Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις της αγροτικής οδοποιίας στον Άνω Καλαμά

 


Ξεκίνησε το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας στον Άνω Καλαμά.

Το πρώτο κομμάτι δρόμου από το πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας είναι πραγματικότητα.

 Ο αγροτικός δρόμος από το Μαζαράκι έως τον αναδασμό, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Καλαμά είναι στο στάδιο της υλοποίησης.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η ασφαλτόστρωση στον ποταμό Λιμπούσδα στον  Παρακάλαμο.

Η ώρα της προκαταβολής του 70% της ενιαίας ενίσχυσης

 


Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν ακόμη για να δουν οι 600.000 δικαιούχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς τους τα χρήματα από τις αγροτικές επιδοτήσεις και την προκαταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης.

Η ημερομηνία πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να έχει κλειδώσει για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Η πληρωμή θα αφορά 600.000 δικαιούχους που έκαναν για το 2020 αίτηση ΟΣΔΕ για την ενιαία ενίσχυση.

Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν από Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να πληρώσει την πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης έως 23 Οκτωβρίου.

Η πίστωση της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης έτους 2020, που εκτιμάται ως ποσό γύρω στα 750 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η πληρωμή γίνει Πέμπτη, τότε τα λεφτά θα είναι διαθέσιμα το απόγευμα της ίδιας μέρας στα ΑΤΜ και στα γκισέ των τραπεζών την επόμενη μέρα, Παρασκευή.

ΕΟΔΥ: Έντεκα θάνατοι σήμερα, 438 νέα κρούσματα

 


42  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έντεκα νέοι θάνατοι, 438   νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 438 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25802, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3.560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 11 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 520 θανάτους συνολικά στη χώρα. 197 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Φυγή προς τα εμπρός για τον ΣΥΡΙΖΑ

 


Τολμηρή πολιτική από την κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά, με αναγγελία επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, καθώς και τερματισμό της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώ με συνέντευξή μου στο iEidiseis.gr. Έχει έρθει η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να «πιάσει» το σφυγμό της κοινωνίας και να προχωρήσει μπροστά, φτάνοντας σε προγραμματικές συγκλίσεις με το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθούν ολόκληρη η συνέντευξη και τα  σχετικά link στο ieidiseis.gr και στο Facebook:

Πώς κρίνετε τη στάση της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά κ. Κουρουμπλή;

Η λογική  της κατ εξακολούθηση κατευναστικής πολιτικής αποδείχτηκε ότι τροφοδοτεί την αδηφαγία της Τουρκίας. Η σημερινή Τουρκία βρίσκεται σε μετάλλαξη.  Πιστεύει  ότι είναι μια περιφερειακή υπερδύναμη, που οι γύρω της θα πρέπει να υποκύψουν στη δική της λογική.  Η κυβέρνηση αποφεύγει τη σύγκληση των πολιτικών δυνάμεων για τη συγκρότηση όχι μόνον εθνικής στρατηγικής, αλλά και για την αποστολή των απαραίτητων μηνυμάτων προς το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ακολουθεί την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», εκπέμποντας μάλλον φόβο και  μειωμένη αυτοπεποίθηση. Αναμένουμε και γι αυτό καλλιεργούμε φρούδες προσδοκίες για  ευρωπαϊκές παρεμβάσεις.  Φαίνεται ότι θέλουμε να αγνοούμε ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Τουρκία και δη στις τουρκικές τράπεζες ξεπερνούν τα 150 δισεκατομμύρια. Οι οποιεσδήποτε σοβαρές ευρωπαϊκές κυρώσεις που θα επιχειρήσουν να βλάψουν την τουρκική οικονομία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ευρώπη. Ας φύγουμε λοιπόν από την παγίδα των κυρώσεων. Η κυβέρνηση επιδεικνύει  συμπεριφορά αυτάρκειας και αυταρέσκειας, σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη καμπή. Τι φοβάται και δεν προχωρεί σε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών;  Τη δέσμευση;  Και πώς θα πάει στην πρόταση του Σαρλ Μισέλ για  πολυμερή περιφερειακή  διάσκεψη, για τον περιορισμό της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο;

Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει στο εξής; Και αν το «Όρουτς Ρέις» εισέλθει μεταξύ 6 και 12 μιλίων και κάνει μάλιστα και έρευνες, ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς;

Σύλληψη 30χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη ενός 30χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό και παράλληλα είχε απαγόρευση εισόδου σε έδαφος SHENGEN, καθώς και καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ώρα 14.00 (μέσω τηλεδιάσκεψης)

 


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου θα συνεδριάσει- μέσω τηλεδιάσκεψης-  την Πέμπτη είκοσι δύο (22) Οκτωβρίου 2020,  και ώρα  14.00, με  θέματα  Ημερήσιας Διάταξης: 

1. Έγκριση 5ης τροποποίησης του Προϋπολογισμού  Εσόδων-Εξόδων Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2020.  (εισήγηση:  η Δ/νση Οικονομικού)

2. Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου,  για το Γ΄ τρίμηνο του 2020. (εισήγηση:  η Δ/νση Οικονομικού)

