρωτικών Πολιτιστικών Οργανώσεων

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Σας γνωρίζουμε ότι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2020» την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Σας παρακαλούμε, εάν επιθυμείτε να συμπεριληφθείτε στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει στην εκδήλωση η χορευτική σας ομάδα, να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε την συνημμένη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι 20-12-2019.
Παρακαλούμε οι δηλώσεις να αποστέλλονται στο email: info@panepirotiki.com  ή στο fax: 210-3243822 και να επιβεβαιώνετε την αποστολή στο τηλ.: 210-3241137.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και ο κανονισμός συμμετοχής θα σας σταλεί μετά τις δηλώσεις ενδιαφέροντος.
Σημείωση:
Σας γνωρίζουμε, ότι για την καλύτερη ροή του προγράμματος, να μας γνωστοποιήσετε τον ακριβή αριθμό συμμετοχής των χορευτών (ανδρών – γυναικών).
Δηλώσεις συμμετοχής μετά την παρέλευση της ημερομηνίας θα συμμετάσχουν στο τέλος της ροής του προγράμματος.
Πληροφορίες Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης τηλ. 6973342113

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος    Ο Γενικός Γραμματέας

Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος - Κιάμος Σωτήρης Κολιούσης

Εξιχνιάστηκε υπόθεση εξαπάτησης εμπόρου οικοδομικών υλικών στην Άρτα


Σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση εξαπάτησης εμπόρου οικοδομικών υλικών στην Άρτα και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για απάτη.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας εξακριβώθηκε ότι την 12-11-2019 στην Άρτα, ο δράστης με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών εξαπάτησε ημεδαπό, έμπορο οικοδομικών υλικών, από τον οποίο παρέλαβε οικοδομικά υλικά χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να του καταβάλει το χρηματικό αντίτιμο.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες: Ποια είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία;


Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των θρομβωμένων αιμορροΐδων έχουν μικρότερες πιθανότητες υποτροπής και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ύφεσης συγκριτικά με εκείνους που αντιμετωπίζονται συντηρητικά. 
Αν και οι περισσότεροι που λαμβάνουν τοπικές αγωγές θα βιώσουν ύφεση των συμπτωμάτων, η εκτομή οδηγεί σε ταχύτερη επίλυση του προβλήματος.
«Το ορθό είναι επενδεδυμένο με αιμοφόρα αγγεία. 
Όταν αυτά διασταλούν ή διογκωθούν, μπορούν να σχηματίσουν αιμορροΐδες, δηλαδή διογκωμένα αιμορροϊδικά πλέγματα. 
Η θρόμβωση προκύπτει όταν αυτά ωθούνται στο εξωτερικό μέρος του, στον πρωκτό και γεμίζουν με θρόμβους αίματος.  
Η οξεία θρόμβωση είναι η κύρια επιπλοκή των εξωτερικών αιμορροΐδων», διευκρινίζει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).
«Όταν παρατηρείται οίδημα των διαρρηγμένων αιμορροϊδικών αγγείων και οξεία διόγκωση αυτών, το αίμα μπορεί να συγκεντρωθεί και συνεπώς να πήξει», εξηγεί περαιτέρω. 
Η οξεία θρόμβωση συνδέεται συνήθως με οίδημα, διόγκωση και σοβαρό, επίμονο πόνο. 
Άλλες φορές όμως ο πόνος είναι ελάχιστος. 
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι τόσο έντονα που να καταστήσουν τις πρώτες μέρες τον ασθενή ανίκανο να εκτελέσει ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως να καθίσει ή να περπατήσει.