Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Οι Βουλιαράτες Αργυροκάστρου τίμησαν την 104η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας


Το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στην σημαιοστολισμένη πλατεία Αγίου Κοσμά, στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δρόπολης στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, εκδήλωση για την 104η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία αναγνώριζαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
 Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δρόπολης, η Κοινότητα Βουλιαρατών και η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, παραβρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι των Βουλιαρατών και των γύρω χωριών, καθώς και Βορειοηπειρώτες και φίλοι της Β. Ηπείρου που ήρθαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα. 

 Το παρόν στην πλατεία Αγίου Κοσμά, στο Μνημείο των Εκπαιδευτικών της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας που μαρτύρησαν την περίοδο 1944 - 1990, έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) και του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Νομού Αργυροκάστρου.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι τους παρεβρισκόμενους χαιρέτισε πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Δρόπολης Αχιλλέας Ντέτσικας. 

 Την επετειακή εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Ορέστης Κουρεμένος.
Η εκπαιδευτικός Ευτυχία Παππά διάβασε μία σύντομη ιστορική αναδρομή με την δημιουργία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος και την διεξαγωγή του Αυτονομιακού Αγώνα του 1914, που οδήγησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. Σημείωσε επίσης ότι Έλληνες δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των 99 χωριών που αναγνωρίζει το αλβανικό κράτος αλλά ο Ελληνισμός στην Β. Ήπειρο έχει ιστορικά πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι Εθνικοί Ευεργέτες και οι ηγέτες του Αυτονομιακού Αγώνα κατάγονταν κυρίως από την Λιτζουριά, καθώς και από την Πρεμετή, την Χιμάρα και την Κορυτσά. 

Ο εκπαιδευτικός Σταύρος Γκίνος απηύθυνε επίκαιρη ομιλία, περιγράφοντας τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, όπως την πληθυσμιακή και γεωγραφική αλλοίωση, την μη αναγνώριση της ελληνικότητας των κατοίκων πολλών βορειοηπειρωτικών περιοχών, τον περιορισμό της ελληνικής γλώσσας στην Παιδεία και τον δημόσιο λόγο, την υφαρπαγή εκτάσεων που ανήκουν σε Έλληνες από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, την τρομοκράτηση των Ελλήνων κ.α.
Ανέφερε επίσης τους τομείς στους οποίους οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δικαιούνται να έχουν αυτοδιαχείριση στις περιοχές που αποτελούν πλειοψηφία όπως στο ιδιοκτησιακό, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, την διαχείριση των φυσικών πόρων και την αυτοδιοίκηση.

H Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τη Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, ώρα 18.30', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, στην πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια, παρουσιάζει το βιβλίο του Αριστέα Στέργιου Γραμμόζη ''Ελλάς-Έλληνες. Αρχέγονη πρωτολαλιά. Γλώσσα-Διάλεκτοι-Ιδιώματα. Τόμος Β''


H Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τη Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, ώρα 18.30', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, στην πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια, παρουσιάζει το βιβλίο του Αριστέα Στέργιου Γραμμόζη ''Ελλάς-Έλληνες. Αρχέγονη πρωτολαλιά. Γλώσσα-Διάλεκτοι-Ιδιώματα. Τόμος Β''. 

Στη νεότερη ιστορία μας, υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί Έλληνες που νιώθουν βαθιά το χρέος της έρευνας του παρελθόντος της πανάρχαιας ιστορίας μας, που νιώθουν βαθιά το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που ο καθένας από μας φέρει.
Ο Αριστέας Γραμμόζης είναι ένας από αυτούς. Περήφανος για την Βλάχικη καταγωγή του, αφιέρωσε 40 χρόνια στην έρευνα του γλωσσικού ιδιώματος των Αρειμενίων Ελλήνων Βλάχων. Λόγω της ιδιομορφίας τους έχουν κρατήσει αυτούσιες και ζψντανές πανάρχειες μνήμες, λέξεις και έθιμα που χρησομοποίησε ο Έλλην άνθρωπος πριν από 10.000 χρόνια, τα οποία αποκαλούμε ''μυθικά χρόνια''.
Στα βιβλία του ο Αριστέας Γραμμόζης παρέχει αδιάσειστα στοιχεία για την ελληνικότητα όχι μόνο του Βλάχικου Ιδιώματος, αλλά και πολλών άλλων γλωσσών, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απότοκοι της Λατινικής ή ακόμη της ονομαζόμενης ΙνδοΕυρωπαϊκής γλώσσας.
Με αυτό το πόνημα καθίσταται σαφές ότι πίσω από πολλές λέξεις ελληνικές και μη, κρύβεται μιά μεγάλη ιστορία, με προεξάρχοντα τον ρόλο της γλώσσας μας, στον σχηματισμό και την ετυμολογία πολλών άλλων γλωσσών. Με γλωσσολογικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα ο Αριστέας Γραμμόζης αποδεικνύει ότι λέξεις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους είναι το αποτέλεσμα της παραφθοράς συν τω χρόνω ή φυσιολογικής μετεξέλιξης, μέσω της χρήσης ή επένθεσης γραμμάτων, λόγω διαφορετικών διαλέκτων της αρχαίας ελληνικής.
Το έργο "Οι Έλληνες - Αρειμένιοι Βλάχοι" αποτελεί ένα απαραίτητο και πολύτιμο εργαλείο για κάθε κατ' επάγγελμα φιλόλογο, αλλά και για κάθε φιλόλογο που ερευνά την ελληνίδα φωνή. Η ιστορία της ελληνικής φωνής και γραφής δεν μας έχει ειπωθεί ορθά και καθ' ολοκληρίαν και το κενό αυτό έρχεται να αποκαταστήσει το βιβλίο αυτό, που συνεγράφη από έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει 40 έτη της ζωής του στην έρευνα και καταγραφή των απαρχών της. Για εμένα υπήρξαν αποκαλυπτικές και συγκλονιστικές οι πληροφορίες που μας παρέδωσε με το πρώτο βιβλίο του και παραδίδει και τώρα με το νέο.. Εκφράζω τον θαυμασμό μου στον κύριο Αριστέα Γραμμόζη και του εύχομαι δύναμη και φώτιση στο αξιόλογο έργο του, καθώς και στις εκδόσεις "Αιγηίς" που προβάλλουν την εν λόγω προσπάθεια.
Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες ότι είστε μην ξεχνάτε,
δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε
 και σε όσους ήρθαν,πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.
Κωστής Παλαμάς

Περιφέρεια Ηπείρου: Ενημερωτικές ημερίδες για Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 από Περιφέρεια και Επιμελητήρια


Ενημερωτικές ημερίδες για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 διοργανώνονται στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου σε συνεργασία της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.
Στο πλαίσιο των ενημερωτικών ημερίδων, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 θα παρουσιάσουν αναλυτικά τη νέα πρόσκληση «Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business)», καθώς και τις προσκλήσεις (που βρίσκονται σε στάδιο προδημοσίευσης)  «Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών» και «Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα».
Το πρόγραμμα των ημερίδων έχει ως εξής:
• 16 Μαΐου, ώρα 19:30, στην αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (Αγ. Αποστόλων 55, Ηγουμενίτσα).
• 23 Μαΐου,  ώρα 19:00, στο ξενοδοχείο Du Lac,  Ιωάννινα.
• 4 Ιουνίου, ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρου του Επιμελητηρίου Άρτας (Κ. Αιτωλού & Ν. Πριοβόλου – 2ος όροφος).
• 6 Ιουνίου, ώρα 19.30 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Πρέβεζας (Δωδώνης 47, Πρέβεζα).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Παρακαλαμος: Κλοπή κυψελών με μέλισσες από κεντρικό σημείο του χωριού


Όπως καταγγέλθηκε από τον ιδιοκτήτη άγνωστοι δράστες έκλεψαν κυψέλες  με μέλισσες από ιδιόκτητο χώρο πλησίον του μνημείου του Παύλου Μελά στον Παρακάλαμο Πωγωνίου.
Η κλοπή τοποθετείται χρονικά τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Δήμος Πωγωνίου: Συγκεντρώνουμε τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο, τη Δευτέρα 21 Μαΐου, στην πλατεία Κεφαλοβρύσου

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Πωγωνίου θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 εκδήλωση χορηγίας-δωρεάς στην Πλατεία του Κεφαλόβρυσου για συλλογή τροφίμων από τις 8:00 π.μ. έως και την λήξη του ημερήσιου εορτασμού.
Ο Δήμος Πωγωνίου σας ευχαριστεί εκ των προτέρων  για την προσφορά σας.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως για την Επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της επιτυχούς λήξης του Αυτονομιακού Αγώνα των Βορειοηπειρωτών το 1914.
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο η Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως στο Δελβινάκι.
Μετά το τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πρωτεργατών του Αγώνα και όλων των αδίκως θανατοθέντων αδερφών μας κατά την περίοδο του κομμουνισμού στην Αλβανία.
Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Μητρ. Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου και ακολούθησε επίκαιρη ομιλία για το Βορειοηπειρωτικό από τον Σεβ/το Μητρ. κ. Ανδρέα.
Οι εκδηλώσεις έληξαν με ειρηνική πορεία προς το ηρώο, όπου εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και εγκρίθηκε το ψήφισμα των εκδηλώσεων.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως και Ψήφισμα

Φιλιππιάδα Πρέβεζας: Συνελήφθη 53χρονος ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και διακίνηση ναρκωτικών


