Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπή που εμπλέκεται σε τηλεφωνικές απάτες τη στιγμή που παραλάμβανε χρηματικό ποσό -15.000- ευρώ

 


Ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή της σε ακόμη μία υπόθεση απάτης και τουλάχιστον (7) απόπειρες

 

Μία ακόμη σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου που αφορά τηλεφωνικές απάτες.

Αυτή τη φορά, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας προχώρησαν χθες (10-08-2021) το απόγευμα στη σύλληψη αλλοδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απάτες και απόπειρες απάτης.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, είχαν προηγηθεί την τελευταία εβδομάδα αναφορές πολιτών από περιοχές του Νομού Θεσπρωτίας ότι δέχθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστα άτομα που προσποιούνταν κατά περίπτωση τους αστυνομικούς, εισαγγελείς ή ιατρούς, ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά για στενό συγγενικό τους πρόσωπο, είτε για την αποφυγή της ποινικής του δίωξης για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε ή για τα έξοδα εγχείρησής του λόγω δήθεν τραυματισμού του σε τροχαίο ατύχημα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης των καταγγελιών, οι αστυνομικοί καθοδήγησαν κατάλληλα ημεδαπή που είχε δεχθεί αντίστοιχο τηλεφώνημα και ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση συνέλαβαν την κατηγορούμενη τη στιγμή που παραλάμβανε από εκείνη -15.000- ευρώ, ποσό το οποίο αποδόθηκε και πάλι στην ημεδαπή.

Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, η συλληφθείσα με τους συνεργούς της που πραγματοποιούσαν τις τηλεφωνικές κλήσεις, εμπλέκονται ακόμη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από την οποία απέσπασαν χρηματικό ποσό -2.000- ευρώ και κοσμήματα και

τουλάχιστον (7) απόπειρες απάτης, από τις οποίες προσδοκούσαν συνολικό οικονομικό όφελος -120.000- ευρώ.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας για τυχόν συμμετοχή της σε άλλες περιπτώσεις καθώς και για την ταυτοποίηση των συνεργών της συνεχίζεται.

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου επισημαίνει τη σπουδαιότητα της αναφοράς προς τις αστυνομικές αρχές ακόμη και περιπτώσεων απόπειρας εξαπάτησης.

Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές».

ΕΟΔΥ: Δεκαεννέα θάνατοι σήμερα, 3.475 νέα κρούσματα

 


 

15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκαεννέα θάνατοι σήμερα, 3.475 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 3.475, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 524.871 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.564 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Το Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,09.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 226 (59,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 85,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.854 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή +16,59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 212 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.138 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, 84χρονος στην θαλάσσια περιοχή της Κορωνησίας Άρτας

 


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από την θαλάσσια περιοχή της Κορωνησίας Άρτας, 84χρονος.

Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία που οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο

 


Συνελήφθη χθες (10-08-2021) το μεσημέρι στο Ασπροκλήσσι Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο είχε κλαπεί τον προηγούμενο μήνα από περιοχή της Αττικής.

Κατά τον περαιτέρω έλεγχο διαπιστώθηκε επιπλέον ότι ο αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Το όχημα κατασχέθηκε και θα αποδοθεί στην ιδιοκτήτριά του, ενώ ο συλληφθείς με τη σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι των Ταξιαρχών (Νεκροταφείο), την Παρασκευή 13 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 και ώρα 07:30-10:00 θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο εξωκκλήσι των Ταξιαρχων ( Νεκροταφείο).

ΣΥΡΙΖΑ Πωγωνίου: Θερμά συλλυπητήρια για τον χαμό του αγαπημένου συντρόφου και φίλου Δημήτρη Κούκα

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ αποχαιρετά σήμερα στις 19:00 στο νεκροταφείο Αρετής με θλίψη τον αγαπημένο σύντροφο και φίλο ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΑ.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του. 

Αντί για στεφάνι θα καταθέσει χρήματα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 10 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 100.944 έλεγχοι, από τους οποίους οι 60.885 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 157 παραβάσεις, ως ακολούθως:

75 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 74 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

18 στη Θεσσαλονίκη,

14 στη Στερεά Ελλάδα,

10 στο Βόρειο Αιγαίο,

  9 στο Νότιο Αιγαίο,

  8 στην Ήπειρο,

  6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  6 στα Ιόνια Νησιά,

  3 στη Πελοπόννησο και

  1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 63.319 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 61.064 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.255 των 150 ευρώ.

15 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 3 στο Βόρειο Αιγαίο, 6 στην Κρήτη και 6 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.133 ομοειδείς παραβάσεις.

66 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στα Ιόνια Νησιά,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας,

από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,

- 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε πελάτες καταστημάτων και πρακτορείου ΟΠΑΠ, για μη χρήση μάσκας.

- 300 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για μη χρήση μάσκας, κατά την παραμονή του σε αστυνομική υπηρεσία.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ σε εργαζόμενους σε πάγκους λαϊκής αγοράς, για μη χρήση μάσκας,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε εργαζόμενους καταστημάτων και ξενοδοχείου, για μη χρήση μάσκας,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη τοποθέτηση σήμανσης ορίου πελατών,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε πελάτες σούπερ μάρκετ, για μη χρήση μάσκας.

Στην Κρήτη,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο σε μπαρ, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 1 παράβαση σε μπαρ, με επιβολή 60ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε εργαζόμενους ισάριθμων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση ζωντανής μουσικής,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε εργαζόμενους καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στη Δυτική Μακεδονία, από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 4 άτομα για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στο Νότιο Αιγαίο, από 50.000 ευρώ πρόστιμο σε δύο ιδιοκτήτες οικιών για διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης (πάρτι).

