Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις για τα 100 Χρόνια Αυτονομιακού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου στο Δελβινάκι

Τιμήθηκε χθες Κυριακή στο ακριτικό Δελβινάκι, με ιδιαίτερη λαμπρότητα,  η Επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου, που έληξε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας στις 17 Μαΐου 1914. Το σημαντικό αυτό πρωτόκολλο παραμένει ενεργό ως σήμερα και προβλέπει αυτονομία στη Βορείου Ήπειρο.
Φέτος, 100 χρόνια μετά την πρώτη από τις τρεις απελευθερώσεις της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό και 99 χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα, η κατάσταση στο Βορειοηπειρωτικό παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη.
Τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία και μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες και τους αγωνιστές της Αυτονομίας, έγινε τρισάγιο στο τάφο του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως κ. Βασιλείου, ακολούθησε ομιλία από το Μητροπολίτη κ. Ανδρέα και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, στην καθιερωμένη ομιλία του, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή του Βορειοηπειρωτικού, εξήγησε ότι παραμένει ενεργό εθνικό θέμα για το οποίο ο ίδιος θα συνεχίζει τον ειρηνικό του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση και ανέλυσε τα τρέχοντα φλέγοντα ζητήματα.
Μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Το χειρότερο είναι ο διχασμός που έχει ξεσπάσεις στους κόλπους της Βορειοηπειρωτικής Ηγεσίας τους τελευταίου μήνες. Βέβαια, από τα πανάρχαια χρόνια οι Έλληνες δύσκολα τα “εύρισκαν” μεταξύ τους. Ο Τρωικός πόλεμος, οι επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αγώνας του 1821, για να παραλείψουμε κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις, έδειξαν πόση ζημιά προκαλεί στα εθνικά ζητήματα ο διχασμός»…
 «Δεν αμφισβητούμε την φιλοπατρία κανενός. Είναι, όμως, ανάγκη να μονοιάσουν οι αδελφοί Βορειοηπειρώτες, γιατί οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι και οι ημέρες ιδιαίτερα ‘πονηρές’»!
 «Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, βλέπω ότι η Ελλαδική Ηγεσία δεν έχει μια συγκεκριμένη και σαφή θέση για το εθνικό αυτό θέμα. Σπανίως ακούς τις λέξεις ‘Βόρειος Ήπειρος’. Κι αυτό όταν οι κυβερνώντες στην γείτονα συνεχώς προκαλούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κι όταν οι περιβόητοι Τσάμηδες εγείρουν θορυβωδώς παράλογες και εξωφρενικές αξιώσεις. Ο Μπερίσα απροκάλυπτα μιλάει για την ‘μεγάλη Αλβανία και μεις δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να προφέρουμε τις λέξεις “Βόρειος Ήπειρος”. Μοιάζουμε σαν τους… φτωχούς συγγενείς που φοβούνται μήπως κάποιοι τους μαλώσουν»….
Στην επετειακή εκδήλωση συμμετείχαν νέοι της ΣΦΕΒΑ, αλλά και εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτών.