Κατασχέθηκαν (9) δενδρύλλια κάνναβης σε πρώιμη ανάπτυξη και (296,9) γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθη, χθες (14-05-2018) τα ξημερώματα στην Εθνική Οδό Άρτας – Φιλιππιάδας (περιοχή Γέφυρα Καλογήρου), από αστυνομικούς της Ομάδας Ειδικών Δράσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Πρέβεζας, ένας 53χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια κάνναβης και διακίνηση ναρκωτικών.
Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 53χρονος δράστης και μετά από έρευνα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν κρυμμένες στο θόλο του οχήματος, δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (3,9) γραμμαρίων.
Στη συνέχεια, σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 53χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
σε αποθηκευτικό χώρο του σπιτιού, μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (293) γραμμαρίων,
στον προαύλιο χώρο του σπιτιού, (9) δενδρύλλια κάνναβης σε πρώιμη ανάπτυξη, φυτεμένα σε γλάστρες.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας.

ΠΑΣ Γιάννινα: Ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με τον επιθετικό Γιώργο Παμλίδη


Συνεχίζοντας το σχεδιασμό της ομάδας και της ενίσχυσης του δυναμικού της, η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον επιθετικό ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΜΛΙΔΗ. Ο Γιώργος έχει περάσει στο παρελθόν από τις ομάδες του Αχιλλέα Νεοκαισαρείας, του Εργοτέλη, της Α.Ε.Λ. όπου ήταν δανεικός και της Κέρκυρας. Στην ομάδα του ΠΑΣ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 3 έτη και στην ομάδα μας θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 14.
Στις δηλώσεις του ο Γιώργος στο www.pasgiannina.gr  για την προσθήκη του στην ομάδα του ΠΑΣ ανέφερε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ομάδας κ. Χριστοβασίλη, τον προπονητή κ. Πετράκη και το Διευθυντή Ποδοσφαιρικού Τμήματος κ. Νιαρχάκο για την πρόταση συνεργασίας με την ομάδα του ΠΑΣ. Είμαι χαρούμενος που έρχομαι στην ομάδα του ΠΑΣ, ορόσημο για το πρωτάθλημα της χώρας μας. Εγώ με την ευκαιρία που μου δίνουν θα κοιτάξω να βοηθήσω την ομάδα στους στόχους της, να συνεργαστώ με τα παιδιά και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε πολλά στη συνεργασία μας».

Σεξ: Θερμά επεισόδια στο Αιγαίο, άνοδος θερμοκρασίας στην κρεβατοκάμαρα


Μετά το Μακεδονικό ζήτημα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα όσα γίνονται στο Αιγαίο κάνουν τα σεντόνια να παίρνουν… φωτιά. Τα νέα ευρήματα, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά καθώς δείχνουν ότι  η άνοδος του ερωτικού θερμομέτρου αφορά σε σχέση με τα επεισόδια κυρίως τους δεξιούς, προέκυψαν από νέα έρευνα που έκανε το Ανδρολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την εταιρία Alco. 
Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 16-22 Απριλίου 2018, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε τυχαίο, στρωματοποιημένο δείγμα 800 ατόμων από ολόκληρη την Ελλάδα, ηλικίας από 17 έως 64 ετών και πραγματοποιήθηκε με βάση τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και επαγγελματικής πρακτικής του ΣΕΔΕΑ.
Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι, ανεξάρτητα από τα πολιτικά πιστεύω, η οικονομική και πολιτική κατάσταση επηρεάζει την ερωτική και τη συναισθηματική ζωή των πολιτών το ίδιο. Αριστεροί και δεξιοί ένιωσαν αναταράξεις λόγω της κρίσης και της οικονομικής ανασφάλειας που βιώνει η χώρα στον ίδιο βαθμό.
Άρα οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μοιάζει να μην έχουν χρώμα ιδεολογικό και να επιβεβαιώνουν την γνωστή ρήση που λέει ότι “it’s the economy stupid!”, που βγάζει κυβερνήσεις, αλλά και καταποντίζει πολιτικές.
Στο δεύτερο ερώτημα «κατά πόσο επηρεάζει η σύγκρουση στο Αιγαίο και  η επιθετικότητα της Τουρκίας την προσωπική σας ζωή;», το θερμόμετρο των αισθημάτων και των ερώτων ανέβαινε, όσο «δεξιόστροφα» ψήφιζαν οι πολίτες.
Πιο οργισμένοι σε διπλάσιο αριθμό ήταν οι δεξιοί, συγκριτικά με τους αριστερούς. 
Ερμηνεύοντας τα ευρήματα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,  χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Dubai Center of Andrology και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, εξηγεί:
«Θελήσαμε να δούμε αν η σύγκρουση στο Αιγαίο, με την επιθετικότητα της Τουρκίας να δημιουργεί φόβους για θερμά επεισόδια και πολεμικές συρράξεις, επηρεάζει τη λίμπιντο και πιο ειδικά πώς αυτή μεταφράζεται στα διάφορα ιδεολογικά ρεύματα της κοινωνίας, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά.