Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Ελεύθερη διάθεση των κτηματολογικών χαρτών


Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοινώνει ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών της χώρας μας, με τη δημιουργία της Γεωπύλης INSPIRE ΕΛΛΗΝΙΚΟΫ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ στην οποία όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του (www.ktimatologio.gr  (Έργα υποδομής/Γεωχωρικές Υπηρεσίες/ Γεωπύλη INSPIRE Ελληνικού Κτηματολογίου).
Η εν λόγω Γεωπύλη, αποσκοπεί στην κάλυψη ενός μέρους των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007/2/ΕΚ (INSPIRE) η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την εύκολη ανταλλαγή και χρήση γεωγραφικών δεδομένων, όπως είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής, το ανάγλυφο του εδάφους, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι δρόμοι, η διοικητική διαίρεση, οι προστατευμένες περιοχές, οι κτηματολογικοί χάρτες κλπ.
Μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και ειδικότερα για τα κτηματολογικά δεδομένα, οι πολίτες μπορούν να:
βρουν σε ποιες περιοχές λειτουργεί κτηματολόγιο
δουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών
δουν πληροφορίες αναφορικά με τους εν λόγω χάρτες (μεταδεδομένα)
επιλέξουν τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν
ενσωματώσουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών σε εφαρμογές που διαθέτουν (ή αναπτύσσουν)

ΕΟΔΥ: Εννέα νέοι θάνατοι σήμερα, 359 νέα κρούσματα


36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εννέα νέοι θάνατοι, 359 νέα κρούσματα.
Σήμερα ανακοινώνουμε 359 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
2500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα. 121 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ανέζα Άρτας: Νεκρός 39χρονος οδηγός μοτοποδηλάτου


Σήμερα (17-09-2020) και ώρα 10:00, σε δημοτικό/αγροτικό οδικό δίκτυο στην Ανέζα Άρτας, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που οδηγούσε 78χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 39χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του μοτοποδηλάτου.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Ζητήσαμε πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις


Άμεση ήταν η απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου προς τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου ο οποίος ζήτησε ειδικό πρόγραμμα για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας που πλήττεται από την πανδημία.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρει καταρχάς ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου μεταφέρθηκαν 42,5 εκατομμύρια στον ΕΠΑΝΕΚ χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστή η αποτύπωση αυτής της συνδρομής στις επιχειρήσεις της Ηπείρου.
Αναφέρεται σε άλλα προγράμματα που ήδη τρέχουν με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων και κάνει γνωστό ότι από τις 27 Αυγούστου ζητήθηκε η έγκριση της αύξησης του ποσοστού υπερδέσμευσης κυρίως λόγω μεγάλης ζήτησης για το ΤΕΠΙΧ στο οποίο η Περιφέρεια συμβάλλει με 7,3 εκατομμύρια.

Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για τις ΜΜΕ- έστω με καθυστέρηση- έγινε δεκτή από την Περιφερειακή Αρχή


Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, με ανακοίνωσή μας καλέσαμε την Περιφερειακή Αρχή να μιμηθεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να «τρέξει» και να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου που πλήττονται από την πανδημία σαν αυτό που υλοποιεί έγκαιρα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιώντας τα αδιάθετα χρήματα από τα ταμεία ΕΚΠΑ και ΕΚΤ.
Λόγω του ότι τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν καθώς οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν άμεσα, ώστε τα προγράμματα να προκηρυχθούν με το Προσωρινό Πλαίσιο, μέχρι το τέλος του 2020, υποδείξαμε με την ανακοίνωσή μας στην Περιφερειακή Αρχή και το κανονιστικό πλαίσιο της συγκεκριμένης προκήρυξης.
Όπως προκύπτει από τη σημερινή απάντηση του Περιφερειάρχη σε επιστολή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για το ίδιο θέμα, η Περιφερειακή Αρχή έμαθε για το πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» καθώς οι πρώτες επιστολές που απέστειλε ο κ. Καχριμάνης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, έχουν ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα δηλαδή, μετά την ανακοίνωση της παράταξής μας.
Δεν περιμέναμε να το παραδεχτεί ο κ. Καχριμάνης…
Χαιρόμαστε που έστω και με καθυστέρηση και τη συνηθισμένη μικροψυχία, εμείς τον παρακινούμε και εκείνος ακολουθεί. 
Για το καλό της Ηπείρου.

Άρτα: Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας δύο ημεδαποί για κλοπή και απόπειρα κλοπής


Συνελήφθησαν χθες (16-09-2020) στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και απόπειρα κλοπής.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο κατηγορούμενοι προχθές (15-09-2020) το απόγευμα αφαίρεσαν από αγροτεμάχιο στην περιοχή της Άρτας ένα τσαντάκι ώμου, ιδιοκτησίας ημεδαπού, το οποίο περιείχε μικρό χρηματικό ποσό, κινητό τηλέφωνο, προσωπικά έγγραφα και κλειδιά του σπιτιού του.
Στη συνέχεια, με τη χρήση των παραπάνω αφαιρεθέντων κλειδιών αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν στο σπίτι του παθόντος με σκοπό την κλοπή.
Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν τα στοιχεία των κατηγορουμένων, στο πλαίσιο αναζητήσεων των οποίων τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν σε διαφορετικά σημεία στην περιοχή της Άρτας.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας


Κατατέθηκε τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Αθλητισμού με την οποία θεσπίζεται ανοιχτό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.
Το εν λόγω πρόγραμμα αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 2020 και ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
Με τις διατάξεις της τροπολογίας, προβλέπεται ότι οι νέες συμβάσεις εργασίας εξάμηνης διάρκειας αφορούν κάθε είδους επιχείρηση-εργοδότη και είναι επιπρόσθετες σε σχέση προς τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του καθαρού μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, καταβάλλονται από το υπουργείο Εργασίας με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, μετά την υποβολή από την επιχείρηση-εργοδότη της σχετικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).
Σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), η νέα πρόσληψη επιδοτείται πέραν των ανωτέρω και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας, μετά το πέρας του προγράμματος, με μετακύλιση του ασφαλιστικού κόστους στους εργοδότες-επιχειρήσεις.

Αρθρίτιδα ισχίου: Ποια είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης;


Ο εκφυλισμός του αρθρικού χόνδρου, του ιστού που λειτουργεί ως «μαξιλάρι» ανάμεσα στα οστά της λεκάνης και του μηριαίου και κατανέμει ομοιόμορφα τα φορτία ονομάζεται αρθρίτιδα ισχίου. Στην αρθρίτιδα η κοτύλη (μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης και «υποδοχέας» της κεφαλής του μηριαίου) τρίβεται με τη μηριαία κεφαλή, το ανώτερο άκρο του μηριαίου οστού, που έχει σχήμα σφαίρας. Παράλληλα υπάρχει σκλήρυνση των επιφανειών, και δημιουργούνται κύστες και οστεόφυτα.
 Η αρθρίτιδα προκαλεί πολύ έντονο πόνο, δυσκαμψία ενώ μπορεί να είναι κληρονομική, ρευματοειδής, μετατραυματική κ.ά., εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Ιντζόγλου, MD, MSc, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, συνεργάτης Μetropolitan General, εξειδικευμένος χειρουργός γόνατος, ώμου και ισχίου, Υπότροφος της Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESSKA).
Τι είναι η SuperPath και που χρησιμοποιείται;
Τα τελευταία χρόνια -από το 2007 συγκεκριμένα- χρησιμοποιείται η SuperPath Αρθροπλαστική Ισχίου για τις περιπτώσεις πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς αρθρίτιδας ισχίου. Η SuperPath ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και είναι η μόνη επέμβαση για το ισχίο, που δεν το εξαρθρώνει διεγχειρητικά!
Ποια τα πλεονεκτήματα της SuperPath με την ταυτόχρονη χρήση φορητής ψηφιακής πλοήγησης;
1.      Η SuperPath έχει ένα χαρακτηριστικό για το χειρουργό: είναι αδύνατο να ψηλαφήσει τον ελάσσονα τροχαντήρα, οδηγό σημείο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται από όλες τις άλλες επεμβάσεις. Ο ψηφιακός πλοηγός και η χρήση διεγχειρητικής ακτινογραφίας λύνουν πλέον αυτό το ζήτημα και εξασφαλίζουν σωστά τοποθετημένα υλικά, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροβιότητα της αρθροπλαστικής!

