Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ε.Π. "ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020" η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνης

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη η απόφαση ένταξης στο Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020 της πράξης «Βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνων (Α’ Φάση)» (Άξονας Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη»), με συνολική δημόσια δαπάνη 1.200.000 ευρώ.
Με το  συγκεκριμένο έργο, το οποίο εντάσσεται στο Πιλοτικό Πρόγραμμα "Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου",   θα συμπληρωθούν οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή του θεάτρου και γενικότερα στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων, που δημιουργήθηκαν, στο πλαίσιο των έργων "Ανάδειξη - Ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Γιτάνης" και "Ανάδειξη Κάτω Πόλης Γιτάνων" (2003 – 2013) με χρηματοδότηση από Γ΄ Κ.Π.Σ. και το Ε.Σ.Π.Α. αντίστοιχα.
 Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες επί του αρχαίου θεάτρου, που θα αποτελέσουν την α’ φάση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Οι υποδομές που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν την επέκταση των υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, την εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας, τη λήψη μέτρων προστασίας των χαμηλότερων υψομετρικά τμημάτων του θεατρικού οικοδομήματος από τα όμβρια ύδατα καθώς και την πραγματοποίηση εργασιών για τη βελτίωση της βατότητας της διαδρομής εξόδου από το θέατρο και του δρόμου πρόσβασης στον οχυρωμένο οικισμό. Επιπλέον θα γίνει επιλεκτικά αποκατάσταση – επέκταση της υπάρχουσας περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου και θα τοποθετηθεί μία δευτερεύουσα βοηθητική θύρα εισόδου.

Θανατηφόρο τροχαίο στο 69ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας – Ιωαννίνων (περιοχή Φιλοθέης Άρτας)


Χθες (17-08-2016) το βράδυ, στο 69ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας – Ιωαννίνων (περιοχή Φιλοθέης Άρτας), δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 62χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 37χρονος ημεδαπός.
Αποτέλεσμα του τροχαίου ατυχήματος ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 62χρονου οδηγού της μοτοσικλέτας ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν ο 37χρονος οδηγός του αυτοκινήτου και μία 68χρονη ημεδαπή πεζή, που παρασύρθηκε κατά τη σύγκρουση των οχημάτων.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε καρδιολογική ημερίδα στη Βήσσανη Πωγωνίου

 Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η καρδιολογική ημερίδα που οργάνωσε  ο Δήμος Πωγωνίου, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Τ.Κ. Βήσσανης, την Πέμπτη 18 Αυγούστου.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. και συνδημότης καρδιολόγος κ. Στέφανος Φούσας.
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση των κατοίκων του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. τους δημότες να παρευρεθούν, καθώς μέσα από τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για την προφύλαξη από καρδιολογικά προβλήματα και τη συνάρτησή τους με το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, συντόνισε την ημερίδα, στο πλαίσιο της στοχευμένης προσπάθειας που έχει αναλάβει επιτυχώς τα τελευταία χρόνια για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών σε θέματα πρόληψης υγείας, κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και άλλων τομέων ευρύτερου ενδιαφέροντος με στόχο τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.
Παρόν στην εκδήλωση  ήταν ο Πρόεδρος της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης Άρμπιρος, ο πρώην Υπουργός  κ. Αντώνης Φούσας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ο Πρόεδρος του Τ.Κ. Βήσσανης  κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Μάτσιας, οι Αντιδήμαρχοι Πωγωνίου κ.κ. Γκόγκος Χρήστος και Γαλίτσης Νικόλαος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πωγωνίου κ. Σιούτης Μιχάλης.
Ο κ. Σπύρος Βασιλείου, οικονομολόγος, ανάλυσε τεχνικές αξιοποίησης της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές αλλά και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του Δήμου Πωγωνίου.


Συνελήφθη 35χρονος αλλοδαπός φυγόποινος στον Κατσικά Ιωαννίνων

Συνελήφθη, χθες (17-08-2016) το πρωί στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών, για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία - οπλοχρησία.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Κεράσοβο Πωγωνίου: Γιορτή πίτας - Παραδοσιακή Κερασοβίτικη συνεστίαση, το Σάββατο 20 Αυγούστου

Γιορτή πίτας - Παραδοσιακή Κερασοβίτικη συνεστίαση, το Σάββατο 20  Αυγούστου, στο Κεράσοβο Πωγωνίου.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε εξοχική κατοικία στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 21χρονος υπήκοος Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε εξοχική κατοικία στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος ενός 21χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 06-12-2015 έως 01-03-2016 σε εξοχική κατοικία στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν είδη οικοσκευών, εργαλεία, ρούχα και ποτά.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων διοργανώνει Ηπειρώτικη βραδιά, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00, στην Πλατεία Ηρώων (δημαρχείο Φυλής) στα Άνω Λιόσια





Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων πάει πλατεία και σας προσκαλεί στην Ηπειρώτικη βραδιά που διοργανώνει το Σάββατο 10/09/2016 & ώρα έναρξης 21:00΄, στην Πλατεία Ηρώων (δημαρχείο Φυλής ) Άνω Λιοσίων.
Συμμετέχουν:
Σταύρος Καψάλης, κλαρίνο
 Παγώνα Αθανασίου, τραγούδι
 Κώστας Μήτσης, τραγούδι
 Αρετή Κετιμέ, τραγούδι  και σαντούρι
 Γιώτα Χαλκιά, τραγούδι
 Κώστας Λεοντίδης, τραγούδι
 Δημήτρης Ζιάγκας κλαρίνο και η κομπανία του.
Σας περιμένουμε όλους να διασκεδάσουμε παρέα!!!
Είσοδος ελεύθερη.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων
Δείτε το trailer-video της εκδήλωσης

Καστρί Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 25χρονος υπήκοος Αλβανίας για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη είσοδο στη χώρα

Ο δράστης είχε αποκρύψει σε θαμνώδη έκταση «καβάτζα» (27.548) γραμμάρια κάνναβης, τα οποία και κατασχέθηκαν

Συνελήφθη, χθες (17-08-2016) το απόγευμα στο Καστρί Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ένας 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες το απόγευμα στο Καστρί Θεσπρωτίας τον 25χρονο και τον συνέλαβαν, διότι όπως διαπιστώθηκε είχε αποκρύψει σε θαμνώδη έκταση «καβάτζα», δύο ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν (25) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (27.548) γραμμαρίων.
Η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς, οποίος επιπρόσθετα στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Πανηγύρι στο Μαυρόνορος Πωγωνίου

Στον όμορφο χώρο μπροστά στην εκκλησία του χωριού διοργανώθηκε χθες το παραδοσιακό πανηγύρι από την Αδελφοτητα Μαυρονοριτών «Ο Άγιος Γεώργιος».
Το παρών έδωσαν κάτοικοι, απόδημοι αλλά και φίλοι του Μαυρονόρους που κάθε χρόνο δίνουν ραντεβού για να διασκεδάσουν με δημοτικά τραγούδια και παραδοσιακά εδέσματα.
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Μαυρονοριτών κ. Αλέκος Τζούλης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αφού τους ευχαρίστησε για τη στήριξη, αναφέρθηκε στις δράσεις της Αδελφότητας.
Το γλέντι συνεχίστηκε το βράδυ.

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΖΙΤΣΑΣ: Ξεκινούν την Παρασκευή 19 Αυγούστου οι τριήμερες εκδηλώσεις

Ξεκινούν την Παρασκευή 19 Αυγούστου οι τριήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της καθιερωμένης «Γιορτής κρασιού Ζίτσας» που διοργανώνουν ο Δήμος, η Τοπική Κοινότητα και οι φορείς της Ζίτσας με τη συμμετοχή των τριών οινοποιείων (Zoinos Winery S.A., Κτήμα Γκλίναβος, Πράσσος Ο.Ε.).
Οι διοργανωτές με επικεφαλής το Δήμο για φέτος έχουν προγραμματίσει ημερίδα, επισκέψεις στα οινοποιεία και διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την αμπελουργία.
Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:
Την Παρασκευή 19 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ζίτσας, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Οινοποίηση με έμφαση στις ντόπιες ποικιλίες» και ομιλητή τον κ. Μαρίνο Βασίλειο ιδρυτικό μέλος της «Αμπελοοινικής».
Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από εκπροσώπους των τοπικών οινοποιείων.
Το Σάββατο 20 Αυγούστου, από τις 12.00 έως τις 15.00 μ.μ. τα οινοποιεία της Ζίτσας θα παραμείνουν ανοιχτά για όσους επιθυμούν να τα επισκεφθούν και να γνωρίσουν τα μυστικά της οινοποίησης και της απόσταξης.
Στη βραδινή ζώνη τη σκυτάλη παίρνουν οι τοπικοί φορείς της Ζίτσας που έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή και το Σάββατο γλέντι στη θέση Προφήτης Ηλίας με το συγκρότημα του Σταύρου Καψάλη. 
Την Κυριακή 21 Αυγούστου, από τις 12.00 το μεσημέρι ξεκινά το γλέντι στο μεσοχώρι της Ζίτσας με φαγητά και κρασί της περιοχής, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Στη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζίτσας διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα: «Αμπελουργία στη Ζίτσα».

Βήσσανη Πωγωνίου: Γιορτή Βελανιδιάς-Εξωκκλήσι Αϊ Θανάση, την Παρασκευή 19 Αυγούστου

Γιορτή Βελανιδιάς στο Εξωκκλήσι Αϊ Θανάση την Παρασκευή 19 Αυγούστου στη Βήσσανη Πωγωνίου (διοργάνωση Αδελφότητα Βησσανιωτών – Αδελφότητα Αγ. Κοσμά).