Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ενιαίο μισθολόγιο και εφεδρεία σε όλο το Δημόσιο!

Νέα σαρωτικά μέτρα υπό την πίεση των εταίρων.


Σε έκτακτες δηλώσεις προχωράει αυτή την ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος από κοινού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Μόσιαλο, σε μία προσπάθεια να εκπλήξουν τους ευρωπαίους εταίρους μας, με μία θεαματική κίνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο και ύστερα από ένα δραματικό υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του www.NewsIt.gr προχωρά σε αποφάσεις που δεν χωρούν συζήτηση ούτε αντιρρήσεις και αυτές θα έχουν κλείσει έως το αργότερο τις 15 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις αυτές αφορούν αρχικά την εργασιακή εφεδρεία, που επεκτείνεται τελικά παντού, δηλαδή και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Άλλη σημαντική απόφαση είναι η άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου όπου καταργείται η προσωπική διαφορά.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως στο δημόσιο θα υπάρχει ο ίδιος μισθός, για όσους έχουν τα ίδια χρόνια, την ίδια θέση και ίδια προσόντα. Μία τέτοια απόφαση βάζει τέρμα στα προνόμια στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, ενώ θα εξακολουθήσει να υπάρχει επίδομα αλλά μόνο στα διευθυντικά στελέχη.
Τέλος, η κυβέρνηση αποφάσισε να επανεξετάσει το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το σωστό άνοιγμα των επαγγελμάτων, όπως εκείνων του φαρμακοποιού, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.

ΛΑΨΙΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Σε εξέλιξη νέα πυρκαγιά

Φωτιά εκδηλώθηκε από λίγο στο Γαρδίκι Λαψίστας Ιωαννίνων και γρήγορα πήρε διαστάσεις, απειλώντας και πτηνοτροφεία που βρίσκονται στην περιοχή.
Στο σημείο έχουν φτάσει δυνάμεις της  Πυροσβεστικής, καθώς και πεζοπόρο τμήμα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Εξετάσεις για ειδική άδεια ταξί στην Π.Ε. Ιωαννίνων, στις 20 Σεπτεμβρίου 2011

Οι εξετάσεις για την Ειδική Άδεια Ταξί στην Π.Ε. Ενότητα Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 9.00 π.μ. στην αίθουσα του πρώην ΕΛΚΕΠΑ στοά Σάρκα.
Για την συμμετοχή στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπογράψουν την κατάσταση συμμετεχόντων μέχρι την 12η Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 μ. στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών, γραφείο 13. Υπεύθυνος κ. Β. Δόσης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Σκάνδαλο, του νομού Θεσπρωτίας, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να σπεύδουν στο σημείο προκειμένου να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο ώστε να μην απειληθούν σπίτια.
Στο σχέδιο κατάσβεσης συμμετέχουν 4 πυροσβέστες με 2 οχήματα, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 αεροσκάφη της πυροσβεστικής.

ΠΑΔΕΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Συνεχίζει το καταστρεπτικό της έργο η φωτιά


Επίγεια και εναέρια μέσα στο σημείο.


Συνεχίζει το καταστρεπτικό της έργο η φωτιά κοντά στο χωριό Πάδες Κόνιτσας στο βουνό Σμόλικας, καίγοντας πυκνή δασική έκταση από πεύκα.
Η φωτιά βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή όπου η πρόσβαση πεζοπόρων τμημάτων πυρόσβεσης, είναι εξαιρετικά δύσκολη και μόνο από αέρος ένα ελικόπτερο προσπαθεί να την θέσει υπό έλεγχο.
Επιπλέον στην περιοχή υπάρχουν εγκαταλελειμμένα πυρομαχικά από τον εμφύλιο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκρήξεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: "Δεν θα πληρώσουν οι γονείς τις φωτοτυπίες και τα DVD"

Μέσα Οκτωβρίου τα βιβλία και... βλέπουμε!!!

