Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

ΕΟΔΥ: Είκοσι οκτώ θάνατοι σήμερα, 18.297 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι οκτώ θάνατοι σήμερα, 18.297 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 18.297. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.792.674 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.812 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 195.075(4.9% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.400 θάνατοι.

Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98 (62.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι

72 έτη. To 91.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται

διασωληνωμένοι, 38 (38.78%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 (61.22%) είναι πλήρως

εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.741 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 333 (ημερήσια μεταβολή +18.09%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 296 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Κουκλιών Πωγωνίου: Οι τυχεροί λαχνοί της λαχειοφόρου

 


Οι τυχεροί λαχνοί  που κερδίζουν τα δώρα  στη λαχειοφόρο αγορά του Συλλόγου.

Παναγιώτης Κουρουμπλής : Επιμένει η κυβέρνηση στη διάταξη που αφήνει χωρίς υγειονομική κάλυψη τους ανασφάλιστους πολίτες

 


Το πρόβλημα αποκλεισμού των ανασφάλιστων πολιτών, από τη συνταγογράφηση των ιδιωτών ιατρών, αναδεικνύει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του, ο κ. Κουρουμπλής, από 1 Ιουλίου 2022, η κυβέρνηση κατήργησε το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων, στους ανασφάλιστους πολίτες, από ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία πλέον θα εκτελείται, αποκλειστικά, από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Κουρουμπλής, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί πλήρως για την υγεία των ανασφάλιστων πολιτών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να περιμένουν έως και μήνες για να κλείσουν ραντεβού στις δημόσιες δομές και επιπλέον, σε μια περίοδο που και πάλι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, καλούνται να βρεθούν σε περιβάλλοντα συνωστισμού και συγχρωτισμού στις δημόσιες δομές υγείας, με επικίνδυνες συνέπειες. «Τι θα γίνει όμως ιδιαίτερα με τους χρόνια πάσχοντες που έχουν ανάγκη από άμεση και συνεχή πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις; Τι θα γίνει με τις περιπτώσεις ανασφάλιστων που δεν έχουν κοντινή πρόσβαση σε νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας;

Άρτα: Ταυτοποιήθηκε ημεδαπή για την εμπλοκή της σε υπόθεση απάτης με τη μέθοδο «phishing»

 


Η λεία της απάτης ανέρχεται στο ύψος των -21.000- ευρώ

 

Ταυτοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ημεδαπή, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης με τη μέθοδο αλίευσης ( phishing ) προσωπικών στοιχείων.

Ειδικότερα, την 12/04/2022 άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με ημεδαπό, που είχε αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση τροχόσπιτου και αφού τον έπεισε ότι επιθυμεί να το αγοράσει και ενόψει κατάθεσης στον τραπεζικό του λογαριασμό προκαταβολής -500- ευρώ, κατάφερε να του αποσπάσει τεχνηέντως κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική του (e-banking).

Στη συνέχεια, με τη χρήση των στοιχείων αυτών απέκτησε πρόσβαση στο λογαριασμό του παθόντα, από τον οποίο ακολούθως πραγματοποιήθηκε μεταφορά χρηματικού ποσού -21.000- ευρώ σε λογαριασμό της κατηγορούμενης.

Για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι για κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό τους αρκεί να δώσουν μόνο τον αριθμό IBAN του λογαριασμού τους.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις

 


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίο, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται την Παρασκευή επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά:

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο θα επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα επηρεάσουν κατά τόπους όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ύφεση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ.

Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία το Σάββατο 9 Ιουλίου θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, της τάξης των 4 με 6 βαθμών Κελσίου και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 23 με 26 βαθμούς και στα κεντρικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ιερά Μονή Σωσίνου: Εσπερινός και πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμή του Αγίου Παΐσιου τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιουλίου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 και ώρα 6:00 μ.μ. θα τελεστεί  εσπερινός στο παρεκκλήσι του Αγίου Παΐσιου στη Ιερά Μονή Σωσίνου.

Την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022 και ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστεί  όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμή του Αγίου Παϊσίου.

Δήμος Πωγωνίου: Νέο μεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας 1 εκατ. ευρώ

 


Ένα νέο μεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας ύψους 1.023.776,00€ εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κι έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα βελτίωσης και αναβάθμισης αγροτικών δρόμων, καθώς για τη Δημοτική Αρχή Πωγωνίου αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του αγροτικού τομέα.

Σε αυτή τη κατεύθυνση έχει γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για εκτέλεση έργων στις Κοινότητες με στόχο να λυθούν προβλήματα προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ήδη έχουν ολοκληρωθεί πολλές εργολαβίες.

Το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Έργο βελτίωσης & αναβάθμισης Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Πωγωνίου» αποτελεί την 4η κατά σειρά ενίσχυση του Δήμου μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος κι αφορά:

• Τμήμα 1:  Αγροτική οδός εντός αναδασμού από Αρετή προς Μαζαράκι και κάθετος αυτού προς Κουκλιούς και σύνδεση με υφιστάμενους ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Τα μελετώμενα τμήματα έχουν συνολικό μήκος 4+793,79 χλμ.

• Τμήμα 2:  Αγροτική οδός εντός αναδασμού από Αγ. Γεώργιο (θέση Ντάλλα) προς γέφυρα Βελλάς καθώς και τρεις κάθετοι αυτού και σύνδεση με υφιστάμενους ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Τα μελετώμενα τμήματα έχουν συνολικό μήκος 1+939,22 χλμ.

«Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο έργο αγροτικής οδοποίιας καθώς είναι ζητούμενο η κάλυψη των αναγκών του αγροτικού τομέα. Η στήριξη του πρωτογενούς  τομέα γίνεται με πράξεις που θα διευκολύνουν την δύσκολη επαγγελματική καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων που μοχθούν νυχθημερόν» δηλώνει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, την Κυριακή 17 Ιουλίου

 


Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι (με παραδοσιακά φαγητά) την Κυριακή 17 Ιουλίου στην Αγία Μαρίνα Πωγωνίου.

Κλαρίνα: Θανάσης Χαλιγιάννης και Χρήστος Ξιούρας.

Τραγούδι: Γιώργος Χαλιγιάννης.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου, την Παρασκευή 8 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ.

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει την Παρασκευή 08/07/2022, στις  11:00  π.μ., συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα.

Παρακάλαμος: Δωρεάν rapid tests την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο αγροτικό ιατρείο

 


Συγχωριανοί,

Μετά από ενημέρωση που είχαμε από την Αντ/ρχη Ηπείρου κ. Νάκου Αγνή, σχετικά με αρκετά κρούσματα κορονοϊού στο χωριό μας το τελευταίο διάστημα και με τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση, αποφασίσαμε την διενέργεια rapid tests την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 στο Ιατρείο.

Σας προτρέπω όλους να δώσουμε το παρόν και να προσέχουμε Όλοι μας τηρώντας κάποια μέτρα προστασίας όταν βρισκόμαστε με αρκετούς ανθρώπους κοντά.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την ΚΟμΥ Ιωαννίνων, την 6η ΥΠΕ και το Δήμο Πωγωνίου θα πραγματοποιήσει rapid tests στους κατοίκους της Κοινότητας Παρακαλάμου τη Παρασκευή  7/07/22 από τις 10:30 π.μ. - 13:00 μ.μ. στον χώρο του αγροτικού ιατρείου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς και δάση της Π.Ε. Ιωαννίνων

 


Με απόφαση του περιφερειάρχη Ηπείρου και προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρου Καχριμάνη, τέθηκε σε ισχύ (και μέχρι 31-10-2022)  απόφαση προληπτικής απαγόρευσης  της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων καθώς και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός, (με δείκτη επικινδυνότητας  κατηγορίας τρία (3) και άνω, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π) και από τη δύση του ηλίου μέχρι την 6η πρωινή, στους παρακάτω δασικούς και αγροτικούς δρόμους καθώς και περιοχές της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1.      Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.

2.     Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

3.     Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

4.    Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

5.     Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.

6.    Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

7.     Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.

1.      Στις οδούς και περιοχές.       

·  Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη  προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.

1. Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου   Ζαγορίου.

2. Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους της Κοινότητας  Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.

Ε΄ Περιοχή Δήμου Ζίτσας

1. Κοινότητα Ελεούσας

· Στον αγροτικό δρόμο όπισθεν της εκκλησίας Προφήτη Ηλία.

2. Κοινότητα Ροδοτοπίου

·  Στο οδικό δίκτυο εντός του περιφραγμένου δασυλλίου στο λόφο ΓΟΡΙΤΣΑΣ

·  Στο οδικό δίκτυο από ΒΙΠΕ ΤΟΛ (παλαιά άσφαλτος) έως περιοχή ΓΚΡΕΜΙΔΑ.

·  Στο οδικό δίκτυο από οικία ΛΟΥΜΗ ΙΩΑΝΝΗ έως κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων καθώς και τα οχήματα παροχής βοήθειας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία και των εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας μετά από εντολή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών όταν και όπου χρειαστούν.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή o συγχωριανός Δημήτριος Ράππος

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 79 ετών,  o συγχωριανός Δημήτριος Ράππος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022  και ώρα 12:00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Μέχρι τις 15 Ιουλίου οι πληρωμές των δικαιούχων από το Power Pass

 


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του Open, μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το Power Pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Σημείωσε ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος.

ΕΟΔΥ: Σε εβδομαδιαία βάση η ενημέρωση για τα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης COVID-19

 


Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από την Παρασκευή 08/07/2022, ο ΕΟΔΥ θα κοινοποιεί έκθεση, με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης COVID-19 σε εβδομαδιαία βάση, ήτοι κάθε Παρασκευή.

