Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

ΣΜΕΚ Δολιανών: Γενική συνέλευση το Σάββατο 10 Αυγούστου, ώρα 9:30 π.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών


Zaravina F: Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρης Υφαντής, Υπόγεια Ρεύματα, την Παρασκευή 9 Αυγούστου


Το «Zaravina Festival» είναι έτοιμο να υποδεχτεί και φέτος μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής που θα μας καταθέσουν μία ξεχωριστή πρόταση με κοινή ρίζα την πωγωνήσια μουσική παράδοση.
Η Πέγκυ Ζήνα, ο Δημήτρης Υφαντής και τα Υπόγεια Ρεύματα συναντώνται στον τόπο καταγωγής τους και δίπλα στην πανέμορφη λίμνη Ζαραβίνα θα παρουσιάσουν μία μουσική παράσταση που προσπερνά τα κλισέ και τα προγράμματα. Με κέφι και αγάπη στη μουσική μας καλούν να σμίξουμε μαζί τους στις όχθες της μαγικής αυτής λίμνης, την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019, στις 8:30 μ.μ.
Η συναυλία διοργανώνεται από το Δήμο Πωγωνίου σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Ηπείρου και έχει κοινωνικό χαρακτήρα καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου.
Το συμβολικό εισιτήριο ανέρχεται στα 5 ευρώ.
«Με φόντο τη γραφική λίμνη Ζαραβίνα, ένα από τα φυσικά στολίδια της περιοχής, έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε στη σκηνή του Zaravina Festival σημαντικά ονόματα της μουσικής σκηνής. Τους ευχαριστούμε πολύ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα απολαύσετε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει ένα από τα πολλά φυσικά στολίδια του Πωγωνίου. Η περσινή προσπάθεια βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και συνεχίζουμε δυναμικά» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κοινωνικό χαρακτήρα της συναυλίας. «Το εισιτήριο είναι συμβολικό και τα έσοδα θα δώσουν μεγάλη ανάσα στη δομή του κοινωνικού παντοπωλείου, οι ανάγκες του οποίου συνεχώς αυξάνονται» κατέληξε.
Στο πρόγραμμα της συναυλίας αναφέρθηκε ο τραγουδιστής κ. Δημήτρης Υφαντής σημειώνοντας ότι θα έχει κοινό γνώρισμα τα παραδοσιακά τραγούδια από τα βουνά της πεντατονίας. «Χωρίς εντυπωσιασμούς αλλά απλά, όπως ταιριάζει στους Ηπειρώτες, θα σμίξουμε όλοι μαζί σε μία μοναδική συναυλία συνδέοντας πρωτότυπες και διασκευασμένες μελωδίες με έντεχνο, λαϊκό και ροκ ήχο. Συνεχίζουμε έτσι το μεγάλο κύκλο μουσικών παραστάσεων που ξεκινήσαμε πέρσι και που θα αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον και τη μουσική για την οποία είναι περήφανο το Πωγώνι» δήλωσε.
Για να βρεθούν στον χώρο της συναυλίας, οι παρευρισκόμενοι θα ακολουθήσουν πεζή μία απολαυστική διαδρομή 500 μέτρων, μέσα σε δρυόδασος, ερχόμενοι έτσι σε άμεση επαφή με την ομορφιά της λίμνης. Ο Δήμος Πωγωνίου έχει προνοήσει και θα υπάρχει όχημα για τη μεταφορά ηλικιωμένων ατόμων, ΑμεΑ και όσων δε θα μπορούν να απολαύσουν πεζή τη διαδρομή.
Στις ετοιμασίες αναφέρθηκε ο  πρόεδρος του Κέντρου Νέων Ηπείρου κ. Τσίκος Θωμάς σημειώνοντας:
«Έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες ενέργειες τόσο για την προστασία των παρευρισκομένων όσο και για την προστασία του τοπίου. Είναι σίγουρο ότι θα απολαύσουμε μία ξεχωριστή βραδιά. Όλοι οι εθελοντές του Κέντρου Νέων Ηπείρου είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με το Δήμο Πωγωνίου σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε.
Η λίμνη Ζαραβίνα, που περιήλθε πλέον στο ελληνικό δημόσιο, βρίσκεται δίπλα στην Ε.Ο. Καλπακίου – Κακαβιάς σε απόσταση 40’ από την πόλη των Ιωαννίνων. Στόχος του Δήμου είναι να προχωρήσει σε ήπιες μορφές ανάδειξής της ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες και επισκέπτες. Στο χώρο της συναυλίας θα υπάρχουν δύο χώροι πάρκινγκ και χημικές τουαλέτες.
«Zaravina F»: Σας περιμένουμε όλους την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 στις 8:30 μ.μ. για να απολαύσουμε την φυσική ομορφιά της λίμνης και τη σπουδαία μουσική παράδοση του Πωγωνίου κι  όχι μόνο!

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ημερίδα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας Πωγωνίου στην Μονή Μακρυαλέξη, την Κυριακή 11 Αυγούστου



"Απολογισμός πεπραγμένων" Δήμου Ζίτσας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ελεούσα 7 Αυγούστου 2019
Δήμαρχος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και συνολικά η παράταξη της πλειοψηφίας στον Δήμο Ζίτσας, αφού απαξίωσαν συνειδητά και συλλήβδην το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις διατάξεις της νομοθεσίας περί λογοδοσίας, απροκάλυπτα προσκαλούν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τους προέδρους των κοινοτήτων, τους φορείς και τους δημότες του Δήμου Ζίτσας σε μια μετεκλογική φιέστα την Παρασκευή 9 Αυγούστου.
Γιατί πώς διαφορετικά να ερμηνευθεί η πρόσκληση για Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, την διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης» πέντε (5) ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους ως δημοτική αρχή.
Επέλεξαν, τη διαδικασία που ο νόμος ορίζει (άρθρο 217 Ν. 3463/2006) ότι πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην οποία καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου, όπου τοποθετούνται όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων και κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή, να την πραγματοποιήσουν μία μόνο φορά και αυτή στο τέλος της θητείας τους.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιούλιο 2019 στην Ήπειρο


Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιούλιο του 2019, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 9 τροχαία ατυχήματα (έναντι 17 το 2018 ). 
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
1 θανατηφόρο τροχαίο (έναντι 4 το 2018)
1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2018)
7 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 12 το 2018)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 14 παθόντες (έναντι 22 το 2018). Ειδικότερα, καταγράφηκαν :
1 νεκρός (έναντι 4 το 2018 )
1 σοβαρά τραυματίας (έναντι 3 το 2018 )
12 ελαφρά τραυματίες (έναντι 15 το 2018)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
παραβίαση προτεραιότητας
μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς και πεζούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (5.384) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν:
1.243 για υπερβολική ταχύτητα.
88 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
12 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
163 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
164 γ ια μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
55 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
63 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
56 για αντικανονικό προσπέρασμα.
11 για αντικανονικούς ελιγμούς.
40 για φθαρμένα ελαστικά.
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (79) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (414) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Η καθαρή πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για τα σκουπίδια


Ο Σπύρος Ριζόπουλος, εκλεγμένος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Οι μεθοδεύσεις πολιτικής επιβίωσης της σχέσης του πρώτου και δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο είναι ο βασικός πυλώνας καταστροφής της Ηπείρου.
Τα σκουπίδια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο σε αυτές και ατράνταχτη απόδειξη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Θέτω υπό αμφισβήτηση τους λόγους της καθυστέρησης στη δημιουργία των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) που επικαλείται η Περιφέρεια. Εκτιμώ ότι ήταν μια απόφαση κουτοπόνηρης λογικής, με στόχο να συνεχιστούν οι μεγάλες ρήτρες με βάση την υπάρχουσα σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να αναγκαστούμε να δεχθούμε χωρίς δεύτερη κουβέντα τα σκουπίδια από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα προκειμένου τα χρήματα που θα εισπραχθούν να τις καλύπτουν.
Σε αυτό το κόλπο η ευθύνη και συμμετοχή της Μητρόπολης Ιωαννίνων είναι άμεση καθότι προεκλογικά διαμορφώνοντας τις συνθήκες ένταξης των Ιωαννίνων στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την ανακύκλωση ξεκίνησε μια ολόκληρη καμπάνια.
Αμφιβάλω αν η Μητρόπολη Ιωαννίνων και ο κ. Μάξιμος προσωπικά έχει το παραμικρό πραγματικό ενδιαφέρον για την ανακύκλωση. Μοναδικό του μέλημα είναι να σταματήσει να εκτίθεται ο Περιφερειάρχης για ένα εργοστάσιο το οποίο ουσιαστικά επιβαρύνει οικονομικά όλη την Ήπειρο.
Όμως σήμερα έχουμε οδηγηθεί σε ένα φυσιολογικό αδιέξοδο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που εκπροσωπεί την παράταξη με την οποία εκλέχθηκε ο Περιφερειάρχης είναι εκείνος ο οποίος έδωσε την εντολή. Ο κ. Καχριμάνης ως κομματικός δούλος σιωπά.
Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου προς την περιφέρεια Ηπείρου είναι συγκεκριμένη:
Αντιταχτείτε στην επιβολή της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα καταφεύγοντας στο ΣτΕ εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών.
Όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Ζάψα, η ενοχή της δικής του παράταξης είναι άμεση. Γιατί κατά τη διάρκεια της δικής του αντιπολιτευτικής θητείας σιώπησε και δεν είπε απολύτως τίποτε για το μείζον αυτό θέμα.
Τη σχέση διαπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού στην Ήπειρο δεν θα την πληρώσουν οι Ηπειρώτες.
Δυστυχώς δικαιώνονται και εδώ οι Ορίζοντες Ηπείρου καθώς προεκλογικά επισήμαιναν ότι το μόνο υπερκομματικό στοιχείο στην Ήπειρο είναι η διαπλοκή.
Κύριοι αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στους ξεχασμένους Ηπειρώτες.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά μας κλέψανε το βόδι μας ζητάνε και τα ρέστα.

Από το γραφείο Τύπου

Μέχρι τέλος Αυγούστου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος


Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος να υποβάλουν την αίτηση ένταξης σε αυτό, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση κάθε χρόνο σε προθεσμία ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, η οποία έληξε στο τέλος Ιουλίου.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ www.idika.gr  (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία αναμένεται σύντομα να ανοίξει την εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι με την τελευταία υπουργική απόφαση του 2018 ορίστηκαν δύο κατηγορίες δικαιούχων του ΚΟΤ:
Στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ Α') εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και δικαιούνται έκπτωση 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη δεύτερη (ΚΟΤ Β') εντάσσονται καταναλωτές που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για την κατηγορία αυτή η έκπτωση είναι 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Όταν ανοίξει η εφαρμογή οι δικαιούχοι θα πρέπει να ακολουθήσουν έξι βήματα για την υποβολή των αιτήσεων τα οποία έχουν ως εξής:
Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 40χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον επιβατικό σταθμό εξωτερικού του λιμένα Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω πριν την επιβίβασή του σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκε σε άλλο πρόσωπο με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το  Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το  ταξιδιωτικό έγγραφο.

Ρήξη Μηνίσκου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε


Η ρήξη μηνίσκου είναι από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο, κυρίως στους αθλητές σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Συναντάται πιο συχνά στους αθλητές των ομαδικών αθλημάτων όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ.
Ανατομία
Οι μηνίσκοι είναι δύο σκληροί, ελαστικοί ανατομικοί σχηματισμοί που αποτελούνται κυρίως από νερό και ίνες κολλαγόνου. Έχουν πεταλοειδές σχήμα και  παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες της κνήμης και του μηριαίου. Χρησιμεύουν κυρίως στην απορρόφηση των φορτίων, στη βελτίωση της επαφής του μηριαίου οστού με την κνήμη και στη σταθεροποίηση του γόνατος, κάνοντας την κίνησή του πιο ομαλή.
Μηχανισμός Ρήξης
Η οξεία ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όταν δρουν στροφικά και συμπιεστικά φορτία τα οποία υπερβαίνουν την αντοχή του μηνίσκου. Ο μηχανισμός της ρήξης των μηνίσκων είναι συνήθως η φόρτιση του λυγισμένου γόνατος με ταυτόχρονη στροφή.