Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Μέγας εσπερινός και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σιταριάς Πωγωνίου

 


Μέγας εσπερινός και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σιταριάς Πωγωνίου.

Πυρκαγιά σε κατοικία στην Τοπική Κοινότητα Κουκλίων Πωγωνίου

 


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κατοικία στην Τοπική Κοινότητα Κουκλίων του δήμου Πωγωνίου.

Στο σημείο της φωτιάς επιχειρούν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 14 πυροσβέστες.

Φωτιά στις Δρυμάδες Πωγωνίου-Ήχησε το 112

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στις Δρυμάδες του δήμου Πωγωνίου, το απόγευμα της Τετάρτης 14 Αυγούστου 2024, με τους κατοίκους της περιοχής να λαμβάνουν μήνυμα από το 112 για να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Στο σημείο επιχειρεί η  πυροσβεστική ένα ελικόπτερο και υδροφόρες του δήμου Πωγωνίου.


Γιάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός διακινητής κοκαΐνης

 


Εντοπίστηκαν 19 συσκευασίες  με κοκαΐνη συνολικού βάρους (50,3) γραμμαρίων

Συνελήφθη χθες (13-08-2024) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε  κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας του ημεδαπού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

·         19 συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους (50,3) γραμμαρίων,

·         ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

·         χρηματικό ποσό 2.000 ευρώ και

·         κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Κερασόβου τίμησε ο Δήμος Πωγωνίου

 


Τη μνήμη των 28 συνανθρώπων μας, που στις 15 Αυγούστου 1944 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα σε μία επίθεση που κατέστρεψε ολοσχερώς το Κεράσοβο, τίμησε σήμερα ο Δήμος Πωγωνίου.

Το Κεράσοβο έχει ανακηρυχθεί επίσημα από την ελληνική πολιτεία «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό» και οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου.

Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα νεκρούς του Ολοκαυτώματος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.

«Η διδαχή θα πρέπει να είναι πίστη στην ορθοδοξία και φιλοπατρία» σημείωσε η Βουλευτής Ιωαννίνων και πρ. Υπουργός Μαρία Κεφάλα ενώ για μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης. «Και ξαφνικά έπεσε σκοτάδι… Ένα σκοτάδι που μαύρισε τις καρδιές όσων κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί σε πείσμα των γερμανικών στρατευμάτων.  Ήταν ανήμερα το 15αύγουστο του 1944 όταν το Κεράσοβο γνώρισε τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του και βίωσε την απόλυτη φρίκη. Από εκείνη την αποφράδα ημέρα, οι Κερασοβίτες έστησαν πάνω ακριβώς από τη σπηλιά ένα μεγάλο λευκό σταυρό, στη μνήμη όσων χάθηκαν τόσο βάρβαρα. Η μνήμη των 28 συνάνθρωπων μας  θα ζει αιώνια. Eμείς εδώ στο Πωγώνι γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει ναζιστική φρικαλεότητα. Η περιοχή μας έχει πληρώσει μερίδιο στα αιμοσταγή στρατεύματα που επέλεγαν χωριά για να σπείρουν τον όλεθρο και την καταστροφή» επεσήμανε μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα επανέφερε το θέμα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Πρόεδρος την Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπυρος σημείωσε ότι το Πωγώνι, από την πρώτη ως και την τελευταία μέρα,  πλήρωσε με αίμα τους κατακτητές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από την πρώτη μέρα έως και την τελευταία μέρα που τα στρατεύματα επιτέλους αποχώρησαν, το Πωγώνι θρηνούσε θύματα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε…».

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η Πρόεδρος της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου κ. Ελένη Παππά  κάνοντας λεπτομερή αναφορά στις ανατριχιαστικές και συγκλονιστικές στιγμές της μοιραίας ημέρας που το Κεράσοβο δέχτηκε την επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων.

Παραμυθιά Θεσπρωτίας: Αλλοδαπή υπέκλεψε τους κωδικούς τραπεζικής κάρτας και έκανε αναλήψεις χρημάτων

 


Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς απάτη με υπολογιστή, που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2024, υπόθεση για την οποία ταυτοποιήθηκε αλλοδαπή και σε βάρος της σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη υπέκλεψε τους κωδικούς τραπεζικής κάρτας ημεδαπού, θαμώνα καταστήματός της  υγειονομικού ενδιαφέροντος, όταν εκείνος της παρέδωσε την κάρτα του για την πληρωμή του λογαριασμού.

Στην συνέχεια, με την χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων, πραγματοποίησε αγορές μέσω διαδικτύου, ύψους 1.192 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

"Αλησμονώ και χαίρομαι" από τον Πετρολούκα Χαλκιά, το Βασίλη Κώστα και το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 στην Ι.Μ. Βελλάς

 


Σημαντικά νέα για το μέλλον της Βελλάς και την παραδοσιακή μουσική αλλά και την τιμητική παρουσία του Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ επιφύλασσε η μεγάλη συναυλία του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Στον επιβλητικό χώρο της Ι.Μ. Βελλάς ο ζωντανός θρύλος του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς και ο διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός και υποψήφιος για Grammy 2023 Βασίλης Κώστας συναντήθηκαν επί σκηνής με μουσικούς από την Ελλάδα και τις Η.Π.Α. προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία γεμάτη ήχους που ξύπνησαν μνήμες και «πότισαν» τις ρίζες της ηπειρωτικής παράδοσης.

Η χθεσινή  συναυλία ήταν το τελικό αποτέλεσμα της πολύμηνης εκπαίδευσης των μουσικών πάνω στην ηπειρωτική παράδοση και η τελική συνάντηση των συμμετεχόντων στα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα των οποίων είναι καλλιτεχνικός διευθυντής ο Βασίλης Κώστας: του Epirus Ensemble του Ελληνικού Ινστιτούτου Βοστώνης και του «Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble» της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Ιερό ιστορικό, πνευματικό και εκπαιδευτικό φάρο χαρακτήρισε την Βελλά ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης  σημειώνοντας ότι έχει επιτελέσει σπουδαίο ρόλο στη νεότερη ιστορία και θα πρέπει να επανακτηθεί η αίγλη που της αξίζει. «Εδώ και 113 μας φώτιζε ο φάρος της και οφείλουμε να διορθώσουμε το λάθος της πολιτείας που αποφάσισε να σβήσει την ιστορική Βελλά. Σήμερα, με αυτή τη συναυλία,  δίνουμε μία ακόμη διάσταση, αυτή της μουσικής παράδοσης και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον ογκόλιθο της δημοτικής μουσικής Πετρολούκα Χαλκιά και τον διεθνώς αναγνωρισμένο Βασίλη Κώστα για την προσφορά τους» δήλωσε, ευχαριστώντας παράλληλα τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων για την αγαστή συνεργασία.

Έκτακτο δελτίο εκδήλωσης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ιωαννίνων, την Τετάρτη 14 Αυγούστου

 


Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την Τρίτη 13-08-2024 και ισχύει για την Τετάρτη 14-08-2024, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι Υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω πρόβλεψη, τίθεται σε ισχύ η αρ.πρωτ.93064/4582-11/06/2024 (ΑΔΑ: ΨΚΚ37Λ9-Τ3Π) απόφαση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, που αφορά την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων στις παρακάτω περιοχές:

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1.      Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.

2.      Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

3.      Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

4.      Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

5.      Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.

6.      Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

7.      Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

     Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.

1.      Στις οδούς και περιοχές.               

·         Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη  προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.

1.      Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου Ζαγορίου.

2.      Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους της Κοινότητας  Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.

Ε΄ Περιοχή Δήμου Ζίτσας

1.      Κοινότητα Ελεούσας

·         Στον αγροτικό δρόμο όπισθεν της εκκλησίας Προφήτη Ηλία.

2.      Κοινότητα Ροδοτοπίου

·         Στο οδικό δίκτυο εντός του περιφραγμένου δασυλλίου στο λόφο ΓΟΡΙΤΣΑΣ

·         Στο οδικό δίκτυο από ΒΙΠΕ ΤΟΛ (παλαιά άσφαλτος) έως περιοχή ΓΚΡΕΜΘΑ.

·         Στο οδικό δίκτυο από οικία ΛΟΥΜΗ ΙΩΑΝΝΗ έως κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες:

Μην προβαίνετε σε κάθε είδους καύση (π.χ. σκουπιδιών ή ξερών χόρτων και κλαδιών)

Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές σε δάση, εθνικούς δρυμούς και γενικότερα χώρους με ξερά χόρτα

Να αποφεύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου το οποίο δημιουργεί σπινθήρες)

Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα

Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης

Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος

 


Πρόκειται να μείνει ανοιχτή έως και τις 3 Οκτωβρίου

Η πλατφόρμα υποβολής των διαδικτυακών αιτήσεων για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος άνοιξε την Τρίτη (13/8) και πρόκειται να μείνει ανοιχτή έως και τις 3 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, η ΗΔΙΚΑ ενημερώνει το εξής: «Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει της φορολογικής δήλωσης 2023, όσον αφορά σε εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού και της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023), όσον αφορά σε ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 3η Αυγούστου 2024, και πριν από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2024 και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2023 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2024), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2024)».

15 Αυγούστου τιμούμε την Κοίμηση και μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου και μητέρας πάντων ημών

 


Η μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή είναι η του 15αύγουστου. Τιμάται η κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι η ημέρα κατά την οποία η Υπεραγία Θεοτόκος κλείνει τον επί της γης κύκλο της ζωής. Περνά από τα γήινα με τις θλίψεις και τις δυσκολίες στην άφατο αιώνια ζωή και αγαλλίαση. Επιτέλεσε με άριστο τρόπο την επί της γης αποστολή Της.  «Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε  δι ης κατέβη ο Θεός∙ χαίρε, γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν»  ψάλλομε στον ακάθιστο ύμνο. Έγινε η νέα Εύα που γέννησε τον Λόγο του Θεού και λυτρωτή του κόσμου. Κύησε επί εννεάμηνο τον Σωτήρα Χριστό. Δάνεισε τα πάναγνα αίματά Της για να σαρκωθεί ο δημιουργός του κόσμου και του ανθρώπου. Με το γάλα της έθρεψε και μεγάλωσε τον Θεάνθρωπο Κύριο. Τον σωματικό θάνατο της Θεομήτορος εορτάζομε τον 15αύγουστο, την κοίμησή Της, δηλαδή το πέρασμα από την πρόσκαιρη ζωή εις την αιώνιο Ζωή. Για αυτό οι πιστοί χριστιανοί την ημέρα αυτή με χαρά πανηγυρίζουν.

Βαθειά ριζωμένη εις τον άνθρωπο είναι η αγάπη του προς την μητέρα του. Είναι το πρόσωπο  το οποίο πρώτο αντικρίζει όταν έρχεται στη γήινη ζωή και αυτή πρώτη επικαλείται σε κάθε δύσκολη κατάσταση. Την μάνα μας αναζητούμε στη χαρά και τη λύπη  και σε αυτή βρίσκομε παρηγοριά, ελπίδα και αγάπη. Πολλές φορές, έτσι και ο πιστός χριστιανός, όταν αντιμετωπίζει πειρασμούς, δυσκολίες, πίκρες, λύπες και αναζητά χείρα βοηθείας αναφωνεί «Παναγιά μου». Την αισθανόμαστε μάνα μας, φιλική και ευπροσήγορη και με ευήκοο ούς. Είναι η μάνα μας, ανεξάρτητα αν πολλές φορές την πικραίνουμε και την στενοχωρούμε. Είναι η μάνα του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, είναι και δική μας μάνα. Είναι η γλυκιά Παναγιά και η ακαταίσχυντος Δύναμις.

Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης: Ἀγρυπνία τοῦ 15αυγούστου στήν Ἱερά Μονή Μολυβδοσκέπαστης

 


ν Δελβινακί τ 12 Αγούστου 2024

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 259

γρυπνία το 15αυγούστου στήν ερά Μονή Μολυβδοσκέπαστης

Ώμος: Πώς θα αποφύγουμε τους τραυματισμούς το καλοκαίρι

 


Το καλοκαίρι αποτελεί την ιδανική εποχή για υπαίθριες δραστηριότητες και θαλάσσια σπορ. Ωστόσο, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα στην παραλία, με κολύμπι, βουτιές και σπορ όπως beach volley, surfing, sup, jet ski, θαλάσσιο σκι κ.ά., πιθανόν να αυξήσει τον κίνδυνο για τραυματισμούς στον ώμο.

Ο ώμος μας

«Ο ώμος διαθέτει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση, επιτρέποντάς μας να σηκώνουμε, να τεντώνουμε, να περιστρέφουμε και να φέρνουμε τα χέρια μας σε διάφορες θέσεις. Χάρη σε αυτόν, μπορούμε να εκτελέσουμε πληθώρα καθημερινών δραστηριοτήτων, από το ντύσιμο και το φαγητό, έως την εργασία και τον αθλητισμό.

Για το λόγο αυτό, η ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους αθλητικούς τραυματισμούς, τους τρόπους πρόληψης αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε με ασφάλεια σε σωματικές δραστηριότητες όλο το καλοκαίρι», επισημαίνει ο δρ Ιωάννης Τσώλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, ο οποίος αναλύει όσα πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε ώστε να αποφύγουμε ή/και να αντιμετωπίσουμε κάποιον τραυματισμό στον ώμο.

Συνηθισμένοι Τραυματισμοί στον Ώμο:

  • Ρήξη Στροφικού Πετάλου: Αποτελεί συχνό τραυματισμό, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και αδυναμία στο χέρι.
  • Σύνδρομο Πρόσκρουσης - Τενοντίτιδα: Συμβαίνει όταν οι τένοντες του ώμου πιέζονται, οδηγώντας σε πόνο και φλεγμονή.
  • Εξάρθρημα: Το βραχιόνιο οστό βγαίνει από την υποδοχή του, προκαλώντας έντονο πόνο και αστάθεια.
  • Κάκωση Επιχείλιου Χόνδρου: Ο χόνδρος που περιβάλλει την άρθρωση ρήγνυται, προκαλώντας πόνο, αστάθεια και αίσθηση μπλοκαρίσματος.
  • Τενοντίτιδα Δικεφάλου: Η υπερβολική χρήση ή οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις φέρνουν φλεγμονή στον τένοντα του δικεφάλου, προκαλώντας πόνο στο μπροστινό μέρος του ώμου.