Η έκθεση θα αφορά στα δεδομένα που καταγράφονται στην ΗΔΙΚΑ έως και τις 9:00 το πρωί της προηγούμενης ημέρας.

Στην εβδομαδιαία έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα του νοσήματος από την αρχή της πανδημίας (αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων), καθώς και τα δεδομένα της επιτήρησης λυμάτων και της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στην επιδημιολογία του νοσήματος θα υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις από τον ΕΟΔΥ.

36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων το τριήμερο 8 – 10 Ιουλίου στη Νάουσα

 


Το τριήμερο 8 – 10 Ιουλίου θα λάβει χώρα το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στη Νάουσα, το οποίο είναι αφιερωμένο στη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της πόλης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την  Παρασκευή, 8 Ιουλίου, ώρα 19.00 θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» τα εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Οι Βλάχοι της Νάουσας». Στις 20.30 θα ακολουθήσουν στο Δημοτικό Πάρκο, λαϊκά δρώμενα, ήθη και έθιμα από το Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας, παρουσίαση χορών Νάουσας από τον όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες» και από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας.

Το Σάββατο, 9 Ιουλίου, ώρα 11:00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Χώρο Θυσίας «Στουμπάνοι» ως φόρος τιμής στις 13 Ναουσαίες που έπεσαν στα νερά της Αράπιτσας, στις 18.30 στο Δημαρχείο της πόλης θα γίνει συγκέντρωση χορευτών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια και στις 19:00 στο Δημοτικό Πάρκο θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας με βάση την κοινή καταγωγή τους.

 Τέλος, την Κυριακή, 10 Ιουλίου, ώρα 09:00 θα γίνει εκκλησιασμός στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Νάουσας και στις 10:30  στο Δημοτικό Πάρκο θα παρουσιαστεί ο «Μεγάλος χορός», «Κόρλου Μάρι» με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων.

Απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε όσους δεν πλήρωσαν ρήτρα

 


Θα παραταθεί η ισχύς της προσωρινής εντολής του Πρωτοδικείου με την οποία απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει την ρήτρα αναπροσαρμογής. Στο δικαστήριο τέθηκε ως θέμα συζήτησης σήμερα με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, η προσφυγή καταναλωτικών ενώσεων και επαγγελματικών ομάδων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, η εκδίκαση της οποίας είχε αναβληθεί την 1η Ιουνίου ώστε να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος αν για την υπόθεση θα γίνει ή όχι πιλοτική δίκη μετά από σχετικό αίτημα της ΔΕΗ.

Μετά την απόρριψη από το ανώτατο δικαστήριο της πιλοτικής δίκης, η προσφυγή που κατέθεσαν η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ, συνεπικουρούμενοι από την Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, με αίτημα την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάστηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο.

Οι προσφεύγοντες είπαν στο δικαστήριο ότι ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν οι καταναλωτές, επισημαίνοντας πως με βάση τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Μάτια: Οι κίνδυνοι στις πισίνες και στα υδάτινα πάρκα

 


Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι κολυμπούν και χαλαρώνουν σε πισίνες, υδρομασάζ αναψυχής και υδάτινα πάρκα, διότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού δεν είναι φιλικές προς τα μάτια. Επιπλέον, μπορεί να καραδοκούν παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC), το χλώριο προστίθεται στα επεξεργασμένα νερά αναψυχής για να αποτρέψει την ανάπτυξη μικροβίων και την συρροή λοιμώξεων. Ωστόσο μπορεί να αλληλοεπιδράσει με οτιδήποτε προέρχεται από το σώμα των κολυμβητών, από τα ούρα και τα νεκρά δερματικά κύτταρα έως τα αποσμητικά. Η συνέπεια είναι να δημιουργούνται ερεθιστικές ουσίες, που λέγονται χλωραμίνες, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται η ποσότητα του χλωρίου που μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια.

Η έκθεση των ματιών στις χλωραμίνες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και κνησμό (φαγούρα) στα μάτια. Αντίστοιχα, η μείωση στη συγκέντρωση του καθαρού χλωρίου μπορεί να αφήσει τους χρήστες εκτεθειμένους σε κάθε είδους βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.

Πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος, αν το επεξεργασμένο νερό αναψυχής έχει πολλές χλωραμίνες; «Το κλειδί είναι η μυρωδιά», απαντά ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Οι καθαροί υδάτινοι χώροι αναψυχής φυσιολογικά δεν μυρίζουν έντονα χλώριο. Αντιθέτως, όταν η συγκέντρωση των χλωραμινών είναι υψηλή, αναδύεται έντονη μυρωδιά διότι οι χλωραμίνες διαχέονται ως αέριο στην γύρω περιοχή».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 7 Ιουλίου

 


Την Πέμπτη 7 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας,-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, 09:00-13:30

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.