Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: 6η Γιορτή Τσίπουρου, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, ώρα 08:00 μ.μ. στα γραφεία της Ένωσης

 

Tο Δ.Σ της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου σε συνεργασία με το Δήμο Ιλίου διοργανώνει την 6η Γιορτή Τσίπουρου, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, ώρα 08:00 μ.μ. στα γραφεία της Ένωσής μας, Νέστου & Φλέβας (Ρουβίκωνος), Πλατεία Παλλινοστούντων.

Μετά από 3 χρόνια η γιορτή μας επιστρέφει!

Με ένα δρώμενο έκπληξη ...

Με τα καζάνια να σας περιμένουν να απολαύσετε φρέσκο τσίπουρο.

Με παραδοσιακά εδέσματα από την Ήπειρο.

Με πολύ μουσική, χορό, και τραγούδι.

Θα μας διασκεδάσει η παραδοσιακή κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον Δημήτρη Αχνούλα στο τραγούδι.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Μεταγραφή-επιστροφή στην ομάδα, του Βαγγέλη Τσαραώση

 


Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοινώνει τη μεταγραφή – επιστροφή του Βαγγέλη Τσαραώση.

Συνεχίζουμε την ενίσχυση της ομάδας μας και αυτή την φορά είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επιστροφή του Βαγγέλη Τσαραώση.

Ο Βαγγέλης είναι ένα από τα βασικά γρανάζια  της ομάδας καθώς μετράει πολλά χρόνια σε αυτή.

Όσο η ομάδα μας ήταν σε απραγία ο Βαγγέλης έγινε μεταγραφή στην ομάδα του ΠΑΣ Κάστρο και αγωνίστηκε εκεί για 2 σεζόν.

Ήρεμη δύναμη της ομάδας, οργανωτικός με μυαλό ξυράφι, είναι μερικά από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν.

Καλωσήρθες Βαγγέλη!

Περιφέρεια Ηπείρου: Θέματα από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

 


Περιφερειάρχης: Μεγάλη η προσφορά του Δημήτρη  Ρόκου στην Ήπειρο

Στην προσφορά στην Επιστήμη και στην Ήπειρο του αείμνηστου Καθηγητή Δημήτρη Ρόκου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολύχρονη γνωριμία και συνεργασία που είχε μαζί του, απόρροια της οποίας ήταν η ίδρυση και λειτουργία του ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο. «Ο Δημήτρης Ρόκος έκανε τα πάντα στο ΜΕΚΔΕ. Είχε μεγάλο πάθος και έδωσε πολλά όχι μόνο για το Μέτσοβο, αλλά για όλη την ορεινή Ήπειρο. Αφήνει πίσω του ένα αξιόλογο έργο, θα το θυμόμαστε πάντα και θα είμαστε ευγνώμονες για τα όσα πρόσφερε», τόνισε.

Πρόσκληση σε ΦΟΔΣΑ- Δημάρχους σε σύσκεψη για τη δοκιμαστική λειτουργία ΣΜΑ

Πρόσκληση σε συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και για τις άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν, έστειλε προς τους Δημάρχους και το ΦΟΔΣΑ Ηπείρου  η Περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πρέβεζα: 27ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων, από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

 


Ένα σημαντικό γεγονός θα φιλοξενήσει η Πρέβεζα από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου.

Ο λόγος για το 27ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων που συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πρέβεζας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων , της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί ομιλία της καθηγήτριας Μαρία Ευθυμίου με θέμα : “Ο Ελληνισμός στην Επανάσταση του 1821: Πριν και μετά. Τα ισχυρά του σημεία”.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και ώρα 10 το πρωί στον ίδιο χώρο θα διεξαχθούν οι εργασίες του Οργανωτικού Συνεδρίου”, ενώ στις 9.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί Σαρακατσάνικο γλέντι στο Κτήμα Τσουμάνη.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος

 


