Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν τη σύνταξη τους να αυξάνεται τον Σεπτέμβριο


Σε τρεις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων θα καταβληθούν οι νέες αυξημένες κύριες συντάξεις τον Σεπτέμβριο.
Αν και ο νέος ασφαλιστικός νόμος ισχύει από τον Φεβρουάριο, ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δεν έχει καταστεί εφικτός από τον ΕΦΚΑ προκειμένου να καταβληθούν οι αυξήσεις που προκύπτουν από αυτά και οι οποίες κυμαίνονται από 12 έως 252 ευρώ.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης αφορούν σε παλιούς και νέους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
Οι αυξήσεις των συντάξεων θα καταβληθούν τον Σεπτέμβριο αλλά τα αναδρομικά για το διάστημα το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος θα δοθούν από την 1η Οκτωβρίου 2019 σε περίπου 150.000 συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Γιάννενα: Πανελλήνιο διαδικτυακό σεμινάριο για το κοινό, την Κυριακή 14 Ιουνίου, ώρα 11:00-12:30 μ.μ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 – ώρα 11.00- 12.30 μ.μ.,
Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία
Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος»

Το «Oδοιπορικό Yγείας και Aλληλεγγύης», με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. κ. Μάξιμου, τη συνεργασία των Συλλόγων Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και τη συμμετοχή μελών του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, οργανώνουν για το κοινό και σας προσκαλούν για ενημέρωση σε διαδικτυακό σεμινάριο (webinar), την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 11.00 – 12.30 μ.μ.
ΘΕΜΑ: COVID-19 ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
 Χαιρετισμοί
 Ομιλητές:
• Ελισάφ Μωυσής, Καθηγητής – Δήμαρχος Ιωαννίνων «Κορωνοϊός και Δήμος»
• Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
• Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής – Σύμβουλος Υγείας Πρωθυπουργού (?)
«Το στρατηγικό σχέδιο για τον κορωνοϊό»
• Γουδέβενος Ιωάννης, ομ. Καθηγητής – Πρόεδρος Ε.Κ.Ε
 «Καρδιαγγειακή πρόληψη στην εποχή του κορωνοϊού»
• Σαρόγλου Γεώργιος, ομ. Καθηγητής – Διευθυντής Παθολόγος Metropolitan Hospital «Κορωνοϊός και επιπτώσεις στην Ελλάδα»
• Καλανταρίδου Σοφία, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών «Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη»
• Μηλιώνης Χαράλαμπος, Καθηγητής-ΠΓΝΙ
 «Η Εμπειρία από τη νοσηλεία ασθενών στο ΠΓΝΙ»
• Τσιμιχόδημος Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΓΝΙ
«Κορωνοϊός και σακχαρώδης διαβήτης»
• Πασχόπουλος Μηνάς, Καθηγητής – Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κορωνοϊός και Γυναικολογία»
Ερωτήσεις – Παρεμβάσεις
Συντονίζει: Στέφανος Γρ. Φούσας, ε.Καθηγητής – Συντονιστής Τομέα Καρδιάς
METROPOLITAN GENERAL
Η εκδήλωση θα προβληθεί σε απευθείας μετάδοση από https://www.livemedia.gr/epiptoseiscovid19  και από τον τηλεοπτικό σταθμό ITV      15.00-16.30

ΕΟΔΥ: Κανένας θάνατος σήμερα, 20 νέα κρούσματα


Είκοσι νέα θετικά κρούσματα Covid-19 καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 3.088, εκ των οποίων το 55% άνδρες αφορά άνδρες.
Τα 692 από αυτά θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.752 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια στιγμή, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 14 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 75 έτη.
Οι έξι είναι γυναίκες, ενώ τo 78,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.
Συνολικά 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν καταγράφεται κανένας θάνατος και τα θύματα παραμένουν στα 183.
Από αυτά 56 (30,6%) ήταν γυναίκες, η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποτροπή διασποράς κορωνοϊού στις Πανελλήνιες 2020


Με απόφαση που έχουν συνυπογράψει η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Βασίλης κ. Κικίλιας ορίστηκαν αναλυτικά τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού στις πανελλήνιες.
Όπως προκύπτει, η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για τους υποψηφίους αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν κατά την εκκίνηση των Πανελλήνιων 2020, οι αίθουσες θα «δροσίζονται» μόνο με φυσικό αερισμό καθώς δεν επιτρέπονται οι ανεμιστήρες.
Η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως υπέγραψε και την απόφαση για τη διανομή αντισηπτικών υγρών που θα διανεμηθούν στα 1.180 εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα των Πανελλήνιων 2020.

ΑΣΕΠ: Θέσεις εργασίας στην Πρέβεζα


Ανακοίνωση του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2020 της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που εδρεύει στην Πρέβεζα Ν. Πρεβέζης και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα
2 ΠΕ Γεωπόνοι
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι υποψήφιοι για την απόδειξη των ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β), των λοιπών ιδιοτήτων τους και της εμπειρίας τους οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (napr-kth@otenet.gr ) όλα τα απαιτούμενα από την παρούσα ανακοίνωση και το «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ)» με σήμανση έκδοσης «2-12-2019» δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα «ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ» του Κεφαλαίου ΙΙ του ανωτέρω Παραρτήματος.

Παράνομες παγίδες για θηράματα σε ημιβαλτώδη περιοχή της Τ.Κ. Αμμουδιάς του Δήμου Πάργας


Μία αυτοσχέδια κατασκευή για την παγίδευση τριχωτών θηραμάτων εντόπισαν και κατέσχεσαν Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ. Στις αρχές Ιουνίου κατά την διενέργεια περιπολίας, οι Θηροφύλακες εντόπισαν σε ημιβαλτώδη περιοχή της ΤΚ Αμμουδιάς του Δήμου Πάργας, μία αυτοσχέδια κατασκευή για την παγίδευση θηραμάτων.
Το σημείο τέθηκε υπό παρακολούθηση για διάστημα μίας εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί κάποιος που να προσέλθει για να ελέγξει την κατασκευή.
Έτσι την Τρίτη, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησαν στην κατάσχεση της αυτοσχέδιας παγίδας και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο, διαδικασία.
Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ καθιστά σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι οι αυτοσχέδιες κατασκευές παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων συνιστούν μία απαγορευμένη ενέργεια, που ουδεμία σχέση έχει με την κυνηγετική δραστηριότητα.
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν έτσι και με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, να ενημερώνουν την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ή τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, όταν εντοπίζουν κάτι ανάλογο.

Δήμος Πωγωνίου: Συμβασιοποιήθηκε το έργο που αφορά την αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Καλπακιου & Άνω Καλαμά


Ένα σημαντικό έργο για την στήριξη της αγροτικής οικονομίας παίρνει το δρόμο της υλοποίησης καθώς ολοκληρώθηκε η συμβασιοποίησή του.
Πρόκειται για το έργο που αφορά την αγροτική οδοποιία Δημοτικών Ενοτήτων Καλπακίου και Άνω Καλαμά και θα βελτιώσει την προσπελασιμότητα στον κάμπο Βελλάς – Παρακαλάμου.
Ο συγκεκριμένος κάμπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους του Νομού Ιωαννίνων και η εκτέλεση της αγροτικής οδοποιίας θα μειώσει το κόστος μεταφοράς των προϊόντων.
Παράλληλα θα επιτρέπει την ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων και την   ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων.
Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».

Έως 17 Ιουνίου οι αιτήσεις για ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ στο «Βοήθεια στο Σπίτι»


Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο www.asep.gr  των υποψηφίων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 15/18-5-2020 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), που αφορά στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, δύο χιλιάδων εννιακοσίων εννέα (2.909) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της Χώρας (για την εξυπηρέτηση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”).
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (Πολίτες → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα ΣΤ΄).
Σχετικά επισημαίνονται και τα ακόλουθα:
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής για τις θέσεις των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λήγει στις 17 Ιουνίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00.
Τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά με τα οποία, αποδεικνύονται τα προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες που επικαλούνται οι υποψήφιοι με την αίτηση συμμετοχής τους, θα υποβληθούν, πριν την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, μετά από σχετική Ανακοίνωση του ΑΣΕΠ (Βλ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄ της Προκήρυξης).

Τα «κρούσματα» βίας, σεξ και… διαζυγίων στη χώρα μας την εποχή του νέου κορωνοϊού


Διπλάσιες σεξουαλικές επαφές, αιτήσεις διαζυγίου και απειλές σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας. Όλα αυτά στην Ελλάδα την εποχή του lockdown, όταν είχε πέσει… ο γενικός διακόπτης και η απειλή της πανδημίας μύριζε θάνατο.
Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών έκανε τρεις διαδοχικές διαδικτυακές έρευνες σε όλη την διάρκεια της καραντίνας και του εγκλεισμού. Συμμετείχαν 1800 άτομα από όλη την Ελλάδα, άνδρες και γυναίκες και μελετήθηκε η συμπεριφορά τους στην ερωτική και στην οικογενειακή ζωή. Στο μικροσκόπιο η ενδοοικογενειακή βία, η αύξηση των διαζυγίων αλλά και το σεξ.
Η πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο κρίση -υγειονομική, οικονομική και κοινωνική- που συνόδευε την πανδημία και που πολλοί τη σύγκριναν με την κρίση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του κραχ του 1930, είναι λογικό πως θα επηρέαζε τις ανθρώπινες συμπεριφορές και με βάση αυτή την ερευνητική υπόθεση έγιναν οι έρευνες.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Στις κρίσεις, στους πολέμους και στις φυσικές καταστροφές οι άνθρωποι ενισχύουν τα ατομικά ένστικτα επιβίωσης και αναπαραγωγής, θυσιάζοντας την κοινωνικότητα, που είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό και με την επίκτητη κουλτούρα ομαδικής συνύπαρξης. Στον κίνδυνο υπερτερεί το ατομικό και το εγωιστικό γονίδιο, το γνωστό “ο θάνατός σου η ζωή μου” και μειώνεται η αίσθηση αλληλεγγύης και σεβασμού στην ομάδα και στις υποχρεώσεις, που είναι συμπεριφορές σεβασμού προς τον άλλο και στην κοινωνία εν γένει».
Στις εβδομάδες του lockdown οι περισσότεροι άνθρωποι βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όπως εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντινίδης, ο φόβος, ο θυμός, ο πανικός και ο έρωτας κατοικούν στην υπόφυση, έχοντας ως «ταχυδρόμους» ουσίες (ορμόνες), που μεσολαβούν είτε για να αγαπήσουμε, είτε για να μισήσουμε και που στο βάθος της διαδρομής θα έχουν ένα και μοναδικό ζητούμενο: να επιβιώσουμε για να αναπαραχθούμε.