Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ώρα 2 μ.μ. στο κεντρικό Δημαρχείο Καλπακίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
         Σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής που  θα διεξαχθεί  στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την  28η Φεβρουαρίου 2017, ημέρα   Τρίτη & ώρα 14.00 το μεσημέρι για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα  της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
  1. Σχετικά με τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Δήμος Πωγωνίου: Εκτενή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση φορέων και πολιτών σχετικά με τους δασικούς χάρτες


Εκτενής και εμπεριστατωμένη ήταν η ενημέρωση φορέων και πολιτών σχετικά με τους δασικούς χάρτες, κατά το διάλογο που αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου με τη συμβολή της Δ/νσης Δασών Περιφέρειας Ηπείρου.
Τόσο ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δασών και Δασικών Εκτάσεων κ. Παναγιώτης Μάνης όσο και η  αναπληρώτρια  Προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων & Υπεύθυνη Λειτουργίας του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών-ΣΥΑΔΧ για την Π.Ε. Ιωαννίνων, Δασολόγος, κ. Ελένη Βάκκα, έδωσαν υπεύθυνες απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πωγωνίου. Παράλληλα διανεμήθηκε στους πολίτες χρήσιμο υλικό με αναλυτικές οδηγίες.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Άρθρο του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, με τίτλο: Στην απέναντι όχθη

Του Βασίλη Τσίρκα*

Το αποφασιστικό βήμα για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έγινε. Η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει με πιο ταχείς ρυθμούς το κυβερνητικό έργο, τόσο στην κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας και της ανάπτυξης όσο και στην εφαρμογή πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας.
Στόχος της Κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές χρήματος και να αποκτήσει τη δυνατότητα, με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, να αναχρηματοδοτεί το χρέος της.
Η θέση της Κυβέρνησης για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους. Οι μεταρρυθμίσεις που θα νομοθετηθούν θα εφαρμοστούν από το 2019 και με την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Επομένως για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης. Ταυτόχρονα διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Σήμερα είναι εφικτή μια ρεαλιστική συμφωνία, χωρίς υποχωρήσεις αρχών, που θα αναγνωρίζει την μέχρι τώρα προσπάθεια και την επιτυχημένη πορεία της Κυβέρνησης και δεν θα διαιωνίζει την ύφεση και τη λιτότητα με την περαιτέρω επιβάρυνση των δοκιμαζόμενων μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα συνεχίζουν να υφίστανται. Η ύφεση είναι μηδενική και η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες.
Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι το τέλος του 2014 ταύτισαν τις πολιτικές τους επιλογές με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες θέσεις, ακόμα και αν αυτές ήταν και είναι καταστροφικές. Συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δίνουν «γη και ύδωρ», συμπεριφερόμενοι με υποτέλεια, αδιαφορώντας εγκληματικά για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές γιατί βιάζεται να παλινορθώσει το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που συνδέεται με την κομματικοποίηση του κράτους, τα σκάνδαλα και την αναξιοκρατία. Στέκονται απροκάλυπτα αρωγοί στις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη λύση.
Η ΝΔ ως επικεφαλής της «συμμαχίας των προθύμων» παραμένει πιστή σε σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις και σε πλήρη ταύτιση με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει για την εφάπαξ 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αυτοί που απαξίωσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις κοινωνικές κατακτήσεις στη χώρα, αυτοί που έχουν προνομιακές σχέσεις με τη διαπλοκή και τμήματα της ακροδεξιάς, θέλουν να επιστρέψουν γρήγορα στις καρέκλες της εξουσίας για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.
Η σημερινή κατάσταση στη χώρα διαψεύδει τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς μας αντιπάλους. Είναι εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσμα του μεταρρυθμιστικού μας έργου αλλά και των θυσιών του ελληνικού λαού. Η έστω και μικρή ανάπτυξη το 2016 αλλά και οι αισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αισθητά αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018 αποτελούν ελπιδοφόρα σημάδια για την αλλαγή πορείας της χώρας.
Η έξοδος από τα μνημόνια είναι όχι μόνο στρατηγική μας επιδίωξη, αλλά η αναγκαία συνθήκη που θα μας ωθήσει προς το μέλλον μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση με οικολογική συνείδηση, την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα, την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η επιτυχία της Κυβέρνησης κρίνεται καθημερινά από τα βήματα που θα γίνουν στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των θεσμικών τομών και αλλαγών. Τα μέτρα για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και τα μέτρα για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων (όπως είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός), το σχέδιο ενίσχυσης και ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, η υπεράσπιση της εργασίας, η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του κράτους, η ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαπλοκής, η συνταγματική αναθεώρηση, ο δημοκρατικός μετασχηματισμός, η δίκαιη ανάπτυξη και η αναδιανομή του πλούτου είναι επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα και αφορούν την κοινωνική, θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η πάταξη της γραφειοκρατίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η σταδιακή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αναδεικνύουν καθημερινά το διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Με το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμα περισσότερα για τη στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.
Η επέκταση της παροχής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε πανελλήνια κλίμακα, η εφάπαξ 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, η έμπρακτη στήριξη των αγροτών, η αύξηση των δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία, αποτελούν δείγματα γραφής για όσα θα ακολουθήσουν. Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Επιδιώκουμε, όμως, αυτό να συμβεί με την κοινωνία όρθια, με την κοινωνία δίπλα μας για τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η χώρα.
Εκείνο που επείγει σήμερα, μέσα σε έναν κόσμο και σε μια Ευρώπη που διαρκώς αλλάζουν, είναι να παραμείνει ζωντανή η δυνατότητα για μια προοδευτική απάντηση στο ζήτημα της εξόδου από την κρίση.
Να περάσουμε στην απέναντι μεταμνημονιακή όχθη  με την κοινωνία όρθια και τη χώρα δυνατή και παραγωγική, για να κλείσει οριστικά ο κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης, στον οποίο μας ενέπλεξαν οι καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος.


