Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Τα "Παιχνίδια στην πλατεία" «ζωντάνεψαν» τον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου

 


Με την συμμετοχή δεκάδων μικρών  παιδιών πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 6 Αυγούστου 2024, το  προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου τα "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ".

“Ναι” από Περιφερειακό Συμβούλιο στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην Ενεργειακή Κοινότητα

 


Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προχωρά η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Ηπείρου

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Απόλλων».

Για το διαδικαστικό μέρος της σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας κατατέθηκε γραπτή εισήγηση από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε τόσο στα βήματα που οδήγησαν στη ψήφιση του Νόμου, όσο και στα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργεία της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Ηπείρου, για τους ΟΤΑ, την Περιφέρεια, τους ΤΟΕΒ και τις ΔΕΥΑ.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό Νόμο που βοηθάει τον κόσμο και δεν περίμενα να υπάρχουν αρνητικές τοποθετήσεις», ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, Εξηγώντας το σκοπό του Νόμου, ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι είναι πολύ απλός: Το κράτος θα αγοράζει ενέργεια χωρίς καμία εμπλοκή Δήμων και Περιφερειών και θα τους τη  διαθέτει με έκπτωση 50-60%. Οι ωφελούμενοι θα είναι οι Δήμοι, οι  Περιφέρειες, οι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ και οι ΔΕΥΑ της Ηπείρου.  Ανάλογο ξεχωριστό πρόγραμμα σε πανελλαδική κλίμακα θα υπάρχει για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα μπορούν να επιδοτούνται μέχρι και 90% της κατανάλωσης μέχρι ενός ορίου. Για το υπόλοιπο ποσοστό που θα απομένει 40 με 50%,  θα μπορούν οι φορείς να το καλύπτουν με άλλες δικές τους επενδύσεις. Ήδη- όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης- αρκετοί Δήμοι πήραν αποφάσεις για να ενταχθούν στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Ηπείρου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής

 


Δημοπρατείται το αρδευτικό έργο Μέσου Ρου Καλαμά

Στη δημοπράτηση ενός ακόμη αρδευτικού έργου προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου με σημερινή απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής. Πρόκειται για το «Αρδευτικό έργο Μέσω Ρου Καλαμά», το οποίο με προϋπολογισμό 6.200.000 ευρώ, είναι το τελευταίο της σειράς που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Άλλες δημοπρατήσεις:

Η Π.Ε. ενέκρινε επίσης τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση των έργων:

«Εργασίες συντήρησης – βελτίωσης οδικού δικτύου στα όρια της ΠΕ Άρτας για το έτος 2024»,προϋπολογισμού € 100.000.

«Βελτίωση – συντήρηση ορεινού οδικού δικτύου της ΠΕ Άρτας για το έτος 2024», προϋπολογισμού € 150.000,

«Επείγουσες εργασίες για την άμεση λειτουργία του έργου ‘’Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Τ.Δ. Παρακαλάμου του Δήμου Άνω Καλαμά’’», προϋπολογισμού 371.752€

«Επείγουσες συμπληρωματικές εργασίες στο έργο «Βιοκλιματική Ανάπλαση και ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία», προϋπολογισμού 171.000 ευρώ,

Ανάδειξη αναδόχων:

Φεστιβάλ Χορωδιών στα Κτίσματα Πωγωνίου το Σάββατο 10 Αυγούστου, στις 9:00 μ.μ.

 


Με τη συμμετοχή επτά (7) χορωδιών απ’ όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Χορωδιών Δήμου Πωγωνίου το Σάββατο 10 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ. στα Κτίσματα.

Το Φεστιβάλ με τίτλο «Τραγουδάμε την παράδοση τιμώντας το Πωγώνι» θα είναι αφιερωμένο στα παραδοσιακά τραγούδια υπό την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση του κ. Βαγγέλη Κώτσου.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν οι χορωδίες:

1. Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας  Ελλάδος

2. Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

3. Πολιτιστικού Συλλόγου  "Μουσικοχορευτική Αρμονία"

4. Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου "Δωδωναίων Φως"

5. Μουσικοφιλολογικού και καλλιτεχνικού Συλλόγου  "Ο Ακρίτας"

6. Συλλόγου γυναικών "Εμείς" Λένας Μαυρακάκη

7. Πολυφωνικού σχήματος  "Ωδές"

Εξιχνιάστηκε κλοπή από κατοικία ημεδαπού σε περιοχή της Άρτας

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, που έλαβε χώρα την 14/09/2022 σε περιοχή της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, διέρρηξαν κατοικία ημεδαπού, από όπου αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας (6.000) ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό του Αγίου Βασίλειου στα Μπολέικα Παρακαλάμου

 

Την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024, (Μεταμορφώσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού) τελέστει θεια λειτουργία στο Ιερό Ναό του Αγίου Βασίλειου στα Μπολέικα Παρακαλάμου.

Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Παηδονιά Πωγωνίου

 


Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστει στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Παηδονιά Πωγωνίου, την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024.

Μαυρόπουλο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι την Πέμπτη 15 Αυγούστου

 

Παραδοσιακό πανηγύρι την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, στο Μαυρόπουλο  Πωγωνίου.

Άνω Ραβένια Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Αυγούστου

 

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, στα Άνω Ραβένια  Πωγωνίου.

Δελβινάκι: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

ΜΗΝΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024

Παλαιόπυργος Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι στις 15 και 16 Αυγούστου

 


Σας περιμένουμε όλους, στο παραδοσιακό πανηγύρι, στις 15 και 16 Αυγούστου 2024, με ώρα έναρξης 22:00, στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου.

Θα σας διασκεδάσει η κομπανία Βέρδη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 6 Αυγούστου

 


Την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας – Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Σαγιονάρες: Μπορεί να βλάψουν το δέρμα μας;

 


Τα ανοιχτά παπούτσια είναι η πλέον αγαπημένη επιλογή το καλοκαίρι στη χώρα μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Οι σαγιονάρες, τα πέδιλα, τα σανδάλια έχουν την τιμητική τους, αφού το δέρμα του ποδιού αναπνέει, εμποδίζοντας την ανάπτυξη ζέστης, υγρασίας και… μυκήτων.

Ειδικά οι σαγιονάρες φοριούνται όλες τις ώρες της μέρας - στις βόλτες στην πόλη, στις εκδρομές στην εξοχή, στις εξορμήσεις στην παραλία. Δεν είναι, όμως, τόσο αθώες όσο πιστεύουμε. Μπορεί να γίνουν οι ίδιες αιτία μολύνσεων στο δέρμα και στα νύχια, εάν δεν ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.

«Οι σαγιονάρες είναι ένα στυλ υποδήματος που είναι απαραίτητο το καλοκαίρι. Όλοι ξέρουμε ότι προστατεύουν από τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται δίπλα στο νερό, όπως στην άμμο, στις πισίνες και στα κοινόχρηστα αποδυτήρια και ντους των γυμναστηρίων. Έχουμε μάθει να μην πατάμε πουθενά χωρίς αυτές, αφού μας ενδιαφέρει η υγεία του δέρματος των ποδιών και των νυχιών μας.

Παρόλα αυτά δεν είναι απολύτως ασφαλείς. Αφήνουν εκτεθειμένα τα πόδια σε κάθε είδους βρωμιά, βακτήρια και μύκητες, τα οποία εάν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή ζέστη και υγρασία, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις που για να καταπολεμηθούν απαιτείται πολύς χρόνος, υπομονή και επιμονή», προειδοποιεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.