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού



Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (40.669) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
·  (8) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (629) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (56) άτομα.
·  (2) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (1) στην Αττική και (1) στην Κεντρική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (105) σχετικές παραβάσεις.
·  (3) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (164) σχετικές παραβάσεις.
· (196) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
o    (46) στην Κεντρική Μακεδονία,
o    (36) στη Θεσσαλονίκη,
o    (26) στη Στερεά Ελλάδα,
o    (16) στα Ιόνια Νησιά,
o    (14) στην Αττική,
o    (10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
o    (10) στην Ήπειρο,
o      (9) στο Βόρειο Αιγαίο,
o      (9) στην Κρήτη,
o      (7) στη Δυτική Ελλάδα,
o      (6) στην Πελοπόννησο,
o      (3) στο Νότιο Αιγαίο,
o      (2) στη Θεσσαλία και
o      (2) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (14.876) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (14.864) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (12) των (300) ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (57) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Θεραπεία πρωκτικού συριγγίου: Πως να αποφύγετε την ακράτεια


Ευρύ είναι το πλήθος των αιτιών που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πρωκτικού συριγγίου. 
Άλλοτε είναι απλές, όπως η παρουσία αποστήματος και άλλοτε σύνθετες, όπως η ύπαρξη κακοήθειας ή σεξουαλικού μεταδιδόμενου νοσήματος. 
Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, οι ασθενείς βιώνουν έντονο και συνεχή πόνο που χειροτερεύει όταν κάθονται, όταν βήχουν και κατά την προσπάθεια κένωσης του εντέρου. Μπορεί να συνυπάρχει αιμορραγία και πυρετός. 
Η ποιότητα ζωής τους κλονίζεται και η ψυχολογική τους κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά. 
Έτσι, παρά την ντροπή που νιώθουν, οι περισσότεροι αναζητούν ιατρική βοήθεια, προκειμένου να απαλλαχθούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
«Το πρωκτικό συρίγγιο είναι μια μη φυσιολογική σύνδεση μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος. 
Τις περισσότερες φορές προκαλείται από κάποιο ορθοπρωκτικό απόστημα, το οποίο ξεκινά ως λοίμωξη σε έναν από τους πρωκτικούς αδένες. 
Η λοίμωξη αυτή μπορεί να περιοριστεί στο διάστημα μεταξύ των σφιγκτήρων ή να εξαπλωθεί στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό ή να επεκταθεί ως τον εξωτερικό πρωκτικό σφιγκτήρα», μας εξηγεί ο  δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).
Οι σφιγκτήρες είναι δυο μύες που βοηθούν στον έλεγχο της αφόδευσης. 

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός για μεταφορά παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη χθες (16-09-2020) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.
Ειδικότερα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, εξακριβώθηκε ότι μετέφερε με αυτό δύο αλλοδαπούς-έναν άνδρα και μία γυναίκα-, οι οποίο στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ο κατηγορούμενος οδηγός είχε παραλάβει τους δύο αλλοδαπούς από σημείο της ελληνοαλβανικής μεθορίου στην περιοχή της Θεσπρωτίας, με σκοπό να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας έναντι χρηματικής αμοιβής.
Κατασχέθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των αλλοδαπών καθώς και το χρηματικό ποσό των -150- ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του οδηγού.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.