Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Με συνοπτικό τρόπο θα επιλύονται από 1η Αυγούστου οι φορολογικές διαφορές

Καταργείται από τα τέλη Ιουλίου η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία στον έναν χρόνο λειτουργίας της συσσώρευσε εκατοντάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και μπλόκαρε βεβαιωμένα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ.
Πλέον από την 1η Αυγούστου οι φορολογικές διαφορές θα επιλύονται με συνοπτικό τρόπο, καθώς η αρμοδιότητα περνά στην υπό σύσταση Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με Τα Νέα.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία ότι η νέα υπηρεσία μπορεί να αποδώσει έσοδα 1,25 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, καθώς προϋπόθεση για την υπαγωγή μιας υπόθεσης σε αυτήν είναι η βεβαίωση και η καταβολή από τον φορολογούμενο του 50% του αμφισβητούμενου ποσού.
Από τις 31 Μαΐου 2012 μέχρι και σήμερα η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών εξέτασε λιγότερες από 260 υποθέσεις (συνεδρίαζε μία φορά την εβδομάδα και εξέταζε 5 υποθέσεις) από τις συνολικά 550 που έχουν κατατεθεί προς επίλυση.
Η αργή εξέταση των φορολογικών διαφορών λειτούργησε εις βάρος των φορολογικών εσόδων καθώς βάσει εκτιμήσεων υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών οι εκκρεμείς υποθέσεις - περιλαμβάνονται και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής - πλέον αφορούν σε βεβαιωμένα έσοδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.