Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου η εναρκτήρια συνάντηση του έργου MeDInno


Η ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΕΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου η εναρκτήρια συνάντηση του έργου MeDInno έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.
Το έργο θα διαρκέσει 2 χρόνια με την Περιφέρεια Επικεφαλής Εταίρο, ενώ επίσης, ως εταίρος από την Ελλάδα συμμετέχει και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, καθώς και τρεις Ιταλοί εταίροι και συγκεκριμένα, η Ένωση Επαρχιών της Απουλίας, η Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια. Ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο συμμετέχει τέλος, το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Τους εταίρους καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος τόνισε την ανάγκη τόνωσης του πρωτογενή τομέα της Ηπείρου και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της, την τεράστια ιστορία και παράδοση της στην αιγοπροβατοτροφία, την ποικιλομορφία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών των βοσκοτόπων της και φυσικά στην παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων υψηλής θρεπτικής και βιολογικής αξίας.

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 54χρονος αλλοδαπός για μεταφορά δύο μη νόμιμων μεταναστών


Συνελήφθη, σήμερα (12-07-2018) μετά τα μεσάνυχτα στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από περιπολούντες αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, ένας 54χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά δύο μη νόμιμων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 54χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 28 και 29 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Κατασχέθηκε το παραπάνω αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 54χρονου, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων.

Συλλήψεις δύο ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δύο άτομα, για διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
*Χθες το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 61χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κέρκυρας, ποινής κάθειρξης έξι ετών, για κλοπή κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
*Χθες το μεσημέρι στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 44χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Φθιώτιδας, ποινής φυλάκισης εννέα μηνών, για πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Παρακάλαμος: Συγχωριανοί κάθε ηλικίας έδωσαν το παρόν στην εθελοντική αιμοδοσία της Τοπικής Κοινότητας


Με την  συμμετοχή συγχωριανών κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε η  εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε την Πέμπτη 12 Ιουλίου, από ώρα 9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στο Ιατρείο  Παρακαλάμου, η Τοπική Κοινότητα.




Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη εκμισθώσεως ακινήτου Κληροδοτήματος Παναγιώτη Καρέτσου



ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

O Δήμαρχος Πωγωνίου ως Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του  Κληροδοτήματος Παν. Καρέτσου του Δήμου Πωγωνίου, που εδρεύει στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ενεργώντας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 58 ν. 4182/2013 (Α1 185) «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις» όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 9 του άρθρου 32 του ν. 4223/2013 (Α΄ 287), της παρ. 2 εδ. β' και 3 του άρθρου 42  και  παρ. 8, 9 και 10 του άρθρου 24 του ίδιου Κώδικα, ανακοινώνει ότι δέχεται γραπτές προσφορές, ως και είκοσι ημερολογιακές ημέρες από την ανάρτηση της παρούσας ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του  Υπουργείου Οικονομικών, για την εκμίσθωση ενός διαμερίσματος  με στοιχεία Α-1 του Α΄ορόφου  της πολυκατοικίας που βρίσκεται στον Πειραιά επί της οδού Αλκιβιάδου 138-140  επιφάνειας τ.μ. 91, ιδιοκτησίας του  για να χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική στέγη ή κατοικία, με τους παρακάτω  ειδικοτέρους όρους και ό-σους θα περιέχονται στο μισθωτήριο που θα υπογραφεί.
1) Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν γραπτές προσφορές και ταχυδρομικά, στο Πρωτό-κολλο του Δήμου Πωγωνίου στη διεύθυνση:  Καλπάκι Τ.Κ.  44002- Ιωάννινα με την ένδειξη «Οικονομική προσφορά για την μίσθωση ακινήτου (διαμερίσματος)  Κληροδοτήματος «Παναγιώτη Καρέτσου» κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, τη δε τελευταία ημέρα της προθεσμίας μέχρι 13:30. Μετά την παρέλευση της άνω προθεσμίας η Δια-χειριστική Επιτροπή θα αναδείξει ως μισθωτή τον έχοντα προσφέρει το υψηλότερο μίσθωμα και με τους πλέον συμφέροντες λοιπούς όρους εκμίσθωσης για το   Κληροδότημα.
2) Ως ελάχιστο προσφερόμενο μηνιαίο μίσθωμα ορίζεται το ποσό των  τετρακοσίων ευρώ (400,00 €).
3) Η μίσθωση θα έχει διάρκεια τριών (3) ετών. Θα αρχίζει από την ημέρα της υπογραφής του μι-σθωτηρίου και θα λήξει την αντίστοιχη ημερομηνία μετά την πάροδο τριών ετών (συμβατικός χρό-νος). Η μίσθωση δύναται να παραταθεί για ίσο  ή βραχύτερο χρόνο, κατόπιν συμφωνίας.
4) Το μίσθωμα θα παραμείνει σταθερό για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.
5) Ο μισθωτής οφείλει να καταθέσει στο Κληροδότημα με την υπογραφή του μισθωτηρίου ποσό ίσο με ένα μηνιαίο     μίσθωμα ως εγγύηση και ποινική ρήτρα τηρήσεως των όρων της συμβάσεως, το οποίο θα του επιστραφεί ατόκως ένα μήνα μετά τη λύση της μισθώσεως και την αποχώρηση του από το μίσθιο, χωρίς να επιτρέπεται ο συμψηφισμός της με οφειλόμενα μισθώματα. Η εγγύηση θα καταπίπτει σε περίπτωση παράβασης των όρων της μισθώσεως. 
6) Το μισθωτή βαρύνουν και όλες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εγκατάστασή του στο μίσθιο, αναγκαίες ή επωφελείς ή πολυτελείς. Το Κληροδότημα ουδεμία  υποχρέωση  έχει προς αποζημίωση του. Επίσης τον βαρύνουν οι δαπάνες λειτουργίας του μισθίου καθώς και οι δαπάνες των κοινοχρήστων της πολυκατοικίας οι οποίες αναλογούν σ' αυτό.  Το Κληροδότημα δεν ευθύνεται για την πραγματική κατάσταση του μισθίου, ο δε μισθωτής στερείται του δικαιώματος μειώσεως του μισθώματος ή αποζημιώσεως για βλάβη του μισθίου, εξ οιασδήποτε αιτίας, τυχαίου γεγονότος   ή εξ ανωτέρας βίας.
7) Ο μισθωτής είναι εξωστέος, για καθυστέρηση πληρωμής μισθώματος ή κοινοχρήστων, όπως επίσης και για παράβαση οποιουδήποτε όρου του μισθωτηρίου συμβολαίου. Στην περίπτωση αυτή θα γίνονται ληξιπρόθεσμα και απαιτητά όλα τα μη δεδουλευμένα μισθώματα, ενώ θα καταπίπτει υπέρ του Κληροδοτήματος η εγγύηση που έχει δοθεί, σαν ποινική ρήτρα. Επίσης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του μισθώματος θα οφείλονται τόκοι υπερημερίας επί του καθυστερούμενου ποσού μέχρι την εξόφληση. Τυχόν εξωστική απόφαση κατά του μισθωτή θα εκτελείται και κατά παντός τρίτου ευρισκομένου εις το μίσθιο ή εξ αυτού έλκοντος τα δικαιώματά του. Στις περιπτώσεις  αυτές καταπίπτει σαν ποινική ρήτρα υπέρ του Κληροδοτήματος η εγγύηση που δόθηκε.
8) Ο προσφέρων που αναδείχθηκε οφείλει να προσέλθει για την υπογραφή του μισθωτηρίου εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 (πέντε) εργασίμων ημερών από την έγγραφη ειδοποίησή του από το Κληροδότημα. Με την υπογραφή του μισθωτηρίου, οπότε και θα άρχεται ο χρόνος της μίσθωσης, ο μισθωτής θα πρέπει να καταβάλει τοις μετρητοίς στο ταμείο του Κληροδοτήματος, επί αποδείξει, το μηνιαίο μίσθωμα, μετά του χαρτοσήμου αν πρόκειται για επαγγελματική χρήση, του πρώτου μισθωτικού μηνός και την εγγύηση του άρθρου 5 της παρούσης. 
9) Εάν ο μισθωτής δεν προσέλθει ή αρνηθεί εξ υπαιτιότητός του να υπογράψει το μισθωτήριο, υποχρεούται στην καταβολή χρηματικής ποινής ίσης με τρία μηνιαία μισθώματα.  Το Κληροδότημα επιφυλάσσεται για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής του ζημίας εκ της ως άνω αιτίας.
10) Το Κληροδότημα  στην περίπτωση μη υπογραφής μισθωτηρίου κατά τους όρους της προηγουμέ-νης παραγράφου, δικαιούται είτε να καλέσει τον επόμενο προσφέροντα είτε να επαναλάβει το διαγωνισμό, μη δεσμευόμενο απέναντι ουδενός.
11) Εάν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου οφείλει να το δηλώσει αμέσως με την υποβολή της προσφοράς, καταθέτοντας τη σχετική εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του εντολέως του ή συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, άλλως θεωρείται αυτός ως πλειοδότης και ενέχεται προσωπικώς. Ουδείς από τους έχοντες υποβάλει προσφορά αποκτά δικαιώματα απέναντι στο Κληροδότημα από τυχόν ακυρότητα ή ακύρωση ή ματαίωση ή επανάληψη της δημοπρασίας εξ οιασδήποτε αιτίας.
12) Ρητώς διευκρινίζεται ότι το κύρος της συμβάσεως μισθώσεως που θα υπογραφεί εξαρτάται από την έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας. Σε περίπτωση μη εγκρίσεως η Διαχειριστική Επιτροπή δύναται είτε να ακυρώσει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία, λυομένης της υπογραφείσης συμβάσεως και  επιστρεφομένης ατόκως της κατατεθείσης εγγυήσεως στον πλειοδότη, είτε να τροποποιήσει αυτήν κατά τις υποδείξεις από την εποπτεύουσα Αρχή. Ο πλειοδότης, αν δεν συμφωνεί με τις τροποποιήσεις, δύναται να υπαναχωρήσει και να αναζητήσει την καταβληθείσα εγγύηση. Σε κάθε περίπτωση πέραν της επιστροφής της εγγυήσεως ουδεμία ευθύνη του Κληροδοτήματος γεννάται προς αποζημίωση του πλειοδότη εξ οιασδήποτε αιτίας.
13) Το  Κληροδότημα δύναται ελευθέρως, οποτεδήποτε μέχρι την υπογραφή του μισθωτηρίου, να υπαναχωρήσει χωρίς να γεννάται  ευθύνη του προς αποζημίωση οιουδήποτε για οποιαδήποτε αιτία.
14) Κάθε ένας που συμμετέχει στο διαγωνισμό θεωρείται, χωρίς καμία άλλη διατύπωση, ότι αποδέ-χεται πλήρως και ανεπιφυλάκτως όλους τους όρους της παρούσης. Πληροφορίες δίδονται από τον Δήμο Πωγωνίου στην ανωτέρω διεύθυνση τις εργάσιμες ημέρες και  ώρες.
15) Οι όροι εκμίσθωσης που αφορούν το ανωτέρω ακίνητο έχουν εγκριθεί με την αρ. 30/2018 από-φαση (ΑΔΑ: Ω2ΙΗΩ1Ω-ΝΧΝ)  της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.
16) Πληροφορίες για την διαδικασία κατάθεσης προσφορών, παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από το Δήμο Πωγωνίου στα τηλέφωνα 2653360117 (Μήτσιου Ελένη-Αρμόδιος υπάλληλος Δήμου Πωγωνίου). 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κοινοπραξία «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α.Ε.-ΨΑΡΡΑΣ Ι.» αναδόχος της Μελέτης Κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου


Την άμεση προώθηση της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά, ζητά η ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων


Η ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων ζητά με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη για νέα έργα υποδομής, την άμεση προώθηση της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Κακαβιά, αλλά και την Πρέβεζα,
Με ανακοίνωση που υπογράφει ο Τομεάρχης Υποδομών & Περιβάλλοντος, πολιτικός μηχανικός Σπ. Κωνσταντόπουλος χαρακτηρίζει την μετατροπή σε κλειστό αυτοκινητόδρομο του τμήματος Ιωάννινα-Κακαβιά  ως ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα για την περιοχή της Ηπείρου.
Όμως, όπως επισημαίνει «τα τελευταία δύο χρόνια ακούμε από τη σημερινή κυβέρνηση πως σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του συγκεκριμένου αυτοκινητοδρόμου χωρίς όμως κανείς να ενημερώσει πως πρόκειται να κατασκευαστεί, με τι χρονικό ορίζοντα έναρξης της κατασκευής, αλλά και το πιο σημαντικό με ποια χρηματοδότηση. Το έργο αυτό είναι απαραίτητο στην πορεία ολοκλήρωσης του άξονα της Ιονίας Οδού, καθώς η ίδια αποτελεί το νότιο άκρο του Mediterranean corridor {Κροατία (Rijeka-Ploce), Μοντενέγκρο (Bar), Αλβανία (Tirana-Durres-Lezhe), Ελλάδα (σύνορα-Ηγουμενίτσα)».