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 8.724 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.305 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 357 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

 


Η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου 2021, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

1. Την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021, από ώρα 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα – Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ. 11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550).

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο – Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).

2. Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, από ώρα 16:00 έως 23:00, για το ρεύμα εισόδου:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα - Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι κόμβο τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).

(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).

(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο – Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).

3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

(α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

(β) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

(γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

(δ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

(ε) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

(στ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

(ζ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

(η) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

(θ) Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

(ι) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, θα λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια.

Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης: Επείγουσα έκκληση για βοήθεια στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές

 


Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  και το Πολιτιστικό Εργαστήρι της Αθλητικής Ένωσης Κόνιτσας συμπαραστέκονται στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την πατρίδα μας και ανακοινώνουν την

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΟΠΩΣ:

Εμφιαλωμένα νερά

Τρόφιμα μακράς διαρκείας

Παιδικές τροφές

Ρούχα και Κλινοσκεπάσματα

Παπούτσια

Πάνες βρεφών και ενηλίκων

Είδη Προσωπικής Υγιεινής

Φαρμακευτικά είδη

Μάσκες

Τροφές για ζώα

Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται στον χώρο της Μαθητικής Εστίας Κόνιτσας, από τη Δευτέρα 9/8 έως την Παρασκευή 13/8 και ώρες 09:00 έως 16:00.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

6988955379 – Λάκκας Αλέξανδρος

6973993002 – Καλλιακμάνης Δημήτριος

Καλούμε τους συμπολίτες μας να συνδράμουν, με όποιον τρόπο επιθυμούν, σε αυτή την προσπάθεια, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε την βοήθειά μας στους πυρόπληκτους και σκληρά δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Παρουσίαση του βιβλίου "Η επιστροφή του βασιλιά Γιγαντόκαρδου", την Τετάρτη 11 Αυγουστου, ώρα 8:00 μ.μ.

 

Παρουσίαση του βιβλίου "Η επιστροφή του βασιλιά Γιγαντόκαρδου", την Τετάρτη 11 Αυγούστου, ώρα 8:00 μ.μ., στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.

Παρακάλαμος« Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Κούκας Γ. Δημήτριος

 


«Έφυγε»  από την ζωή την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021, σε ηλικία 63 ετών,  ο συγχωριανός Κούκας Γ. Δημήτριος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 και ώρα 7:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αρετής Πωγωνίου.

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 11 Αυγούστου

 


Την Τετάρτη 11 Αυγούστου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Κεστρίνη Θεσπρωτίας, Δημαρχείο, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Παραλία Πάργας Πρέβεζας, 08:30-13:30

Γυαλιά ηλίου, η ασπίδα των ματιών μας απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία

 


Ο ήλιος αναμφίβολα αποτελεί πηγή ζωής και ενέργειας και είναι υπεύθυνος για την αντίληψη του γεμάτου χρώματα κόσμου μας.

Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από τρία (3) είδη:

1.      Το «ορατό» μέρος του φάσματος (φωτόνια με μήκος κύματος μεταξύ 400 και 700nm, τα οποία συμμετέχουν στην αντίληψη της όρασης και μάλιστα της χρωματικής όρασης).

2.      Την υπέρυθρη ακτινοβολία (infrared-IR ), υπεύθυνη για τη θερμότητα.

3.      Την υπεριώδη ακτινοβολία (ultraviolet-UV). Η υπεριώδης ακτινοβολία διακρίνεται σε τρεις περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος: την UVA (από 320nm έως 400nm), την UVB (από 280nm έως 320nm) και την UVC (από 100nm έως 280nm). Το προστατευτικό φράγμα του ατμοσφαιρικού όζοντος δεν επιτρέπει στην UVC να φτάσει στην επιφάνεια της γης, ενώ ταυτόχρονα εξασθενεί και την UVB. Το φως UVA, επίσης γνωστό και ως φως μεγάλου κύματος, ευθύνεται περίπου για το 95% του υπεριώδους φωτός που φτάνει στο δέρμα μας, αναφέρει η κ. Θεοδώρα Παπαγεωργίου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, FEBO
Συνεργάτης
Μetropolitan General.

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στα μάτια μας

Η επίπτωση της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια μας είναι πολυδιάστατη. Εποχικοί παράγοντες όπως ο καιρός, το υψόμετρο, τα ατμοσφαιρικά αερολύματα, η συγκέντρωση του όζοντος αλλά και οι αντανακλάσεις από τις γύρω επιφάνειες είναι καθοριστικοί. Αλλά και το χρώμα του δέρματος, το σχήμα των βλεφάρων, η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποσότητα της ακτινοβολίας που φτάνει στον οφθαλμό.

Η ακτινοβολία πριν φτάσει στον αμφιβληστροειδή, τον νευρωνικό χιτώνα των οφθαλμών, και ενεργοποιήσει τους φωτοϋποδοχείς, σκεπάζεται από τα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου (σχήμα, βλέφαρα, βλεφαρίδες, θέση ματιών) ενώ απορροφάται (φιλτράρεται) από τις δομές του οφθαλμού όπως τη δακρυϊκή στοιβάδα, τον κερατοειδή, τον κρυσταλλοειδή φακό (που περιέχει χρωστικές ουσίες που απορροφούν την πλειοψηφία των φωτονίων της υπεριώδους ακτινοβολίας) και τη χρωστική της ωχράς. Παρά τον προστατευτικό αυτό μηχανισμό, ένα μέρος της UVA ακτινοβολίας ίσως φτάσει στον αμφιβληστροειδή.