Οι σχολικές επιτροπές και όχι οι γονείς θα πληρώσουν τις φωτοτυπίες και τα DVD που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές, ελλείψει βιβλίων, στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Αυτό ξεκαθαρίσε μιλώντας την Τρίτη στη ΝΕΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Κουλαΐδης.
Σύμφωνα με τον κ. Κουλαϊδη τα βασικά βιβλία θα έχουν σταλεί σε όλα τα σχολεία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και κατόπιν βδομάδα με τη βδομάδα θα σταλούν και τα υπόλοιπα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Αποσύρονται έξι πλοία από την γραμμή της Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα και Παξούς

Νέο πλήγμα στην ακτοπλοΐα της Κέρκυρας μετά την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου σήμερα το πρωί ότι αποσύρονται από την γραμμή, μέχρι νεωτέρας, άλλα έξι πλοία στην Κέρκυρα, τρία από τα οποία εκτελούν τακτικές συγκοινωνίες στην Λευκίμμη και τους Παξούς.

Πρόκειται για το φέρρυ μποτ «Λευκίμμη» που εκτελεί το δρομολόγιο Λευκίμμης - Ηγουμενίτσας αλλά και τα «δελφίνια» «Ήλιδα ΙΙ» και «Σάντα ΙΙ» που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια προς Παξούς
Με την απόφαση αυτή, τόσο η Λευκίμμη όσο και οι Παξοί μένουν ,μετά τα Διαπόντια, χωρίς τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα.
Οι Παξοί θα εξυπηρετούνται μόνο ορισμένες φορές την εβδομάδα με φέρρυ μποτ.


Στην ίδια απόφαση, ανακοινώνεται η απαγόρευση του απόπλου για τρία τουριστικά σκάφη που εκτελούν ημερήσιες κρουαζιέρες σε Παξούς και Βόρεια Κέρκυρα, τα πλοίαρια «Ιόνιαν Σαν», «Ρένα ΙΙ» και «Τζώρτζια».


Η εντολή απαγόρευσης απόπλου εντάσσεται στην απόφαση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος να αποσυρθούν από την κυκλοφορία όλα τα εν Ελλάδι πλοία που είχαν πιστοποίηση από το Ρωσικό Νηογνώμονα, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 50, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πριν από 2 ήμερες, εντολή απαγόρευσης απόπλου, λόγω προβλημάτων στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους, δόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, για τέσσερα πλοία στην Κέρκυρα , δύο από τα οποία εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα.
Πρόκειται για τα πλοία ανοιχτού τύπου, Ελένη και Αγία Ειρήνη, τα οποία εκτελούν το δρομολόγιο Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα, το πλοιάριο Αλέξανδρος Κ2 το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο των Διαποντίων Νήσων καθώς και το πλοίο Αγία Τριάδα το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Λευκίμμη - Ηγουμενίτσα.
Με τα νέα δεδομένα στο λιμάνι η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας ανοίγει από σήμερα στις 07.30 το πρωί και το τελευταίο δρομολόγιο από την Κέρκυρα θα γίνεται στις 20.30 το βράδυ αφού πλέον παρέμειναν μόνο 6 πλοία. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο νησί καθώς το φέρνει 2 δεκαετίες πίσω.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Όσοι παίρνουν παράνομα συντάξεις-επιδόματα, θα επιστρέψουν τα χρήματα

« Ντροπή» για το πολιτικό σύστημα χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, κα Αθηνά Δρέττα, το καθεστώς με τις «μαϊμού» αναπηρικές συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, αναφέροντας οτι όσοι παίρνουν παράνομα συντάξεις και επιδόματα θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα.

Η κα Δρέττα σε δηλώσεις της ραδιοσταθμό "BHMA", άφησε σαφείς αιχμές για πελατειακό σύστημα λέγοντας «αν κοιτάξετε προσεκτικά και τους νομούς θα καταλάβετε ευθέως και τι εννοώ. Υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης που πρέπει να αποκατασταθεί», ενώ σημείωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σε δύσκολη θέση.
«Αυτό το υπουργείο αίρει τις αμαρτίες όλης της οικονομικής κρίσης για πολλούς και διάφορους λόγους. Εκείνο, λοιπόν, που έχει σημασία είναι να φτιάξουμε εκείνους τους θεσμούς, που με ένα μόνιμο πια τρόπο θα μας βγάζουν από αυτά τα αδιέξοδα -τα οικονομικά και τα πολιτικά- που έχουμε φτάσει σήμερα.
Δηλαδή να φτιάξουμε ένα μηχανισμό που θα είναι διαφανής, θα τον εμπιστεύονται όλοι, θα απονέμει συντάξεις στους πραγματικά ανάπηρους και θα εξοικονομεί και μερικές δαπάνες γιατί τα νούμερα είναι τερατώδη», συμπλήρωσε η κα Δρέττα.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στην Ήπειρο, τιμώντας την συμπλήρωση των 400 χρόνων από την Επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ., Ίτς Καλέ

