Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Στο Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής ο Στέφανος Φούσας

 


"Εντιμότητα, εργατικότητα και ειλικρίνεια είναι τα συστατικά της επιτυχίας"

    Αγαπητοί μαθητές της Ζωσιμαίας Σχολής,

    Είχα την τιμή σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, ως γιατρός, να μιλήσω σε πολύ μεγάλα συνέδρια, να έρθω σε επαφή με επιστήμονες μεγάλου κύρους, γιατρούς από όλο τον κόσμο. Όμως, πιστέψτε με, η σημερινή ευκαιρία, που μου δίνει το σχολείο σας, θα ξεχωρίζει στη μνήμη μου. Γιατί αυτή τη φορά το κοινό μου, εσείς, είστε το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, η νεολαία, το μέλλον της πατρίδας μας. Γιατί είμαι πεπεισμένος, είμαι βέβαιος, είμαι σίγουρος ότι η ενέργειά σας, η ζωηρότητά σας, η αμφισβήτησή σας, είναι συστατικά μιας καλύτερης πατρίδας.

    Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που βρίσκομαι ανάμεσά σας, ανάμεσα σε νέους ανθρώπους της ιδιαίτερης πατρίδας μου, που ετοιμάζονται να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Όλα στη ζωή εμπεριέχουν τη λέξη αρχή. Την αρχή στη ζωή με τη γέννηση του ανθρώπου, μετέπειτα στο σχολείο, την αρχή της πανεπιστημιακής φοίτησης, την αρχή μιας συντροφικής σχέσης ή μιας επαγγελματικής καριέρας. Σήμερα λοιπόν βρίσκεστε κι εσείς σε νέα αρχή ενόψει της σχολικής χρονιάς και θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μιλώντας βιωματικά.

    Αναπολώντας και τη δική μου πορεία, σας διαβεβαιώνω ότι η ζωή είναι ωραία αλλά συγχρόνως μπορεί να είναι δύσκολη και σύνθετη. Προερχόμενος από ένα μικρό χωριό έξω από τα Γιάννενα, τη Ρεπετίστα και με τις αρχές και αξίες της Βελλάς, όπου σπούδασα. Έκανα πολλές και επίπονες προσπάθειες σε κάθε φάση της ζωής μου. Τότε τα χρόνια ήταν πραγματικά δύσκολα, είχαμε λίγα αλλά καταφέραμε να φτιάξουμε τη ζωή μας σε ατομικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο.

    Έτσι κι εσείς, στη νέα σας αρχή σήμερα, που εύχομαι να είναι αφετηρία μιας εποικοδομητικής και γεμάτης γνώση σχολικής χρονιάς, θέλω να σας πω ότι τίποτα δεν κατακτάται χωρίς προσπάθεια, χωρίς αγώνα, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς μεθοδικότητα.

    Εντιμότητα, εργατικότητα και ειλικρίνεια είναι τα συστατικά της επιτυχίας.

    Με πρότυπα και στόχους.

    Ξεκινώντας με ΟΡΑΜΑ και ΑΞΙΕΣ.

    Στο ταξίδι της ζωής σας θα έχετε και αποτυχίες, θα πέφτετε κάπου – κάπου, αλλά σημασία έχει να σηκώνεστε γρήγορα και να συνεχίζετε με επιμονή. Χρειάζεται να κάνετε τον καλό αγώνα κι ας έχει κόπο. Ζείτε και σπουδάζετε στα όμορφα Γιάννενα, στην πόλη των γραμμάτων, στην ένδοξη Ζωσιμαία Σχολή, στην πατρίδα των εθνικών ευεργετών, που στόλισαν με τα έργα τους όλη την Ελλάδα.

    Αξιοποιώντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, που σας περιέγραψα και με την αναγκαία βοήθεια των καθηγητών σας, του οικογενειακού σας περιβάλλοντος αλλά και μιας πολιτείας, που ελπίζω και εύχομαι και τώρα και στο μέλλον, να προσφέρει περισσότερα εφόδια και υποστήριξη στους νέους ανθρώπους.

    Εύχομαι ολόψυχα να έχετε μια αξιοπρεπή, συγκροτημένη και επιτυχημένη ζωή. Να σηκώσετε την πατρίδα πιο ψηλά με το αρχαίο : νους υγιής εν σώματι υγιεί, του ωραίου, του μεγάλου, του αληθινού, του ευ αγωνίζεσθαι και ας έχετε πρότυπο τον Ολυμπιονίκη μας, το Γιαννιώτη Στέφανο Ντούσκο.