3. Λήψη απόφασης για την υποβολή της πράξης με τίτλο: «Δικτύωση και προβολή της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»,  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» Άξονα Προτεραιότητας: 2 «Προστασία Του Περιβάλλοντος Και Αειφόρος Ανάπτυξη» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου με κωδ. πρόσκλησης στο ΟΠΣΑΑ: 3301./ΕΥΔΠ_92 (εισήγηση: η Δ/νση Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου)

 

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνεχίζεται το «οικολογικό έγκλημα του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Ηπείρου κατά των υδάτων του Καλαμά

 

Καταγγελία

Οι Ορίζοντες Ηπείρου προσφεύγουν στον Εισαγγελέα προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία για τη μόλυνση του περιβάλλοντος που συντελείται από τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Ηπείρου στο Δήμο Δωδώνης στη Δημοτική Ενότητα Δωδώνης Δ. Δ. Πολύγυρου - Ελευθεροχωρίου.

Το 2019 σε σχετική ανακοίνωσή μας είχαμε επισημάνει το οικολογικό έγκλημα που συντελείται με στοιχεία και ντοκουμέντα. Κανενός όμως το αυτί δεν… ίδρωσε, τίποτε δεν άλλαξε κανείς δεν τιμωρήθηκε.

Σε νέα αυτοψία που διεξήγαγαν τα στελέχη των Οριζόντων Ηπείρου μετά από πρόσκληση του Γιάννη Ράιδου (ιδρυτικό Μέλος των Ο.Η) οι Μιχάλης Νάτσης (Συντονιστής), Σπύρος Υφαντής (Μέλος Πολιτικής Επιτροπής), Ελένη Κίτσιου (Μέλος Πολιτικής Επιτροπής), Αλέξης Νικολάου (Μέλος Πολιτικής Επιτροπής) διαπίστωσαν την εγκληματική ενέργεια  που συντελείται και καταλήγει σε έγκλημα.

Τα λύματα καταλήγουν στο ποτάμι της Ψήνας που εκβάλλει στο Σουλόπουλο του Καλαμά σε νερά από τα οποία αρδεύονται τα χωριά της περιοχής με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο μολύνσεων ο αγροτικός κόσμος και πρωτογενής παραγωγή.

Θέλουμε να εκφράσουμε την εμπιστοσύνη μας στη Δικαιοσύνη ότι θα πράξει το καθήκον της και θα βάλει τέλος στο οικολογικό έγκλημα του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Ηπείρου.

Είκοσι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (39.412) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(4) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (1) κατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (889) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (73) άτομα.

(3) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (192) σχετικές παραβάσεις.

(1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (226) σχετικές παραβάσεις.

(150) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (149) διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και (1) των 300 ευρώ ως ακολούθως:

(24) στη Δυτική Μακεδονία,

(23) στη Στερεά Ελλάδα,

(20) στην Ήπειρο,

(19) στην Κεντρική Μακεδονία,

(17) στα Ιόνια Νησιά,

(15) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 (8) στο Βόρειο Αιγαίο,

 (7) στη Δυτική Ελλάδα,

 (7) στη Θεσσαλία,

 (3) στο Νότιο Αιγαίο,

 (3) στην Πελοπόννησο

 (2) στη Θεσσαλονίκη και

 (2) στην Κρήτη.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (21.538) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (21.521) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (17) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ανίατη τύφλωση: Ελπίδα δίνει θεραπεία με ειδικό φως

 


Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση σοβαρών οφθαλμολογικών προβλημάτων δίνει μία ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται σε άλλους ιατρικούς τομείς, όπως για μυοσκελετικούς πόνους (π.χ. από  τραυματισμούς, αρθροπάθειες). Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται με παγκόσμια πρωτοπορία στην Οφθαλμολογία στην Ελλάδα!

Η τεχνική είναι η φωτοβιοανάπλαση (PBM) και χρησιμοποιεί παλμικό φως, το οποίο εισδύει στους ιστούς και τους επιδιορθώνει, μειώνοντας ταυτοχρόνως τη φλεγμονή, το οίδημα (πρήξιμο) και τον πόνο.

Η φωτοβιοανάπλαση δεν βασίζεται στη θερμότητα. Θυμίζει περισσότερο την φωτοσύνθεση στα φυτά: το παλμικό φως διεγείρει τα κύτταρα, ενεργοποιώντας μία σειρά από φωτοχημικές αντιδράσεις. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή απορροφάται τοπικά από ένα ένζυμο (λέγεται οξειδάση του κυτοχρώματος c), το οποίο κινητοποιεί το κύτταρο που το περιέχει. Το κύτταρο με τη σειρά του παράγει ενέργεια, η οποία μέσω πολύπλοκων βιολογικών μηχανισμών μειώνει το οξειδωτικό στρες και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.

«Αρκετές μελέτες την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστούν σοβαρές οφθαλμοπάθειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η συχνότερη αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων: η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας», εξηγεί ο Xειρουργός-Oφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School).

Σύλληψη αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα


 

Στη σύλληψη μιας 32χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι η ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.