Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ανάγκη να λειτουργήσουν τα σφαγεία στο Πωγώνι

Κραυγή αγωνίας από ακρίτες κτηνοτρόφους…
Τώρα … μετ’ εμποδίων φέρνουν τα μοσχάρια για σφαγή στα Γιάννινα με κόστος απαγορευτικό

Την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στον Δήμο Πωγωνίου, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία και μάλιστα σε αυτά να υπάρχουν οι υποδομές για βοοειδή, ζητούν όλο και πιο πολύ το τελευταίο διάστημα αγελαδοτρόφοι ελεύθερης βοσκής της ακριτικής αυτής περιοχής.
Σήμερα, οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, πηγαίνοντας τα μοσχάρια για σφαγή στα Γιάννινα, με αποτέλεσμα το κόστος για κάθε ένα από αυτά να αυξάνεται και τελικά η τσέπη του καταναλωτή να επιβαρύνεται με 1,5 έως και 2 ευρώ το κιλό! Οι εκτροφείς βοοειδών βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Βέβαια, τώρα κάποιες ελπίδες δημιουργούνται από την επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση του δημοτικού σφαγείου στο Κεφαλόβρυσο, η οποία, σύμφωνα με τον Δήμο, θα γίνει την Τετάρτη 8 Μαΐου. Εάν τελικά με τη νέα δημοπράτηση προβλεφθεί και μια γραμμή για σφαγή μοσχαριών στο Κεφαλόβρυσο, τότε θα λύσει πολλά προβλήματα των κτηνοτροφών.
Ναι μεν, αλλά…
Να σημειωθεί, ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το σφαγείο του Παρακάλαμου, όμως και εκεί δεν υπάρχει γραμμή για τα βοοειδή, με αποτέλεσμα να τα πηγαίνουν στα Γιάννινα, ενώ όταν σφάζουν τα ζώα τους, υποχρεώνονται να τα διακινήσουν με ψυγεία και όχι με απλά φορτηγά.
«Πρέπει να βρεθεί μια λύση επειγόντως. Το μόνο που απέμεινε στην περιοχή είναι η κτηνοτροφία, αλλά σιγά- σιγά σβήνει και αυτή. Ο Δήμος ας μεριμνήσει, για να κρατηθεί ο κλάδος στη ζωή» επισημαίνουν αγελαδοτρόφοι κρεατοπαραγωγής του Πωγωνίου.
Η επαναλειτουργία…
Υπενθυμίζεται, ότι το ζήτημα της προσωρινής επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου Κεφαλόβρυσου έθεσε την Τρίτη στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου με επικεφαλής το Δήμαρχο Κώστα Καψάλη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε από τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής ότι η τρίμηνη προθεσμία που είχε δοθεί από την Περιφέρεια τον Ιανουάριο του 2012 για τις συμπληρωματικές εργασίες που απαιτούνται, έληξε χωρίς να γίνουν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Παρά ταύτα και προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το Σφαγείο για την κάλυψη των αναγκών της Πασχαλινής περιόδου, από τον Περιφερειάρχη δόθηκε εντολή  και έγινε νέος έλεγχος της Κτηνιατρικής, από τον οποίο διαπιστώθηκαν και πάλι ελλείψεις που έρχονται σε αντίθεση με τις Κοινοτικές Οδηγίες. Η λειτουργία των σφαγείων ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη, κατά περίπτωση, είτε των Δήμων, είτε των ιδιωτών, ενώ στις Υπηρεσίες των Περιφερειών ανήκει η ευθύνη των ελέγχων και η τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και κανονισμούς που είναι υποχρεωμένη να τηρεί η χώρα μας.