*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σεμινάρια από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ

          Στο πλαίσιο της πολυετούς και επιτυχημένης συνεργασίας που έχουν αναπτύξει τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης "ΑΝΑΤΟΛΙΑ", εκπαιδευτικοί του ACT από τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αγγλικής Φιλολογίας επισκέφτηκαν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 τις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων και οργάνωσαν για τους μαθητές Λυκείου των τάξεων Α’, Β’ και Γ' δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια.
          Εισηγητές ήταν η κα Ελένη Ρόδη και ο κ. Ανέστης Αναστασίου οι οποίοι παρείχαν στους μαθητές μια ολοκληρωμένη συμβουλευτική διαδικασία, που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις τους.

          Οι μαθητές μέσα από μια πρωτότυπη διαδικασία στην οποία συμμετείχαν ενεργά, αποκόμισαν πολλαπλά οφέλη, ήρθαν αντιμέτωποι με προβληματισμούς που αφορούν την επαγγελματική αποκατάσταση τους στη σημερινή πραγματικότητα και κατέκτησαν χρήσιμα εφόδια, ώστε να πετύχουν τον ακαδημαϊκό τους στόχο.

20η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Φεβρουαρίου στη Β΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ο. Σταυρακίου-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 25-02-17/15:30), εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Π.Ο.Ε.Λ. 26-02-17/15:30), εκτός η Αναγέννηση (Αετός Νήσου-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 26-02-17/15:30)

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ  ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 26  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ 
ΩΡΑ: 15:30  

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Π.Ο.Ε.Λ.

ΓΗΠΕΔΟ ΝΗΣΟΥ 
ΩΡΑ: 15:30

ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 20ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:30)
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Σ.ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (15:30)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:30)
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (15:30)
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (15:30)
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:30)
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 
ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:30)

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (15:30)

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Έγκλημα η μη θεραπεία στις ψυχικές ασθένειες

Ο κοινωνικός στιγματισμός, που συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες και την  θεραπεία τους, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για «τα καθημερινά» εγκλήματα που συγκλονίζουν συχνά την  ανθρωπότητα.
Αυτό τόνισε  ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Παύλος Σακκάς, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Καθημερινά Εγκλήματα και Ψυχική Αρρώστια».
«Δυστυχώς, συμπλήρωσε ο κ. Σακκάς, ακόμη και σήμερα ο στιγματισμός αυτός αναγκάζει τους ανθρώπους να βάζουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» με αποτέλεσμα συχνά να γινόμαστε μάρτυρες σκληρών εγκλημάτων».
Λύση στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, που απασχολεί την  παγκόσμια κοινότητα και  όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, μπορεί να δώσει η πρόληψη.
Με την  πρόληψη, όπως ανέφερε ο κ. Σακκάς  μπορεί και πρέπει να γίνει ανάδειξη του προβλήματος, διάγνωση και στη συνέχεια θεραπεία της νόσου (σχιζοφρένειας) που ευθύνεται κυρίως για την πλειοψηφία των «καθημερινών» εγκλημάτων.
Η μακροχρόνια θεραπεία της σχιζοφρένειας με τα σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία δεν προκαλούν μεγάλες παρενέργειες, δεν περιθωριοποιεί τον πάσχοντα ο οποίος μπορεί να ζει και να εργάζεται όπως κάποιος που πάσχει από διαβήτη.
Το «έγκλημα», που διαπράττουν οι συγγενείς και το περιβάλλον του πάσχοντα κάτω από την πίεση του κοινωνικού στίγματος αλλά και της άγνοιας πολλές φορές, είναι η απόκρυψη του προβλήματος που στη συνέχεια έχει τραγικές συνέπειες.
«Έγκλημα είναι η μη θεραπεία του πάσχοντα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Σακκάς, εξηγώντας πως οι συγγενείς του πάσχοντα δεν θα πρέπει να νιώθουν ενοχές και πως μέλημα τους θα πρέπει να είναι η συμμόρφωση του και η πιστή τήρηση της θεραπείας του.
Η θεραπεία στις περιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών είναι μακροχρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να είναι δια βίου.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν τρία άτομα κατηγορούμενοι για πλαστογραφία και απόπειρα απάτης

Οι δράστες επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν τραπεζική συναλλαγή, καταθέτοντας πλαστή επιταγή

Συνελήφθησαν, χθες (23-02-2017) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρία άτομα (μία 40χρονη ημεδαπή, ένας 55χρονος ημεδαπός και ένας 60χρονος υπήκοος Αλβανίας), κατηγορούμενοι για πλαστογραφία και απόπειρα απάτης.
Ειδικότερα, οι τρεις δράστες συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, διότι μετέβησαν σε υποκατάστημα τράπεζας στα Ιωάννινα και αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν τραπεζική συναλλαγή, καταθέτοντας πλαστή επιταγή αξίας -50.000.000- δολαρίων ΗΠΑ.
Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε από τον περαιτέρω έλεγχο των στοιχείων των δραστών, σε βάρος της 40χρονης γυναίκας εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για παρόμοια αδικήματα και συγκεκριμένα:
απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών, για πλαστογραφία και
απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με ποινή φυλάκισης δεκαοχτώ μηνών, για απάτη.
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σφραγίδες καθώς και έγγραφα που σχετίζονται με την παραπάνω επιταγή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Έκλεισε και διαχειριστικά το ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Ηπείρου

Αποπερατώθηκαν σήμερα  οι διαδικασίες διαχειριστικής ολοκλήρωσης των έργων  που διαχειρίστηκε η ΕΥΔ Περιφέρειας Ηπείρου στους  Άξονες Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013», προκειμένου να υποβληθεί η τελική Έκθεση υλοποίησης του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε τα εξής:
"Με το σημερινό κλείσιμο του επιχειρησιακού προγράμματος 2007-2013, κλείνει και μια ιδιαίτερα αποδοτική περίοδος για την Ήπειρο, όσον αφορά την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Μέσω των αξόνων που διαχειρίστηκε η Ειδική Υπηρεσία της Περιφέρειας, χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα στους τομείς,  μεταφορών, περιβάλλοντος, αγροτικής ανάπτυξης,  αστικής ανάπτυξης, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, πολιτισμού, τουρισμού και υγείας-πρόνοιας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η υλοποίηση και η απορρόφηση του προγράμματος επιταχύνθηκαν ουσιαστικά, από την ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη του η αιρετή Περιφέρεια. Οφείλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα στελέχη και τους εργαζόμενους στην Ε.Υ.Δ. για την υπευθυνότητα και την ευσυνειδησία που επέδειξαν για την άρτια υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια για να φθάσουμε σε αίσιο αποτέλεσμα, το οποίο σήμερα απολαμβάνουν οι Ηπειρώτες πολίτες. Εξίσου σημαντικό ήταν όμως και το έργο που επιτελέστηκε από την Ε.Υ.Δ. τα τελευταία χρόνια για την προετοιμασία του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος, το οποίο ήδη υλοποιεί μέσω νέων προσκλήσεων η Περιφέρεια. Είμαι βέβαιος, ότι με οδηγό τα συμπεράσματα και την εμπειρία του ΕΣΠΑ 2007-2013, θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τη νέα προγραμματική περίοδο".
Παραδόθηκαν 242 έργα!
Η συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη, με την οποία έκλεισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που εκχωρήθηκε στην Ε.Υ.Δ. ανέρχεται σε 260, 1 εκ. ευρώ (ήτοι 108% της εκχωρούμενης Δημόσιας Δαπάνης που  ανερχόταν σε 241,5 εκ €. ).
Σε σύνολο 250 ενταγμένων έργων, εκδόθηκαν αποφάσεις ολοκλήρωσης για τα 242 έργα, με συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη που ανήλθε σε 255,5 εκ €.
Τέσσερα από τα έργα αυτά αποτελούν τμηματοποιημένα έργα (έργα phasing) που έχουν ήδη ενταχθεί στο Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Β’ Φάση τους. Εκτός από τα προαναφερθέντα 242 έργα, στην τελική Έκθεση υλοποίησης του Προγράμματος θα συμπεριληφθεί και ένα ακόμη έργο με ολοκληρωμένο φυσικό αντικείμενο, που για διαχειριστικούς λόγους εμφανίζεται ως ημιτελές.
Ενίσχυση με 9 έργα άλλων Ε.Π.!
Ενδεικτικό της επιτυχημένης λειτουργίας της Ε.Υ.Δ. Ηπείρου και γενικά των Υπηρεσιών που είχαν εμπλακεί στη υλοποίηση του προγράμματος, είναι το γεγονός, ότι κατά την περίοδο  2012 έως 2015, η Περιφέρεια Ηπείρου συνέβαλε στην αποφυγή απώλειας κοινοτικών πόρων από άλλα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη μεταφορά  9 έργων του προγράμματος με δαπάνες 27,2 εκ €. Τα έργα αυτά μεταφέρθηκαν στα Ε.Π. Αλιείας, Ε.Π. Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Αλβανία, Ε.Π. Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία και Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α..
 Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών κλεισίματος, για διαχειριστικούς λόγους που συνδέονται με την υποχρέωση μείωσης της συνολικής υπερδέσμευσης του προγράμματος, κάτω από το 110%, ανακλήθηκαν οι αποφάσεις ένταξης για 7 έργα.
Η ολοκλήρωση και αποπληρωμή όσων από τα έργα αυτά παρουσιάζουν ακόμη εκκρεμότητες, ως προς το φυσικό ή οικονομικό τους αντικείμενο, θα γίνει με χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ, σε συνέχεια εγκυκλίου του Υπ. Ανάπτυξης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου. Το ποσό που θα απαιτηθεί ανέρχεται περίπου σε 700.000 €.
 Στην αρμοδιότητα της Ε.Υ.Δ. εμπίπτουν οι ακόλουθοι Άξονες Προτεραιότητας του Προγράμματος:
Υποδομές και Υπηρεσίες προσπελασιμότητας Ηπείρου
Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Ηπείρου
Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Ηπείρου

Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής Ηπείρου

Ηγουμενίτσα: Πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας με θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο», την Παρασκευή 3 Μαρτίου, ώρα 18:30

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους κινδύνους και τις απειλές του διαδικτύου αλλά και τις σύγχρονες μορφές κυβερνο-εγκλήματος και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα
Την Παρασκευή (03-03-2017) στις 18:30 το απόγευμα, στο θέατρο «Εστία» (πρώην ΕΙΝ) στην Ηγουμενίτσα, η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ημερίδα, με θέμα: «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο».
Στόχος της ημερίδας, η οποία διοργανώνεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών αλλά ιδίως των γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Κεντρικός εισηγητής στην ημερίδα θα είναι εξειδικευμένος αξιωματικός της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος θα αναπτύξει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
οι διαδικτυακές απειλές και μέτρα προστασίας.
τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου.

το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης καθώς και η πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

Γαστρικό Μανίκι: Η επέμβαση που «εξαφανίζει» πείνα και βουλιμία

Tα αποτελέσματα των βαριατρικών χειρουργικών τεχνικών είναι τόσο θεαματικά ως προς την απώλεια βάρους αλλά και τη βελτίωση της υγείας συνολικά, που όλο και περισσότερα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία τις θεωρούν ως ιδανική λύση για το πρόβλημα των περιττών κιλών.
Μια από τις δημοφιλέστερες βαριατρικές τεχνικές είναι το γαστρικό «μανίκι», που έχει ως στόχο τη μείωση του μεγέθους του στομάχου. Αν και η ανακάλυψη της τεχνικής αυτής έγινε τυχαία το 2000 από τον Δρ. Michel Gagner, που κλήθηκε να χειρουργήσει μια εξαιρετικά παχύσαρκη γυναίκα, σήμερα αποτελεί χειρουργική λύση πρώτης επιλογής για τη νοσογόνο παχυσαρκία.
«Το γαστρικό μανίκι, sleeve gastrectomy όπως είναι η αγγλική ορολογία, είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται συχνότερα παγκοσμίως και τείνει να αποτελέσει τη χειρουργική λύση πρώτης επιλογής για τη νοσογόνο παχυσαρκία. Η μέθοδος θεωρείται εναλλακτική στο γαστρικό δακτύλιο. Ουσιαστικά, κάνουμε λαπαροσκοπικά αφαίρεση τμήματος του στομάχου, με αποτέλεσμα αυτό να παίρνει σχήμα σωλήνα, δηλαδή να μοιάζει με “μανίκι”, περιορίζοντας τη χωρητικότητά του. Το αίσθημα της πείνας θα μπορούσαμε να πούμε πως εξαφανίζεται, αφού στο τμήμα του στομάχου που αφαιρείται εκκρίνεται η γρελίνη, η λεγόμενη και ορμόνη της πείνας», εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Σ. Μουσιώλης, Γενικός Χειρουργός-Βαριατρική Χειρουργική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπρωκτική Χειρουργική (www.dmousiolis.gr ).
Όπως και το σύνολο των βαριατρικών επεμβάσεων, το γαστρικό μανίκι γίνεται λαπαροσκοπικά, υπό γενική αναισθησία, με την όλη χειρουργική διαδικασία να διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Η αφαίρεση γαστρικού θόλου είναι μια εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση και ο βαθμός δυσκολίας της επέμβασης είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του γαστρικού δακτυλίου, αλλά μικρότερος από αυτόν της γαστρικής παράκαμψης.

Επίσκεψη του εκπροσώπου τύπου της «Νέας Δεξιάς» στα Ιωάννινα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη (20 και 21/2) στα Ιωάννινα, του Εκπροσώπου Τύπου  του Κόμματος κ. Δημητρίου Γερογιάννη επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλεως απ’ τον τουρκικό ζυγό, στις οποίες εκπροσώπησε τον Πρόεδρο κ. Φαήλο Κρανιδιώτη.
Την πρώτη μέρα της επισκέψεως ο κ. Γερογιάννης, επισκέφθηκε την Περιφέρεια Ηπείρου όπου ενημερώθηκε για θέματα κοινωνικής πολιτικής απ’ τον αρμόδιο  Περιφερειάρχη κ. Οδυσσέα Πότση.
Ακολούθως, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο πεσόντων Μπιζανομάχων, όπου μετά το πέρας της τελετής μαζί με τοπικά στελέχη του Κόμματος, κατέθεσε  στεφάνι. Νωρίς το απόγευμα παρεχώρησε συνέντευξη στην καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού «Βήμα tv».
Αργά το απόγευμα,  επικεφαλής κλιμακίου στελεχών παρέστη στην επετειακή εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ το βράδυ συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη τοπικών στελεχών όπου συζητήθηκαν  οργανωτικά και πολιτικά θέματα.

Ανήμερα της επετείου το πρωί παρέστη στην Δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου  Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, ακολούθως στην δεξίωση της VIII Μεραρχία και στην παρέλαση. Μετά το πέρας της παρελάσεως μαζί με τους υπόλοιπους επισήμους μετέβη στην Περιφέρεια και παρέστη στην εκδήλωση προς τιμή του Προέδρου της Βουλής , ενώ το μεσημέρι συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της περιοχής, τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων  και ενημερώθηκε για σειρά ζητημάτων.

Γλαύκωμα: Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος;

Η ικανότητα να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο, αλλά υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μόνιμες βλάβες στην όραση χωρίς να το καταλάβουμε.
Ένα από αυτά είναι το γλαύκωμα, μία ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. 
Η βλάβη αυτή συνήθως οφείλεται στην σταδιακή αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση), η οποία όμως δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. 
Έτσι, συνήθως απαιτούνται 3-4 χρόνια χωρίς θεραπεία για να αρχίσουν οι αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο που τελικά θα μειώσουν την όραση.
«Οι βλάβες στην όραση αρχικά εκδηλώνονται με περιορισμό του οπτικού πεδίου περιφερειακά και μόνο όταν εξελιχθεί το γλαύκωμα, θα επηρεαστεί η όραση και κεντρικά. 
Μέχρι, όμως, να αντιληφθεί ο ασθενής ότι έχει πρόβλημα, θα έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της όρασής του και αυτό θα είναι μη αναστρέψιμο», λέει ο επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής για την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ISRS/ΑΑΟ).