Καλή σχολική χρονιά.

Παρακάλαμος: Εορτασμός της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

 

Εορτασμός της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Παρακαλάμου.                     



Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Θέατρο Πέτρας, τo Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στις 8:00 μ.μ.

 


ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΤΑΜΩΝΟΥΜΕ

Στη Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Θέατρο Πέτρας!

Άνω Δερόπολη, Άνω Πωγώνι, "LOT KURBETI" (Aλβανία), "Πολυφωνικό της Ηπείρνου", "Χαονία", "Βουθρωτό", "Δελβινιώτικα", "Iσοκράτισσες", Κοσοβίτσα, Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών "Χάονες", "Πεντάτονο", "Πολύφωνο", Πολυφωνικό Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Εργαστήρι Πολυφωνίας ΠΣΕ, "Ιώ" (Βώλακας, Κάτω Ιταλία) - 16 πολυφωνικοί όμιλοι και σχήματα! Από όλες τις γενιές, με τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας αλλά και από Αλβανία, Κάτω Ιταλία, Βώλακα! 

Και μαζί, η εξαιρετική κομπανία του ΤΑΣΟΥ ΜΑΓΚΛΑΡΑ, από την καρδιά της Δερόπολης!

Μια γενναιόδωρη πολυφωνική σύναξη σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Με φροντίδα όλων για τα μέτρα αλληλοπροστασίας!

Για να γιορτάσουμε όχι μόνο ένα τόσο μεγάλο αντάμωμα μετά από δύο χρόνια αλλά και την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού, με την εγγραφή του στον διαθνή κατάλο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO - μια αναγνώριση που αντανακλά σε όλη την κοινότητα της πολυφωνίας, στο ίδιο το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι! 

Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και στην δωρεάν είσοδο συνετέλεσαν καθοριστικά η χορηγία της ΕΡΓΟΡΟΗΣ την οποία και ευχαριστούμε, όπως επίσης και τον Δήμο Πετρούπολης που μας καλωσορίζει για εικοστή χρονιά!

Τo ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, στις 8 μ.μ., όλοι στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ!

Στο μεγάλο θέατρο φέτος!

Και με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ!

Ας το πούμε στους φίλους μας, στους φίλους του πολυφωνικού τραγουδιού και της ζώσας παράδοσης, και ας ανταμώσουμε όλοι το Σάββατο στην Πέτρα!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η είσοδος θα ξεκινήσει από τις 7 μ.μ. και θα γίνεται χωρίς οικονομικό αντίτιμο αλλά με δελτίο εισόδου που θα προμηθευόμαστε δωρεάν στην είσοδο - σεβόμενοι τα μέτρα για την πανδημία.

Το μεγάλο θέατρο έχει χιλιάδες θέσεις και έτσι μπορούν να τηρηθούν οι πιο εύκολα τα μέτρα αλληλοπροστασίας.

ΕΟΔΥ: Τριάντα ένα θάνατοι σήμερα, 2.919 νέα κρούσματα

 


10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα ένα θάνατοι σήμερα 2.919 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.919, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 620.355 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 141 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.537 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 31, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.268 θάνατοι.

 Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 369 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (89.97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (10.03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.061 ασθενείς. Οι εισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 205 (ημερήσια μεταβολή +12.02%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 205 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

 


Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η υποβολή δηλώσεων

Σχετική τροπολογία κατάθεσε σήμερα στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ.  Στέλιος Πέτσας αναφέρει για το άνοιγμα εκ νέου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης της ορθής επιφάνειας ακινήτων προς τους δήμους.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αύριο Τετάρτη, «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2021, να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης».

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Δ.Υ.

 


Ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου και Ε.Ο.Δ.Υ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού  εξετάστηκαν στη σημερινή επίσκεψη του Προέδρου του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναφέρθηκαν στην θετική εξέλιξη που υπήρξε για την αξιοποίηση και τη λειτουργία  για το επόμενο διάστημα του κτιρίου «φάντασμα» του Π.Ε.Δ.Υ. στα Ιωάννινα και  απηύθυναν έκκληση για αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών. Παράλληλα προειδοποίησαν ότι δεν θα υπάρξει ανοχή και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν ψευδή τεστ για να προσέρχονται στην εργασία τους. 

«Σήμερα – ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης- κυκλοφορώ εγκύκλιο προς όλες τις υπηρεσίες γιατί  κάποια «κουρελόχαρτα» που δίνονται από κάποιους επιτήδειους ότι έκαναν τεστ δεν έχουν καμία αξία. Αν ξαναέρθουν τέτοια χαρτιά θα πάνε στον Εισαγγελέα. Οι βεβαιώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν αυτά που προβλέπει ο νόμος».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Υ. ανέφερε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί «πρέπει  να πάνε σε ιδιωτική δομή, να  καταγραφούν στο Εθνικό Μητρώο και να πάρουν την κανονική βεβαίωση. Βεβαιώσεις χειρόγραφες και που δίνουν κάποιοι    δεν γίνονται αποδεκτές. Και πολύ σωστά πράττει ο Περιφερειάρχης και εκδίδει την εγκύκλιο».

Το πρώτο κουδούνι στο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Δελβινακίου


Με χαρά και ανυπομονησία περίμεναν το πρώτο χτύπημα  του σχολικού κουδουνιού οι μαθητές του δημοτικού σχολείου και του Γυμνασίου Δελβινακίου.

Στον Αγιασμό παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Δελβινακίου κ. Νίκος Γαλίτσης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιώργος Τσώνης.

Ο κ. Γαλίτσης καλωσόρισε τους μαθητές και τους ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά με προκοπή και υγεία.

"Εύχομαι η νέα χρονιά να κυλήσει ομαλά, τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και εσείς να αποκτήσετε όλα όσα έχει   σας προσφέρει η εκπαίδευση" σημείωσε ο κ. Γαλίτσης.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα κλοπής σε διαμέρισμα


Συνελήφθη χθες (13-09-2021) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπός, που κατηγορείται για απόπειρα κλοπής.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος εισήλθε σε μπαλκόνι ισόγειου διαμερίσματος στην πόλη των Ιωαννίνων, τράπηκε όμως σε φυγή μόλις έγινε αντιληπτός από ένοικο.

Οι αστυνομικοί, πραγματοποιώντας αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή με βάση τα χαρακτηριστικά του, τον εντόπισαν σε ακάλυπτο πολυκατοικίας λίγη ώρα αργότερα και τον συνέλαβαν.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων και η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Μαρία Κεφάλα: Δελτίου τύπου σχετικά με την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού

 


Μία νομική πρόβλεψη προς όφελος εθελοντών συνανθρώπων μας που προσφέρουν...ζωή ως δότες μυελού των οστών, επιχειρεί να καλύψει η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, με ερώτησή της στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.

 Την ώρα που οι εθελοντές αιμοδότες και δότες αιμοπεταλίων δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους δότες μυελού των οστών, των οποίων η προσφορά σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις (λευχαιμία κλπ) είναι υψίστης σημασίας.

Δυστυχώς η μη πρόβλεψη της σχετικής άδειας, αποτελεί σοβαρή παράλειψη με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται στην ουσία ούτε η πράξη τους, αλλά ούτε να δίνεται το ελάχιστο κίνητρο τόσο στους ίδιους τους δότες μυελού των οστών όσο και τους εν δυνάμει δότες.

Η Βουλευτής Ιωαννίνων ζητά από τα αρμόδια υπουργεία νομοθετική παρέμβαση, ώστε να δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού και οι δότες μυελού των οστών. 

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 100.201 έλεγχοι, από τους οποίους οι 56.396 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 264 παραβάσεις, ως ακολούθως:

·         72 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 58 πρόστιμα των 300 ευρώ και 14 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    11 στη Θεσσαλονίκη,

o    11 στη Δυτική Ελλάδα,

o    10 στην Ήπειρο,

o    8 στη Δυτική Μακεδονία,

o    6 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    5 στην Κρήτη,

o    4 στα Ιόνια Νησιά,

o    4 στην Πελοπόννησο,

o    4 στην Αθήνα,

o    3 στη Θεσσαλία,

o    2 στο Νότιο Αιγαίο,

o    2 στην Κεντρική Μακεδονία,

o    1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

o    1 στη Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 68.191 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 65.407 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.784 των 150 ευρώ.

·         20 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    6 στην Κρήτη,

o    5 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    5 στη Δυτική Ελλάδα,

o    3 στην Πελοπόννησο και

o    1 στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.986 ομοειδείς παραβάσεις.

