Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Αδελφότητα Σιταριωτών Πωγωνίου ¨Ο Άγιος Αθανάσιος": Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων “Σιταριά 2020”

Η Αδελφότητα Σιταριωτών  Πωγωνίου "Ο Άγιος Αθανάσιος" ανακοίνωσε το  πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων “Σιταριά 2020”.

Νεκρός ηλικιωμένος μετά από τροχαίο στην Εγνατία


Ένας ηλικιωμένος οδηγός ΙΧ, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Εγνατία Οδό στο ρεύμα προς Ηγουμενίτσα, με αποτέλεσμα το όχημα να προσκρούσει ελαφρά στα προστατευτικά κιγκλιδώματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα δύο άτομα δεν φαίνεται να χτύπησαν από την ελαφριά πρόσκρουση.
Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, και άμεσα έγινε διακομιδή του ηλικιωμένου στο νοσοκομείο Φιλιατών και λίγο πριν φτάσει το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Στο Νοσοκομείο Φιλιατών άφησε την τελευταία του πνοή.
Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα προκύψουν μετά από τη νεκροψία-νεκροτομή.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 15 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 15 νέα κρούσματα.
Συνολικά τα θύματα είναι 191 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 φτάνουν πλέον τις 3.390.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Η ψυχική ασθένειά μου δεν είναι επιλογή μου αλλά η πραγματικότητά μου

Φωτογραφία: ArtHouse Studio/ pexels.com

Η ψυχική ασθένεια είναι πολύ πραγματική. Στον έξω κόσμο φαίνομαι απροβλημάτιστη και ευπαρουσίαστη, όμως αυτός δεν είναι ο πραγματικός μου εαυτός.

Υποφέρω από Σύνθετη διαταραχή stress οφειλόμενη σε ψυχοτραυματισμό (C-PTSD), μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και άγχος, τα συμπτώματα των οποίων, κατά διαστήματα, κάνουν την ζωή μου δύσκολη και ανυπόφορη.
Θεωρώ ότι η ψυχική ασθένεια εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού. Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να παραμένουν ανενημέρωτοι για θέματα ψυχικής υγείας και δεν την αντιμετωπίζουν σοβαρά, επειδή δεν είναι ορατή σε αυτούς.
  • Να έχεις περισσότερο αυτοέλεγχο.
  • Προσπάθησε περισσότερο.
  • Μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό.
  • Δεν μπορεί να έχεις διαγνωσθεί με κάτι τέτοιο.
  • Άφησε το πίσω σου, ανήκει στο παρελθόν.
Αυτά είναι μόνο λίγα από τα σχόλια που έχω ακούσει.
Πιστεύετε ότι όντως επιθυμώ αυτή τη ζωή; Αν μου ήταν τόσο εύκολο να αλλάξω αυτή την κατάσταση, πιστέψτε με, θα το είχα ήδη κάνει.
Μπορεί να πηγαίνω βόλτα τον σκύλο μου και ξαφνικά να αισθάνομαι το κεφάλι μου έτοιμο να εκραγεί...


Μυρίζω κάτι που μου θυμίζει εκείνη την εποχή που βίωσα το τραύμα μου και αυτό αυτόματα με μεταφέρει εκεί...
Ή απλά βλέπω μία μαύρη γάτα και το κεφάλι μου πάλι είναι έτοιμο να εκραγεί ...
Βλέπω ένα φορτηγό να περνάει δίπλα μου και η επιγραφή πάνω του πάλι κάνει το κεφάλι μου να εκραγεί …
Τόσο απλά και γρήγορα επιστρέφω πίσω στο τραύμα μου. Ακόμα και οι απλές, καθημερινές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν, μπορεί να με βγάλουν εκτός ελέγχου. Αυτή είναι η πραγματικότητα μου, έτσι ζω πλέον. Δεν είναι επιλογή μου, απλά συμβαίνει και όταν γίνεται αυτό έχω την ανάγκη να επιστρέψω γρήγορα στο σπίτι μου.
Όταν οι άλλοι με συμβουλεύουν κάνοντας σχόλια όπως αν ήμουν στη θέση σου, θα έκανα αυτό αντί γι’ αυτό, σκέφτομαι μέσα μου μήπως θα ήθελες να ήσουν εσύ στη θέση μου τότε;
Η ψυχική ασθένεια μου είναι πολύ πραγματική. Στον έξω κόσμο φαίνομαι απροβλημάτιστη και ευπαρουσίαστη, όμως αυτός δεν είναι ο πραγματικός μου εαυτός. Πονάω, φοβάμαι, κουράζομαι, παλεύω μέσα μου, γίνομαι χίλια κομμάτια και κανένας γύψος ή επίδεσμος δεν μπορεί να με θεραπεύσει.
Δεν το επιλέγω, δεν μπορώ να ελέγξω ποιον ή τι βλέπω ή τι μυρίζω όταν βγαίνω έξω, οπότε το να βρίσκομαι εκτός σπιτιού, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για εμένα.
Δεν μπορώ να κατηγορήσω την ψυχική ασθένεια μου για όλα μου τα προβλήματα, γιατί αυτό μπορεί να μην ισχύει. Όμως, θα ήθελα οι άλλοι να είναι σε θέση να καταλάβουν τον δύσκολο αγώνα που δίνουμε σε καθημερινή βάση όλοι εμείς που υποφέρουμε από κάποια ψυχική ασθένεια.
Χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την πραγματικότητα της ζωής με μια ψυχική διαταραχή και λιγότερη επίκριση.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

Νεκρός 23χρονος σε τροχαίο με μοτοσικλέτα στις Συκιές Άρτας



Χθες (28-06-2020) το μεσημέρι, σε επαρχιακή οδό στις Συκιές Άρτας, δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 23χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε σταθερό σημείο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

ΟΠΕΚΑ: Πληρωμή των επιδομάτων, την Τρίτη 30 Ιουνίου


Ο  Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα καταβάλει στους δικαιούχους,  την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος μήνα, δηλαδή την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, μια σειρά από επιδόματα και παροχές.

Metropolitan General: Πρωτοποριακή μέθοδος διαδερμικής οστεοσύνθεσης κατάγματος σε ασθενή 80 ετών


Τα κατάγματα της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ) είναι κακώσεις πολύ σοβαρές, ορισμένες φορές απειλητικές για τη ζωή, επισείουν καταστροφικές για τον ασθενή επιπλοκές, ενώ χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης προκειμένου να αποκατασταθούν χειρουργικά.
Συγκεκριμένα, τα κατάγματα του οδόντα του Α2 σπονδύλου είναι κατάγματα ως επί το πλείστον ασταθή. 
Ο οδόντας αποτελεί προβολή του σώματος του Α2 σπονδύλου κεφαλικά, εντός του πρόσθιου τμήματος του Α1, και άξονα περιστροφής της κεφαλής (το μεγαλύτερο ποσοστό στροφής της κεφαλής επιτυγχάνεται δια της κίνησης του οδόντα εντός του πρόσθιου τόξου του Α1 σπονδύλου). 
Εάν κάποιος ασθενής φέρει ένα τέτοιο κάταγμα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, τηρώντας τις οδηγίες των ιατρών. 
Σε περίπτωση κατάγματος του οδόντα, επιβάλλεται αυστηρός κλινοστατισμός και εφαρμογή ειδικού αυχενικού κολάρου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος τετραπληγίας, μυελοπάθειας, ακόμη και θανάτου καθώς στο ύψος του οδόντα του Α2 σπονδύλου βρίσκονται στον μυελό, νευρικοί πυρήνες ζωτικών λειτουργιών του σώματος. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει κλινήρης μέχρι την αντιμετώπιση του κατάγματος.
Η Κλινική Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General με Διευθυντή τον Δρ. Γεώργιο Βασταρδή, MD, PhD, Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία σε ασθενή 80 ετών, διαδερμική πρόσθια οστεοσύνθεση κατάγματος οδόντα Α2 σπονδύλου (τύπου 2) με αυλοφόρο συμπιεστικό κοχλία ο οποίος τοποθετήθηκε κατά μήκος του οδόντα φέροντας σε επαφή τα δύο κατεαγότα άκρα του.
Ο ασθενής λόγω πολλαπλών συννοσηροτήτων έπρεπε να αντιμετωπισθεί το συντομότερο δυνατό, με τη μικρότερη δυνατή διάρκεια χειρουργικού χρόνου. Το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε στον υπερσύγχρονο χώρο του αγγειογράφου. Τα ειδικού τύπου C-arm τελευταίας τεχνολογίας, προσέφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου άριστη εικόνα δίνοντας τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης της οστεοσύνθεσης έτσι ώστε η διενέργεια του χειρουργείου να γίνει με μεγάλη ασφάλεια, τεράστια ακρίβεια και άριστο αποτέλεσμα.
Ο ασθενής μία ώρα μετεγχειρητικά, σηκώθηκε με ένα μαλακό αυχενικό κολάρο το οποίο θα φέρει για κάποιες ημέρες, ενώ δέκα ώρες μετά εξήλθε από το νοσοκομείο περιπατητικός.

Ξεκινούν οι συναυλίες, ανοίγουν ξανά οι κατασκηνώσεις,


Ξεκινούν από σήμερα την επαναλειτουργία τους αρκετές επιχειρήσεις που παρέμεναν κλειστές λόγω του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών είναι οι κατασκηνώσεις, τα καζίνο, τα συνέδρια, οι συναυλίες και οι εμπορικές εκθέσεις.
Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επανεκκινούν οι παρακάτω οικονομικές δραστηριότητες:
ΚΑΔ 55.30 Χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά
ΚΑΔ 56.10.19.06 Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου ή κινηματογράφου
ΚΑΔ 82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
ΚΑΔ 90.04 Πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού (συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης).

Σύλληψη αλλοδαπών και του διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός  53χρονου ημεδαπού και δύο (02) αλλοδαπών ηλικίας 21 και 27 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 53χρονος, ως οδηγός Φ/Γ οχήματος, μετέφερε κρυμμένους μεταξύ διαφόρων εμπορευμάτων εντός του χώρου του φορτίου του επικαθήμενου, τους ανωτέρω αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών  εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ανωτέρω Φ/Γ όχημα και το επικαθήμενο.

Λίγο αυξημένο σάκχαρο: Προσοχή κίνδυνος προδιαβήτη


Προδιαβήτη ονομάζουμε την κατάσταση στην οποία οι τιμές σακχάρου στο αίμα είναι λίγο πιο υψηλές από το φυσιολογικό, αλλά δεν χρειάζεται θεραπεία φαρμακευτική για την ρύθμισή τους.
Ο προδιαβήτης προβλέπει τον υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουμε Σακχαρώδη Διαβήτη στο μέλλον.
Ο προδιαβήτης προβλέπει τον υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουμε αρτηριοσκληρωτική αγγειακή νόσο, αυξάνοντας την επίπτωση καρδιαγγειακών επεισοδίων, πολύ πριν την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη.
Οι πιο πολλές από τις μακροχρόνιες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη ξεκινούν ήδη από αυτό το στάδιο.
Ο προδιαβήτης θεωρείται ύπουλος διότι συχνά δεν αναγνωρίζεται, δύσκολα διαγιγνώσκεται, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνος όχι μόνο για εξέλιξη σε Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και για αυξημένα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Τα ευρήματα από πολλές μελέτες δείχνουν ότι η παρέμβαση στη φάση του προδιαβήτη είναι σημαντική για τη μείωση των επιπλοκών πρώιμου σταδίου, τονίζει ο κ. Αντώνιος Λέπουρας, Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής -Διαβητολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου Κλινικής Metropolitan General.
Σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα, η θεραπεία του προδιαβήτη και η αποκατάσταση της κανονικής ρύθμισης του σακχάρου (NGR) μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Τι είναι λοιπόν ο προδιαβήτης;