Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό από την Τρίτη 22 Οκτωβρίου

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο «Ιόνια Οδός», στο πλαίσιο της υλοποίησης εργασιών συντήρησης Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στις σήραγγες Μακύνειας και Κλόκοβας.

Αναλυτικότερα, αύριο Τρίτη 22 Οκτωβρίου από τις 08:00 έως και τις 20:00, θα ισχύσει εκτροπή κυκλοφορίας από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Αντιρρίου μέχρι τον Α/Κ Γαβρολίμνης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιωάννινα. Ταυτόχρονα, στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας θα εφαρμοστεί αποκλεισμός στον κλάδου εισόδου του Α/Κ Αντιρρίου.

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου από τις 08:00 έως και τις 20:00, θα ισχύσει αμφίπλευρη εκτροπή κυκλοφορίας από τον Α/Κ Αντιρρίου μέχρι και τον Α/Κ Γαβρολίμνης. Ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί αποκλεισμός στους κλάδους  εισόδου του Α/Κ Αντιρρίου προς Ιωάννινα και  Α/Κ Γαβρολίμνης, προς Αντίρριο.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσης των εργασιών, η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και εφιστά την προσοχή των οδηγών καθώς οι τελευταίοι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.

ΠΑΣ Γιάννινα: Λύση συνεργασίας με τον τεχνικό Ρενέ Πομς

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας με τον τεχνικό Ρενέ Πομς.

Με γνώμονα πάντα πρώτα το συμφέρον της ομάδας όσο και του ίδιου του κ. Πομς αποφασίστηκε πως η καλύτερη δυνατή λύση ήταν η ολοκλήρωση της συνεργασίας μας.

Ευχαριστούμε τον ίδιο και τους συνεργάτες του, για την προσφορά τους στην ομάδα μας.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το «1ο Local Taste of Ioannina»

 


Η πλατεία Γλυκήδων, μπροστά στο ιστορικό Σουφαρί Σεράι, πλημμύρισε με γεύσεις και αρώματα από την πλούσια γαστρονομική παράδοση των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης «Local Taste of Ioannina», που διοργάνωσε το Γραφείο Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών.

Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, τόσο κατοίκων όσο και επισκεπτών της πόλης, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις αγαπημένες γεύσεις της γιαννιώτικης κουζίνας. Το ενδιαφέρον και η ενεργή συμμετοχή του κοινού ανέδειξαν τη σημασία της τοπικής γαστρονομίας ως σημαντικού πυλώνα του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες της πόλης, υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου chef Ανδρέα Γεωργούλη, παρουσίασαν παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες εκδοχές τοπικών συνταγών. Το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά τις παρασκευές και να γευτεί τα νόστιμα εδέσματα που ετοιμάζονταν επί τόπου. Την παρουσίαση συντόνισε με μαεστρία ο γνωστός Nomad chef Ανδρέας Λαγός, ο οποίος με την εμπειρία και τη φιλοσοφία του στην προβολή της ελληνικής πρώτης ύλης, ανέδειξε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα.

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, με θέμα "ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2024"

 


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024,  στις 11:00 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΔ, με θέμα "ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2024".

Ταυτοποιήθηκε ημεδαπή για απόπειρα κλοπής στην Πρέβεζα

 


Ταυτοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπή, που εμπλέκεται σε υπόθεση απόπειρας κλοπής, που έγινε την 18-10-2024 στην Πρέβεζα και σε βάρος της σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, η κατηγορούμενη εισήλθε σε μονοκατοικία, ενώ άγνωστος συνεργός της επιχείρησε να απενεργοποιήσει εξωτερική κάμερα παρακολούθησης, κόβοντας καλώδιό της, όμως αμφότεροι τράπηκαν σε φυγή, όταν έγιναν αντιληπτοί από την υπερήλικη ένοικο του σπιτιού.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Επιστήμονες του μέλλοντος πρότειναν λύσεις για πιο καθαρούς ωκεανούς, στο 1ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Δήμου Ιωαννιτών

 


Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Δήμου Ιωαννιτών το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Eduact και το Εργαστήριο Διδακτικής και Σχολικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από τις 18 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.

Σκοπός του φεστιβάλ ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τον κόσμο της ρομποτικής, της τεχνολογίας, των μαθηματικών, των επιστημών και της μηχανικής (STEM), μέσα από διαδικασίες παιγνιώδους μάθησης και πρακτικής εφαρμογής.

Η διοργάνωση αυτή ήταν μια ακόμα κοινή δράση δήμου Ιωαννιτών και πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχτεί μεταξύ των δύο φορέων, η οποία έχει προκύψει μετά από τις συναντήσεις του δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, με την πρύτανη, Άννα Μπατιστάτου με στόχο την ενίσχυση του τοπικού μας ΑΕΙ και την μεγαλύτερη διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, για πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους

 


Δύο ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κατάσταση οξείας μέθης

Σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος ενός γονέα, στο σπίτι του οποίου έγινε κατανάλωση αλκοόλ

Συνελήφθη χθες (20-10-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για «έκθεση», σε συνδυασμό με τη νομοθεσία για την προστασία των ανηλίκων από το αλκοόλ.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ενημερώθηκε από ιατρούς νοσοκομείου των Ιωαννίνων σχετικά με τη διακομιδή και νοσηλεία δύο ανήλικων ημεδαπών, λόγω οξείας μέθης.

Στο πλαίσιο διερεύνησης του περιστατικού, διακριβώθηκε ότι οι ανήλικοι είχαν προμηθευτεί το προηγούμενο βράδυ (19-10-2024) δύο φιάλες οινοπνευματώδους ποτού, από επιχείρηση ιδιοκτησίας του συλληφθέντος.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της «έκθεσης» σε βάρος ημεδαπού, γονέα ενός εκ των δύο ανηλίκων, στο σπίτι του οποίου επακολούθησε η κατανάλωση του αλκοόλ, που είχαν προμηθευτεί οι ανήλικοι.

Η δικογραφία, που σχηματίστηκε από το Γραφείο Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.

Ξεκίνησε ο νέος κύκλος επισκέψεων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

 


Το Νηπιαγωγείο Ζωοδόχου Ιωαννίνων είναι το σχολείο με το οποίο άνοιξε ο νέος κύκλος επισκέψεων στο Πάρκο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής το οποίο αποτελεί σημείο επισκέψεων από σχολεία τόσο της Ηπείρου όσο και άλλων περιφερειών.

Το Πάρκο έχει ενισχυθεί με δέκα (10) υπερσύχρονα διθέσια αυτοκίνητα  της Peg Perego  GAUCHO XP 24V, ένα ιδανικό τζιπ για νέες  περιπέτειες και παιχνίδι. Το συγκεκριμένο μοντέλο διαθέτει επίσης ραδιόφωνο και ήχους κάνοντας ακόμη πιο ρεαλιστική την εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών. 

Η προμήθεια των οχημάτων ανήλθε στο ποσό των 6.990,00€ και προήλθε από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

Τα παιδιά άκουσαν με μεγάλη προσοχή την ενδιαφέρουσα ενημέρωση που τους έκαναν οι Αρχιφύλακες του Α.Τ. Πωγωνίου κ.κ. Βανούσης Σπυρίδων και Παπαϊωάννου Κωνσταντίνος, έπαιξαν παιχνίδια  με το  εξαιρετικά χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό κυκλοφοριακής αγωγής που δώρισε στο Δήμο Πωγωνίου το Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου και στη συνέχεια «βγήκαν στο δρόμο» με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο τέλος τους απενεμήθηκε το δίπλωμα «Άριστου μελλοντικού οδηγού».

Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να προγραμματίσουν την εκδρομή τους στο τηλ. 2653360129  (κ. Σοφία Τσέπα).

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δήμος Κόνιτσας: Πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου του 1940

 


Πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου του 1940

28η  Οκτωβρίου 1940

Τα βουνά της Πίνδου αντηχούν, η ψυχή του έθνους εγείρεται.

 Ο ελληνικός λαός ξεσηκώνεται και μάχεται με κάθε κόστος υπέρ βωμών και εστιών, αψηφώντας την απειλή του Ιταλού επιδρομέα. Ας μεταβούμε νοερά στα βουνά που μας περιβάλλουν, στον τόπο της θυσίας των ηρώων του ’40, τιμώντας τους εις ένδειξη ευγνωμοσύνης και αιωνίας μνήμης.

Ακολουθεί το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Κόνιτσα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών Καταστημάτων και οικιών από την 8η πρωινή ώρα της ημέρας έως και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

Ώρα 9:00: Στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑΛ, στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της πόλης μας θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα σχετικό με την Εθνική Εορτή.

Ώρα 11:30: Επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, δασκάλων όλων των Σχολείων και Ιδρυμάτων στο Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο «Άγιος Αθανάσιος». Κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και από τους μαθητές, παρουσία των Αρχών. Διευθέτηση χώρου μαυσωλείου για την επιμνημόσυνη δέηση με μέριμνα 583Μ/ΤΠ.

Ώρα 12:30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο λόφο του Εφ. Ανθλγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας. Κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο, Πρόεδρο της Κ. Ελευθέρου, συγγενείς του ήρωα. Τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος.

Μικρή δεξίωση στην πλατεία του χωριού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, Λεσχών, Μαυσωλείων, καθώς και των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών την 27η και 28η Οκτωβρίου από τη δύση του ηλίου ως τις 7:00 π.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Ώρα 07:30: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών της πόλης.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Ώρα 8:30: ΄Επαρση της Σημαίας στη Λ.Α.Φ.Κ.

Ώρα 10:00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Κοσμά του Αιτωλού.

Ώρα 10:30: Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, Συλλόγους, Σωματεία. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του έπους. – Εθνικός ΄Υμνος. Απόδοση τιμών με μέριμνα 583 Μ/ΤΟ και ομιλία μικρής διάρκειας από τη Διευθύντρια του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας Μαρία Σκαργιώτη με θέμα: «28η Οκτωβρίου 1940- 28η Οκτωβρίου 2024 – 86 χρόνια ΔΟΞΑ- ΤΙΜΗ – ΧΡΕΟΣ».

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους στο Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας θα δεξιωθούν τις Αρχές στο γραφείο Δημάρχου.

Ώρα 11:15: Παρέλαση προ των επισήμων στον καθορισμένο χώρο, μαθητών

και μαθητριών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. και Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Ώρα 12:30: Στην κεντρική πλατεία Κόνιτσας θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας.

Ώρα 17:30: Υποστολή της Σημαίας.

Οι Εκκλησιαστικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές παρακαλούνται να ρυθμίσουν αντίστοιχα και ανάλογα όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους τα σχετικά με την Θρησκευτική τελετή, την παράταξη και την τάξη.

Τελετάρχη για όλες τις εκδηλώσεις ορίζουμε την κα Γιάννα Νίκου, Φιλόλογο- Δ. Υπάλληλο του Δήμου Κόνιτσας.

Όσοι από τις Οργανώσεις, Σωματεία κ.λ.π. επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, παρακαλούνται να το δηλώσουν στο Δήμο Κόνιτσας (τηλ.2655360326/341) μέχρι την 12η μεσημβρινή ώρα της 24ης Οκτωβρίου ανυπερθέτως.

Εξιχνιάστηκε κλοπή από σπίτι υπερήλικης σε χωριό της Άρτας

 


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, που κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν 450 ευρώ

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, που έλαβε χώρα την 22/8/2024 σε χωριό της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ένας εκ των ημεδαπών εισήλθε σε σπίτι υπερήλικης, την ώρα που εκείνη βρισκόταν εντός αυτού, από όπου αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 450 ευρώ.

Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή, επιβιβαζόμενος σε αυτοκίνητο, στο οποίο τον ανέμενε ο συνεργός του.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο "5ος Δρόμος της Νίκης"

 


Με περισσότερους από 500 αθλητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ο «5ος Δρόμος της Νίκης».

Η αθλητική διοργάνωση με το μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο, καθώς είναι αφιερωμένος στη μνήμη των ηρώων του έπους του 1940, προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών αθλητών και μη που επιθυμούν να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία και υλοποιείται κάθε χρόνο στα των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ».

Μέσα από 4 διαφορετικούς αγώνες οι συμμετέχοντες διήλθαν από ιστορικούς χώρους, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα την περιοχή όπου εκτυλίχθηκαν οι νικηφόροι αγώνες των Ελλήνων.

Οι δρομείς παρέλαβαν το συμβολικό μετάλλιο με το γράμμα "Χ" που περικλείει την φιγούρα του Έλληνα Μαχητή του '40. Πέρυσι δόθηκε «Ο» ενώ το «ΟΧΙ» θα ολοκληρωθεί στον «6ο Δρόμο της Νίκης» το 2025 όταν οι αθλητές θα παραλάβουν το γράμμα «Ι». 

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί όλους όσοι συνέδραμαν στη διεξαγωγή του «5ου Δρόμου της Νίκης» και συγκεκριμένα την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, το Α.Τ. Πωγωνίου, το ΕΚΑΒ, το Παράρτημα Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ., τους εθελοντές και τους χορηγούς: Βίκος Α.Ε., Α.Π.Σ.Ι. «Πίνδος» και Συρράκο.

Στην αγωνιστική πλευρά του αγώνα διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους οι παρακάτω:

Vertical 4,2 χλμ

Γενική Κατάταξη

1ος Γεώργιος Παντούλας

2ος Χρήστος Συρμακέσης

3η Δήμητα Τσαλοκώστα

Γενική Κατάταξη Ανδρών

1ος Γεώργιος Παντούλας

2ος Χρήστος Συρμακέσης

3ο Δημήτριος Σίντος

Γενική Κατάταξη Γυναικών

1η Δήμητρα Τσαλοκώστα

2η Κωνσταντίνα Χριστογεώργου

3η Αλεξάνδρα Τσινάβου

9χλμ

Γενική Κατάταξη Ανδρών

1ος Πέτρος Λώλης

2ος Ανδρέας Μπαρούτας

3ος Αλέξανδρος Φούκης

Γενική Κατάταξη Γυναικών

1η Μαρία Ρίνη

2η Παναγιώτα Πάτση

3η Φανή Λιόντου

21χλμ

Γενική Κατάταξη Ανδρών

1ος Κωνσταντίνος Ράγιας

2ος Ιωάννης Σταλίκας

3ος Αλέξανδρος Κρανάς

Γενική Κατάταξη Γυναικών

1η Ειρήνη Βαρτζιώτη

2η Λαμπρινή Ντούτση

3η Γεωργία Σιώζιου

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ





Ο δήμος Ιωαννιτών συγκροτεί δημοτικό συμβούλιο νέων

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών με σκοπό την ενεργή συμμετοχή των νέων στα τοπικά κοινά, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για τα θέματα που τους αφορούν, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρά στη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, το οποίο θα έχει εισηγητικό – συμβουλευτικό ρόλο προς τη Διοίκηση του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Έργο του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η παρακολούθηση των αναγκών και των προβλημάτων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο, η ανάληψη, σε συνεργασία με τον Δήμο, πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για την πλήρη και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, η μέριμνα για τη λήψη μέτρων με σκοπό την ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή των νέων στην τοπική κοινωνία και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια Νέων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά στην δημιουργία Μητρώου Νέων με σκοπό την προκήρυξη εκλογών για την συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων. Στο μητρώο έχουν δικαίωμα να εγγραφούν νέοι, ηλικίας 15 έως 28 ετών, που είναι δημότες του Δήμου Ιωαννιτών, χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις. Μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Νέων θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν ή να θέσουν υποψηφιότητα για την συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Νέων, συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής που θα βρουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών www.ioannina.gr

Οι εγγραφές θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2024.

