Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Αδελφότητα Περιστεριωτών Πωγωνίου “ΜΕΓΓΟΥΛΗ”: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

 


Στη Γενική Συνέλευση  που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως εκλέχθηκε νέο Δ.Σ.

Πρόεδρος ΔΣ: Γαλάνης Φώτης 

Αντιπρόεδρος: Παπαχρήστου Βασίλης

Γενικός Γραμματέας: Νάτσης Αναστάσιος

Ταμίας: Καλούδη Μάρα

Μέλος: Παππάς Γεώργιος

Μέλος: Γαλάνη Δήμητρα

Μέλος: Βίλλιας Νικόλαος

Αναπληρωματικό Μέλος: Γράσσος Δημήτρης

Αναπληρωματικό Μέλος: Γαλάνη Αικατερίνη

Ευχαριστούμε όσους παρευρέθησαν καθώς επίσης και ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ελπίζουμε να συνεχίσουμε το καλό τους έργο!

Θεού θέλοντος και Κοβιντ επιτρέποντος ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα και θα χαρούμε περισσότερο το χωριό μας!

Δέσμευση μας ότι θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, δεδομένων των συνθηκών.

 

Με Εκτίμηση και Χωριανικούς χαιρετισμούς,

ΔΣ Αδελφότητας Περιστεριωτών Πωγωνίου

Μορφές αρθρίτιδας και σύγχρονες θεραπείες

 


12 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

Από τα διεθνή στατιστικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι το 12% του πληθυσμού και ειδικότερα το 34% των ανθρώπων άνω των 50 ετών, πάσχει από κάποια μορφή αρθρίτιδας.

Η ανάγκη για σωστή ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση αυτή, την πρόληψή της, και την ορθή της θεραπευτική αντιμετώπιση, οδήγησαν την EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology) να θεσμοθετήσει την 12η Οκτωβρίου σαν ήμερα αρθρίτιδας προκειμένου να κινητοποιήσει το διεθνές ενδιαφέρον ιατρών, κρατικών και ιδιωτικών δομών υγείας αλλά και να ενεργοποιήσει το κοινωνικό σύνολο προκειμένου όλοι να συνδράμουν στη βελτίωση τόσο των θεραπευτικών πρωτοκόλλων όσο και στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας που πάσχουν από αρθρίτιδα.

Υπάρχουν τρείς μορφές αρθρίτιδας όπως εξηγεί ο κ. Θεόδωρος Ξενάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Metropolitan General.

Η εκφυλιστική, στην οποία διαταραχές στα ινίδια του κολλαγόνου του αρθρικού χόνδρου, στην δομή και των πολλαπλασιασμό των χονδροκυττάρων και στη διατροφή του χόνδρου από το αρθρικό υγρό, οδηγούν σε σταδιακή βλάβη φθοράς της άρθρωσης.

Η μετατραυματική αρθρίτιδα οφείλεται είτε σε άμεσο τραυματισμό της άρθρωσης με διαταραχή της λεπτομερούς της αρχιτεκτονικής και άμεση βλάβη του αρθρικού χόνδρου, είτε σε καταγματική οστική βλάβη που δεν θεραπεύτηκε καλά και οδήγησε σε μη ομαλή φόρτιση των παρακείμενων αρθρώσεων.

Η φλεγμονώδους αιτιολογίας αρθρίτιδα διαχωρίζεται στη μικροβιακή, όπου κάποιο μικρόβιο συνήθως σταφυλόκοκκος προσβάλει μία ή περισσότερες αρθρώσεις και στις αρθρίτιδες αυτοανόσου αιτιολογίας με πιο γνωστή και συνηθισμένη την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι συνηθέστερες είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα και οι αρθρίτιδες αυτοανόσου αιτιολογίας.

Η θεραπεία της αρθρίτιδας είναι πολυσχιδής. Πρέπει με προσοχή να σχεδιάζεται από τον ιατρό που αναλαμβάνει τον αρθριτιδικό ασθενή και περιλαμβάνει συντηρητικά κατά βάση μέτρα και όταν χρειάζεται χειρουργική αγωγή.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τις 13 Περιφέρειες της χώρας ενόψει κακοκαιρίας

 


Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός


Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας πραγματοποίησαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου, ενόψει της σφοδρής κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας κατά τις επόμενες ημέρες.

Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας. 