Ιωάννινα: Σύλληψη δύο ατόμων για κατοχή ναρκωτικών


Συνελήφθησαν, πρόχθες (10-07-2018) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 31 και 30, διότι όπως διαπιστώθηκε κατείχαν τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (29,9) γραμμαρίων καθώς και (40) ναρκωτικά δισκία, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής.

Συνάντηση του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο για ομογενειακά θέματα


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Συζήτησαν την προοπτική φιλοξενίας σε δομές της Αρχιεπισκοπής, παιδιών από την Ομογένεια, που εντάσσονται στα θερινά και χειμερινά εκπαιδευτικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Ο Μακαριώτατος απάντησε, ότι καταρχήν κάνει δεκτή την πρόταση, με την επισήμανση, ότι αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί από το 2019.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε, επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο για τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Υποσαχάρια Αφρική, αναδεικνύοντας το πολύ σημαντικό ιεραποστολικό έργο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κκ Θεόδωρου και των Μητροπολιτών του.

Εξωσωματική: Πότε είναι απαραίτητη η προεμφυτευτική διάγνωση


Σημαντική βελτίωση των πιθανοτήτων γέννησης ενός υγιούς μωρού με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης παρέχει ο  έλεγχος του γενετικού υλικού των εμβρύων πριν την μεταφορά τους στη μήτρα της μητέρας.
Η προεμφυτευτική διάγνωση αναζητά σε κύτταρα των εμβρύων ελαττωματικά χρωμοσώματα ή γονίδια που προκαλούν δεκάδες διαφορετικές ασθένειες. Με αυτό τον τρόπο επιλέγονται τα πιο υγιή για εμφύτευση στη μήτρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να εξελιχθεί χωρίς απρόοπτα η κύηση και να έχει ευτυχή κατάληξη.
«Η προεμφυτευτική διάγνωση ελέγχει τα έμβρυα για γενετικά προβλήματα που σχετίζονται με σοβαρές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση, η μυϊκή δυστροφία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η αιμορροφιλία», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Οι ασθένειες που ήδη μπορούν να ανιχνευθούν ξεπερνούν τις 100, ενώ κάθε χρόνο διατίθενται νέα τεστ, που ανιχνεύουν νέες ασθένειες με γενετική συνιστώσα. Έτσι, η προεμφυτευτική διάγνωση χρησιμοποιείται συχνά και από ζευγάρια που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, αλλά έχουν σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης γενετικών νοσημάτων στους απογόνους τους».
Πως γίνεται
Η διαδικασία αρχίζει με την φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών της γυναίκας και την ωοληψία. Τα ωάρια που θα ληφθούν γονιμοποιούνται στη συνέχεια στο εργαστήριο, συνήθως με μικρογονιμοποίηση. Τις επόμενες πέντε έως έξι ημέρες τα γονιμοποιημένα ωάρια θα πολλαπλασιασθούν (διαιρεθούν) πολλές φορές για να δημιουργηθούν τα έμβρυα.
Την πέμπτη ή έκτη ημέρα λαμβάνονται με μικροεπέμβαση ένα-δύο κύτταρα από τα έμβρυα. Στη συνέχεια, τα έμβρυα κρυοσυντηρούνται (καταψύχονται) με ασφάλεια.
Το DNA των κυττάρων που ελήφθησαν ελέγχεται από εξειδικευμένο γενετιστή για να διαπιστωθεί εάν φέρει κάποιο ελαττωματικό γονίδιο. Αναλόγως με την χρησιμοποιούμενη τεχνική και τον αριθμό των γονιδίων που θα εξεταστούν η εξέταση μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα από μία ημέρα έως και μία εβδομάδα.