Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΙΚΑ: Αυξάνεται το επίδομα τοκετού

Στα 1.007 ευρώ από 991,20, που ήταν μέχρι σήμερα, αυξάνεται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου το εφάπαξ επίδομα τοκετού, σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ. 50/28/07/2011 του ΙΚΑ.
Η αύξηση ακολουθεί τη νέα τιμή του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σε 33,57 ευρώ, που ισχύει από την 1/7/2011 έως τις 30/6/2012 με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης, ότι για τους τοκετούς που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουλίου μέχρι την έκδοση της εγκυκλίου και έχει ήδη καταβληθεί το επίδομα, θα καταβάλλεται η διαφορά, εφόσον ζητηθεί.

Eurostat: Σταθερή η ανεργία στην Ευρώπη, στα ύψη στην Ελλάδα

Στο 9,9% παρέμεινε και τον Ιούνιο το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη. Σταθερό ήταν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διαμορφώθηκε στο 9,4%.
Αντιθέτως, στην Ελλάδα, όπου σημειώνεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανευρωπαϊκά, η αύξηση είναι ανεξέλεγκτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), στη χώρα μας η αύξηση των ανέργων ως ποσοστό επί του εργατικού δυναμικού είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, καθώς μεταξύ 2010 και 2011 (τελευταία στοιχεία για Μάρτιο) από το 11% η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 15%.


Με βάση την τελευταία δημοσίευση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία τον Απρίλιο διαμορφώθηκε ακόμη υψηλότερα αγγίζοντας το 15,8%.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, «πρωταθλήτρια» στην ανεργία παραμένει η Ισπανία (21%).
Τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα οι νέοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.
Η ανεργία των νέων, κάτω των 25 ετών στην Ισπανία ήταν στο 45,7% ενώ στην Ελλάδα άγγιξε το 38,5% το α’ τρίμηνο του έτους, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ: Mουσικοχιουμοριστική βραδιά στις 12 Αυγούστου, με διοργανωτή τον ''Εθνικό''

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας θα διοργανωθεί μεγάλη MουσικοXιουμοριστική Παράσταση με συνδιοργανωτές τον Εθνικό Φιλιππιάδας και τον Δήμο Ζηρού. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Σταρόβας - Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Ζηνοβία Αρβανιτίδη ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν μία αξέχαστη βραδιά στους φίλους της μουσικής και του ποιοτικού χιούμορ.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης αναφέρει:
«Μία δυνατή συνεργασία, των δύο πλέον καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, του δωρικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του μοναδικού & αστείρευτου Γιάννη Ζουγανέλη, προσφέρει εξαιρετικές & αγαπημένες μελωδίες, αμίμητα αστεία, σκανταλιάρικη διάθεση σε μια παράσταση που τα έχει όλα.!


Ο πλουραλισμός βασιλεύει στο πρόγραμμα και ο εξαιρετικός συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων καλλιτεχνών τόσο με τον πολυτάλαντο Δημήτρη Σταρόβα όσο και με τον «άνθρωπο ορχήστρα» Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο (ο οποίος παίζει όλα τα όργανα και. συμφέρει) έχει ως αποτέλεσμα τα καλά τραγούδια, τις μοναδικές στιγμές μπόλικου χιούμορ και ανατρεπτικού χαβαλέ! Η εξαίρετη Ζηνοβία Αρβανιτίδη, συμβάλει με τον δικό της μοναδικό τρόπο στην επιτυχημένη μουσική ολοκλήρωση του προγράμματος.
Από κοινού λοιπόν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Δημήτρης Σταρόβας ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, η Ζηνοβία Αρβανιτίδη, με τη συνδρομή της πολυμελούς ορχήστρας τους, συμπαρασύρουν τον κόσμο τραγουδώντας σε παρεΐστικο κλίμα μιας ανεπανάληπτης συναυλίας.

Αποτέλεσμα;
Το αμέτρητο κέφι στο κοινό!
Η τιμή εισόδου είναι 20 Ευρώ ενώ για τα παιδιά κάτω των 12 ετών το βράδυ της συναυλίας θα μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια έξωτερικά του χώρου, στην τιμή των 10 Ευρώ.


Τα εισιτήρια θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες με σημεία προπώλησης τα κάτωθι:
Φιλιππιάδα: Κεντρική πλατεία στα καφέ Il Barreto, Plateia & Del popolo
Άρτα: Μουσικά Όργανα Παπαχρήστου Δημήτρης, Γεωργίου Μάτσου 10
Πρέβεζα: Cafe Aktia, Παραλία Πρέβεζας»


ΠΗΓΗ: www.ipiros.gr

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Από σήμερα η παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων

Πώς διαμορφώνονται τα ποσά.