Ιόνια Οδός: Καθυστερεί η επανεκκίνηση των έργων

Το μεγάλο έργο σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο

Αν και από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και από τις ίδιες τις κοινοπραξίες δεν πηγάζει κάποιος ιδιαίτερος προβληματισμός για την τύχη των οδικών αξόνων «Ιόνια Οδός» και «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας» (γνωστού και ως Ε 65), πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι, μέχρι προ ολίγων ημερών τουλάχιστον, υπήρχαν κάποια  θέματα με τα δύο αυτά projects και την επανεκκίνηση των εργασιών.
Τα οποία συνδέονται και με τις τράπεζες, υπό την έννοια ότι δεν είχε ακόμα δοθεί η απαραίτητη γραπτή συναίνεση των τραπεζών που δανειοδοτούν τα δύο έργα για να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων από το Δημόσιο. Κάτι που, υπενθυμίζουμε, έχει ήδη συμβεί στα άλλα δύο έργα, στους αυτοκινητόδρομους Μαλιακός-Κλειδί και Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, για τους οποίους ήδη, λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα για την ακρίβεια, το αρμόδιο υπουργείο ενέκρινε την καταβολή αποζημιώσεων άνω των 80 εκατ. ευρώ συνολικά.
Επί της ουσίας, λοιπόν, για την ώρα οι κοινοπραξίες Νέα Οδός (Ιόνια) και Κεντρική Οδός (Ε 65) δεν έχουν λάβει το τυπικό, αλλά και ουσιαστικό, «ΟΚ» από τις τράπεζες ώστε να απελευθερωθούν τα σχετικά κονδύλια (90 εκατ. ευρώ + 73,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κάποια ποσά θα δοθούν ως προκαταβολές), αν και από πλευράς αρμόδιων φορέων λεγόταν ότι οι αποζημιώσεις θα εγκριθούν οσονούπω.
Το θέμα, βέβαια, είναι αν απλώς έχουμε να κάνουμε με μικρές καθυστερήσεις ώστε να διαφανεί ποιες τράπεζες θα παραμείνουν στα χρηματοδοτικά σχήματα, ή αν υπάρχουν άλλου είδους ενστάσεις, καθώς τα δύο αυτά οδικά έργα που υλοποιούνται με σύμβαση παραχώρησης αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα, προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ ειδικότερα ο Ε 65 κρίνεται από κάποιους και ως μη βιώσιμος οικονομικά.
Η ουσία πάντως είναι ότι παρά την παρέλευση ενός μήνα από την υπογραφή των συμφωνιών αποζημίωσης ανάμεσα στο Δημόσιο, τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές, σε δύο από τα έργα (στην Ιονία Οδό και τον Ε65) οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα δώσει το «οκ» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αν και από πλευράς ενδιαφερόμενων πηγάζει η εκτίμηση ότι το ζήτημα είναι τυπικό και θα λυθεί άμεσα.
Βέβαια, όπως έχει φανεί, το υπ. Ανάπτυξης, είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε με απευθείας κρατική χρηματοδότηση, είτε με αποζημιώσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις, είτε έχοντας την «καβάτζα» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, φροντίζει να ικανοποιεί τα αιτήματα των κοινοπραξιών.

ΠΗΓΗ: www.axiaplus.gr

Παράνομος οπλισμός βρέθηκε σε σπίτι 49χρονου στο Γραικοχώρι Θεσπρωτίας

Κατασχέθηκαν 3 πιστόλια, 1 πολεμικό τυφέκιο, ένα κυνηγετικό όπλο και 1.335 φυσίγγια

Ένα παράνομο «οπλοστάσιο» εντοπίστηκε σήμερα (19-05-2013), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, μέσα σε σπίτι 49χρονου Έλληνα στο Γραικοχώρι Θεσπρωτίας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δράσεων αλλά και του ειδικότερου σχεδιασμού για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, οι αστυνομικοί συνέλαβαν σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έναν 49χρονο ημεδαπό, γιατί πάνω του και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στην περιοχή του Γραικοχωρίου Θεσπρωτίας, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
ένα πιστόλι, μάρκας Berreta , διαμετρήματος 9 mm , με αποξεσμένο αριθμό σειράς και με μία γεμιστήρα.
ένα πιστόλι, μάρκας Berreta , διαμετρήματος 7,65 x 32 mm , με μία γεμιστήρα.
ένα πιστόλι ισπανικής κατασκευής, μάρκας Eibar , διαμετρήματος 7,65 x 32 mm , με μία γεμιστήρα.
ένα πολεμικό τυφέκιο, βελγικής κατασκευής, διαμετρήματος 7,92 mm.
ένα κυνηγετικό όπλο, μάρκας Franchi , διαμετρήματος 12 cal.
(1335) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Διάλεξη της δρ Έλενας Βλαχογιάννη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων την Κυριακή 26 Μαΐου, ώρα 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Κυριακή στο Μουσείο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,  στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Κυριακή στο Μουσείο», διοργανώνουν διάλεξη με προσκεκλημένη την δρ Έλενα Βλαχογιάννη, αρχαιολόγο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η κα Βλαχογιάννη θα δώσει ομιλία με θέμα:
«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός. Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου»
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πάρκο Λιθαρίτσια).
Είσοδος ελεύθερη