Για πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο email: mitroo_neon@ioannina.gr.

Λίγα λόγια για το δημοτικό συμβούλιο νέων

Διαταραχές της ακοής και της ισορροπίας στην τρίτη ηλικία

 


Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής της Υγείας (National Center for Health Statistics) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ως το έτος 2030, οι ηλικιωμένοι θα αποτελούν το 32% του πληθυσμού της χώρας.

«Το 60-80% αυτών παρουσιάζουν κλινικά σημαντικά προβλήματα ακοής και ισορροπίας, τα οποία –μαζί με τα συνοδά νοσήματα αυτής της ηλικίας– επιφέρουν ένα τεράστιο βάρος στο σύστημα υγείας. Στον ελληνικό χώρο η διαχείριση αυτού του προβλήματος είναι ακόμη δυσκολότερη», αναφέρει ο κ. Γιάννης Επιτρόπου, Αν. Διευθυντής Ωτορινολαρυγγολόγος του Metropolitan Hospital.

Η πρεσβυακουσία είναι ο όρος που περιγράφει τη βαρηκοΐα από την 6η δεκαετία της ζωής και εντεύθεν, ως αποτέλεσμα του γήρατος σε συνδυασμό με τη δια βίου έκθεση σε μη επαγγελματικό θόρυβο, ωτοτοξικούς παράγοντες, ανθυγιεινό διαιτολόγιο, νόσους με ωτοτοξική επιρροή (λοιμώξεις, σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.) φαρμακευτικές ουσίες καθώς και με γενετικούς και άλλους «ιδιοπαθείς» (άγνωστους για τη σύγχρονη επιστήμη δηλαδή) παράγοντες. Ένας πιο συνεπτυγμένος ορισμός θα μπορούσε να την περιγράψει ως τη γενετικά προκαθορισμένη απώλεια ακοής με την πάροδο της ηλικίας.

Όπως το ακουστικό σύστημα, έτσι και το σύστημα της ισορροπίας, εκφυλίζεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση όμως με την ακοή, η ισορροπία αποτελεί μια δυναμική κατάσταση που είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, συχνά άσχετων με το κατεξοχήν όργανο της ισορροπίας, το έσω ους ή λαβύρινθο, και ως εκ τούτου εξαιρετικά δύσκολα μετρήσιμη σε μια αντικειμενική κλίμακα.

Όταν ο ασθενής προσέρχεται με το σύμπτωμα του ιλίγγου ή της χρόνιας αστάθειας, το πρώτο αυτόματο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια διαταραχή της απρόσκοπτης συνεργασίας των υπεύθυνων συστημάτων (αιθουσαία όργανα = 2 λαβύρινθοι, μάτια, μυοσκελεκτικό, ιδιοδεκτικό και κεντρικό νευρικό σύστημα). Ως εκ τούτου, τα περισσότερα συμπτώματα αστάθειας σχετιζόμενα με την ηλικία αφορούν σε πολυοργανική «υπολειτουργία» των συστημάτων αυτών. Όταν συνυπάρχει και ορθοστατική υπόταση, το καρδιαγγειακό και το ενδοκρινικό σύστημα επιπλέον σχετίζονται με το πρόβλημα.

Μια σειρά νεότερων διαγνωστικών εξετάσεων επιτρέπουν σε ένα βαθμό την ποσοτική εκτίμηση των διαταραχών της ισορροπίας (EMG, VEMP, VNG, posturography) αλλά σε καμία περίπτωση με την ακρίβεια που επιτρέπουν τη μέτρηση της ακουστικής οξύτητας οι ακοολογικές δοκιμασίες.