Αρχίζει από σήμερα 1η Αυγούστου η παρακράτηση της μηνιαίας Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 18/7/2011 το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις με τις οποίες αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά της παρακράτησης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την 1η Αυγούστου, τα ποσοστά της Ειδικής Εισφοράς αναπροσαρμόζονται και διαμορφώνονται ως εξής:


α) Για συντάξεις από 1.400,01 ευρώ μέχρι 1.700,01 ευρώ, ποσοστό 3%
β) Για συντάξεις από 1700,01 ευρώ μέχρι 2.000,00 ευρώ , ποσοστό 6%
γ) Για συντάξεις από 2.000,01 ευρώ μέχρι 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 7%
δ) Για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ μέχρι 2.600,00 ευρώ, ποσοστό 9%
ε) Για τις συντάξεις από 2.600,01 ευρώ μέχρι 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 10%
στ) Για τις συντάξεις από 2900,01 ευρώ μέχρι 3.200,00 ευρώ, ποσοστό 12%
ζ) Για τις συντάξεις από 3.200,01 ευρώ μέχρι 3.500,00 ευρώ, ποσοστό 13%
η) Για τις συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 14%


Επίσης επιβάλλεται επιπλέον μηνιαία εισφορά, στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δεν έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 1.700 ευρώ.

Τα ποσοστά της επιπλέον παρακράτησης έχουν ως εξής:
Α) Για συντάξεις από 1700,01 ευρώ, (συνολικό ποσό σύνταξης όπως έχει διαμορφωθεί μετά την παρακράτηση της εισφοράς όπως αυτή έχει αναπροσαρμοστεί), μέχρι 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 6%.
Β) Για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ μέχρι 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 8%.
Γ) Για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 10%.


Η παρακράτηση αυτή διακόπτεται τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας.
Από την επιπλέον μηνιαία εισφορά, εξαιρούνται όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής τους σχέσης ή αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το Εξωϊδρυματικό Επίδομα ή Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας του άρθρ. 42 του ν. 1140/1981 ( Α΄68), όπως ισχύει ή το επίδομα ανακανότητας του άρθρ. 54 του Π.Δ. 169/2007 ( Α΄210), ή πρόκειται για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και ορφανικές οικογένειες αυτών.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι κατόπιν της επιβολής της επιπλέον εισφοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.700,00 ευρώ.
Ακόμη για τους συνταξιούχους της κατηγορίας από 1.400,01 ευρώ μέχρι 1.700,01 το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400,00 ευρώ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ημερήσια Διάταξη συνεδρίασης (2 Αυγούστου) Επιτροπής Περιβάλλοντος

Την Τρίτη 2/8/2011 και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο Περιφέρειας Ηπείρου συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Επικύρωση αποφάσεων 5ου Πρακτικού της Συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
2.Έγκριση Σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου Π.Ε. Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων (ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων) καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά στην εκπόνηση και εφαρμογή επιχορηγούμενου από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. προγράμματος συνεργασίας.
(Εισήγηση Δ/νση Προγραμματισμού Περιφέρειας Ηπείρου).
3.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αιολικό Πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 12 MW που βρίσκεται στη θέση «Βάραθρον» του Δ. Ηγουμενίτσας (τ. Δ.. Ηγουμενίτσας και Παραποτάμου) Π.Ε. Θεσπρωτίας» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΑΡΑΘΡΟΝ – Ε.ΤΖΑΒΑΡΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
( εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
4.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αιολικό πάρκο στη θέση «Τούρλα – Γρανίτσα - Φωλέα.» συνολικής ισχύος12,6 MW, που βρίσκεται στον καλλικρατικό Δήμο Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία Spider Ενεργειακή A.E.
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
5.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας από 16.000 σε 32.500 όρνιθες κρεατοπαραγωγής καθώς και ανόρυξη υδρογεώτρησης βάθους 50μ». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο κ. Δημήτριος Παπανδρέου του Παναγιώτη.
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
6.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: « Ίδρυση και λειτουργία της πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 39.000 πτηνών πάχυνσης (156 ισοδύναμα), τα οποία προέρχονται από μετεγκατάσταση και επέκταση υπάρχουσας μονάδας, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Κλεισούρα» της Τοπικής Κοινότητας Κόντσικας, Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου του Δήμου Ιωαννιτών». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η κ. Αθηνά Δήμου – Κολοβού.
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
7.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 24 MW , στη θέση «Γεραμπή», των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη & Αμφιλοχίας, των Νομών Άρτας & Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα.». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία «BUSINESS ENERGY A.E.».
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
8.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 16 MW , που βρίσκεται στη θέση «Ζυγαριά», των Καλλικρατικών Δήμων Σουλίου και Ζίτσας (πρώην Δ. Παραμυθιάς και Μολοσσών)». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία «Spider Ενεργειακή A.E.»
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
9.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την τροποποίηση της αριθμ. 68196/4677/17-12-2010 απόφασης Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: « Αμμοληψία από τον ποταμό Σαραντάπορο στη Δ.Ε. Μαστοροχωρίων του Δήμου Κόνιτσας Π.Ε. Ιωαννίνων.». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία «ΚΟΚΚΙΝΟΣ Α.Τ.Ε.Ε.».
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
10.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Σταθμός ασύρματης μικροκυματικής ραδιοζεύξης του ραδιοφωνικού σταθμού με δ.τ. «SKY 99,2 MHz», μεταξύ κεραίας πομπού εγκατεστημένη σε κτήριο στην οδό Μοσχοπόλεως 27, στη Τ.Κ. Ιωαννιτών, στο Δήμο Ιωαννιτών, και κεραίας δέκτη στη θέση «Λυκοτόπι», στην Τοπική Κοινότητα Λιγκιάδων, της Δημοτικής Ενότητας Περάματος, του Δήμου Ιωαννιτών, του Ν. Ιωαννίνων».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο κ. Νικόλαος Βρέλλης, εκπρόσωπος του Ρ/Σ με δ.τ. «SKY 99,2 MHz»
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
11.Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την
αντιμετώπιση γεωτεχνικών προβλημάτων στην περιοχή του ποταμού Μετσοβίτικου (τμήμα π. Άραχθος- Περιστέρι της Εγνατίας Οδού , ΧΘ 7+150 ως 7+500). Φορέας πραγματοποίησης και
λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία : «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».
(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού).
12. Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στην Έκθεση NEXUS , στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΣΔΟΕ: Από σήμερα πιάνει δουλειά και αρχίζουν οι φοροέλεγχοι για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ που θα οδηγούνται στο αυτόφωρο