Συνελήφθησαν δύο νεαροί ημεδαποί για τέσσερις διαδοχικές κλοπές από εκκλησίες στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας και το Νεοχώρι Ιωαννίνων

Οι ίδιοι δράστες εμπλέκονται και σε κλοπή από φορτηγό αυτοκίνητο
Έκλεψαν και την κολυμπήθρα

Συνελήφθησαν χθες (19-05-2013) το πρωί στον Πολύλοφο Ιωαννίνων, ύστερα από συντονισμένες έρευνες αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 31 και 20 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε τέσσερις κλοπές αντικειμένων από εκκλησίες και σε μία κλοπή από φορτηγό αυτοκίνητο, οι οποίες έγιναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, την ίδια ημέρα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διότι το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας αφαίρεσαν από Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο στην περιοχή Γαρδικίου Θεσπρωτίας, δύο μπαταρίες, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου και αφού επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ. Επιβατικό αυτοκίνητο, αποχώρησαν από το σημείο.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας διέρρηξαν διαδοχικά, παραβιάζοντας τις κεντρικές εισόδους:
Τον Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Γαρδίκι, απ’ όπου αφαίρεσαν μία κολυμπήθρα.
Τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Γαρδίκι, απ’ όπου αφαίρεσαν ένα μπρούτζινο μανουάλι και ένα θυμιατό.
Τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Γαρδίκι, απ’ όπου αφαίρεσαν έναν ασημένιο δίσκο και το χρηματικό ποσό των (100) ευρώ από το παγκάρι.
Το παρεκκλήσι της Αγίας Σωτήρας στο Νεοχώρι Ιωαννίνων, απ’ όπου αφαίρεσαν δύο μπρούτζινα μανουάλια και δύο μπρούτζινα κηροπήγια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους σε παρόμοιες υποθέσεις συνεχίζονται.

''Άπειρος Γαία μόχθων και θρύλων''. Μαγικό ταξίδι στους θρύλους και τους μύθους της Ηπείρου από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 στην Ελευσίνα και την Μαγούλα

«ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ»: Ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό στα Κτίσματα Πωγωνίου και η αποψίλωση των υπηρεσιών στην παραμεθόριο περιοχή μας