·         172 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Κρήτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφενείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για χρήση μουσικής,

- 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, πελάτες και εργαζόμενους, σε καταστήματα,

Στη Δυτική Μακεδονία,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, σε επιβάτες Ι.Χ.Ε οχημάτων και λεωφορείων,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους, σε καταστήματα,

- 1 παράβαση των 150 ευρώ, σε οδηγό ταξί για υπεράριθμους επιβάτες,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση πινακίδας για χρήση μάσκας,

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφενείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για μη τοποθέτηση αντισηπτικών,

- 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους, σε καταστήματα,

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα,

- 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από επιβάτες λεωφορείου,

Στα Ιόνια Νησιά,

- 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτη, σε καταστήματα,

Στη Θεσσαλία,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

Στο Βόρειο Αιγαίο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στη Θεσσαλονίκη, 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Πελοπόννησο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτες, σε καταστήματα,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

Στην Ήπειρο,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτη, σε καταστήματα,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε πελάτες, για μη χρήση μάσκας,

Στην Δυτική Ελλάδα,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 11.616 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.430 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρόοδος και εμπόδια στην έκφραση της σεξουαλικότητας των εφήβων

 


4 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

 

Η εφηβική σεξουαλικότητα είναι ορμητική σαν χείμαρρος. Η είσοδος στην εφηβεία, ως αποτέλεσμα της έναρξης της ορμονικής λειτουργίας των γονάδων, είναι ένα κατακλυσμιαίο γεγονός για τον οργανισμό που τον αλλάζει σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

Κατά την εφηβεία επιταχύνεται η ανάπτυξη του σώματος, εμφανίζονται και ολοκληρώνονται τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου, ενώ η επίδραση των κυκλοφορούντων ορμονών του φύλου στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) ολοκληρώνει την ψυχοσωματική ωρίμανση του ατόμου.

«Η εφηβεία είναι μια φυσική διεργασία που όταν έρχεται στην ώρα της δεν μπορεί παρά να είναι ωραία. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αν έλθει πολύ νωρίς ή αργήσει να εμφανιστεί, αποτελεί λόγο ανησυχίας και χρήζει ιατρικής συμβουλής», λέει εκ μέρους της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας ο Δρ. Νεοκλής Γεωργόπουλος, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όπως εξηγεί, η κορύφωση της εφηβικής ολοκλήρωσης δεν είναι μόνο η έκδηλη εμφάνιση της εμμηναρχής στα κορίτσια και της ωρίμανσης των έξω γεννητικών οργάνων στα αγόρια. «Είναι πρώτιστα η ανάδειξη του νέου σεξουαλικού "εγώ"», τονίζει. «Αυτή η πρωτόγνωρη για κάθε άτομο εσωτερική εμπειρία είναι το φυσικό αποτέλεσμα της επίδρασης των κυκλοφορούντων στεροειδών του φύλου, των οιστρογόνων στα κορίτσια και των ανδρογόνων στα αγόρια. Σαν πρωτόγνωρη εμπειρία χρειάζεται και αυτή το χρόνο της για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμη από το ίδιο το άτομο. Εδώ καλείται να συμβάλλει τόσο η οικογένεια με την θαλπωρή της, όσο και η κοινωνία με τους θεσμούς της».

Νέα περιστατικά λαθροθηρίας στην Ήπειρο

Στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος δύο ατόμων προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, κατά τις νυχτερινές ώρες μεταξύ των Τ.Κ Νεράιδας και Πετροβίτσας του Δήμου Σουλίου, στη θέση «Αβαρίτσα», έκανε σήμα στάσης για έλεγχο στον οδηγό ενός Ι.Χ, στο οποίο δεν βρέθηκε κάτι επιλήψιμο.

Αμέσως μετά, στο ίδιο σημείο διενεργήθηκε έλεγχος σε δεύτερο Ι.Χ στο οποίο εντοπίστηκε ένα κυνηγετικό όπλο, εντός θήκης, το οποίο όμως είχε προσαρμοσμένο στην κάννη του, ένα φακό και ήταν παραποιημένο, ενώ στο όχημα βρέθηκε και ένα σακίδιο με επτά φυσίγγια για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων.

Ο οδηγός του οχήματος δε διέθετε άδεια θήρας σε ισχύ, ενώ ισχυρίστηκε ότι το όπλο δεν ήταν δικό του, αλλά του το είχε παραχωρήσει τρίτο άτομο.

Όπως διαπιστώθηκε μετά τον έλεγχο των στοιχείων και την ταυτοποίηση, το κυνηγετικό όπλο ανήκε στον οδηγό του πρώτου οχήματος. 

Έτσι, σε βάρος του οδηγού του οχήματος στο οποίο βρέθηκε το όπλο σχηματίστηκε δικογραφία για την άσκηση παράνομης θήρας, ενώ σε βάρος του κατόχου του όπλου σχηματίστηκε    δικογραφία για πλημμελή φύλαξη του κυνηγετικού όπλου.