Κυριακή 22 Μαΐου 2022

ΕΟΔΥ: Έντεκα θάνατοι σήμερα, 2.385 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 156

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έντεκα  θάνατοι σήμερα, 2.385 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.385.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.419.998 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 261 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 131.986(3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.690 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 156 (62.8% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 92.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 74 (47.44%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 82 (52.56%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.664 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 73 (ημερήσια μεταβολή -12.05%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 98 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Εξιχνιάστηκαν διαδοχικές κλοπές από καταστήματα στην Πρέβεζα

 


Εξιχνιάστηκαν ύστερα από μεθοδική έρευνα της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας διαδοχικές κλοπές από καταστήματα (εμπορικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος), που έγιναν στην Πρέβεζα κατά τη νύχτα της 18/9/2021.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι εισήλθαν σε δύο καταστήματα από ανασφάλιστα παράθυρα, ενώ παραβίασαν την πόρτα ενός ακόμη, αφαιρώντας από τις ταμειακές μηχανές το συνολικό χρηματικό ποσό των -475- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον προπονητή Μπάμπη Ρούντα

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον προπονητή Μπάμπη Ρούντα.

Ο Μπάμπης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αναγέννησης πριν από δυόμιση χρόνια και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε την φετινή σεζόν να κερδίσουμε την άνοδο για την Α’ Ερασιτεχνική.

Η οικογένεια της Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου ευχαριστεί θερμά τον Μπάμπη για την προσφορά του στην ομάδα μας και του εύχεται τα καλύτερα.

Ξεκινούν τη Δευτέρα 23 Μαΐου, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια

 


Τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ξεκινούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 ενώ οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ, διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 έως την Τρίτη 31 Μαΐου 2022.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα από πέρσι θα διεξαχθούν αυτή τη χρονιά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Για τους μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στις 2-17 Ιουνίου. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς έχει αρχίσει και στα Γυμνάσια, με την τελευταία ημέρα μαθημάτων να είναι η 30η Μαΐου.

Οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν 1-15 Ιουνίου.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπού στην Πρέβεζα

 


Εξιχνιάστηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπού, που διαπράχθηκε την 13-04-2022 σε χωριό της Πρέβεζας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, γυναίκας και άνδρα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν στο σπίτι του ημεδαπού προσποιούμενοι συνεργείο απολύμανσης  του Δήμου και τον έπεισαν να συγκεντρώσει σε συγκεκριμένο σημείο όσα χρήματα διατηρούσε στο σπίτι του, ώστε να αποφευχθεί τυχόν φθορά τους.

Στη συνέχεια και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαίρεσαν τα χρήματα, που ανέρχονταν στο ποσό των -5.000- και τράπηκαν σε φυγή με αυτοκίνητο που είχαν σταθμεύσει έξω από το σπίτι.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Παραβάσεις το Σάββατο 21 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 89.336 έλεγχοι, από τους οποίους οι 58.967 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 7 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 12 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις, με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 150 ευρώ στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.354 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.591 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.763 των 150 ευρώ.

5 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.586 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ποια επιδόματα πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ, την Τρίτη 31 Μαΐου

 


Την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, θα καταβληθούν τα επιδόματα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Ωστόσο, τα χρήματα θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (ανάλογα με την τράπεζα) από το απόγευμα της Δευτέρας 30 Μαΐου.

Τα επιδόματα που θα πληρωθούν είναι τα εξής:

Επίδομα παιδιού, η δεύτερη δόση του 2022

Επίδομα στέγασης

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Αναπηρικά

Στεγαστική συνδρομή

Ομογενών

Σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, (ν. 1296/1982)

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων

Έξοδα κηδείας

Επίδομα γέννησης

Ορεινών μειονεκτικών

Κόκκινα δάνεια

Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές

Πρόγραμμα επιδότησης πρώτης κατοικίας, λόγω Covid-19/Γέφυρα

Επίδομα αναδοχής.

Ενημέρωση για νέα προσπάθεια εξαπάτησης με τη χρήση στοιχείων αξιωματούχου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση των στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα – μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων του ανωτέρω αξιωματούχου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (σχετ. τα από 11-04-2022 και 27-04-2022 Δελτία Τύπου).

Σε χθεσινό περιστατικό, οι δράστες, χρησιμοποιώντας εκ νέου τα στοιχεία αυτά, σε επιστολή με λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας και στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσπάθησαν να εξαπατήσουν συμπολίτη μας – χρήστη του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι βρίσκεται υπό έρευνα για δήθεν υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Μάλιστα, με σκοπό την πλήρη αληθοφάνεια του ανωτέρω μηνύματος, προέτρεπαν τον παραλήπτη αυτού να αποστείλει σχετικές εξηγήσεις σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία είχαν δημιουργήσει χρησιμοποιώντας το ονοματεπώνυμο του Γενικού Γραμματέα.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το παρακάτω κείμενο - μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Γενικού Γραμματέα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του αλλά με διαφορετική ιδιότητα ή λάθος σύνταξη (Tsouvilas, Αξιωματικός, Έλληνας αστυνομικός για την προστασία των παιδιών σε συνεργασία με την EUROPOL), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό.

Το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Τρίτη 7 Ιουνίου, ώρα 13:00

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Σας καλούμε  στις επτά  (7 ) του μηνός Ιουνίου  έτους 2022, ημέρα Τρίτη  και ώρα   13.00, στην ΕΙΔΙΚΗ ( σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 185 του Ν. 3852/2010),  μέσω ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του  άρθρου 167 του Ν 3852/2010, όπως ισχύει,  του άρθρου 10 της δημοσιευμένης στο ΦΕΚ τ.Α΄55/11-3-2020 Π.Ν.Π., η οποία κυρώθηκε με το άρθρ. 2 του ν.4682/2020, Α΄76 , όπως ισχύει και  της υπ΄αριθμ. 642/2021 εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ. (ΑΔΑ 65ΒΓ46ΜΤΛ6-Ο0Ε),  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου,  με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:  «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2021  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ-ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα: Η πλέον αξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

 


Η επεμβατική πνευμονολογία αποτελεί εξειδίκευση της πνευμονολογίας και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς και άλλων πολυσυστηματικών νοσημάτων, μέσω εξελιγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο μέσω ενδοσκοπίου, για τη διάγνωση και θεραπεία ενός μεγάλου αριθμού παθολογικών καταστάσεων του αναπνευστικού.

Το θεραπευτήριο Metropolitan General διαθέτει σύγχρονο βρογχοσκοπικό εργαστήριο, με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διενέργεια πράξεων επεμβατικής πνευμονολογίας.

Πολύτιμο εργαλείο του εργαστηρίου αποτελεί το Κεντρικό Ενδοβρογχικό Υπερηχογράφημα (CP-EBUS), μία εξέταση που επιτρέπει στον πνευμονολόγο να δει τους πνεύμονες και τις γύρω δομές πιο προσεκτικά.

Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση διαφορετικών τύπων νοσημάτων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένων των νεοπλασιών, των λοιμώξεων και άλλων φλεγμονωδών νοσημάτων. Πρόκειται για εξέταση όμοια με την βρογχοσκόπηση.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 22 Μαΐου

 


Την Κυριακή 22 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-16:00

Ιωάννινα, Κατσικάς, Περιφερειακό Ιατρείο, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Κήλη των αθλητών: Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση

 


Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή αλλιώς κήλη των αθλητών (sports hernia) είναι  πάθηση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αθλητές και γενικότερα αθλούμενοι (άντρες και γυναίκες). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, άλγος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και στην ηβική σύμφυση, τόσο έντονο μερικές φορές, που στο παρελθόν έχει αναγκάσει μεγάλους αθλητές να διακόψουν την καριέρα τους. Ας σημειωθεί δε ότι η κήλη αυτού του τύπου αποτελεί το 2% - 5 % όλων των αθλητικών τραυματισμών.

Πώς δημιουργείται;

«Ο αιτιολογικός μηχανισμός αυτής της πάθησης είναι ο οξύς ή χρόνιος τραυματισμός που μπορεί μεν να συμβεί σε κάθε αθλήτρια ή αθλητή, αλλά, λόγω συγκεκριμένων κινήσεων, «φαίνεται να προτιμά» ποδοσφαιριστές (πολλά σουτ) και καλαθοσφαιριστές (πολλά άλματα). Έτσι έχουμε διάχυτο άλγος επιδεινούμενο με την άσκηση και ιδιαίτερα κατά την έκταση των ισχίων, το στρίψιμο και τη στροφή», επισημαίνει ο δρ Διαμαντής Ε. Θωμάς, MD, PhD, F.A.C.S., Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.
Ο πόνος αντανακλά στον προσαγωγό ή στους όρχεις, και γίνεται εντονότερος με τον βήχα, το φτέρνισμα, ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. 



Μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

-Χαλάρωσης του έξω βουβωνικού στομίου

-Ρήξης της απονεύρωσης του έξω λοξού μυός

-Διαχωρισμού του βουβωνικού συνδέσμου

-Ρήξης του κοινού καταφυτικού τένοντα

-Ρήξης της απονεύρωσης του εγκάρσιου κοιλιακού.

Πώς γίνεται η διάγνωση;