Δελβινάκι  20-05-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Στις 11/05/2013 επισυνέβη ένα τραγικό περιστατικό στα Κτίσματα Πωγωνίου. Ένας  Αλβανός  υπήκοος προκάλεσε το θάνατο δύο συνδημοτών μας και προέβη σε μια σειρά παράνομων πράξεων καταστρέφοντας περιουσίες και απειλώντας να βλάψει τη σωματική ακεραιότητα όποιων βρίσκονταν μπροστά του.
    Όπως είναι γνωστό, πληθώρα άλλων περιστατικών προ αυτού, όπως κλοπές νοικοκυριών και ζώων στη Λάβδανη και στα υπόλοιπα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου, καταδεικνύουν περίτρανα, ότι καμία ασφάλεια για τις περιουσίες και τα ζώα των κατοίκων, που ζουν μόνιμα στα χωριά αυτά  δεν παρέχεται.
   Η Πολιτεία είναι απούσα και υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση στο Πωγώνι διότι με άστοχες ενέργειες της στο παρελθόν έφερε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα σήμερα.
   Θεωρούμε, ότι αιτίες, που έκαναν τους κατοίκους της περιοχής μας  έρμαια του κάθε ληστή και δολοφόνου, είναι οι εξής:
1.    Η μεταφορά της έδρας του Δήμου Πωγωνίου 25 χιλιόμετρα ενδότερα από τα σύνορα και η αποψίλωση των υπηρεσιών στην παραμεθόριο περιοχή μας.
2.    Η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων και της μονάδας Στρατού στο Χάνι Δελβινακίου.
3.    Η κατάργηση της Μονάδας Συνοριακών Φρουρών στην Αγία Μαρίνα και η υπολειτουργία της Μονάδας στο Δελβινάκι και στην Καστάνιανη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Συνοριακών Φρουρών, που υπηρετούσαν στα Τμήματα αυτά είναι αποσπασμένη από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα. Μόνο εκεί που διορίστηκαν δεν υπηρετούν, παρόλο που η περιοχή μας, όπως αποδεικνύεται, τους έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Επισημαίνουμε, ότι το μοναδικό Αστυνομικό Τμήμα  στην περιοχή του Δελβινακίου, παρόλο που στελεχώνεται από έμπειρο προσωπικό, που καταβάλλει τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες για την άμεση εξυπηρέτηση και φύλαξη των κατοίκων των χωριών του Πωγωνίου δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις τρέχουσες ανάγκες των περιοχών αυτών, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αφού δεν καλύπτονται οι οργανικές του θέσεις.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Α. Από την Πολιτεία
α. Επιστροφή όλων των Συνοριακών Φρουρών που υπηρετούν στην περιοχή με βάση το νόμιμο διορισμό τους και έχουν αποσπαστεί από Έβρο έως Αθήνα και επαναφορά τους στην Καστάνιανη και στο Δελβινάκι.
β. Επανασύσταση του καταργηθέντος συνοριακού τμήματος Αγίας Μαρίνας
γ. Επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου με το προβλεπόμενο επαρκές προσωπικό.
Β. Από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου

α. Οργανωμένη αντίδραση από το Δήμο σε συνεργασία με όλους τους φορείς, οργανώσεις, σωματεία, αδελφότητες κλπ με υπομνήματα, ψηφίσματα, και συνεχείς παραστάσεις στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με σκοπό την υλοποίηση από αυτή του αιτήματος μας και όχι μόνο διαπιστώσεις από τις τηλεοράσεις.
β. Δυναμικές – μαζικές αντιδράσεις για την ανάδειξη του προβλήματος πανελλαδικά, με συλλαλητήρια και κλείσιμο των δρόμων με σωστή οργάνωση από το Δήμο και συμμετοχή όλων των Πωγωνήσιων.
γ. Πιέσεις στην Πολιτεία για τη δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας.
Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία, όπως έχει υποχρέωση να κάνει, θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα μας και ο Δήμος Πωγωνίου θα παρέμβει δυναμικά και ουσιαστικά προκειμένου να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα και να επανέλθει στην ακριτική περιοχή μας η ασφάλεια και η γαλήνη, που χρειάζεται και απαιτείται για την προστασία και την ασφάλεια των ακριτών συνδημοτών μας και των περιουσιών τους, που «φυλάνε Θερμοπύλες».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΝΘΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
6972885022

«Το ηρωικό Ραδοβύζι στο χθες και το σήμερα»: Εκδήλωση της Ομοσπονδίας Αποδήμων Ραδοβυζινών Άρτας, σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΟΜΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΑΔΟΒΥΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ                           

Ζήνωνος 30-ΑΘΗΝΑ-ΤΚ 10437

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Η Ομοσπονδία Ραδοβυζινών Άρτας, ο Δήμος «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος σας προσκαλούν  στην εκδήλωση  που θα γίνει στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, οδός Ακαδημίας και Γενναδίου αρ. 8, Αθήνα, 7ος όροφος, στις  29 Μαϊου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6,30 μ.μ. με θέμα: “ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΡΑΔΟΒΥΖΙ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ”
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:
α) Δημήτριος Γαλίκας, Δήμαρχος του Δήμου «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
β) Γεώργιος Οικονόμου, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
γ) Λευτέρης Τζόκας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.
δ) Δήμαρχοι  ή εκπρόσωποί τους άλλων Δήμων της  Άρτας και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ομιλητές:
α) Αυγερινός Ανδρέου, Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος και νυν μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
β)  Ηλίας Μπάκος, καθηγητής Πανεπιστημίου.
γ)  Μενέλαος Παπαδημητρίου, Δικηγόρος- Λαογράφος.
δ)Δημήτρης Κραμπής, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών Άρτας.
Απαγγέλλει ο ηθοποιός Γιώργος Μπασιάκος.
Συντονίζει ο Γιώργος Κουρτέσας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών Άρτας.
      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

   ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ                    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΤΕΣΑΣ

«ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ»: Απάντηση στον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Καψάλη, σχετικά με θέμα την έδρα του Δήμου

Δελβινάκι 20-05-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


   Όπως υποσχεθήκαμε, από την ίδρυση του Συνδέσμου μας, θα παρεμβαίνουμε στα δρώμενα του Πωγωνίου, όποτε και όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γεγονός που βεβαιώνεται και από το καταστατικό μας. Για το λόγο αυτό προβαίνουμε στην κάτωθι ανακοίνωση :
1.     Οφείλουμε μια απάντηση στον κ. Καψάλη, Δήμαρχο Πωγωνίου, για όσα είπε στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι με θέμα την συνέχιση της δίκης από το Δήμο Πωγωνίου, ως καθολικό διάδοχο του Δήμου Δελβινακίου με θέμα την έδρα του Δήμου Πωγωνίου, καθώς και για όσα ισχυρίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στους διάφορους διαδικτυακούς ιστότοπους.
Κύριε Καψάλη, είστε πολιτικά έκθετος έναντι των Πωγωνήσιων και ειδικότερα έναντι των Δελβινακιωτών γιατί δεν συνεχίζεται, όπως προεκλογικά υποσχεθήκατε, ως καθολικός διάδοχος του Δήμου Δελβινακίου, ως εκ του νόμου έχετε υποχρέωση, τη συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας του πρώην Δήμου Δελβινακίου με θέμα την έδρα του Δήμου Πωγωνίου. Με τον τρόπο αυτό καταργείτε μια δίκη, χωρίς απόφαση του αρμόδιου οργάνου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου και όχι η οικονομική επιτροπή και έτσι προβαίνετε σε παράβαση καθήκοντος.
Κύριε Καψάλη, μας είπατε στο Δελβινάκι ότι είστε περισσότερο Πωγωνήσιος απ’ ότι εμείς . Σας απαντάμε, λοιπόν, ότι ουδέποτε το χωριό σας, το Καλπάκι , από της ιδρύσεως του έως και σήμερα ήτανε Πωγώνι, άσχετα αν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες το έκαναν έδρα μιας περιοχής που ποτέ δεν ήταν μέρος της. Εμείς κ. Καψάλη σας δεχόμαστε ως Δήμαρχο του Δήμου Πωγωνίου, αφού σας εξέλεξε ο λαός, ποτέ όμως σαν Πωγωνήσιο, γιατί απλά το Καλπάκι δεν ήταν ποτέ Πωγώνι .
2.     Η κατάργηση από το Δήμαρχο και την πλειοψηφία του, χωρίς καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της εορτής που γίνεται στο Χάνι του Δελβινακίου κάθε χρόνο, μιας εορτής που καθιερώθηκε από την τότε Δημοτική αρχή με  σκοπό και αγώνες, ώστε να εορτάζεται πανελληνίως ,μια εορτή που σήμανε την απαρχή του τέλους του Παγκοσμίου Πολέμου,  αποτελεί πράξη αλόγιστη και κατακριτέα. Μια τέτοια γιορτή, που αναδείκνυε την περιοχή μας και προέβαλλε τους εθνικούς αγώνες των κατοίκων της κατά του κατακτητή, μια γιορτή που έχουν τιμήσει με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί της εκάστοτε Κυβέρνησης, τα στελέχη των κομμάτων της εκάστοτε Αντιπολίτευσης, όλες οι Αρχές του Νομού και πλήθος συνδημοτών μας, δεν την καταργείς αλλά την αναβαθμίζεις .
Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο !!!!!!!!!!!
3.    Επίσης επισημαίνουμε στον κ. Καψάλη, ενόψει και του καλοκαιριού, ότι η καθαριότητα στα δημοτικά διαμερίσματα, με τον τρόπο που γίνεται σήμερα είναι εμφανώς προβληματική. Είναι κρίμα τόσα απορριμματοφόρα και τόσοι υπάλληλοι καθαριότητας από τους πρώην Δήμους που συνενώθηκαν να παραμένουν ανεκμετάλλευτα και ανενεργά, με αποτέλεσμα τα χωριά του Δήμου μας να μην έχουν την πρέπουσα καθαριότητα και να παρατηρούνται φαινόμενα δυσοσμίας, ρύπανσης του περιβάλλοντος και ακαλαισθησίας.
4.    Τονίζουμε ότι πρέπει να γίνει οργανωμένη Δημοτική Συγκοινωνία μεταξύ των χωριών, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι συνδημότες μας, καθώς ο Δήμος και αρκετά λεωφορεία διαθέτει και οδηγούς έχει .
5.    Τέλος θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια πρώτα σε αυτούς που είχανε την πρωτοβουλία και κατέθεσαν μελέτη δημιουργίας ανοιχτού Πανεπιστημίου στο Δελβινάκι και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, που με ομόφωνη απόφαση του δέχτηκε την ως άνω εισήγηση . Ευελπιστούμε ότι και η Πολιτεία θα υιοθετήσει την πρόταση αυτή, αναβαθμίζοντας την περιοχή μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΘΟΣ 
6972885022

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κακαβιά για την ενίσχυση της αστυνόμευσης, την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 11:30 το πρωί

Ο Δήμος Πωγωνίου οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κακαβιά, την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 11:30 το πρωί, με βασικό αίτημα για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή.

Χαρίζουν τα χωράφια τους για να γλιτώσουν τον φόρο

Οι δωρεές χωραφιών προς το ελληνικό Δημόσιο είναι η νέα τάση που διαμορφώνεται ανάμεσα στους φορολογούμενους μετά την εκχώρηση των ενοικίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
 Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώνουν τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στα ακίνητα και παράλληλα φοβούνται ότι η αδυναμία πληρωμής φόρων μπορεί να τους οδηγήσει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
To «ΕΘΝΟΣ» και το ένθετο «Οικονομία»  παρουσιάζουν επιστολή αγρότισσας που περιγράφει την οικονομική της αδυναμία να διατηρήσει 47 στρέμματα γης και προτίθεται να τα παραχωρήσει στο Δημόσιο όπως περιγράφει στη δισέλιδη επιστολή προς το τμήμα εμπράγματων δικαιωμάτων της Ειδικής Γραμματείας Δασών της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με μηχανικούς - τοπογράφους η αποτύπωση της έκτασης σε τοπογραφικό σχέδιο κοστίζει έως 4.000 ευρώ στη συγκεκριμένη περίπτωση και όπως αναφέρει στην επιστολή της η αγρότισσα δεν δύναται «να αντεπεξέλθει οικονομικά».

Αγώνες «Run Greece» στα Γιάννενα

Την εκκίνηση του αγώνα των 10 χμ, έδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδος Καχριμάνης χθες πρωί, στην πλατεία Πύρρου των Ιωαννίνων, στέλνοντας μήνυμα στήριξης από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου, κάθε πρωτοβουλίας η οποία στοχεύει στην διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων που προάγουν το μαζικό αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα!
Ο κ. Καχριμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη διοργάνωση και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους αθλητικούς συλλόγους αλλά και τους εθελοντές.