Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ανάγκη να λειτουργήσουν τα σφαγεία στο Πωγώνι

Κραυγή αγωνίας από ακρίτες κτηνοτρόφους…
Τώρα … μετ’ εμποδίων φέρνουν τα μοσχάρια για σφαγή στα Γιάννινα με κόστος απαγορευτικό

Την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στον Δήμο Πωγωνίου, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία και μάλιστα σε αυτά να υπάρχουν οι υποδομές για βοοειδή, ζητούν όλο και πιο πολύ το τελευταίο διάστημα αγελαδοτρόφοι ελεύθερης βοσκής της ακριτικής αυτής περιοχής.
Σήμερα, οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, πηγαίνοντας τα μοσχάρια για σφαγή στα Γιάννινα, με αποτέλεσμα το κόστος για κάθε ένα από αυτά να αυξάνεται και τελικά η τσέπη του καταναλωτή να επιβαρύνεται με 1,5 έως και 2 ευρώ το κιλό! Οι εκτροφείς βοοειδών βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Βέβαια, τώρα κάποιες ελπίδες δημιουργούνται από την επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση του δημοτικού σφαγείου στο Κεφαλόβρυσο, η οποία, σύμφωνα με τον Δήμο, θα γίνει την Τετάρτη 8 Μαΐου. Εάν τελικά με τη νέα δημοπράτηση προβλεφθεί και μια γραμμή για σφαγή μοσχαριών στο Κεφαλόβρυσο, τότε θα λύσει πολλά προβλήματα των κτηνοτροφών.
Ναι μεν, αλλά…
Να σημειωθεί, ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το σφαγείο του Παρακάλαμου, όμως και εκεί δεν υπάρχει γραμμή για τα βοοειδή, με αποτέλεσμα να τα πηγαίνουν στα Γιάννινα, ενώ όταν σφάζουν τα ζώα τους, υποχρεώνονται να τα διακινήσουν με ψυγεία και όχι με απλά φορτηγά.
«Πρέπει να βρεθεί μια λύση επειγόντως. Το μόνο που απέμεινε στην περιοχή είναι η κτηνοτροφία, αλλά σιγά- σιγά σβήνει και αυτή. Ο Δήμος ας μεριμνήσει, για να κρατηθεί ο κλάδος στη ζωή» επισημαίνουν αγελαδοτρόφοι κρεατοπαραγωγής του Πωγωνίου.
Η επαναλειτουργία…
Υπενθυμίζεται, ότι το ζήτημα της προσωρινής επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου Κεφαλόβρυσου έθεσε την Τρίτη στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου με επικεφαλής το Δήμαρχο Κώστα Καψάλη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε από τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής ότι η τρίμηνη προθεσμία που είχε δοθεί από την Περιφέρεια τον Ιανουάριο του 2012 για τις συμπληρωματικές εργασίες που απαιτούνται, έληξε χωρίς να γίνουν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Παρά ταύτα και προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το Σφαγείο για την κάλυψη των αναγκών της Πασχαλινής περιόδου, από τον Περιφερειάρχη δόθηκε εντολή  και έγινε νέος έλεγχος της Κτηνιατρικής, από τον οποίο διαπιστώθηκαν και πάλι ελλείψεις που έρχονται σε αντίθεση με τις Κοινοτικές Οδηγίες. Η λειτουργία των σφαγείων ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη, κατά περίπτωση, είτε των Δήμων, είτε των ιδιωτών, ενώ στις Υπηρεσίες των Περιφερειών ανήκει η ευθύνη των ελέγχων και η τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και κανονισμούς που είναι υποχρεωμένη να τηρεί η χώρα μας.

Σε τρία στρατόπεδα οι κατάδικοι για μικροεγκλήματα

Μετατρέπονται σε χώρους κράτησης σε Ασπρόπυργο, Μαλακάσα και Ιωάννινα.


Σε χώρους κράτησης καταδίκων για μικρής ποινικής απαξίας εγκλήματα, κυρίως οικονομικά, θα μετατραπούν τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε Ασπρόπυργο, Μαλακάσα και Ιωάννινα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, βρίσκεται σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση άδειας ανεκμετάλλευτων στρατοπέδων για την ανάγκες κράτησης.
Τις ανάγκες για τους νέους χώρους κράτησης επιβάλλουν τα νέα μέτρα που έχει έτοιμα το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες καταργείται η μετατροπή των ποινών έως 5 χρόνια σε χρηματικές.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Πασχαλινό μήνυμα του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη

Αγαπητές συμπατριώτισσες, Αγαπητοί συμπατριώτες, Φίλοι επισκέπτες της Ηπείρου
Μετά την πορεία των Παθών, αξιωνόμαστε και φέτος να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Τα μηνύματά του Πάσχα είναι διαχρονικά. Έχουν όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύγχρονη εποχή μας, η οποία περιβάλλεται από πολλά και έντονα προβλήματα, τα οποία έχουν τη βάση τους στην κατάρρευση αρχών και αξιών.
Η Ελλάδα, η Ήπειρος, έχουν υποστεί καίρια χτυπήματα από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Συμπατριώτες μας δοκιμάζονται δεινά. Ο εφιάλτης της ανεργίας χτυπά κάθε πόρτα, η ανέχεια επεκτείνεται σε κάθε κοινωνική ομάδα.
Η αγωνία για την επόμενη ημέρα είναι καθολική. Οι προβλέψεις για γρήγορη έξοδο από το φαύλο κύκλο, στον οποίο περιήλθαμε τα τελευταία χρόνια, δεν επιβεβαιώθηκαν. Όμως έστω και με καθυστέρηση, με μεγάλο κόστος για την κοινωνία μας, αρχίζει να φαίνεται αχνό φως στον ορίζοντα.
Η ελπίδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σβήσει. Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα των Ημερών. Μετά τα Πάθη ακολουθεί η Ανάσταση. Μετά τη δοκιμασία ακολουθεί ο θρίαμβος.
Η πατρίδα μας και ιδιαίτερα η Ήπειρος, πάντα διακρινόταν για τη δημιουργικότητα, για τις δυνατότητες των παιδιών της, για τη θέληση και την εργατικότητα των κατοίκων της. Η αναγέννηση της απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων, την προσωπική υπέρβαση, τη συνεργασία και πάνω από όλα, πίστη ότι τα Πάθη από την Ανάσταση, είναι δύσβατη, αλλά σύντομη διαδρομή. Προσδοκώ το φετινό Πάσχα, να είναι το τελευταίο της κρίσης. Να είναι η απαρχή της Αναγέννησης της πατρίδας μας. Της Ηπείρου, που τα επόμενα χρόνια, με τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, θα κληθεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Σήμερα ας αφήσουμε στην άκρη τις έγνοιες που μας απασχολούν. Ας υποδεχτούμε την Ανάσταση του Χριστού, που εύχομαι να φωτίζει τις καρδιές μας, να δίνει δύναμη στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης και να μας καθοδηγεί για έναν κόσμο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Χρόνια πολλά, Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα

Με συνοπτικό τρόπο θα επιλύονται από 1η Αυγούστου οι φορολογικές διαφορές

Καταργείται από τα τέλη Ιουλίου η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία στον έναν χρόνο λειτουργίας της συσσώρευσε εκατοντάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και μπλόκαρε βεβαιωμένα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ.
Πλέον από την 1η Αυγούστου οι φορολογικές διαφορές θα επιλύονται με συνοπτικό τρόπο, καθώς η αρμοδιότητα περνά στην υπό σύσταση Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με Τα Νέα.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία ότι η νέα υπηρεσία μπορεί να αποδώσει έσοδα 1,25 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, καθώς προϋπόθεση για την υπαγωγή μιας υπόθεσης σε αυτήν είναι η βεβαίωση και η καταβολή από τον φορολογούμενο του 50% του αμφισβητούμενου ποσού.
Από τις 31 Μαΐου 2012 μέχρι και σήμερα η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών εξέτασε λιγότερες από 260 υποθέσεις (συνεδρίαζε μία φορά την εβδομάδα και εξέταζε 5 υποθέσεις) από τις συνολικά 550 που έχουν κατατεθεί προς επίλυση.
Η αργή εξέταση των φορολογικών διαφορών λειτούργησε εις βάρος των φορολογικών εσόδων καθώς βάσει εκτιμήσεων υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών οι εκκρεμείς υποθέσεις - περιλαμβάνονται και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής - πλέον αφορούν σε βεβαιωμένα έσοδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Η Αδελφότητα Κουρέντων Ιωαννίνων υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος διοργανώνει εικαστική έκθεση την Τρίτη 14 Μαΐου 2013 και ώρα 7:00 μ.μ. στο πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη»

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: Ευχές για το Πάσχα

Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης: Ευχές για το Πάσχα

Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας: Ευχές για το Πάσχα

Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας: Ευχές για το Πάσχα

Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας: Ευχές για το Πάσχα

Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά: Ευχές για το Πάσχα

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πάτρας: Ευχές για το Πάσχα

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013 και ώρα 11:00 π.μ. στο Δημαρχείο

Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί  την  8η Μαΐου 2013, ημέρα  ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 11:00 π.μ. στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 08-05-2013 ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 5719/2-5-13 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Α/Α ΘΕΜΑΤΩΝ    ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Προέλεγχος τρίμηνης έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού  εσόδων εξόδων 1ο τριμήνου 2013.
2. Κατακύρωση ή μη αποτελέσματος δημοπράτησης  εκμίσθωσης διαμερίσματος Τ.Κ. Λίμνης που βρίσκεται στην Αραβαντινού 16 – Ιωάννινα.
3. Κατακύρωση ή μη αποτελέσματος δημοπράτησης  εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Μαυροβουνίου».
4. Καθορισμός  όρων δημοπράτησης εκμίσθωσης δημοτικών βοσκών Δήμου Πωγωνίου.
5. Έγκριση ή μη του απολογισμού οικονομικού έτους 2012 του  κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Τ.Κ. Βήσσανης.
6. Έγκριση ή μη του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013 του  κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ»  Τ.Κ. Βήσσανης.
7. Έγκριση ή μη του απολογισμού οικονομικού έτους 2012 του  κληροδοτήματος «ANAΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» Τ.Κ. Βήσσανης.
8. Έγκριση ή μη του  προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013 του  κληροδοτήματος «ANAΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ » Τ.Κ. Βήσσανης.
9. Ανάθεση και διάθεση ψήφισης της μελέτης με τίτλο «Promote lndigenous development by enhancing local Branding through primary, secondary ahd tertiary economic sector Clusters and lnnovation Nodes» στην Τ.Κ. Δελβινακίου, στα πλαίσια του Προγράμματος GREECE – ALBANIA IPA CROSS BORDER PROGRAMME 2007 – 2013.
10. Ψήφιση  πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2013 στις υπηρεσίες του Δήμου Πωγωνίου.
11. Ανάθεση & ψήφιση εκτέλεσης  μικρών  έργων  Δήμου Πωγωνίου.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