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15
105 52
ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281
http://www.panepirotiki.com/
email: info@panepirotiki.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 5-9-2011
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου. Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1611 όταν χίλιοι, περίπου, εξεγερμένοι αγρότες και βοσκοί με επικεφαλής τον εμπνευσμένο ιεράρχη Διονύσιο τον αποκαλούμενο Φιλόσοφο, κυρίως από την περιοχή της Παραμυθιάς, οπλισμένοι με γεωργικά εργαλεία, κατέλαβαν για μια νύχτα τα Ιωάννινα, πυρπολώντας το διοικητήριο του Οσμάν Πασά στην Καλούτσανη, στην πρώτη εξέγερση τέτοιας έκτασης και έντασης στον ελλαδικό χώρο την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Το κίνημα της εξέγερσης είχε έντονα εθνικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αφορμές του στάθηκαν οι νέοι, εξαντλητικοί φόροι που μόλις είχαν επιβληθεί. Αφετηρία του η περιοχή της Μονής του Αγίου Δημητρίου Διχουνίου – το ορμητήριο του Διονυσίου.

Ο Διονύσιος, με καταγωγή από την Παραμυθιά, είχε μονάσει για πρώτη φορά σε αυτό το Μοναστήρι, κατόπιν σπούδασε φιλοσοφία στην Ιταλία, υπηρέτησε ως Μέγας Αρχιδιάκονος στο Πατριαρχείο, Πρωτοσύγγελος στο Γαλατά και Έξαρχος του Πατριάρχη στις εκκλησίες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου. Το 1591 εκλέγεται Μητροπολίτης Λάρισας και λίγο αργότερα μεταφέρει την έδρα του στα Τρίκαλα όπου προετοιμάζει το επαναστατικό κίνημα.
Το 1601 κηρύσσεται έκπτωτος από το Πατριαρχείο, μετά την αποτυχία του πρώτου κινήματος που επιχείρησε στην περιοχή της Θεσσαλίας, μαζί με τον θυσιασθέντα τότε και κατοπινά Νεομάρτυρα της Εκκλησίας μας Σεραφείμ.

Πρώτοι σταθμοί της εξέγερσης του 1611 στάθηκαν οι επιθέσεις ενάντια στους Τούρκους στη Τουρκογρανίζη (Γρανίτσα) και τη Ζαραβούσα (Άγιος Νικόλαος). Στις 11 Σεπτεμβρίου 1611 η επανάσταση του Διονυσίου, προδομένη και από τους Προεστούς των Ιωαννίνων, καταπνίγεται στο αίμα, ο ίδιος συλλαμβάνεται με προδοσία και γδέρνεται ζωντανός σε σπηλιά του Κάστρου, δίπλα στις όχθες της Παμβώτιδας.
Δύο μέρες μετά καίγονται ζωντανοί δύο άλλοι πρωτεργάτες του κινήματος, ο Ντελή Γιώργος και ο Λάμπρος και τα κεφάλια τους, μαζί με άλλα 83 κεφάλια επαναστατών και το δέρμα του Διονυσίου στέλνονται ως τρόπαια στην Κωνσταντινούπολη.
Η κατάπνιξη του κινήματος επιφέρει μεγάλες και βίαιες αλλαγές στον ευρύτερο Ηπειρωτικό χώρο. Καταργούνται προνόμια που είχαν παραχωρηθεί από τα 1430 στους κατοίκους των Ιωαννίνων, εκδιώχνονται σε δύο φάσεις (1613, 1618) όλοι οι Χριστιανοί από το Κάστρο των Ιωαννίνων και, κυρίως, εξαπλώνεται η τρομοκρατία σε βάρος των Χριστιανών και ο μαζικός, βίαιος εξισλαμισμός των πληθυσμών της Ηπείρου. Ο Διονύσιος παραδίδεται από τους εχθρούς του στη χλεύη της Ιστορίας ως Σκυλόσοφος. Στο μεταξύ, όμως, ο σπόρος που πότισε με το ίδιο του το αίμα, δίπλα στο αίμα των εξεγερμένων χωρικών, ρίζωσε βαθιά στις καρδιές των υπόδουλων Ηπειρωτών για να καρπίσει αργότερα στην Ήπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τιμά την επέτειο των 400 χρόνων από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου, αντλώντας πολύτιμα διδάγματα και προβάλλοντας την ξεχωριστή αξία και την προσφορά της στην ιστορική διαδρομή του τόπου και του λαού μας. Η Π.Σ.Ε. ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση τριήμερου κύκλου εκδηλώσεων ακριβώς τις ημέρες που συμπληρώνονται 400 χρόνια, στους τόπους που περιγράφουν την ηρωική διαδρομή του επαναστατικού κινήματος του 1611.

Έτσι προσκάλεσε σε συνδιοργάνωση, θέτοντας υπό την αιγίδα της τις εκδηλώσεις των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ιερά Μονή Διχουνίου και τη Θεσπρωτία ενώ διοργανώνει την καταληκτική και κορυφαία εκδήλωση του τριημέρου στα Γιάννενα.

Η Π.Σ.Ε. διοργανώνει την κεντρική εκδήλωση για τα 400 χρόνια από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Κάστρο Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ. Η εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού, αναδεικνύοντας τα επίκαιρα εθνικά και κοινωνικά μηνύματα της επετείου, έχει χαρακτήρα πολυθεάματος, συνταιριάζοντας ιστορικό και ποιητικό αναλόγιο με μουσική, χορό και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Το μουσικό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα ηπειρώτικα τραγούδια της Ιστορίας με την κομπανία του πρωτομάστορα της παράδοσής μας Γρηγόρη Καψάλη και τον Γιάννη Παπακώστα στο τραγούδι. Στην εκδήλωση συμμετέχουν, επίσης, οι κυράδες της Άνω Δερόπολης και τα πολυφωνικά σύνολα “Ήνορο” και “Χαονία». Η εκδήλωση παρουσιάζεται από διακεκριμένους Ηπειρώτες ηθοποιούς σε σενάριο και σκηνοθεσία του Εφόρου Πολιτισμού της Π.Σ.Ε Αλέξανδρου Λαμπρίδη.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με τη στήριξη και τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, των Δήμου Ιωαννίνων, Ζίτσας και Σουλίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των Κρατικών Λαχείων, τους οποίους και ευχαριστούμε δημόσια, που με τη στήριξή τους αναδεικνύεται ένα κορυφαίο γεγονός της ιστορίας μας και το επίκαιρο και πολύτιμο αξιακά περιεχόμενο της επετείου του.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 1877 από τα ΠΑΖΑΡΙΑ και ΤΕΛΕΙΩΣΕ το 2010. ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ του ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ την ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΚΑΠΩΣ ΑΡΓΑ........ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ
ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΖΑΡΙ!
ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ τα ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΕΞΑΛΛΟΥ δεν ΕΧΟΥΝ ΨΩΜΙ ΚΑΤΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΛΙΓΟ ΧΟΡΟ και ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΕΙΡΑΨΙΕΣ. ..... ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ... ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ έχουν ΠΟΛΥ ΨΩΜΙ.
Γιατί ΚΤΥΠΑΝΕ την ΥΦΕΣΗ την ΑΝΕΡΓΙΑ τον ΜΑΡΑΣΜΟ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ ΤΟΝΩΝΟΥΝ τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ
ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ. ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ και ΤΡΩΜΕ ΚΑΛΑ.
ΑΦΟΥ ΡΩΤΗΣΑΝ και ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ στα ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΕΣ και ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Σχολείο χωρίς δασκάλους και βιβλία δεν μπορεί να υπάρξει»

Συνάντηση Τσίπρα με μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.



Σφοδρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο τα προβλήματα στα σχολεία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση του Μνημονίου έχει οδηγήσει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σχολείο δίχως χρηματοδότηση και στήριξη δεν μπορεί να είναι δημόσιο σχολείο, όπως επίσης σχολείο δίχως καθηγητές, δασκάλους και χωρίς βιβλία δεν μπορεί να είναι καν σχολείο.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ από τα έντοκα 6μηνης διάρκειας με επιτόκιο 4,80%

Ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,8% έναντι 4,85% στη δημοπρασία της 9ης Αυγούστου, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,02 φορές έναντι 3,06 φορών στην προηγούμενη δημοπρασία.
Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,020 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,02 φορές.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Πανιατρική απεργία στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου

Ο χαρακτήρας της είναι προειδοποιητικός.