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα Δευτέρα, 1η Αυγούστου, οι νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, σύμφωνα με τις οποίες οι οφειλέτες πόσου άνω των 5.000 ευρώ μπορεί να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, επειδή το αδίκημα είναι διαρκές, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης. Πρόθεση, πάντως, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι να κινηθεί αρχικά προς την κατεύθυνση των μεγαλοοφειλετων.
Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Παντελής Οικονόμου, στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", "δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην εφορία 5.000 και 10.000 ευρω. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή ειναι η δέσμευσή μας".
Οι οφειλέτες του δημοσίου ειναι συνολικα 900 χιλιαδες και το συνολο του ποσού των οφειλών ειναι 41,1 δισ. ευρω. Σύμφωνα με τις οδηγιες του υπουργειου οικονομικων, απο αυριο οι οφειλέτες θα ειδοποιηθουν τηλεφωνικα για το χρέος τους και θα τους γίνεται ενημέρωση για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και καταβολή σε δόσεις που φτάνουν έως και τις 36.


Στη συνεχεια και αναλογα με την αντίδραση των οφειλετων θα ακολουθήσει η εφαρμογη του νόμου. Οι εντολές που έχουν λάβει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η προσπάθεια να εστιαστεί, πρώτα απ' όλους, στους μεγάλους οφειλέτες.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.

Οι οφειλέτες που θα απομείνουν -υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα- θα "εξεταστούν" κατ' απόλυτη προτεραιότητα.

''Κλειδί για την ανάπτυξη η συνεργασία'' το μήνυμα του Β' Συνεδρίου, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή Ηπειρωτών του εξωτερικού στις εργασίες του 2ου Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού που ξεκίνησε χθες το πρωί στα Γιάννινα. Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου που έγινε την Παρασκευή τ το βράδυ στο ξενοδοχείο Grand Serai - Xenia, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ παρών ήταν και ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι εκπρόσωποι της Ηπειρωτικής αποδημίας, όπως όμως και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής στην κεντρική και τοπική σκηνή ήταν ότι μέσα από τον κοινό αγώνα και την επίσης κοινή προσπάθεια είναι δυνατό να ξεπεράσουμε την κρίση και η Ήπειρος να βαδίσει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου αναφέρθηκε στο στόχο της διοργάνωσης που όπως είπε δεν είναι άλλος από το να τεθούν οι βάσεις της μελλοντικής συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και τους Ηπειρώτες του εξωτερικού.Επίσης, τόνισε, ότι η εικόνα της χώρας, επομένως και της Ηπείρου στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης και όσων αυτή έχει προκαλέσει δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ κατέληξε λέγοντας, ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρη η συζήτηση για το θέμα της Β. Ηπείρου ειδικά ενόψει της απογραφής του πληθυσμού στη γειτονική Αλβανία.


Οι βουλευτές.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι βουλευτές Ιωαννίνων Θ. Οικονόμου και Στ. Καλογιάννης, με τον πρώτο να τονίζει, ότι στη σημερινή πολύπλοκη συγκυρία, η συλλογικότητα και ο ορθολογισμός είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθούμε για να περάσουμε απέναντι το ποτάμι. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, «όχι πάντα με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά και ταμπού,δογματικές αντιλήψεις που μας στερούσαν σε ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια». Σε αυτή την προσπάθεια με εθνικό πρόσημο, ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, καθώς «γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ευκαιρίες, αξιοκρατία και να βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο». Κατέληξε τονίζοντας ότι αυτή η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους. Ο κ. Καλογιάννης από την πλευρά του τόνισε ότι η Ήπειρος έχει προοδεύσει τα τελευταία χρόνια, έκανε αναφορά σε όσα συντελέστηκαν την προηγούμενη πενταετία και τόνισε, ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, το τελευταίο εξάμηνο έχουν σταματήσει οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, όπως η Ιόνια οδός και ο άξονας Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65) που θα συνδέσει την Ήπειρο με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα - Θεσσαλονίκη και αφορούν άμεσα την Ήπειρο.Ακόμη έκανε αναφορά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο των Ιωαννίνων, που επίσης έχει καθυστερήσει, αλλά και στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και την πρόοδο που έχει συντελεστεί.Τέλος αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τον Αντ. Σαμαρά.«Για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διάσωση του τόπου μας, που αποτελεί πλέον εθνικό στόχο, χρειάζεται να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και τον παντοδύναμο απόδημο Ελληνισμό, όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Ιδρύματα, χορηγίες, εθελοντισμός, μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και είναι απολύτως συνυφασμένα με την παράδοση της Ελλάδας, την παράδοση των εθνικών ευεργετών, των Ηπειρωτών ευεργετών.


Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος της πόλης.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Φ. Φίλιος. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι με την κοινή προσπάθεια όλων θα ξεπεραστεί η κρίση και κάλεσε τους απόδημους Ηπειρώτες να στηρίξουν τον τόπο καταγωγής τους, επενδύοντας σε αυτόν.


«Κάποτε η Ήπειρος ήταν η τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης. Σήμερα δεν είναι και αυτό οφείλεται σε όλους όσοι προσπάθησαν. Από τη δεκαετία του '80 κάναμε ένα μεγάλο λάθος. Ξεχάσαμε τους ανθρώπους του μόχθου, αφήσαμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας στο περιθώριο και γιγαντώσαμε το δημόσιο. Τώρα, πληρώνουμε τα λάθη αυτά, με την κοινή προσπάθεια όλων όμως, θα ξεπεράσουμε την κρίση και τα προβλήματα», σημείωσε.Ο κ. Φίλιος καλωσόρισε τους απόδημους Ηπειρώτες σημειώνοντας πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μία μόνιμη γέφυρα μεταξύ των αποδήμων και της Ηπείρου.Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και τόνισε πως ο Δήμος με τα έργα που εκτελεί και όσα διεκδικεί βρίσκεται στην πρωτοπορία.


«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος του συνολικού προβλήματος της χώρας. Έχει την αυτοτέλειά της, ειδικά στην χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής και μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες για νέες επενδύσεις στον τόπο. Επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη», σημείωσε ο Δήμαρχος. Ο κ. Φίλιος έκανε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς τουρισμού και αθλητισμού σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων.Τέλος ο δήμαρχος κάλεσε τους απόδημους, μέσω των οργανώσεών τους, εν όψει των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να στηρίξουν την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ως το κορυφαίο ΑΕΙ στην Βορειοδυτική Ελλάδα, παίρνοντας υπό την σκέπη του σχολές και τμήματα που λειτουργούν σήμερα στο Ιόνιο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα.


Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και Δήμαρχοι.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο πρώην δήμαρχος Ν. Γκόντας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γ. Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε μεταξύ άλλων πως στη νέα εποχή, πρέπει να υπάρξει συνένωση των δυνάμεων όλων των Ηπειρωτών με σκοπό την προκοπή του τόπου.«Να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν την πορεία στο χώρο και τον χρόνο του Ηπειρώτη. Εμείς ως Πανηπειρωτική τροποποιήσαμε το καταστατικό μας, έτσι ώστε οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι σύλλογοί σας να συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της Συνομοσπονδίας να συμμετέχετε δηλαδή ακώλυτα και ισότιμα ως επίτιμα μέλη με ισχυρή φωνή και λόγο. Αυτή τη σχέση ήρθα εδώ να διαλαλήσω, αυτή τη σχέση πρέπει να χτίσουμε. Η Ήπειρος μας χρειάζεται όλους. Και οι Ηπειρώτες όπου και αν ζουν χρειάζονται μια πατρίδα, μια μάνα που θα κρατάει στη ποδιά της όλα τα παιδιά και θα φεγγοβολάει από χαρά και ικανοποίηση. Μια μάνα που δεν της ταιριάζει να χαμηλώνει το μαύρο κεφαλομάντηλο για να κρύβει τον καημό και τα δάκρυα», κατέληξε.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