Κυριακή 1 Μαΐου 2016

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή του Πάσχα 1 Μαΐου 2016 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα Πάσχα (01-05-2016) και από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά διαστήματα δεν αποκλείεται παροδικά να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
Α. Σήμερα Πάσχα (1-5-2016) τη νύχτα πιθανόν οι βορειότερες περιοχές του Ιονίου (κυρίως η Κέρκυρα) και η Ήπειρος.
Β. Αύριο Δευτέρα του Πάσχα (2-5-2016):
1. Αρχικά το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Στερεά και από τις μεσημεριανές ώρες όλο το Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
2. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν κυρίως από τις απογευματινές ώρες περιλαμβάνεται και η Αττική.
3. Από το βράδυ το Βόρειο Αιγαίο και πιθανόν το Κεντρικό Αιγαίο και η Εύβοια.
Γ. Την Τρίτη (3-5-2016):  Ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι:
1. Η Μακεδονία, η Θράκη (κυρίως μέχρι το απόγευμα).
2. Το Ιόνιο, η Ήπειρος, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου κυρίως μέχρι το μεσημέρι.
3. Από τις υπόλοιπες περιοχές η Δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος το μεσημέρι-απόγευμα και τη νύχτα τα Δωδεκάνησα.
Δ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί περίπου μέχρι και την Πέμπτη (5-5-2016) κυρίως στα ηπειρωτικά.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:
· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
·  Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
·  Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
·  Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
· Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθη 60χρονος ημεδαπός για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθη, χθες (30-04-2016) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 60χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις και συγκεκριμένα:
απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης πέντε ετών, για φοροδιαφυγή και
απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πρέβεζας, ποινής φυλάκισης δέκα μηνών, για πλαστογραφία

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ήπειρος: Με σύμμαχο τον καιρό το ψήσιμο του οβελία το Πάσχα

Με καλοκαιρία θα ξεκινήσει η Κυριακή του Πάσχα σε ολόκληρη την Ήπειρο. 
Μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, αρκετή ζέστη και λίγες μόνο αραιές νεφώσεις.
Από το μεσημέρι σταδιακά οι νεφώσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν και έως αργά τη νύχτα θα βρέξει ασθενώς, κυρίως σε περιοχές στα βόρεια τμήματα της περιφέρειας.
Τη Δευτέρα οι βροχές και επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου, ενώ σταδιακά θα πέσει και η θερμοκρασία.
Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νοτιοανατολικά με μικρή ενίσχυση τις απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία σε πτώση, έτσι δεν θα ξεπεράσει της μεσημβρινές ώρες τους 19 βαθμούς στις πεδινές και παράκτιες περιοχές, τους 15 με 16 στα ημιορεινά και τους 12 με 13 στα ορεινά.
Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και την Τρίτη του Πάσχα, ημέρα όπου έχει ορισθεί να εορτασθεί φέτος η Πρωτομαγιά, με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα.

ΕΛΓΑ: Παράταση ως το τέλος του 2016 στις αιτήσεις για προγράμματα επιχορήγησης

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου

Σε τροποποίηση σχετικών αποφάσεων επιχορήγησης, προχώρησε ο ΕΛΓΑ, ανταποκρινόμενος σε αιτήματα παραγωγών.
Αναλυτικότερα, για το πρόγραμμα του 2014, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2016, βάσει της σχετικής αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε στις 19 Απριλίου 2016.
Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η επέκταση της προθεσμίας παραλαβής μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2016 των συστημάτων ενεργητικής προστασίας, που έχουν εγκριθεί με το πρόγραμμα του 2013. Οι παραπάνω αποφάσεις 63/19-04-2016 και 64/19-04-2016 έρχονται να τροποποιήσουν τις υπ’ αριθμ. 88/23-7-2013 και 88/5-6-2014 Αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ και των τροποποιητικών αυτών.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Τετάρτη (04-05-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι –Καπέσοβο –Τσεπέλοβο –Σκαμνέλι –Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι
Πέμπτη (05-05-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά – Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρινό – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο - Μηλιωτάδες.
Παρασκευή (06-05-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (07-05-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.

Παρακάλαμος: Ανάσταση

Φωτό: Jojo Monegaskou

Πλήθος πιστών με θρησκευτική ευλάβεια, παρέστη στη Θεία Λειτουργία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στον Παρακάλαμο.

Καλό Πάσχα!!!

Το http://parakalamoscity.blogspot.gr/ εύχεται σε όλους, Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα!!!