Πανελλαδική-πανιατρική απεργία κήρυξε για τις 8 και 9 Σεπτεμβρίου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αντιδρώντας στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ).
Η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο Σύλλογος «απορρίπτει στο σύνολό του το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΕΟΠΠΥ, ως απαράδεκτο και επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, την αξιοπρέπεια του Έλληνα γιατρού και του ιατρικού έργου».
Καλεί επίσης τα συναρμόδια υπουργεία να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου τους και να επανεξετάσουν τις θέσεις τους βάσει των προτάσεων της ιατρικής κοινότητας.

Παρακαταθήκη για το μέλλον το παζάρι στον Δήμο Πωγωνίου

Κρίσιμο «στοίχημα» αποτελεί για τον διευρυμένο Δήμο Πωγωνίου η εμποροπανήγυρη που από σήμερα Δευτέρα ανοίγει τις πύλες της λίγο μετά την περίφημη «Βρύση του Πασά» στους Νεγράδες. Κι αυτό γιατί η επιτυχημένη διοργάνωση του παζαριού, πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα έχει για τον ίδιο Δήμο και τους συμμετέχοντες επαγγελματίες, θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, με την προοπτική η πραγματοποίησή του να γίνει θεσμός για την περιοχή!



Η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου υπολογίζει ότι τα κέρδη της από την εμποροπανήγυρη θα ανέλθουν σε περίπου 50 με 60 χιλιάδες ευρώ. Χρήματα που θα διατεθούν για έργα στην περιοχή, σε μία περίοδο που τα σχετικά κονδύλια τα οποία έχουν στην διάθεσή τους οι ΟΤΑ έχουν «ψαλιδιστεί» σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, στο Δήμο θα παραμείνει μετά το τέλος της εμποροπανήγυρης και ο μετασχηματιστής ρεύματος συνολικής αξίας 20.000 ευρώ που αγόρασαν οι παζαριώτες για να εξυπηρετηθούν!


Από την πλευρά τους οι έμποροι που νοίκιασαν χώρους στα στέγαστρα της εμποροπανήγυρης, πέρα από την προσέλευση καταναλωτών απ’ όλο το Νομό και ευρύτερα την Ήπειρο, ποντάρουν επίσης και στους διερχόμενους Αλβανούς. Όπως υπολογίζουν, ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που κατευθύνονται προς Αλβανία θα σταματά στο παζάρι για να κάνουν οι ιδιοκτήτες τα τελευταία τους ψώνια πριν επιστρέψουν στην χώρα τους!


ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Όπως και να’ χει το γεγονός είναι ένα. Ότι η ευρύτερη περιοχή του ακριτικού αυτού Δήμου της Ηπείρου έχει μόνο να κερδίσει από την φιλοξενία της εμποροπανήγυρης, με δεδομένο ότι αντίστοιχη διοργάνωση δεν γίνεται φέτος πουθενά αλλού στο Νομό Ιωαννίνων.


Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμο Πωγωνίου φρόντισε εδώ και μέρες να διαφημίσει το παζάρι με πανό και αφίσες σ’ όλα τα Γιάννινα, προσδοκώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων ντόπιων καταναλωτών, δεδομένου ότι η απόσταση απ’ την πόλη μας δεν είναι μεγάλη.
Γι’ αυτό εξάλλου και ανάμεσα στα άλλα υπήρξε μέριμνα για την δημιουργία ενός άνετου χώρου στάθμευσης δίπλα στα στέγαστρα της εμποροπανήγυρης, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν εκατοντάδες Ι.Χ..


ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ
Τόσο το πάρκινγκ που δημιουργήθηκε, όσο και οι υποδομές πρόσβασης στο χώρο του παζαριού, αλλά και η διαμόρφωση του χώρου για το στήσιμο των στεγάστρων και των υπόλοιπων κατασκευών, είναι έργα που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε περίπτωση που ο Δήμος Πωγωνίου αποφασίσει να διεκδικήσει την διοργάνωσή του και την επόμενη χρονιά. Με την εμπειρία της φετινής φιλοξενίας της εμποροπανήγυρης και με τις υποδομές που δημιουργούνται, ο Δήμος θα έχει όλες τις πιθανότητες με το μέρος του.


Εξάλλου, η καθιέρωση της διεξαγωγής του παζαριού κοντά στο Καλπάκι όπου δεν δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα ή προβλήματα ρύπανσης της περιοχής όπως συμβαίνει μέσα στα Γιάννινα, είναι αναμφισβήτητα μία καλή λύση για την περιοχή μας.


…ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ!
Τις ενστάσεις της για την απόφαση πραγματοποίησης εμποροπανήγυρης στο Δήμο Πωγωνίου εκφράζει με ανακοίνωσή της η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση του ίδιου Δήμου.


Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η λειτουργία του παζαριού, που σημειώνει ότι έχει μόνο εισπρακτικό στόχο, θα δώσει ένα καίριο χτύπημα στον επαγγελματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής, ενώ καταγγέλλει τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που δρομολόγησαν την εμποροπανήγυρη.


ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

ΔΟΕ: Ελλείψεις στα σχολεία και μεγάλο κόστος φωτοτυπιών και DVD




Πρωτόγνωρη και απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), αφού, όπως καταγγέλλει, υπάρχουν κέντρα διανομής βιβλίων που δεν έχουν κανένα βιβλίο και άλλα κέντρα που έχουν ελάχιστους από τους 126 τίτλους βιβλίων, για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παράλληλα, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), έθεσε και το ζήτημα του κόστους των φωτοτυπιών τονίζοντας: «Και το "κερασάκι στην τούρτα" είναι ότι τα έξοδα της εκτύπωσης φωτοτυπιών και DVD θα κληθούν να πληρώσουν οι ήδη υπερχρεωμένες και υποχρηματοδοτημένες σχολικές επιτροπές και οι γονείς. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη και απαράδεκτη».


Το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί:
1) Τα ΔΣ των συλλόγων να ενημερώσουν άμεσα τους συλλόγους διδασκόντων, να μην καλύψουν το πρόβλημα, να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή από κάθε λογής ιδιώτες-χορηγούς, και να προγραμματίσουν μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) και με τους συλλόγους γονέων, κοινές συνελεύσεις ενημέρωσης και απόφασης αγώνα, ώστε να μπλοκάρουν τη διάθεση χρημάτων από τις σχολικές επιτροπές γι' αυτό το λόγο.
2) Τους συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ να απαιτούν την άμεση απόδοση των χρημάτων των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές επιτροπές από τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) και την άμεση κατανομή τους στα σχολεία.
3) Εκπαιδευτικούς και γονείς να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και της δωρεάν παροχής βιβλίων σε όλα τα παιδιά

ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: «Οι μισθοί στους δήμους θα εξορθολογιστούν»

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό "των αποδοχών που προκαλούν" τόνισε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, με αφορμή τους μισθούς των "golden boys στους δήμους.

Στον εξορθολογισμό "των αποδοχών που προκαλούν την κοινωνία" είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, όσον αφορά τους μισθούς υπαλλήλων σε δημοτικές επιχειρήσεις, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Ντίνος Ρόβλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι "πρέπει να το κάνουμε όχι μόνο για λόγους δημοσιονομικούς, αλλά πρωτίστως για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης".
"Και βεβαίως να σημειώσω ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα διότι αυτά τα οποία δημοσιοποιήσαμε αφορούν ένα ποσοστό.
Δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων" συμπλήρωσε.
Επίσης, ο κ. Ρόβλιας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι οι δήμοι θα στείλουν τα στοιχεία των υπαλλήλων σε δημοτικές επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας "θα τα στείλουν, θέλουν δεν θέλουν".
Υπενθυμίζεται ότι από τα στοιχεία που έστειλαν στο υπουργείο τα 2/3 των δήμων, προέκυψε υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων που αμείβονταν με μισθούς έως και 60% μεγαλύτερους σε σχέση με τους απασχολούμενους στον δημόσιο τομέα.
Για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση και την απαξίωση που τη συνοδεύει, ο κ. Ρόβλιας είπε ότι "η γενικευμένη απαξίωση δεν νομίζω ότι είναι σωστή", ενώ υποστήριξε ότι "τη Δημόσια Διοίκηση οφείλουμε να την ενεργοποιήσουμε και οφείλουμε να αναδείξουμε τόσο τις καλές υπηρεσίες, όσο και τους καλούς δημόσιους υπαλλήλους".