Συνελήφθη σήμερα (22-09-2022) πρώτες πρωινές ώρες στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός διωκόμενος.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εισέλθει στην χώρα και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Χανίων για το αδίκημα της ληστείας και καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κρήτης με ποινή φυλάκισης ενός έτους και τριών μηνών με χρηματική ποινή -1.000- ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ινστιτούτο Prolepsis: Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας με νέα εκπαιδευτικά εργαλεία για τους ευάλωτους πολίτες

 


Στην ίση πρόσβαση στην πληροφορία μέσω Διαδικτύου για θέματα υγείας και στις νέες τεχνολογίες με τη συμβολή δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στοχεύει το Ινστιτούτο Prolepsis. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός μεταξύ πολιτών, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, είναι μείζον πρόβλημα, πολύ, δε, περισσότερο όταν σχετίζεται με υπηρεσίες υγείας. Ηλικιωμένοι, μετανάστες, άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν το Διαδίκτυο, προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα υγείας, πάρα πολλοί από αυτούς, εξάλλου, δεν έχουν, καν, υπολογιστή ή δεν ξέρουν να τον χειρίζονται.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο ημερίδας, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, iHERE (Digital HEalth liteRacy Education for vulnerable groups) και MIG-DHL, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχουν στο επίκεντρο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εκτός από το Ινστιτούτο Prolepsis, στα ευρωπαϊκά προγράμματα συμμετέχουν από την Ελλάδα ο ερευνητικός φορέας «Ξένιος Πόλις» (στο πρόγραμμα iHERE) και το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUnet), (στο πρόγραμμα MIG-DHL).

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Εγκύκλιο σχετικά με την εορτή του Αγίου Ιωάννου εκ Κονίτσης

 

ριθ. Πρωτ. 580

ν Δελβινακί τ 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 244

Θέμα:  ωάννης κ Κονίτσης, Νεομάρτυρας γιά τήν γάπη το Χριστο

Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν άμεσα τρεις (3) ημεδαπές για κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης από ηλικιωμένο


 Συνελήφθησαν άμεσα χθες (21-09-2022) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων τρείς (3) ημεδαπές, οι οποίες κατηγορούνται για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα οι κατηγορούμενες προσέγγισαν ηλικιωμένο και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσαν από την τσέπη του παντελονιού του χρηματικό ποσό -600- ευρώ.

Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν ταχύτατα τα στοιχεία των ημεδαπών και ύστερα από αναζητήσεις τις εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα και τις συνέλαβαν.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (δια ζώσης), τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ. 374/2022 (αρ.πρωτ. 39135/30-05- 22) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ. οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β')., για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Ανάθεση σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη προϋπολογισμού έτους 2023 και απολογισμού, ισολογισμού έτους 2021 του κληροδοτήματος «ΑΓ. ΚΟΣΜΑ» Κοινότητας ΑΓ. ΚΟΣΜΑ.

2. Ανάθεση σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη προϋπολογισμού έτους 2023 και απολογισμού, ισολογισμού έτους 2021 του κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Κοινότητας Βήσσανης.

3. Ανάθεση σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη προϋπολογισμού έτους 2023 και απολογισμού, ισολογισμού έτους 2021 του κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» Κοινότητας Βήσσανης.

 4. Ανάθεση σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη προϋπολογισμού έτους 2023 και απολογισμού, ισολογισμού έτους 2021 του κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ» Κοινότητας Βασιλικού.

5. Ανάθεση σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη προϋπολογισμού έτους 2023 και απολογισμού, ισολογισμού έτους 2021 του κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» Κοινότητας Δελβινακίου.

6. Ανάθεση σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη προϋπολογισμού έτους 2023 και απολογισμού, ισολογισμού έτους 2021 του κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Κοινότητας Λάβδανης.

7. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 640.000,00€ από την Βουλή των Ελλήνων για την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων στο Καλπάκι στη θέση «Βουρλιάσος».

8. Αποδοχή δωρεάς της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε. τεσσάρων αρχιτεκτονικών μελετών και καθορισμός όρων εκπόνησής τους (σχετ. 74/22 Α.Δ.Σ.).

9. Αποδοχή δωρεάς της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. δύο διαχειριστικών μελετών δημοτικών δασών και καθορισμός όρων εκπόνησής τους(σχετ. 150/21 Α.Δ.Σ.).

10. Υποβολή πρότασης ένταξης με τίτλο: Εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων – Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. Δήμου Πωγωνίου» στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2021 του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στον Άξονα Προτεραιότητας 2.

 

11. Σχετικά με διαγραφή τελών στο όνομα Ι. Παππά στην Κοινότητα Κάτω Ραβενίων.

12. Σχετικά με διαγραφή προστίμου Κ.Ο.Κ. (κλήση Νο 520600013142) λόγω εξόφλησής της από ΕΛΤΑ.

13. Έγκριση 2 ου πρακτικού επιτροπής διεξαγωγής διαγωνισμού που αφορά τον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου 2 «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Τ.Κ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ» προϋπολογισμού 229.679,00€ με Φ.Π.Α. 24%.

14. Έγκριση της υπηρεσίας με τίτλο «Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) Δήμου Πωγωνίου.

15. Συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης τιμών για την προμήθεια εξοπλισμού στον Δήμο Πωγωνίου στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ».

16. Έγκριση εισόδου – εξόδου οχημάτων του αγροτεμαχίου 87 αναδασμού Ιεράς Μονής Βελλάς – Νεγράδες έτους 1978-79 Κοινότητας Νεγράδων-Δήμου Πωγωνίου, για μονάδα Τυροκομείου της Ιεράς Μονής Βελλάς.

17. Ορισμός δικηγόρου για έλεγχο τίτλων αγροτεμαχίου στην Κοινότητα Ρεπετίστης στο Υποθηκοφυλακείο Δελβινακίου και έκδοση σχετικής βεβαίωσης του αρ. 18 Ν.4951/2022.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που μετέφεραν με αυτοκίνητο παράτυπο μετανάστη

 


Συνελήφθησαν χθες αργά το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων αλλοδαπός και αλλοδαπή σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπου μετανάστη.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αλλοδαπός με συνοδηγό την αλλοδαπή, εντός του οποίου βρέθηκε και συνελήφθη αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Κατασχέθηκαν, το αυτοκίνητο ως μέσο διευκόλυνσης της μεταφοράς, καθώς και το χρηματικό ποσό των -1.550- ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου

 


Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-13:30

Ιωάννινα, Κ.Υ. Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Τι να προσέχετε μετά την επέμβαση για καταρράκτη

 


Οι επεμβάσεις για τη διόρθωση του καταρράκτη είναι από τις πιο συχνές και επιτυχημένες στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διενεργούνται παγκοσμίως 10 εκατομμύρια επεμβάσεις, με τη συχνότητά τους να κυμαίνεται από 100 έως 6.000 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αναλόγως με τη χώρα.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν κάποιου βαθμού καταρράκτη, ενώ ετησίως πραγματοποιούνται επεμβάσεις σε περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια ασθενείς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Ο καταρράκτης είναι η σταδιακή θόλωση του φυσικού φακού του οφθαλμού, που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του. Η απώλεια της διαύγειάς του συνήθως αρχίζει μετά την ηλικία των 40 ετών, αλλά κατά κανόνα γίνεται αντιληπτή μετά τα 60-70 έτη, όταν πια προκαλεί αισθητά συμπτώματα.

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη ανακτούν τις φυσιολογικές δραστηριότητές τους μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο, μπορεί να χρειασθεί έως και ένας χρόνος έως ότου αισθανθούν φυσιολογική την όρασή τους, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).

Η ΑΑΟ εξέδωσε προσφάτως έναν αναλυτικό οδηγό, στον οποίο εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς κατά την ανάρρωση από την επέμβαση. Ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συνοψίζει τα κυριότερα σημεία του.