Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Προβάδισμα 4,1 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ



Προβάδισμα 4,1 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB για το Mega, που διενεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 26,7% και ακολουθούν η ΝΔ με 22,6%, το ΚΚΕ με 8,4%, ο ΛΑΟΣ με 4,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,3% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,2%.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Προχωράει στη δημιουργία Εργαστηρίου Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού


Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσμοσπονδίας Ελλάδος, αποδεχόμενo την εισήγηση του υπευθύνου για τις χορωδίες και τα χορευτικά τμήματα της Π.Σ.Ε., όπως συνδιαμορφώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Πολιτιστικής Επιτροπής που συνεδρίασε υπό τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Έφορο Πολιτισμού Αποφασίζει:1. Να προχωρήσει στη δημιουργία Εργαστηρίου Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο χώρο της Π.Σ.Ε.
2. Σκοπός της Π.Σ.Ε. η ουσιαστική συμβολή της στη διάσωση και της διάδοση της ηπειρώτικης πολυφωνίας, αυτού του παλαιότατου και πολύτιμου στολιδιού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στόχος της να διαμορφώσει ένα χώρο συνάντησης, σύνθεσης και συσπείρωσης των προσπαθειών όλων όσων καταγίνονται με την ηπειρώτικη πολυφωνία. Ζητούμενο, η διάδοση του πολυφωνικού τραγουδιού από τους ίδιους τους αυθεντικούς ερμηνευτές και τους γνώστες του είδους, μέσα από ένα πρόγραμμα σεμιναρίων συλλογικά επεξεργασμένο, διαμορφωμένο με γνώση, τεκμηρίωση και σεβασμό στην παράδοση και την αξία του είδους.


3. Πρόθεση της Π.Σ.Ε. είναι η λειτουργία των σεμιναρίων σε ένα πλαίσιο Εργαστηρίου όπου μπορούν να έχουν θέση και να αξιοποιηθούν, κατά το δυνατό πολύπλευρα και ποικιλότροπα, όλοι οι γνώστες του πολυφωνικού τραγουδιού (ερμηνευτές, μουσικολόγοι, λαογράφοι, ερευνητές, συλλέκτες, μουσικοί κλπ). Το εγχείρημα της Π.Σ.Ε. δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά σε άλλες, παρόμοιες προσπάθειες αλλά προσπαθεί να συναντηθεί δημιουργικά μαζί τους, αξιοποιώντας τη συνολική εμπειρία, αλληλοστηρίζοντας το κοινό ζητούμενο, τη διάδοση και την προβολή του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού.

4. Η Π.Σ.Ε. προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους για διδασκαλία και συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός προγράμματος λειτουργίας του Εργαστηρίου σε μια πρώτη συνάντηση – συζήτηση την Πέμπτη,16 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μμ στο χώρο της Π.Σ.Ε. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρχονται σε επαφή για αλληλοενημέρωση με τον υπεύθυνο των χορωδιών Σπύρο Τζίμα τηλ.:6973684380 και τον Έφορο Πολιτισμού Αλέξανδρο Λαμπρίδη ή να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στη Γραμματεία της Π.Σ.Ε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πού θα μειώνονται οι μισθοί και πού θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις


Μόνο στις «υγιείς» επιχειρήσεις -σε όσες δεν υπάρχουν συμφωνίες για μειώσεις αποδοχών- θα ισχύουν υποχρεωτικά οι κλαδικές και ομοιο-επαγγελματικές συμβάσεις, που θα υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων. Στην ενδιάμεση αυτή «λύση» καταλήγουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι (συνεχιζόμενες) διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την «τύχη» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από το νέο έτος.
Με βάση αυτό το δεδομένο, το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη:

Θα προβλέπει το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει και στα μη μέλη των οργανώσεων τις συμβάσεις τις οποίες θα υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων που εκπροσωπούν το 51% του κλάδου ή ενός επαγγέλματος. Θα εξαιρούνται, ωστόσο, οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις «ειδικών συνθηκών». Αυτό θα αποτρέψει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
Θα δίνει το σήμα στους εργοδότες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν μειώσεις αποδοχών για διάστημα έως και 2 ετών με «αντάλλαγμα» την αποτροπή των ομαδικών απολύσεων.
«Πάτωμα» για τους νέους μισθούς θα είναι, όπως φαίνεται ότι συμφωνείται με την τρόικα, τα όρια των αποδοχών (κατώτατοι μισθοί και ημερομίσθια) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Με την επαναδιατύπωση αυτή θα επιχειρηθεί να «διορθωθεί» ο νόμος για το Μνημόνιο που από τον περασμένο Μάιο ισχύει και δίνει τη δυνατότητα να «σπάει» ακόμη και ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ (740 ευρώ).

Β. ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ: «Εξορθολογισμός συνολικά του εκπαιδευτικού μας συστήματος»


Με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Κουλαϊδής, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων.
Τόνισε πως δεν υπάρχει κατεύθυνση από το υπουργείο Παιδείας να λιγοστέψουν τα σχολεία
«Υπάρχει κατεύθυνση», είπε, «να γίνει εξορθολογισμός συνολικά του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Για τη λειτουργία των σχολείων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά κριτήρια.
Ο αριθμός των σχολείων που θα λειτουργήσουν του χρόνου θα έχει να κάνει αποκλειστικά με τον αριθμό των μαθητών και τη γεωγραφική απόσταση της μιας σχολικής μονάδας από την άλλη.
Για παράδειγμα, στον Αϊ-Στράτη θα έχουμε μια σχολική μονάδα, έστω και αν υπάρχουν 5 μαθητές . Δεν είναι ανάγκη, βεβαίως, να έχουμε σχολικές μονάδες με 5 μαθητές εάν απέχουν 100 μέτρα η μία από την άλλη».
Ο κ. Κουλαϊδής σημείωσε ότι «θα υπολογίσουμε εκ νέου τον αριθμό των μαθητών και τον αριθμό των σχολικών μονάδων που είναι απαραίτητες και δεν θα γίνει καμία περιττή κατάργηση σχολικής μονάδας».

ΣΥΝ: «Άνθρακας ο θησαυρός της διαπραγμάτευσης Υπ. Εργασίας – Τρόικας»


Ως άνθρακες χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη με την Τρόικα, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης υπεύθυνος εργατικής πολιτικής στο ΣΥΝ.
«Οδηγούμαστε σε δραματική - χωρίς όρια προς τα κάτω - μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, σε πλήρη ελαστικοποίηση και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε βάθεμα της ύφεσης και σε νέους στρατούς ανέργων» αναφέρει η ανακοίνωση. Ο κ. Στρατούλης επίσης καλεί τους εργαζομένους σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην πανελλαδική και πανεργατική απεργίας στις 15 Δεκεμβρίου προκειμένου να δώσουν το ισχυρότερο μέχρι τώρα μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση, την Τρόικα και τον ΣΕΒ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε, την άμεση συνδρομή με 100.000 ευρώ


Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας σημειώνει ότι επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ιωαννίνων από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο κ. Παντούλας, αναφέρει ότι συζήτησε με τον κ. Όθωνα τη δυνατότητα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να χρηματοδοτήσει άμεσα τους φορείς Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων με ικανό ποσό, που θα καλύψει τις ανάγκες μίσθωσης των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ζημιών κι ότι ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα διαθέσει για το σκοπό αυτό το ποσό των 100.000 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε,
την άμεση συνδρομή με 100.000 ευρώ στους φορείς του Νομού Ιωαννίνων που εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: «Κλειδώνουν» οι αλλαγές στα εργασιακά



Οριστικοποιούνται οι τελικές ρυθμίσεις για τις συμβάσεις, με την προσαρμογή των σχετικών διατάξεων στο πνεύμα του επικαιροποιημένου μνημονίου.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Κατσέλη, θα ενημερώσει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, για τα αποτελέσματα των τελευταίων επαφών με την τρόικα και ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Σερβάας Ντερόζ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Απασχόλησης (EPSCO) στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο που θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους, οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών για μειωμένες αποδοχές. Συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα προβλέπεται, όπως επέμεινε η τρόικα, αλλά ζήτησε και η ΓΣΕΕ, προκειμένου να μην υπάρξει ευθυγράμμιση της εργοδοτικής πλευράς στο ανώτατο ποσοστό.
Το όριο των κατώτατων αποδοχών που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα ισχύσει και αποτελεί τη βάση μέχρι την οποία θα μπορεί να υπάρξει απόκλιση από την κλαδική. Οι αποδοχές θα καθορίζονται με διαπραγματεύσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις, που θα υπογράφονται μόνο όπου λειτουργεί σύλλογος εργαζομένων. Στις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη θα έχει η κλαδική ομοσπονδία.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ:Με λουκέτο απειλούνται τα καταστήματα της ΑΤΕ σε Παρακάλαμο, Κεφαλόβρυσο και Δελβινάκι


ΤΡΟΪΚΑ: Δραστική συρρίκνωση της ΑΤΕ.

Η βούληση της Τρόικας για δραστική συρρίκνωση της ΑΤΕ, έχει σπείρει την ανησυχία σε όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα. Και αυτό, γιατί προβλέπεται άμεσο κλείσιμο υποκαταστημάτων της ΑΤΕ, με ορισμένα που βρίσκονται σε πόλεις και κωμοπόλεις της Ηπείρου.
Τα καταστήματα της ΑΤΕ σε Παρακάλαμο, Κεφαλόβρυσο και Δελβινάκι να είναι υποψήφια για κλείσιμο.
Υπενθυμίζεται, ότι το σχέδιο για την ΑΤΕ, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη δρομολόγηση της συνταξιοδότησης 500 περίπου υπαλλήλων, που έχουν δικαίωμα να βγουν στην σύνταξη και το ψαλίδισμα στις αμοιβές του προσωπικού κατά 10% περίπου, με παράλληλη μείωση των θέσεων ευθύνης, για να συγκρατηθούν οι αμοιβές των στελεχών της τράπεζας.
Φήμες όμως κάνουν λόγο, πως τελικά η τράπεζα θα καταφύγει και σε απολύσεις προσωπικού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πλαφόν στους μισθούς….Μείωση στις υπερωρίες


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς για τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίσθηκε να υπάρξει πλαφόν στους μισθούς των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, μείωση των υπερωριών και ενσωμάτωση στον βασικό μισθό των δευτερευουσών απολαβών.

ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ: Δώρο φόρους αντί για αποδείξεις


Με κίνητρο την έκπτωση φόρων, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στη ζωή μας τη «φοροκάρτα» από τις αρχές του 2011.
Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα τους απαλλάξει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει on line τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παρελθόν πρέπει να θεωρείται η οικονομική υπηρεσία Δελβινακίου


Μετά τις τελευταίες διαρροές από το υπουργείο προς τις Κυριακάτικες εφημερίδες, πως πρόκειται να μπει λουκέτο σε 71 οικονομικές υπηρεσίες, περιφερειακές ΔΟΥ της χώρας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «μη παραγωγικές».
Τρεις τουλάχιστον από αυτές αναφέρονται και στο Νομό Ιωαννίνων και είναι οι ΔΟΥ Δελβινακίου, Κόνιτσας και Μετσόβου, οι οποίες θεωρείται ότι λειτουργούν σε περιοχές, χωρίς μεγάλη ανάγκη και πως θα μπορούσαν να κλείσουν, με τους πολίτες να εξυπηρετούνται από την κεντρική υπηρεσία στα Γιάννινα.
Στη ΔΟΥ Δελβινακίου εργάζονται 9 υπάλληλοι, στο Μέτσοβο 7 και στην Κόνιτσα 13. Εάν οι υπηρεσίες αυτές κλείσουν, τότε οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στις κεντρικές οικονομικές υπηρεσίες στα Γιάννινα.

Οι κάτοικοι και οι φορείς των τριών προαναφερόμενων περιοχών εκφράζουν φυσικά τις έντονες αντιρρήσεις τους, για το ενδεχόμενο αυτό και τονίζουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο στα Γιάννινα και όχι σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες, όπως αυτές που λειτουργούν στα τρία περιφερειακά κέντρα.
Υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια που ίσως να διαφοροποιήσει την εικόνα που έχει ήδη σχηματιστεί γύρω από το θέμα.
Στο νέο σχεδιασμό των υπηρεσιών, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών συμπεριλαμβάνει την συγχώνευση όχι μόνο των τριών προαναφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και της Β’ ΔΟΥ Ιωαννίνων!
Αυτό όμως σημαίνει ότι το υπουργείο ετοιμάζει μία διαφορετική λειτουργία όλων των οικονομικών υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΣΔΟΕ, Τελωνεία κ.α) κάτω από την ίδια «ομπρέλα».

ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ: Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη


Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε γενικές γραμμές για το υπό κατάργηση σώμα της Αγροφυλακής παρουσίασε μιλώντας στη βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανόλης Όθωνας.
Όπως ανέφερε ο κ. Όθωνας, «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο στη διαδικασία πρώτης ανάγνωσης σχετική διάταξη που υλοποιεί την πολιτική και προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης για την κατάργηση του Σώματος της Ελληνικής Αγροφυλακής με τη μορφή που είχε ιδρυθεί και «λειτουργούσε» -εντός πάρα πολλών εισαγωγικών δυστυχώς- για έναν περίπου χρόνο μιας και η αντίληψη, η δομή, ο τρόπος που επανασυστήθηκε αυτός ο όχι και τόσο σύγχρονος –υπ’ αυτή πάντα τη μορφή, επαναλαμβάνω- θεσμός προστασίας των περιουσιών και της ελληνικής υπαίθρου, ουσιαστικά δεν λειτούργησε όλο αυτό το διάστημα».

Στη συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται η μετάταξη του προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής στο σύνολό του με απόλυτο σεβασμό στα συνταγματικά οριζόμενα ως δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού του δημόσιου τομέα στις δασικές υπηρεσίες του τόπου που σήμερα υπηρετούν –δηλαδή στις αντίστοιχες δασικές υπηρεσίες- όπου συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις ανάλογα με τα προσόντα και τον αριθμό των σήμερα στον αντίστοιχο νομό υπηρετούντων στελεχών της Ελληνικής Αγροφυλακής.
Με τον τρόπο αυτό συγκροτείται και εντός των υπηρεσιών των Δασαρχείων ένας ενιαίος μηχανισμός προστασίας και ελέγχου των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού και αγροτικού περιβάλλοντος, δηλαδή εκτός από το προσωπικό μεταφέρεται και η αντίστοιχη αρμοδιότητα στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες.
«Πιστεύουμε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ένας καλύτερος συντονισμός και ένας αποτελεσματικότερος έλεγχος της άσκησης των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στα πλαίσια μίας ενιαίας υπηρεσίας που ούτως ή άλλως έχει την ευθύνη άσκησης συναφών αρμοδιοτήτων για ζητήματα που αφορούν το φυσικό αγροτικό περιβάλλον και βεβαίως τα δάση. Παράλληλα νομίζω ότι επιτυγχάνεται και ένα δημοσιονομικό όφελος που καθόλου αμελητέο δεν είναι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Αυτό όμως που κυρίως μας ενδιαφέρει –και αυτός ήταν ο στόχος- είναι να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που με τη γνωστή διαδικασία –δεν είναι τώρα η ώρα να επανέλθουμε- είχαν γίνει αντικείμενο μιας πολύ συγκεκριμένης και πολύ εμφανούς πολιτικής εκμετάλλευσης μέσα από την όλη διαδικασία επανασύστασης της Αγροφυλακής», κατέληξε ο κ. Όθωνας.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έλαβες μήνυμα, έχεις… επιδότηση


Με γραπτά μηνύματα που θα λαμβάνουν στα κινητά τους τηλέφωνα θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για θέματα πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων, υποβολής αιτήσεων και λοιπών δικαιολογητικών, οι δικαιούχοι παραγωγοί της χώρας. Ήδη ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δρομολογεί το συγκεκριμένο σύστημα, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνεται οικονομικά.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Για πέντε μέρες ακόμη κλειστή η Εγνατία


Το λιγότερο πέντε ημερών χρειάζονται ακόμη σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις των τεχνικών που έχουν επιληφθεί του έργου, για να δώσουν ξανά την Εγνατία στην κυκλοφορία. Από το απόγευμα της Δευτέρας οι εργασίες εξελίσσονται με εντατικό ρυθμό, όμως η ποσότητα του νερού είναι τέτοια που δεν επιτρέπει περιθώρια για πολλές αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Η κατασκευή αναχωμάτων και στις δύο πλευρές του δρόμου προκειμένου να δημιουργηθεί μία ασφαλής ζώνη στη μέση και να δοθεί μία λωρίδα κατεύθυνσης σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας, είναι μία εντελώς προσωρινή λύση, που ίσως μάλιστα να μη γίνει εφικτό να λειτουργήσει και στην πράξη.

Στις παλιές τις «δόξες» επανήλθε η παλιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, που μετά την κατασκευή της Εγνατίας Οδού είχε «ξεχαστεί»από τους οδηγούς και κυρίως τους οδηγούς φορτηγών και βαρέων οχημάτων.
Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση στην παλιά εθνική οδό έχει αυξηθεί, αφού οι οδηγοί δεν έχουν άλλη εναλλακτική εξαιτίας της «πλημμυρισμένης» Εγνατίας Οδού.

Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει προβλήματα και χρειάζεται περαιτέρω συντήρηση, ωστόσο, είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες σε αυτή την έκτακτη περίπτωση.

ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση από της 22 Δεκεμβρίου.


Το Υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του διευκρινίζει με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2011, ότι η καταβολή από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς της συγκεκριμένης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, η οποία όμως καταβάλλεται από 22 Δεκεμβρίου και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Συνεπώς, καμία αλλαγή δεν υπάρχει ως προς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δέσμευσής μας.
Την καταβολή έκτακτης αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης 100 - 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, άνω των 60 ετών, «ως μικρή αναγνώριση της προσπάθειας που και αυτοί έχουν καταβάλει στην ανάγκη εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών», προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους.

Η έκτακτη αυτή, οικονομική ενίσχυση, θα καταβληθεί μαζί με την σύνταξη του Ιανουαρίου.
Ειδικότερα:
-Το επίδομα των 300 ευρώ δικαιούνται συνταξιούχοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
-Το επίδομα των 200 ευρώ συνταξιούχοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα από 7.000 μέχρι 8.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 14.500 ευρώ.
-Το επίδομα των 100 ευρώ συνταξιούχοι με ατομικό εισόδημα από 8.500 μέχρι 10.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 16.500 ευρώ.
-Το επίδομα δικαιούνται και κατηγορίες κάτω των 60 ετών, όπως χήρες που συνταξιοδοτούνται λόγω του θανάτου του συζύγου, τέκνα έως 18 και έως 24 ετών που σπουδάζουν και λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος πατέρα και συνταξιούχοι με αναπηρία 67% και άνω.
-Το επίδομα αυτό δεν υπόκειται σε κράτηση ούτε μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Ημερίδα για τους Δημοτικούς Συμβούλους


Το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διοργανώνει, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Επιμορφωτική Hμερίδα την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στα Γιάννινα, στο ξενοδοχείο Du Lac, που αφορά τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους από τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων.
θα γίνουν εισηγήσεις από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, εμπειρογνώμονες, στελέχη της ΕΕΤΑΑ και της ΚΕΔΚΕ, για θέματα που αφορούν:
-Στους τομείς άσκησης πολιτικής και το ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου
-Στις Δημόσιες Τοπικές Πολιτικές.
-Στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό.
-Στην Οργάνωση και τους Πόρους.
-Στην Ενδοδημοτική Αποκέντρωση και Τοπική Διακυβέρνηση, καθώς και προγράμματα, διεθνείς συνεργασίες ΟΤΑ και όργανα της ΕΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τον Ιανουάριο κλειδώνει η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας

Τον Ιανουάριο αναμένεται να αποφασισθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης. Θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και εν συνεχεία να ψηφισθεί από τα Κοινοβούλια κάποιων κρατών της Ευρωζώνης.

Το θέμα της Ελλάδας δεν εξετάσθηκε εκτενώς χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.
Οι όροι για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης συζητούνται σε επίπεδο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και η τελική εισήγηση θα είναι έτοιμη στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των σύντομων συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του, τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν οι πολιτικές προυποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Διαφαίνεται πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδέσει την επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου µε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα στον τοµέα των ΔΕΚΟ, των εργασιακών σχέσεων, στον τοµέα της Υγείας, της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάποιες χώρες όπως η Γερµανία.
Τη παρούσα περίοδο εξετάζονται τα ζητήματα που σχετίζονται με το επιτόκιο δανεισμού και με το εάν η συγκεκριμένη διευκόλυνση θα περιλαμβάνει και τα 38 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η χώρα μας το 2010, ήτοι το σύνολο του ποσού των 110 δισ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδος από τον μηχανισμό στήριξης είναι περίπου 4% κυμαινόμενο και 5,5% σταθερό. Με την εναρμόνιση της Ελλάδος με τους όρους δανεισμού της Ιρλανδίας, το σταθερό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 5,8% και το κυμαινόμενο θα αυξηθεί κοντά στο 4,5%.

ΣτΕ: «Γκρεμίζει» τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων


Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις- έκρινε το ΣτΕ αμφισβητώντας τις κυβερνητικές ρυθμίσεις με τις οποίες δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν σπεύσει για να “τακτοποιήσουν” πυλωτές και πρόσθετες κατασκευές, καταβάλλοντας μεγάλα ποσά.

Με την απόφαση (υπ' αριθμ. 3921/2010), η Ολομέλεια έκρινε ότι νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας, αφού οι νομοταγείς πολίτες τίθενται σε μειονεκτική μοίρα έναντι των ιδιοκτητών αυθαίρετων οικοδομών που εξαιρούνται από την κατεδάφιση.

Ο νόμος Σουφλιά, σύμφωνα με τους δικαστές, παραβιάζει τις αρχές του δικαίου που επιβάλλουν στο κράτος να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή των νόμων.

Το ΣτΕ θεωρεί ότι μετά το 1983 (και το νόμο Τρίτση) δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνταγματική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή.

Η υπόθεση που κρίθηκε αφορούσε τριώροφη οικοδομή σε παραδοσιακό οικισμό της Ερμούπολης Σύρου που εξαιρέθηκε από την κατεδάφιση.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Θεωρείται πολύ πιθανό να επιτραπεί το κάπνισμα στα μπαράκια


Θεωρείται πολύ πιθανό ότι το υπουργείο Υγείας θα επιτρέψει το κάπνισμα στα μπαράκια εφόσον οι καταστηματάρχες «πληρώσουν» για την ειδική άδεια, την ίδια στιγμή που αυτή τη δυνατότητα δεν θα την έχουν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, ταβερνών ή ουζερί.
Πετάνε από την χαρά τους οι ιδιοκτήτες των καφέ/μπαρ με την είδηση ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να τους δώσει την επιλογή εάν θέλουν, έναντι ποσού, να λειτουργούν τα μαγαζιά τους ως χώροι καπνιζόντων την ίδια στιγμή που οι καταστηματάρχες εστιατορίων δεν θα έχουν αντίστοιχη επιλογή.
Οι αντιδράσεις καπνιστών ή μη, στο ενδεχόμενο να επανέλθει το τσιγάρο στα μπαρ αλλά όχι στα εστιατόρια είναι ανάμικτες. Πώς κρίνουν αυτοί το «πισωγύρισμα» της κυβέρνησης, πίσω από το οποίο κρύβονται αμιγώς φοροεισπρακτικοί λόγοι;
Οι πολίτες δηλώνουν ότι αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.