Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις

 


Ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.

Την Κυριακή 17 Ιουλίου, τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από 11:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ..

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος αναφορικά με το θέμα των θερινών εκπτώσεων αναφέρει πως:

«Κατά τη διάρκεια τόσο των εκπτώσεων όσο και του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιουλίου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εκθέσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές».

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία (άρθρο 15 του νόμου 4177/2013) αναφέρει πως τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.

Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός που προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράτυπους μετανάστες

 


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί) που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, εντός του οποίου βρέθηκαν και συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο οδηγός είχε παραλάβει νωρίτερα τους αλλοδαπούς από σημείο κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μέσω των οποίων είχαν εισέλθει εκείνοι παράνομα, με σκοπό να τους μεταφέρει σε περιοχή των Ιωαννίνων, έναντι του συνολικού ποσού των 350 ευρώ που θα του κατέβαλαν με την άφιξή τους στον προορισμό τους.

Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου

 


Την Κυριακή 10 Ιουλίου, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα πραγματοποιήθηκε η τελετή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου, χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα,  τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας.

Πέρασαν 79  χρόνια από την επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων στο Κεφαλόβρυσο, που κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος την τοπική κοινωνία, οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.

Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε η κ. Θηρεσία Γιάννενα, Φιλόλογος και Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων λέγοντας ότι η ιστορική μνήμη των λαών δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, για να ανατρέχει σε ένδοξες επετείους παρακάμπτοντας τραγικούς σταθμούς του ιστορικού βίου.



"Ύμνος εις τον ιερόν και μαντείον Διός Ναϊου και Δωδώνης" στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.


 Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 και ώρα 9:00 μ.μ. στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης θα παιχτεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο του συνθέτη και δασκάλου μουσικής Κωνσταντίνου Λώλη με τίτλο "Ύμνος εις τον ιερόν και μαντείον Διός Ναϊου και Δωδώνης"  σε ποίηση Γιώτας Παρθενίου αλλά και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη "το τραγούδι του νεκρού αδελφού".

Την ορχήστρα και τη χορωδία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας διευθύνει ο αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς.

ΕΟΔΥ: Είκοσι οκτώ θάνατοι σήμερα, 13.306 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 103.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι οκτώ θάνατοι σήμερα, 13.306 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 13.306.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.843.142 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.743 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 205.642(5.1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.476 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 103 (66.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 έτη. To 91.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 37 (35.92%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (64.08%) είναι πλήρως

εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.742 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -7.67%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ήπειρος: Συλλήψεις σε καταστήματα διασκέδασης για θορύβους από μουσική

 


Συνελήφθησαν κατά τις δύο προηγούμενες νύχτες (9 και 10/07/2022) από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (3) άτομα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ελέγχων για την προστασία του κοινού από το θόρυβο.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο ημεδαπούς και μία ημεδαπή, οι οποίοι λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Ηγουμενίτσα, Μέτσοβο και Πάργα κάνοντας χρήση μουσικής, υπερβαίνοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά

 


Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης βάζουν φωτιά στα πορτοφόλια των νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός που σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στο 12,1% καταγράφοντας υψηλό 29 ετών και πλέον τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να στερούνται βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης.

Την κούρσα των ανατιμήσεων οδηγεί η ενέργεια και τα καύσιμα. Η ετήσια αύξηση των τιμών για το φυσικό αέριο ήταν 117,7%, για τον ηλεκτρισμό 70,4%, τα καύσιμα 45,6%  και το ταξί στο 32,9%.

Οι τιμές ανεβαίνουν περίπου 10% το μήνα.

Στο πακέτο των διακοπών οι αυξήσεις στα εισιτήρια αεροπλάνου είναι 48,5%, στα ξενοδοχεία 27,7%, για τα ακτοπλοϊκά εισητήρια 20,4% και τον κινηματογράφο 13,9%.

Στο διατροφικό πακέτο οι αυξήσεις ήταν επίσης πολύ υψηλές και οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης τραβούν την ανηφόρα: Π.χ. τα έλαια έχουν ανατιμηθεί σε ένα χρόνο κατά 24,9%, το ψωμί στο 15,9%, τα γαλακτοκομικά-αυγά στο 15,5%, το κρέας 14,9% και τα λαχανικά 11,3%.

Ασημένια διάκριση για το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» για τον καρκίνο του πνεύμονα στο Metropolitan Hospital

 


Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Πνευμόνων Υγεία» του Θεραπευτηρίου Metropolitan Hospital απέσπασε το Βραβείο Silver στα Patient Partnerships Awards 2022, που διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications, παρουσία σημαντικών στελεχών του κλάδου της υγείας.

Το «Πνευμόνων Υγεία», βασικότατο κομμάτι του Τμήματος Check-up του Νοσοκομείου, αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού - προληπτικού ελέγχου για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, μίας από τις συχνότερες μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Συμμετέχουν το Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (low-dose CT, LDCT) με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση και αξιολόγηση των πιθανών ευρημάτων στην LDCT, η Πνευμονολογική Κλινική «Πνοή», η Μονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας και συνολικά ο Τομέας Πνευμονολογίας, διαθέτοντας εμπειρία και τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής ώστε με ενδοσκοπικές τεχνικές λήψης βιοψιών από τα ευρήματα της LDCT να φτάνουν στην διάγνωση και στην σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα, συνεπικουρούμενοι και από το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας, και τέλος το Πρότυπο Κέντρο Κλινικών Μελετών, η Δ’ Ογκολογική Κλινική και η Β’ Ογκολογική Κλινική που διεξάγουν σημαντικό αριθμό ογκολογικών κλινικών μελετών με στόχο τη συνεχή συμβολή στην ιατρική έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε ανοιχτή επικοινωνία με το «Πνευμόνων Υγεία» είναι για ενδεχόμενη περαιτέρω διαχείριση των περιστατικών, εφόσον απαιτηθεί, το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής (PET/CT), το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και το Τμήμα Θωρακοχειρουργικής.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλόβρυσου: Παραδοσιακή βραδιά στην πλατεία Κεφαλοβρύσου, την Τρίτη 19 Ιουλίου, ώρα 21:30


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου αναβιώνει την παραδοσιακή βραδιά την Τρίτη 19 Ιουλίου, ώρα 21:30  και καλεί συγχωριανούς και φίλους να βρεθούμε ξανά από κοντά!

Στα πλαίσια της Παραδοσιακή βραδιά Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού θα μας τιμήσει με την παρουσία του ανοίγοντας την βραδιά, ξυπνώντας μνήμες του τόπου μας. 

Παραδοσιακή Ορχήστρα: Σωτήρη Δέσση.

Σας περιμένουμε όλους!

Πολιτιστικός Σύλλογος Ζίτσας: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 20 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι στην Ζίτσα Ιωαννίνων την Τετάρτη  20 Ιουλίου, με τους Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο και τον Νίκο Δάσκαλο στο τραγούδι.

Έναρξη στις 21:30 μ.μ., είσοδος και χορός ελεύθερα.

Δωδώνη: Νáia Festival στις 23 και 24 Ιουλίου

 


Το Νáia Festival έρχεται στη Δωδώνη Ιωαννίνων στις 23 και 24 Ιουλίου. Μία νέα διοργάνωση που έρχεται με ενθουσιασμό μετα τα δύο χρόνια αποχής από τις ανοιχτές εκδηλώσεις όπως τις ξέραμε και τις ζούσαμε. Μία διοργάνωση που παντρεύει τον παραδοσιακό με τον ροκ ήχο.

Δύο μέρες γεμάτες μουσική και χαμόγελα!

Συμμετέχουν: Naxatras, Fundracar, Ιουλία Καραπατάκη, Kadinelia, Banda Entopica, Babo Koro, Μαντάρες, De Luar and the StreetDose, Μπούγιο & Dirty Johnny, Elephant και Skyrail. Η διοργάνωση παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν κατασκήνωσης για όσες και όσους το επιθυμούν.

Εισιτήρια: Μονοήμερο 15€ | Διήμερο 20€ (περιορισμένα) | 25€

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/naiafestival

Εισιτήρια:

viva.gr https://www.viva.gr/tickets/music/naia-festival/

Tickets Ioannina (Περιφέρεια Ηπείρου)

Καφενείο Σφεντόνα (Καλλάρη 31, Ιωάννινα)

Δήμος Κόνιτσας: Έκθεση αγιογραφίας με θέμα «Άγιος Παΐσιος»

 


Την Τρίτη 12/07/2022 θα πραγματοποιηθεί έκθεση αγιογραφίας με έργα των καλλιτεχνών του Τμήματος Αγιογραφίας του Δήμου Κόνιτσας με θέμα «Άγιος Παΐσιος» στο ισόγειο του Δημαρχείου. 

Από το Γραφείο Δημάρχου

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 10 Ιουλίου

 


Την Κυριακή 10 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα: 

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κατσικάς, Περιφερειακό Ιατρείο, 09:00-14:00.

Αντιμετωπίζοντας την ανδρική υπογονιμότητα: Πως να στηρίξετε τον σύντροφό σας

 


Γενετικές και παθολογικές αιτίες, ανθυγιεινές συνήθειες αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την ανδρική υπογονιμότητα, η αντιμετώπιση της οποίας πλέον έχει καταστεί δυνατή, ακόμα και στις πιο περίπλοκες καταστάσεις.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 10-15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως και ο ανδρικός παράγοντας εμπλέκεται στο ίδιο ποσοστό με τον γυναικείο.

Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της επιστήμης, τα προβλήματα της ανδρικής υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και σε παντελή απουσία σπέρματος.

«Παρ' όλα αυτά, ο ψυχολογικός αντίκτυπος στον άνδρα που είναι υπογόνιμος, είναι σημαντικός και πολλές φορές "κρυφός" επειδή οι άνδρες συνήθως δεν εξωτερικεύουν την εσωτερική πίεση που υφίστανται, σε σύγκριση με τις γυναίκες», τονίζει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της Institute of Life.

Η υπογονιμότητα στους άνδρες μπορεί να υφίσταται λόγω χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων, μειωμένης κινητικότητας του σπέρματος ή παραμορφώσεων στο σχήμα του, καθιστώντας δύσκολη τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Επίσης, γενετικές παθήσεις, όπως η κρυψορχία, νοσήματα όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα.