Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Παρακάλαμος: Άναμμα της φωτιάς

 Με το άναμμα της φωτιάς κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Αποκριά στον Παρακάλαμο.
Φωτό: Giannoula-Bolosi Skordou

Η Πρωτοβουλία Ηπειρωτών Αθήνας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο οργανώνει ενημέρωση την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου

Παρακάλαμος: Κίνδυνος κατάρρευσης της γέφυρας του Γορμού στα Ντριάμικα

Φωτό: Matoula Chaskou 

«Θύμα» των ισχυρών βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν και στην περιοχή του Πωγωνίου το τελευταίο διάστημα ήταν μεταξύ των άλλων ήταν και η γέφυρα του Γορμού στα «Ντριάμικα».
Το γεφύρι βρίσκεται στο κάμπο «Ντριάμικα» και ενώνει το Δολιανίτικο με το Παρακαλαμιώτικο κάμπο.
Στην γέφυρα συγκεντρώθηκαν  μεγάλες ποσότητες από κορμούς δέντρων, κυρίως πλατάνων και η μεσαία κολώνα έχει πάρει επικίνδυνη κλήση.

Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης, ο κίνδυνος κατάρρευσης της γέφυρας είναι ορατός!


Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα 0-3

Ο ΠΑΣ Γιάννινα με πρωταγωνιστή τον Πέδρο Κόντε επιβλήθηκε με 3-0 στα Περιβόλια του Πλατανιά!!!
Ο ΠΑΣ μετά από το σημερινό αποτέλεσμα παρέμεινε ζωντανός στη μάχη για την πέμπτη θέση της Super League Σουρωτή, ενώ ο Πλατανιάς βρίσκεται στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα.
Το βασικό στοιχείο του πρώτου ημιχρόνου ήταν οι πολλές ευκαιρίες που δημιούργησαν οι δύο ομάδες χωρίς να καταφέρουν να σκοράρουν.
Η πρώτη από αυτές ήρθε μόλις στο τρίτο λεπτό όταν ο Κόντε έκανε τη σέντρα από τα δεξιά με τον Τζημόπουλο να παίρνει την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, ο Μιχαήλ έστρωσε και εκείνος με το κεφάλι στον Χαλκιαδάκη το σουτ το οποίου πέρασε άουτ.
Ο ΠΑΣ είχε δοκάρι στο 33'.
Ο Μανθάτης έκανε τη σέντρα από τα δεξιά η άμυνα του Πλατανιά ξέχασε τον Μπετρά που πήρε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής με την μπάλα να καταλήγει στο αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Κλιάιτς.
Στο 36΄ μετά από μία αδράνεια της άμυνας του ΠΑΣ ο Πλατανιάς έφτασε κοντά στο γκολ όμως τα διαδοχικά σουτ από Πετρόπουλο, Πατράλη και Νίλι μέσα στη μεγάλη περιοχή κόντραραν όλα πάνω σε σώματα.
Στη συνέχεια της φάσης η μπάλα στρώθηκε στον Νίλι το σουτ του οποίου ήταν άστοχο.
Στο 47' ο Χαλκιαδάκης έκανε το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, η μπάλα κόντραρε και στρώθηκε στον Κόντε που μέσα στην περιοχή έκανε το σουτ η μπάλα άλλαξε πορεία πάνω στον Στάμου και κατέληξε στα δίχτυα του Κλιάιτς.
Στο 51' και πάλι ο Χαλκιδάκης με ωραία πάσα βρήκε τον Κόντε, εκείνος έκανε το κοντρόλ και με εξαιρετικό πλασέ νίκησε τον Κλιάιτς για το 2-0!
Στο 86' μετά από εκτέλεση κόρνερ του Βιντάλ ο Μπέριος πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και έκανε το 3-0 για την ομάδα των Ιωαννίνων.
Στο 89' ο Πλατανιάς έχασε την ευκαιρία να πετύχει το γκολ της τιμής ο Ενσικουλού βγήκε τετ α τετ με τον Βελλίδη αλλά αστόχησε.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιάννης Χατζηνικολάου): Κλιάιτς, Νίλι (76' Στανισάβλιεβιτς), Στάμου (58' Ντουαλά), Καρυπίδης, Βάντερσον, Πατράλης, Πλιάτσικας, Μαλσά, Ενσικουλού, Ουντότζι (49' Κασάλιτσα), Πετρόπουλος
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Καρανίκας, Μιχαήλ, Τζημόπουλος (76' Μπέριος), Αποστολόπουλος, Γαρουφαλιάς, Μανθάτης (71' Νικολιάς), Βιντάλ, Χαλκιαδάκης (58' Γιάκος), Μπετρά, Κόντε

Κοπή της πίτας του Συλλόγου Κάτω Μερόπης Πωγωνίου

Παρουσία του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη έγινε η κοπή της πίτας του Συλλόγου Κάτω Μερόπης Δήμου Πωγωνίου.

Οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα

Οδηγίες εν' όψει καθαράς Δευτέρας εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να μην υπάρχουν ατυχήματα με χαρταετούς που μπορεί να κοστίσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Ο ΔΕΔΔΗΕ συμβουλεύει τους πολίτες να μην πετούν τους χαρταετούς τους κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο της θερμοπληξίας.
Εάν ο χαρταετός μπλεχτεί σε καλώδια, τότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσει να τον βγάλει από εκεί μόνος του.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου του ΔΕΔΔΗΕ.
«Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σας συμβουλεύει να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για εσάς και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.
Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:
1. μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
2. μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια
Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια:
3. ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή
4. επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις Υπηρεσίες του ανά τη χώρα».

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
1η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Τρίτη (20-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Πέμπτη (22-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα - Δίστρατο.
Παρασκευή (23-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (25-02-2018) και ώρες από 18:00 έως 23:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Τρίτη (20-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Πέμπτη (22-02-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (23-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σάββατο (24-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 13:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.

Ρινοπλαστική: Μπορεί να επηρεάσει το χαμόγελο;

Ο επηρεασμός ή όχι του χαμόγελου μετά από μια ρινοπλαστική αποτελεί ανησυχία πολλών, δεδομένου ότι πράγματι η επέμβαση δύναται να διαφοροποιήσει ή ακόμη και να “παγώσει” το χαμόγελο του μετεγχειρητικού ασθενή. Ωστόσο, όταν συμβαίνει αυτό αφενός αποτελεί φυσική συνέπεια της πραγματοποιηθείσας επέμβασης και αφετέρου είναι προσωρινό - αρκεί η ρινοπλαστική να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ρινοπλαστικό χειρουργό, ο οποίος γνωρίζει την επέμβαση σε βάθος.
«Υπάρχουν άνθρωποι που όταν χαμογελούν η ρινική άκρη στρέφεται προς τα κάτω ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται ανύψωση της ρινικής βάσης και μείωση του άνω χείλους. Αυτή η βαθιά πτώση (κάμψη) του ρινικού άκρου, μειώνει αισθητικά το ίδιο το χαμόγελο. Οι κινήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της σύσπασης ενός μικρού σχετικά μυός ο οποίος λέγεται καθελκτήρας του διαφράγματος ή αλλιώς depressor septi», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας. 
«Σε μερικούς ασθενείς, ο βαθμός υπερκινητικότητας αυτού του μυός οδηγεί σε ανάλογη “παραμόρφωση” του χαμόγελου. Η ήπια παραμόρφωση έχει ως συνέπεια μόνο μια φθίνουσα ρινική άκρη. Στη μέτρια παραμόρφωση συνυπάρχει και βράχυνση του άνω χείλους, ενώ στη σοβαρή περιλαμβάνονται και τα τρία συμπτώματα», προσθέτει.
Ο μυς βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στην columella η οποία είναι η περιοχή στο κάτω μέρος της μύτης μεταξύ των ρουθουνιών και ενεργοποιείται κατά την ομιλία και κατά τις εκφράσεις του προσώπου. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες του συγκεκριμένου θέματος σε βάθος, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στην ανατομία του συγκεκριμένου μυός και για τον λόγο αυτό ένας έμπειρος ρινοπλαστικός δεν αποφασίζει σε όλες τις περιπτώσεις να συστήσει τη διατομή του μυός, όπως πιθανότατα οι περισσότεροι θα περίμεναν, διότι μπορεί να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα. 

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Τρίτη (20-02-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Τετάρτη (21-02-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.
Πέμπτη (22-02-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή-Ανέζα-Κορωνησία-Πολύδροσο-Ράχη-Αγ. Σπυρίδωνας-Στρογγυλή.
Παρασκευή (23-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Σάββατο (24-02-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.  

Κυτταρικές θεραπείες: Γιατί είναι τόσο δημοφιλείς;


Πολυάριθμες είναι οι επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιούνται στις μέρες μας για τα μεσεγχυματικά κύτταρα και την εφαρμογή τους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μία απλή έρευνα στη  βάση δεδομένων του Ρub Μed μέχρι σήμερα δίνει  12.252 σχετικές επιστημονικές μελέτες.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Thermis - Europe (Tissue Engineering and Regenerative Medicine) σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Αποκατάστασης του Χόνδρου, την  Ευρωπαϊκή Εταιρεία κατά των Ρευματοπαθειών, τη Διεθνή Εταιρεία Κυτταρικών Θεραπειών και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών καταγράφει τις κυτταρικές θεραπείες που γίνονται κάθε χρόνο σε 35 συνεργαζόμενες χώρες, το είδος της  ασθένειας, το είδος των κυττάρων που χρησιμοποιούνται και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Οι παραπάνω θεραπείες  δεν αφορούν αιματολογικά νοσήματα. Οι ασθένειες στις οποίες χρησιμοποιούνται στην πλειονότητα τα  αυτόλογα μεσεγχυματικά κύτταρα είναι μυοσκελετικές και ρευματικές παθήσεις, καρδιαγγειακά νοσήματα, στη νόσο του  μοσχεύματος κατά του ξενιστή, νευρολογικές παθήσεις και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.  
«Ο όρος κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη χρήση κυττάρων ως θεραπευτικό μέσο,  αντί  της κλασικής συνταγογράφησης  φαρμάκων.  Τα πλέον δημοφιλή κύτταρα που σήμερα χρησιμοποιούνται  στις κυτταρικές θεραπείες είναι τα μεσεγχυματικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε  όλες τις κυτταρικές θεραπείες, εκτός των αιματολογικών ασθενειών. Η χρήση τους στις αιματολογικές νόσους, ως συνοδός θεραπεία, αφορά την προστασία του ασθενή από τη νόσο του μοσχεύματος κατά του ξενιστή, καθώς και την ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας του μετά από χημειοθεραπεία», μας εξηγεί η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κα Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου.