Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Συνάντηση Γιάννη Στέφου με την περιφερειακή διευθύντρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηπείρου και τους διευθυντές εκπαίδευσης

Την Παρασκευή 1/9/17, ο βουλευτής Γιάννης Στέφος πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με την περιφερειακή διευθύντρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηπείρου κα. Φωτεινού, τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων κ. Τζίμα και τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων κ. Ράπτη, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Τόσο η περιφερειακή διευθύντρια, όσο και οι διευθυντές εκπαίδευσης διαβεβαίωσαν τον Γιάννη Στέφο ότι στα σχολεία των Ιωαννίνων αλλά και συνολικά στην Περιφέρεια Ηπείρου τα κενά σε διδακτικό προσωπικό είναι ελάχιστα και θα καλυφθούν άμεσα από αναπληρωτές, οι οποίοι θα είναι στην θέση τους με την έναρξη των σχολείων. Η νέα σχολική χρονιά, για δεύτερη  συνεχή χρονιά, βεβαιώνεται ότι θα  ξεκινήσει ομαλά, χωρίς προβλήματα και με βιβλία για όλους τους μαθητές.
Για πρώτη φορά φέτος το ολοήμερο πρόγραμμα επεκτείνεται στις μονοθέσιες, διθέσιες και τριθέσιες σχολικές μονάδες, καλύπτοντας τις ανάγκες επιπλέον 10.000 μαθητών, που φοιτούν σήμερα σε αυτά τα 834 σχολεία πολλά από τα οποία βρίσκονται στις εσχατιές της χώρας. Ο κ. Τζίμας ενημέρωσε τον κ. Στέφο πως από τα 90 δημοτικά σχολεία του Νομού στα 65 θα λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο, από τα οποία τα 14 αφορούν ολιγοθέσια σχολεία. Τα ελάχιστα κενά που παρατηρούνται στα δημοτικά σχολεία του νομού Ιωαννίνων, κυρίως ειδικοτήτων (εικαστικών, θεατρολόγων και μουσικών) θα καλυφθούν άμεσα από αναπληρωτές. Ο κ. Στέφος ενημέρωσε τους διευθυντές εκπαίδευσης ότι μέχρι την Τετάρτη, 8 του Σεπτέμβρη, θα έχουν τοποθετηθεί στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 70% των αναπληρωτών, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Σε ερώτηση του κου Στέφου για τη λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η κα. Φωτεινού διαβεβαίωσε ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τη στελέχωσή τους, ώστε να συνεχίσουν και φέτος να δέχονται τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, και να υλοποιούν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

          Ο κ. Στέφος τόνισε ότι στόχος όλων μας είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θέλουμε σχολείο σύγχρονο, ανοιχτό στην κοινωνία, δημοκρατικό, όπου οι μαθητές θέλουν να μαθαίνουν και οι εκπαιδευτικοί νιώθουν ελεύθεροι να διδάξουν τα παιδιά μας χωρίς το φόβο της απόλυσης. Η δική μας πρόταση έχει στόχο να ξανακερδίσουμε το δημόσιο σχολείο, να σταματήσουμε την βαθμιαία ακύρωσή του. Γι΄ αυτό, με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στο 2,85 % επί του ΑΕΠ. Σιωπηλά αλλά με συστηματική και εξαντλητική δουλειά του Υπουργείου Παιδείας, θα ανοίξουν και φέτος τα σχολεία στην ώρα τους με όλα τα βιβλία, όλους τους δασκάλους και καθηγητές στη θέση τους και με περισσότερους από 7.500 διευθυντές τοποθετημένους στα σχολεία τους από την 1η Αυγούστου οι οποίοι αναλαμβάνουν τα νέα τους καθήκοντα.
Ο κ. Στέφος τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια ιδρύθηκαν 600 σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Τμήματα Ένταξης σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης και στα Ειδικά Νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα την αύξηση των προσλήψεων προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.

Ο κ. Στέφος Γιάννης διαβεβαίωσε ότι θα στέκεται πάντα αρωγός στην προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών που πασχίζουν με θέρμη για ένα δημόσιο σχολείο αντάξιο των αναγκών και των οραμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ»: Αποφάσεις του Δ/Σ της Κίνησης στη συνεδρίαση της 2/9/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ. 2/9/2017
Στην συνεδρίαση του Δ/Σ της Κίνησης που πραγματοποιήθηκε στις 14-7-2016 συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:
– Δημιουργήθηκαν τρείς νέες επιτροπές. Μια για επαφές με δικηγόρους και φορείς σχετικά με  συμβουλές  και νομική υποστήριξη των  καταγγελιών της Κίνησης, μία για επαφές με επιστήμονες (βιολόγους, γιατρούς, περιβαλλοντολόγους, χημικούς κ.α.) για συμβουλές, ανάλυση, επεξεργασία και διενέργεια ερευνών, μετρήσεων κ.λ.π. και μία για την προετοιμασία καλοκαιρινής εκδήλωσης  της Κίνησης.
-Σχετικά με την  υπάρχουσα εφαρμογή της Κίνησης για την προβολή του Καλαμά αποφασίστηκε η μετονομασία της  ενώ για τον εμπλουτισμό της  θα σταλεί επιστολή σε Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, Σχολεία, Αδελφότητες, Ομοσπονδίες με σκοπό την καταγραφή ιστορικών μνημείων, αξιοθέατων, διαδρομών, τόπων εστίασης και διαμονής αλλά και προβλημάτων σχετικά με το ποτάμι και το περιβάλλον στα παρακαλάμια χωριά. Η νέα διεύθυνση της εφαρμογής θα ανακοινωθεί σύντομα.
-Σύνταξη κειμένου -καταγγελίας για συλλογή υπογραφών και αποστολή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος
-Επίσκεψη στον Εισαγγελέα στα Γιάννενα για ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των καταγγελιών και μηνύσεων των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Ροδοτοπίου και Μ. Γαρδικίου, του κ. Καλογερίδη Χαράλαμπου και της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς σχετικά με τη βλάβη του αντλιοστασίου του δικτύου ακαθάρτων εντός της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.
-Αποστολή αιτήματος στο Φορέα Διαχείρισης Στενών-Εκβολών Αχέροντα -Καλαμά για την επέκταση του καθεστώτος προστασίας κατά μήκος ολόκληρου του ποταμού.
-Ορίστηκε ως νέος αντιπρόσωπος της Κίνησης στη “Συμμαχία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ιωαννίνων για το νερό” ο κ. Μίτσης Παναγιώτης
-Η επίσημη σελίδα της Κίνησης στο διαδίκτυο για τις θέσεις και δραστηριότητές της βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://katharoskalamas.wordpress.com/ και τη διαχείρισή της έχει ο Πρόεδρος της Κίνησης.
Η ομάδα της Κίνησης στο facebook βρίσκεται στη διεύθυνση https://www.facebook.com/groups/167836789970995/  και τη διαχείρισή της έχει ο Πρόεδρος και 2 ακόμα μέλη του Δ.Σ. Οι αναρτήσεις φίλων και μελών σ’ αυτή είναι ελεύθερες για τον καθένα εφόσον έχουν σχέση με τους σκοπούς της Κίνησης (Καλαμάς, Περιβάλλον, Ήπια Ανάπτυξη) και πληρούν τους όρους δεοντολογίας.
Κάθε κριτική στην Κίνηση εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του καθενός και θα πρέπει να είναι κόσμια, χωρίς προσωπικές επιθέσεις και υβριστικούς χαρακτηρισμούς. 
Ο χώρος αυτός έχει να κάνει με την ενημέρωση, την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων, την προβολή ιδεών για τον Καλαμά, τα προβλήματα μόλυνσης και ρύπανσής του καθώς και με το περιβάλλον  και την ανάπτυξη της περιοχής.

Για το Δ.Σ.
ο Πρόεδρος      η Γραμματέας


Μίτσης Παναγιώτης     Μπαλάφα Κατερίνα

Ποιοι φοιτητές και πώς θα πάρουν φέτος το επίδομα των 1.000 ευρώ

Σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ.
Οι φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση, ενώ τα στοιχεία που θα δηλώσουν θα ελεγχθούν και θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μετά τον έλεγχο θα ξεκινήσει η χορήγηση του επιδόματος στους φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης καθορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας Κων. Γαβρόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.
Σύμφωνα με την απόφαση οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται τον Ιούνιο κάθε έτους αλλά ειδικά για το τρέχον έτος, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση του υπουργού Παιδείας.
Πιο συγκεκριμένα με την υπουργική απόφαση ορίζονται τα εξής:
1) Δικαιούχος του επιδόματος είναι όποιος από τους δύο γονείς θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος). Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής.
Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, ή
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
Οι προϋποθέσεις
2) Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος έχουν ως εξής:
α) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.
β) Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι (6) μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.
γ) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του ν. 2539/1997.

Τρεις συλλήψεις λαθροθηρών από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου

Στη σύλληψη τριών συνολικά ατόμων, που εντοπίστηκαν να ασκούν παράνομη θήρα σε απαγορευμένη ζώνη (Ζώνη Α - Περιοχές Προστασίας της Φύσης) εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού μετά από συντονισμένες ενέργειες και αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών και με τη συνδρομή Εισαγγελικών και Αστυνομικών αρχών.
 Από το απόγευμα του Σαββάτου, κλιμάκια της Θηροφυλακής που εποπτεύουν σε 24ωρη βάση την περιοχή, μαζί με φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση δύο περιοχές, τη Βίγλα και τη Σαμψούντα αντίστοιχα, έχοντας εντοπίσει ύποπτες κινήσεις ατόμων.
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι θηροφύλακες έκαναν σήμα στάσης σε όχημα, που κινούνταν στην περιοχή, για να γίνει έλεγχος, όμως ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε.
Οι Θηροφύλακες και οι φύλακες του Φορέα ζήτησαν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που επέβαιναν στο όχημα και λίγη ώρα αργότερα με την παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού έφτασαν σε κατοικία, όπου εντοπίστηκε το όχημα που δεν είχε σταματήσει για έλεγχο.

Η πρώτη γυναικολογική επέμβαση με ρομπότ 4ης γενιάς

Η πρώτη γυναικολογική επέμβαση με το νέο υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα 4ης γενιάς, Da Vinci Xi, θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο Metropolitan από την καταξιωμένη ομάδα του Mayo Clinic, USA Δρ Βασίλειου Καπετανάκη, Διευθυντή του Γυναικολογικού Κέντρου Αναπαραγωγής σε συνεργασία με τον Διευθυντή Γυναικολογικής Ογκολογίας του Mayo Clinic Καθηγητή Javier Magrina.
Ο Dr. Magrina θεωρείται παγκοσμίως πρωτοπόρος της Ρομποτικής Χειρουργικής έχοντας διενεργήσει χιλιάδες ρομποτικές επεμβάσεις και διατελώντας Πρόεδρος της Αμερικάνικης Εταιρείας Γυναικολογικής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής (AAGL).
Στο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Metropolitan εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ένα από τα μοναδικά Συστήματα Ρομποτικής Χειρουργικής τελευταίας γενιάς, Da Vinci® Xi. Διαθέτοντας τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και το κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό είναι προγραμματισμένη στις 4 Σεπτεμβρίου χειρουργική ρομποτική επέμβαση αφαίρεσης εκτεταμένης ενδομητρίωσης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για ασθενή 43 ετών που πάσχει από εκτεταμένη ενδομητρίωση. Η ασθενής είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε λαπαροσκοπική επέμβαση με υποτροπή της ενδομητρίωσης εντός έτους δημιουργώντας εκτεταμένες πυελικές συμφύσεις και έχοντας σχηματίσει ύποπτο ευμεγέθης μόρφωμα στην αριστερή ωοθήκη.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00 μ.μ., στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 6η Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα Τετάρτη & ώρα 18.00 μ.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Καθορισμός όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος - Ξενώνα στην Κάτω Λάβδανη.
2. Έγκριση όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο «Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στην πλατεία της Τ.Κ. Κακκολάκου- ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου» προϋπολογισμού 10.000,00€ και διάθεση πίστωσης.
3. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών – καθορισμός όρων διακήρυξης για την διενέργεια διαγωνισμού «Προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων και του Νομικού Προσώπου «ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Αγγηλεγγύης Μέριμνας & Παιδείας» - Διάθεση πίστωσης.
4. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών –καθορισμός όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού προμήθειας υγρών καυσίμων & λιπαντικών για τη Δ.Ε. Καλπακίου και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Πωγωνίου.
5. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών –καθορισμός όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού προμήθειας υγρών καυσίμων & λιπαντικών Δ.Ε. Άνω Καλαμά του Δήμου
Πωγωνίου.
6. Έγκριση ή μη πρακτικού της Επιτροπής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινών αναδόχων της «Προμήθειας εξοπλισμού κοινωνικού παντοπωλείου και παροχής συσσιτίου του Δήμου Πωγωνίου».
7. Εισήγηση Ο.Ε. Δήμου Πωγωνίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά μεαναπροσαρμογή ποσοστού για το τέλος δικαιώματος εμπορίας πόσιμου ύδατος για το έτος 2017.
8. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 8η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2017 Δήμου Πωγωνίου.
9. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2017 του Δήμου Πωγωνίου.
10. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου κατά τη δικάσιμο στις 08-09-2017 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που αφορά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (προσωρινής ρύθμισης κατάστασης) των Ευτέρπης, Ελένης & Σπυρίδωνα Παπαχαρίση 2 κατά Δήμου Πωγωνίου.
11. Σύνταξη όρων σύμβασης παραχώρησης 200 στρεμμάτων (Τ.Κ. Ορεινού – Ξηροβάλτου) στη «Κιβωτό του Κόσμου».
12. Σχετικά με αίτημα της «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.» για διαγραφή αποκλειστικά και μόνο από πρόστιμα.
13. Τροποποίηση της αρ.61/2017 Α.Ο.Ε. με θέμα :Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2017 του κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Τ.Κ. Λάβδανης ως προς τα σύνολα εξόδων.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

11ο Αράχθειο Φεστιβάλ, 7 -12 Aυγούστου 2017 στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας

11ο Αράχθειο Φεστιβάλ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίηθηκε και φέτος το 11ο Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου από 7 έως 12 Αυγούστου στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας.
Το φετινό Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον επαναπατρισμό των Μαρμάρων - Γλυπτών του Παρθενώνα.
Την Δευτέρα 07/08/2017 παρουσιάστηκε η κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνής» από το Λαϊκό Θέατρο Γιώργου Βούρου.
Την Τρίτη 08/08/2017 παρουσιάστηκε το αριστούργημα του Α.Στρίντμπεργκ «Πατέρας» από το Λαϊκό Θέατρο σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιώργου Βούρου.
Την Τετάρτη 09/08/2017 παρουσιάστηκε μια κεφάτη, θελξικάρδια θεατρική παράσταση παιδικής σκηνής για μικρούς και μεγάλους «Μετά το γάμο της Χιονάτης» από το θεατρικό εργαστήρι Λαμπιόνι Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη 10/08/2017 ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή παρουσίασε την «Κλυταιμνήστρα- Ο χορός της Εξουσίας», μια θεατρική σύνθεση του Κ.Πολιτόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη.
Την Παρασκευή 11/08/2017 παρουσιάστηκε η παράσταση «Φόνισσα» του Α. Παπαδιαμάντη από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη.
Το Σάββατο 12/08/2017 ο Νίκος Παπακώστας παρουσίασε δύο πονήματα δικής του παραγωγής με θέμα Τα γλυπτά του Παρθενώνα, «Τα Μάρμαρά μας» όπως συνήθιζε να λέει η Μελίνα Μερκούρη, και τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ηπειρώτης και παγκοσμίου φήμης γλύπτης κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Βουλευτής Άρτας κ. Γ. Στύλιος, ο Δήμαρχος Άρτας κ. Χ. Τσιρογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Άρτας κκ Ν. Πανέτας και Κ. Χαρακλιάς, ο Αντιδήμαρχος Παλλήνης κ. Γιάννης Μπάρπας, ο τέως Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Ιωάννης Μυστακόπουλοας, ο τέως Δήμαρχος Ξηροβουνίου κ. Λεωνίδας Τσιάπαλης, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κ. Γ. Δόσης, ο Πρόεδρος της Τζουμερκιώτικης Ομοσπονδίας κ. Χ. Λαναράς και πολλοί πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι, ο καθένας με τον τρόπο του, βοήθησαν στην πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ. Ειδικά, την Περιφέρεια Άρτας, το Δήμο Άρτας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγία Μαρίνα και τον Πρόεδρό του κ. Κώστα Τσιάπαλη, τον Πρόεδρο του Διαμερίσματος Σκούπας κ. Κ. Καλλέργη, το ζεύγος Αθανασίου και Δώρας Νάκου, το ζεύγος Σπύρου και Αργυρώς Κατσιανά, τον δάσκαλο κ. Φάνη Παπαϊωάννου, τον ηλεκτρολόγο κ. Χρήστο Μπαλατσώνη, τα Παιδιά της Σκούπας που διέθεσαν το ποσό από το έθιμο «τα Πάθη» της Μεγάλης Παρασκευής, τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Μπάρπα από τα Άγναντα για τη χορηγία του, τον απόστρατο αξιωματικό του ΠΝ κ. Στέφανο Κουρτέσα από την Άρτα για τη χορηγία του, την κ. Χαρούλα Ζαρμακούπη-Δρόσου, ξενοδόχο του Ξενοδοχείου «Καλλιόπης Μέλαθρον» στο χωριό Δαφνωτή, για τη χορηγία της με την έκπτωση για τη διαμονή των θιάσων.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ κ. Πολυδεύκη Παπαδόπουλο, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις και κάλυψε το φεστιβάλ με εκτενές ρεπορτάζ στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση και στην δημοσιογράφο της ΕΡΤ κ. Έφη Ζέρβα, με τη μεσολάβηση των οποίων κατέστη το Αράχθειο Θέατρο και το Φεστιβάλ γνωστά ανά το Πανελλήνιο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στον κ. Ηλία Γκανιάτσα  ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ART TV, στην δημοσιογράφο του σταθμού κ. Βίκυ Ευαγγελίου και στον δημοσιογράφο κ. Γ. Παπασωτηρίου, ο οποίος παρακολούθησε τις εκδηλώσεις και αναφέρθηκε εκτενώς στο site Artinews  στην θεατρική παράσταση «Φόνισσα».
Την τηλεοπτική κάλυψη της ΕΡΤ πραγματοποίησαν στο χώρο του θεάτρου, οι συμπατριώτες μας κκ Βασίλης Λώλος και Βασίλης Σιώμος.
Καλό χειμώνα και καλή αντάμωση του χρόνου τον Αύγουστο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ρίτα Μυστακοπολύλου-Νάστου

Θανατηφόρο τροχαίο στο 4ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων (Μαυρούδι Θεσπρωτίας)

Σήμερα (04-09-2017), τις πρώτες πρωινές ώρες, στο 4ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων (Μαυρούδι Θεσπρωτίας), δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 24χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με Δ.Χ. φορτηγό όχημα, που οδηγούσε 21χρονος ημεδαπός.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί θανάσιμα ο 24χρονος οδηγός της μοτοσικλέτας.
Προανάκριση για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών του τροχαίου δυστυχήματος διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Ωραιόκαστρο Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι μετά τον εκκλησιασμό και βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου

Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι μετά τον εκκλησιασμό και βραδινό  παραδοσιακό πανηγύρι, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο Πωγωνίου.

Bελλά: Παραδοσιακό πανηγύρι (Το Γενέσιο Της Θεοτόκου), την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου

Παραδοσιακό πανηγύρι στο χώρο της Ιεράς Μονής Βελλάς, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. 

Κάτω Ραβένια Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (Το Γενέσιο Της Θεοτόκου), την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου

Παραδοσιακό πανηγύρι (Το Γενέσιο Της Θεοτόκου), την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στα Κάτω Ραβένια Πωγωνίου.