Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Εξετάζεται από τον ΕΛ.Γ.Α., η ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών


Ο ΕΛ.Γ.Α. έχει ξεκινήσει να εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης νέων ασφαλιστικών κινδύνων που θα καλύπτουν και τις επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική Ερώτηση του Βασίλη Γιόγιακα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι έχουν ξεκινήσει από το ΥΠ.Α.Α.Τ. οι διαδικασίες για τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης - στην οποία θα καθορίζεται το ύψος της δαπάνης και ο τρόπος κάλυψής της-ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης νέων κινδύνων στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α..

Επίσης σημειώνεται ότι το Υπουργείο δεν προτίθεται να εντάξει στα προγράμματα Ενεργητικής Προστασίας του ΕΛ.Γ.Α. την επιχορήγηση όλης της δαπάνης για την αγορά και την εγκατάσταση ηλεκτροφόρας περίφραξης σε καλλιέργειες ώστε να είναι προστατευμένες από επιδρομές αγριογούρουνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ηπείρου στο επίκεντρο της συνάντησης της Αντιπεριφερειάρχη Τ.Καλογιάννη με τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας W.Stechel

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησε σήμερα ο  Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Walter Stechel. Τον Γερμανό διπλωμάτη υποδέχτηκε η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Ιωαννίνων και αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας κ. Τατιάνα Καλογιάννη.
Η Αντιπεριφερειάρχης καλωσορίζοντας τον Γενικό Πρόξενο, υπογράμμισε την σημαντική συμβολή που διαδραματίζουν στις σχέσεις των δύο χωρών οι χιλιάδες Ηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία και αναφέρθηκε στη συνεργασία της Περιφέρειας με φορείς της Γερμανίας, στο πλαίσιο της οποίας έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με την Περιφέρεια της Νότιας Βεστφαλίας.
 Η κ. Τ. Καλογιάννη, μεταξύ άλλων,  ενημέρωσε τον κ. Walter Stechel για την πορεία των αναπτυξιακών έργων στην Ήπειρο, για την κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EiB), τα έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στην παράκτια ζώνη της Ηπείρου, το σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα, για τις επικείμενες έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, καθώς και για τη συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση. 
Εκτενής αναφορά έγινε επίσης για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προωθεί η Ήπειρος, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Γερμανούς πολίτες, όπως είναι η πιστοποίηση των περιπατητικών μονοπατιών, ως επίσης και για τις δυνατότητες ανάδειξης και ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού κ.ά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης στο Φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Βουλής, στο Φόρουμ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, στη Γενεύη. Στο Φόρουμ, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από τον ΠΟΕ, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, κοινοβουλίων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, συζητούν από κοινού τη λειτουργία του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και αναλύουν την πρόοδο της Αναπτυξιακής Ατζέντας της Ντόχα.
Η φετινή διοργάνωση είχε ως γενική θεματολογία "Το εμπόριο πίσω από τα πρωτοσέλιδα". Στην ανοιχτή συζήτηση, που διεξήχθη παρουσία 2.300 συνέδρων από όλο τον κόσμο, αναλύθηκαν θέματα εμπορίου και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και ο ρόλος του παγκόσμιου εμπορίου στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο νομπελίστας καθηγητής οικονομικών και διεθνών σχέσεων Πολ Κρούγκμαν, ο Διευθυντής του τμήματος Παγκόσμιων Οικονομικών Σχέσεων στο Κέντρο Ερευνών Pew, Μπρους Στόουκς, η  πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Σουζάνα Μάλκορα και ο πρόεδρος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Econet Wireless, Στράιβ Μασιγίουα, με συντονιστή της συζήτησης τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ, Ρομπέρτο Αζεβέντο.

KKE: Σχόλιο για τις συναντήσεις του πρωθυπουργικού γραφείου

Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι δίκαιη

Η κυβέρνηση και στην Περιφέρεια Ιωαννίνων προσπαθεί μέσω αντιπροσωπείας του πρωθυπουργικού γραφείου να φιλοτεχνήσει το «κοινωνικό πρόσωπο» οργανώνοντας συναντήσεις με διάφορους φορείς του νομού μπροστά στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα κάνει στα Γιάννενα.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα όμως δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιου είδους συνέδρια αφού η όποια περιφερειακή ανάπτυξη θα έχει ως κίνητρο το κέρδος και όχι την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Γιατί σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη.
Εξ άλλου οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα νοιώθουν στο πετσί τους την εφαρμογή των παλιών και νέων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που έχουν παρθεί στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων τους, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, την απληρωσιά, τις ομαδικές απολύσεις, την φοροληστεία, την διατήρηση και επέκταση των διοδίων και πολλά άλλα που συνολικά χειροτερεύουν καθημερινά της ζωής τους.
Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, τα ευρω-ΝΑΤΟικά κόμματα που συντάσσονται με την επιχειρηματικότητα –υγιή ή όχι. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και έτσι ξεπερνά τις κρίσεις του.
Η μόνη κατάλληλη απάντηση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η μόνη υποδοχή που τους αρμόζει, είναι η οργάνωση και η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών,  το κτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας, η ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να μπει τέλος στις θυσίες για την ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων!

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 28/9/2017
ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής σε σπίτι στα Ιωάννινα

Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 50 και 21 ετών

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής σε σπίτι στα Ιωάννινα και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 50 και 21 ετών.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο γυναίκες εμπλέκονται στη διάπραξη κλοπής σε σπίτι ιδιοκτησίας 63χρονης ημεδαπής, που έγινε την 25/26-09-2017 στα Ιωάννινα, απ’ όπου αφαιρέθηκαν κοσμήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για τη πρόσληψη 1.459 νέων

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 14,40 ευρώ

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.459 ανέργων νέων, ηλικίας 18-24 ετών προκήρυξε με απόφαση του το υπουργείο Οικονομίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 14,40 ευρώ και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα. Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού ή/και μη μισθολογικού κόστους και δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.880 ευρώ για το σύνολο της πράξης για κάθε ωφελούμενο.
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη 1.459 ανέργων, ηλικίας 18-24 ετών.
Όπως γράφει το www.dimosio.gr, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του 9μηνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται:

Καναλλάκι Πρέβεζας: Σύλληψη 47χρονου ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες (27-09-2017) το βράδυ στο Καναλλάκι Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Πρέβεζας, ένας 47χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 47χρονου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κουτί που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (101) γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Που μπορεί να οφείλεται το αίμα στα ούρα

Το να βλέπει κανείς αίμα στα ούρα του προκαλεί μεγάλη ανησυχία και παρότι συχνά οφείλεται σε κάτι αθώο, μερικές φορές έχει σοβαρή υποκείμενη αιτία.
Η αιματουρία μπορεί να είναι μικροσκοπική ή μακροσκοπική. «Μικροσκοπική αποκαλείται όταν η διαφυγή του αίματος είναι ελάχιστη και έτσι ανιχνεύεται μόνο κατά την εξέταση των ούρων στο μικροσκόπιο», εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, MD, PhD, επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου ΥΓΕΙΑ-Μητέρα και πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Μακροσκοπική είναι η αιματουρία όταν το αίμα είναι αρκετό και έτσι φαίνεται με γυμνό μάτι αφού αλλάζει το χρώμα των ούρων και γίνονται ροζ, κόκκινα ή σκούρα καφέ εξαιτίας της παρουσίας ερυθρών αιμοσφαιρίων».
Τα ούρα δεν χρειάζονται πολύ αίμα για να αλλάξουν χρώμα, ενώ η διαφυγή του αίματος σπανίως είναι επώδυνη, εκτός κι αν αποβάλλει ο ασθενής θρόμβους αίματος ή κάποια «πέτρα».
Ανεξάρτητα από το πόσο εμφανής είναι η αιματουρία, πρέπει πάντοτε να αναζητάται η αιτία της και, αν χρειάζεται, να γίνεται θεραπεία, τονίζει ο Δρ. Πούλιας. Και αυτό διότι οι πιθανές αιτίες της είναι πολλές και διαφορετικές και συμπεριλαμβάνουν από κάτι που φάγαμε μέχρι τον καρκίνο.
Οι αιτίες
Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως τα παντζάρια και τα μούρα, μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ούρων αλλά αυτό δεν είναι αιματουρία (λέγεται υπέρχρωση ούρων). Ούτε είναι αιματουρία τα πυκνά, σκουρόχρωμα ούρα το πρωί ή όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος.
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όμως, μπορεί να προκαλέσει διαφυγή αίματος στα ούρα. Αυτό μπορεί να συμβεί με αιμολυτικά/αντιθρομβωτικά (π.χ. ηπαρίνη, βαρφαρίνη, ασπιρίνη), πενικιλινούχα αντιβιοτικά, ορισμένα αντινεοπλασματικά (όπως η κυκλοφωσφαμίδη) κ.λπ.
Ακόμα και η σκληρή προπόνηση μπορεί να προκαλέσει αιματουρία, αν και οι αιτίες γι' αυτό δεν είναι αποσαφηνισμένες. Ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αιματουρία της άσκησης είναι οι δρομείς, οι οποίοι χρειάζονται άμεσο έλεγχο από τον γιατρό  αν δουν αίμα στα ούρα τους, λέει ο Δρ. Πούλιας.
Άλλες αιτίες αιματουρίας μπορεί να είναι:

Άρτα: Συνελήφθη 45χρονη υπήκοος Αλβανίας για απόπειρα κλοπής σε βάρος 78χρονου ημεδαπού

Συνελήφθη, χθες (27-09-2017) το βράδυ στο χώρο της εμποροπανήγυρης Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία 45χρονη υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής.
Ειδικότερα, η 45χρονη συνελήφθη από τους αστυνομικούς διότι επιχείρησε να αφαιρέσει χρηματικό ποσό από την τσέπη του πουκαμίσου 78χρονου ημεδαπού.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

74η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου: Εκδήλωση μνήμης τη Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ώρα 11.00', υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Ομόνοια




Αποτέλεσμα εικόνας για ολοκαύτωμα βιάννου
Αποτέλεσμα εικόνας για ολοκαύτωμα βιάννου
Αποτέλεσμα εικόνας για ολοκαύτωμα βιάννου

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου: Ένα αποτρόπαιο έγκλημα - τομή στη σύγχρονη Ιστορία

«Επιχείρηση Βιάννος: Οι στόχοι της ημέρας δεν εκπληρώθηκαν. Μέχρι στιγμής, 280 Έλληνες οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν κατά τους πυροβολισμούς σκοτώθηκαν. Τα χωριά Κάτω Σύμη και Πεύκος κάηκαν. Ο ανδρικός πληθυσμός της Άνω Βιάννου συνελήφθη. Τώρα, συνολικά έχουν συλληφθεί 310 άνδρες…» Απόσπασμα από το τηλεγράφημα του εκκαθαριστικού κλιμακίου της Βιάννου προς τη διοίκηση του Φρουρίου Κρήτη, 15.9.1943, 4.00 πμ [1]
Από τις 14 έως τις 16.9.1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο, πάνω από 400 πολίτες, αγαπημένους μας γονείς, συγγενείς και συνεπαρχιώτες, ενώ κατέστρεψαν τα χωριά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δυνάμεις τριών ανεπτυγμένων λόχων με όλους τους αξιωματικούς, της 22ας Μεραρχίας Πεζικού με έδρα τις Αρχάνες, υπό τη Διοίκηση του Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλλερ  χτύπησαν ανελέητα τη Βιάννο βάσει της λακωνικής και εξαιρετικά σκληρής εντολής του Στρατηγού Μπρούνο Όσβαλντ Μπρόγιερ, Διοικητή του «Φρουρίου Κρήτη»: «Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».

Γιάννενα: Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και με την συμμετοχή 15 Υπουργών, θα πραγματοποιηθεί το Περιφερειακό, Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου στις 23 και 24 Οκτωβρίου

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με την συμμετοχή 15 Υπουργών, θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2017.
Πρόκειται για μια διοργάνωση με την οποία η Κυβέρνηση επιχειρεί την ουσιαστική συμμετοχή όλων των πολιτών, των θεσμικών και παραγωγικών φορέων κάθε τόπου, στην προσπάθεια εκπόνησης ενός νέου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας μας. Ένα σχέδιο που θα αμβλύνει τις ανισότητες στην ανάπτυξη των Περιφερειών, που θα περιορίσει τις ανισότητες ακόμη κι εκείνες που εμφανίζονται ανάμεσα στους Νομούς της ίδιας Περιφέρειας. Η Ήπειρος, τόπος πλούσιος σε φυσικό πλούτο και ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορεί να συνεχίσει να καταγράφεται στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης.” Αυτό ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Νίκος Σκορίνης, επικεφαλής κλιμακίου του πρωθυπουργικού γραφείου, που βρίσκεται στα Γιάννενα για την προετοιμασία του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου. “Η Κυβέρνησή μας, έχει βάλει τρεις στόχους: να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και την οικονομική επιτροπεία, να οδηγηθούμε σε αυτή την έξοδο από την κρίση των τελευταίων επτά χρόνων με την κοινωνία όρθια και να ξαναδημιουργήσουμε, να παράξουμε εθνικό πλούτο πάνω σε στέρεες βάσεις και όχι σε σαθρά οικοδομήματα τα οποία, σε μια επόμενη δύσκολη στιγμή, θα καταρρεύσουν. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία όλων των κοινωνικών δυνάμεων είναι εκείνη που μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο για την χώρας μας”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σκορίνης.
“Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά, αυτές τις ημέρες, την Ήπειρο και τα πλεονεκτήματά της, σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι Ηπειρώτες, είναι εκείνοι με τους οποίους πρέπει να συνδιαμορφώσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο αυτού του τόπου για την επόμενη μέρα. Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου, θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες και η συμμετοχή σε αυτό μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στην διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν τη δίκαιη και ισότιμη ανάπτυξη στην χώρα μας”, τόνισε ο κ. Γιάννης Βουλγαράκης από το κλιμάκιο του Πρωθυπουργικού γραφείου.

Μας αφορά ως Ηπειρώτες η επίθεση στον Άγγελο Συρίγο;

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Το βράδυ της Δευτέρας ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Δημήτρης Χατζής» εκδήλωση με θέμα τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Μεσογείου, έχοντας ως ομιλητή τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελο Συρίγο, η οποία εξελίχθηκε με επεισοδιακό τρόπο.
Περίπου 50 άτομα με πανό και συνθήματα κατά του κ. Συρίγου εισέβαλαν στην αίθουσα και άρχισαν να καταστρέφουν το μηχανολογικό εξοπλισμό προσπαθώντας να ματαιώσουν την εκδήλωση. Η αστυνομία ήρθε περίπου μισή ώρα αργότερα και αφού οι άγνωστοι είχαν αποχωρήσει. Όλα αυτά παρά τις αλλεπάλληλες κλήσεις και το γεγονός οτι η αστυνομική διεύθυνση απέχει μόλις 300 μέτρα από το χώρο της εκδήλωσης.
Το περιστατικό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την ευρύτερη κοινωνική ματαιότητα που παρατηρείται αυτόν τον καιρό, μιας κοινωνίας η οποία λόγω ακριβώς της πολιτικής που παράγεται από τους εκπροσώπους της σε Βουλή και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει φτάσει σε τέλμα. Παράλληλα η Αστυνομία έχει ως δόγμα πως αν δεν χτυπήσει το τηλέφωνο για ληστεία ή για απόπειρα δολοφονίας δεν οφείλει να είναι παρούσα . Αυτό έκρινε παρά το γεγονός οτι ο ομιλητής έχει υπάρξει θύμα προπηλακισμών και φυσικής βίας για τις απόψεις του στο παρελθόν. Κατανοώ την υπηρεσιακή ανάγκη διαβάθμισης των περιστατικών, τη στιγμή μάλιστα που τα περιπολικά δεν αλλάζουν ούτε λάστιχα. Ωστόσο, εδώ υλοποιείται αυτό που στρατηγικά αποτελεί η γραμμή Τόσκα περί ανοχής σε παρακρατικούς και αναρχικούς – ότι συμβαίνει στα Γιάννενα συμβαίνει και στα Εξάρχεια. Με μια διαφορά: στα Γιάννενα ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι 50 άνθρωποι. Έχουν ονοματεπώνυμα γνωστά στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε είναι τόσο άμυαλοι που ενώ φορούν κουκούλα, την επόμενη μέρα… περηφανεύονται στις καφετέριες για τα «κατορθώματά» τους. Αν λοιπόν είναι κατανοητή η αργοπορία της Αστυνομίας, δεν είναι κατανοητό το να μην έχουν γίνει προσαγωγές δυο ημέρες μετά.

HPV: Το εμβόλιο μπορεί να βελτιώνει τη γονιμότητα σε μερικές γυναίκες

Ο εμβολιασμός εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα γονιμότητας όπως φοβόντουσαν κάποιοι ειδικοί, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης σε μερικές γυναίκες, σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Στην πρώτη του είδους μελέτη, επιστήμονες από τη Βοστώνη ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων ως φαίνεται ωφελούνται από τον εμβολιασμό, ενώ οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι άνδρες και γυναίκες διατηρούν τις ίδιες πιθανότητες σύλληψης με τα ανεμβολίαστα άτομα.
Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Ορισμένα στελέχη του προκαλούν καρκίνο και άλλα κονδυλώματα, ενώ σχετίζεται και με μειωμένη ποιότητα σπέρματος και μειωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης.
Η έναρξη μαζικών εμβολιασμών εναντίον του πριν από περισσότερο από μία δεκαετία πιστεύεται ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στη σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων από πολλές άλλες μορφές καρκίνου που επίσης σχετίζονται με το σεξ (π.χ. του στόματος, του πέους, του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα κ.λπ.).
Ωστόσο μερικοί ειδικοί και μέλη του κοινού αναρωτιούνται εάν τα εμβόλια για τον HPV θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη μελλοντική γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών που το κάνουν και που συνήθως βρίσκονται στην εφηβεία (στην χώρα μας δεν συνιστάται στα έφηβα αγόρια, αλλά στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες συνιστάται και σε αυτά).
Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και άλλα ερευνητικά κέντρα, μελέτησαν 3.483 γυναίκες και 1.022 άνδρες, ηλικίας 21 έως 45 ετών, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδιά.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Pediatric and Perinatal Epidemiology, παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 12 μήνες ή έως ότου επετεύχθη εγκυμοσύνη (όποιο συνέβη πρώτο). Κατά την έναρξη της μελέτης, το 33,9% των γυναικών ήσαν εμβολιασμένες εναντίον του ιού HPV - το ίδιο και το 5,2% των ανδρών.