Κατά τη σύσκεψη ο Υπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεχής συντονισμός μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ειδοποιήσουν πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και για τις επόμενες ημέρες.

ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρικών φαινομένων από την Πέμπτη, με βροχές, ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνο καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) «οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα Τρίτη σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας και είναι πρόσκαιρα ισχυρές βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν».

Ωστόσο ως πρόγνωση αναφέρει τα εξής:

«Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά-νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 Μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 Μποφόρ.

3. Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου».

Οδηγίες ενόψει της κακοκαιρίας:

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.

Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση! Μένουμε σε επιφυλακή! Ακολουθούμε τις οδηγίες!

ΕΟΔΥ: Τριάντα δυο θάνατοι σήμερα, 3.065 νέα κρούσματα

 


6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα δυο  θάνατοι σήμερα 3.065 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.065, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 682.394

(ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών,123 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.033 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.210 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 336 (61.6% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 80.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (86.9%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (13.1%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.217 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 162 (ημερήσια μεταβολή -13.37%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 188 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Το πανελλήνιο κύπελλο Kick Boxing από την Ελληνική Ομοσπονδία Kick Boxing η αθλήτρια του Αθλητικού Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων Αικατερίνη Μπάτζιου

 


Μία ακόμη σημαντική διάκριση πέτυχε η αθλήτρια του Αθλητικού Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων Αικατερίνη Μπάτζιου που κέρδισε το πανελλήνιο κύπελλο Kick Boxing από την Ελληνική Ομοσπονδία Kick Boxing.

Σε έναν αγώνα γεμάτο ένταση, η Αικατερίνη Μπάτζιου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό ανεβαίνοντας το υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου.

Τα τελευταία χρόνια, η δυναμική Αικατερίνη καταφέρνει να αγωνίζεται σε διαφορετικά μαχητικά στυλ σημειώνοντας συνεχώς νίκες.

Η προετοιμασία της νεαρής αθλήτριας με τον προπονητή της κ. Στέφανο Αποστολάκη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με το ενδιαφέρον στραμμένο στις επόμενες διοργανώσεις.

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι σε περιοχή της Θεσπρωτίας

 


Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δύο ημεδαποί

 

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς υπόθεση κλοπής σε βάρος ημεδαπού, που έγινε την 10-10-2021 σε περιοχή της Θεσπρωτίας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε διάρρηξη σπιτιού, από όπου καταγγέλθηκε ότι αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό -700- ευρώ και διάφορα κοσμήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Δήμος Πωγωνίου: Τρία ακόμη νέα οχήματα στην υπηρεσία των δημοτών

 


Τρία ακόμη νέα οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Πωγωνίου ανανεώνοντας το στόλο του με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους δημότες.

Πρόκειται για δύο φορτηγά αυτοκίνητα – κλούβες κι έναν ελαστικοφόρο εκσκαφέα φορτωτή που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Δήμου.

Η προμήθεια των  οχημάτων πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγραμματισμού για την συνολική αναβάθμιση του στόλου.

Ήδη έχει δρομολογηθεί και η προμήθεια ενός ένα φορτηγού ανοιχτού τύπου (4x4) καθώς κι ενός καλαθοφόρου οχήματος (αρθρωτό).

Η χρηματοδότηση για την προμήθεια των οχημάτων εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», Πράξη «Προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού»  του Υπουργείου Εσωτερικών, με συνολικό προϋπολογισμό 297.000 € με ιδία συμμετοχή 87.000 €.

Δήμος Πωγωνίου: Απογραφή κτιρίων και πληθυσμού


Ενημερώνουμε τους δημότες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή κτιρίων και πληθυσμού που διενεργείται από την από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε όλη την επικράτεια.

Παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι να συνεργαστούν διευκολύνοντας τους απογραφείς στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων.

Τα στοιχεία που θα προκύψουν από την απογραφή του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το  Δήμο Πωγωνίου καθώς, πέρα από δημογραφικό ενδιαφέρον, σχετίζονται άμεσα με την κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων αφού οι χρηματοδοτήσεις που διατίθενται για έργα και δράσεις προκύπτουν από τον αριθμό των κατοίκων.

Συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία, απογραφόμαστε στο Δήμο Πωγωνίου και συμβάλουμε στην ανάπτυξή του.

Με τη βοήθεια όλων μας, ο Δήμος Πωγωνίου γίνεται ακόμη πιο ισχυρός! Απογραφόμαστε στο Δήμο Πωγωνίου και διεκδικούμε με σθένος όσα μας αναλογούν!

Δεκαεννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 96.170 έλεγχοι, από τους οποίους οι 52.305 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 287 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:

89 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 86 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 20 στη Θεσσαλία,

 19 στην Ήπειρο,

 10 στο Βόρειο Αιγαίο,

   9 στη Θεσσαλονίκη,

   9 στη Δυτική Ελλάδα,

   6 στη Δυτική Μακεδονία,

   5 στην Πελοπόννησο,

   5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   4 στην Κεντρική Μακεδονία και

   2 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 70.710 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 67.613 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.097 των 150 ευρώ.

15 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 6 στο Βόρειο Αιγαίο,

 4 στην Αττική,

 3 στη Στερεά Ελλάδα και

 2 στη Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.880 ομοειδείς παραβάσεις.

180 παραβάσεις και 3 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο, σε κομμωτήριο, για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού,

- 500 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ-ζαχαροπλαστείου, διότι εργαζόταν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,

- από 300 ευρώ πρόστιμο σε 5 καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους, καταστημάτων. Επιπλέον, 4 παραβάσεις σε άτομα σε εσωτερικό χώρο ΚΤΕΛ για στέρηση απαραίτητων πιστοποιητικών.

Στην Πελοπόννησο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ-μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους 4 πελάτες,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη, καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, πελάτες και εργαζόμενους, καταστημάτων. Επιπλέον, 5 παραβάσεις σε άτομα σε εσωτερικό χώρο ΚΤΕΛ για στέρηση απαραίτητων πιστοποιητικών.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη και προσωρινά υπεύθυνο ψητοπωλείου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 4 παραβάσεις σε ισάριθμους πελάτες,

- 2 παραβάσεις σε άτομα που εισήλθαν στη χώρα χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,

- 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων. Επιπλέον, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων. Επιπλέον, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων και λεωφορείου.

Στην Ήπειρο, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες, καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- μία παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και ιδιοκτήτη, καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- μία παράβαση σε κατάστημα, για έλλειψη των απαραίτητων πιστοποιητικών από εργαζόμενο,

- 20 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτη, καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες,

- μία παράβαση σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για απασχόληση εργαζομένου χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 200 ευρώ πρόστιμο στον εργαζόμενο,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες, καταστημάτων. Επιπλέον, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες ταξί.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 16.600 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.550 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 395 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρεμιέρα την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, στη διάθεση του Πετρελαίου θέρμανσης

 


Ξεκινάει η διάθεση του Πετρελαίου θέρμανσης την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη διάθεσή του, θα είναι της τάξεως  του 1,10 -1,15 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, 1,20 -1,25 ευρώ στην περιφέρεια και 1,30-1,35 στις νησιωτικές περιοχές.

Την ίδια στιγμή επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» αλλά και της καταβολής σημαντικού μέρους του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου τα νοικοκυριά να προστατευθούν απέναντι στην εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται ότι φέτος θα ανοίξει πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου  προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου

 


Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 09:00-13:00

Άρτα, Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:30

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, 10:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», 09:00-17:00

Ικαρία, Ράχες, 10:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Σύνδρομο Cushing: Ποιοι παράγοντες βοηθούν στη διαχείρισή του;

 


Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην έκβαση των ασθενών με σύνδρομο Cushing, μια πάθηση που προκαλεί μεταξύ πολλών άλλων και παχυσαρκία. Σύμφωνα με έρευνα, τα ποσοστά επιβίωσης έχουν αυξηθεί από το 2000, αν και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς το σύνδρομο.

Το γεγονός προβληματίζει τους ειδικούς και τους ωθεί να σκέφτονται την εφαρμογή πιο επιθετικών θεραπειών. Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στη βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης, των χειρουργικών τεχνικών και στην πιο εξειδικευμένη φαρμακοχειρουργική φροντίδα. Ωστόσο, έχουν ακόμα πολλά να γίνουν, προκειμένου το προσδόκιμο ζωής των ασθενών να αγγίξει εκείνο του γενικού πληθυσμού.

«Το σύνδρομο Cushing είναι μια ασθένεια που προκαλείται είτε από αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια (ενδογενές) είτε από υπερβολική χρήση κορτιζόλης ή άλλων στεροειδών ορμονών, φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος (εξωγενές).