Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Παρακάλαμος: Πωλούνται 6 τετράστηλα σώματα θέρμανσης καλοριφέρ


Πωλούνται 6 σώματα θέρμανσης καλοριφέρ τετράστηλα με 18 φέτες σε άριστη κατάσταση, λόγω αλλαγής τρόπου θέρμανσης. 
Τιμή: 20 € το κάθε τεμάχιο.
Πληροφορίες: 6955513555


*Η δημοσίευση των μικρών αγγελιών είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός στην Ιόνια Οδό, ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, έναν 39χρονο παράτυπο μετανάστη


Επιπρόσθετα, σε βάρος του 39χρονου εκκρεμούσαν διωκτικά έγραφα για σοβαρά ποινικά αδικήματα

Συνελήφθη, χθες (01-11-2018) το μεσημέρι στην Ιόνια Οδό (στο ύψος του Κομποτίου Άρτας), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας , ένας 26χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά ενός παράτυπου μετανάστη.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 26χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε έναντι χρηματικής αμοιβής, προς το εσωτερικό της χώρας, με τελικό προορισμό την Αθήνα, έναν 39χρονο αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο των στοιχείων τους, σε βάρος του 39χρονου αλλοδαπού εκκρεμούσαν τα παρακάτω διωκτικά έγγραφα:
μέτρο αναζήτησης και σύλληψης, ως δραπέτη από το Κατάστημα Κράτησης Πατρών,
απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, για απόδραση,
ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Σπάρτης, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων


Η Περιφέρεια Ηπείρου,  μαζί με το Δήμο Ιωαννιτών, το Δήμο Ζίτσας και την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων,  έχει αναλάβει πρωτοβουλίες   για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί το μοναδικό εντός των γεωγραφικών ορίων της. 
Μέσα από τη συνεργασία αυτή, με τη θετική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Υπηρεσίας Πολιτικής  Αεροπορίας, από τις αρχές του χρόνου αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών με καύσιμα, με τα οφέλη να είναι ήδη ορατά για την ευρύτερη περιοχή.  Στην ολοκλήρωση και λειτουργία εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, για την εξυπηρέτηση πτήσεων από το εξωτερικό,  έχει συμβάλλει έμπρακτα η Περιφέρεια.
Οι τοπικοί φορείς αναζητούν τρόπους για να γίνει ελκυστικό το αεροδρόμιο και για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προσγείωσης/απογείωσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Για την επίλυση του προβλήματος αυτού,  έχουν αποδυθεί σε έναν μακροχρόνιο αγώνα, πολύ πριν και πολύ μετά τις εκλογές που έχουν προηγηθεί και άρα κανείς δεν δικαιολογείται να εντάσσει την αγωνία τους σε προεκλογικές σκοπιμότητες.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Περιφέρεια Ηπείρου,  με το από 10-5-2016 έγγραφό της προς την Υπηρεσία Πολιτικής  Αεροπορίας, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να διαθέσει το ποσό των 800.000 ευρώ (σε βάθος διετίας),  προκειμένου να τοποθετηθεί σύστημα προσέγγισης GBAS, στην περίπτωση που είναι εφικτή η εγκατάστασή του και εφόσον η Υ.Π.Α. δεν διαθέτει τους ανάλογους πόρους. Απάντηση δεν έλαβε έως σήμερα.
Το ζήτημα της «αξιοποίησης» του Αεροδρομίου δεν ανακινήθηκε από την Περιφέρεια, αλλά από την υπογραφή της  σχετικής απόφασης  από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Η αναβάθμισή του δεν βρίσκει αντίθετη την Περιφερειακή Αρχή, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να είναι γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες κινείται το Υπουργείο και ιδίως όταν γίνεται  αναφορά σε μοντέλο αξιοποίησης,είτε  μέσω παραχώρησης, είτε με τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Αυτό είναι και το ζητούμενο  της  συνάντησης που επιδιώκουν  να έχουν Περιφερειάρχης Ηπείρου και Δήμαρχος Ιωαννίνων με τον Υπουργό κ. Χρ. Σπίρτζη, στον οποίο θα παραθέσουν τις δικές τους θέσεις και προτάσεις.
Εκείνο που  προκαλεί εύλογη ανησυχία, είναι ότι πιθανή εξομοίωση των τελών του αεροδρομίου Ιωαννίνων, με  εκείνα που ισχύουν στα αεροδρόμια που σήμερα εκμεταλλεύεται η Fraport, θα το καταστήσει αυτόματα μη ανταγωνιστικό και θα το οδηγήσει εκ νέου σε απαξίωσή του. Κι αυτό πρέπει να αποτραπεί.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 71χρονος ο οποίος μετέφερε και επιχείρησε να διακινήσει στη χώρα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών


Κατασχέθηκαν πάνω από (94) κιλά κάνναβης, τα οποία βρέθηκαν στο εσωτερικό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου

Επιπρόσθετα, σε βάρος του 71χρονου εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις, με ποινή κάθειρξης (6) ετών και ποινή φυλάκισης (5) ετών αντίστοιχα, για φοροδιαφυγή
Συνελήφθη, σήμερα (2-11-2018) το πρωί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 71χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε και επιχείρησε να διακινήσει στη χώρα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της μεταφοράς, διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών και στοιχείων και στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας με τις Αλβανικές Αρχές, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 71χρονος δράστης και μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκαν στο εσωτερικό του (57) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (94) κιλών και (720) γραμμαρίων.
Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο των στοιχείων του 71χρονου, σε βάρος του εκκρεμούσαν οι κάτωθι καταδικαστικές αποφάσεις:
του Δ΄ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ποινής κάθειρξης (6) ετών και χρηματικής ποινής (6.000) ευρώ, για φοροδιαφυγή
του Ε΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης (5) ετών και χρηματικής ποινής (6.000) ευρώ, για φοροδιαφυγή.
Συνολικά, κατασχέθηκαν:
ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (94) κιλών και (720) γραμμαρίων,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων,
κινητό τηλέφωνο.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προς υλοποίηση δεκάδες νέα έργα στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες


Δεκάδες νέα έργα προωθεί προς υλοποίηση στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες η Περιφέρεια Ηπείρου, με σημερινές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Πρόκειται για έργα που αφορούν  αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου και μνημείων, ηλεκτροφωτισμό, διαγραμμίσεις, αντιπλημμυρική προστασία, πρόσβαση προς παραγωγικές μονάδες κ.α.
Αναλυτικά:
Δημοπρατήσεις έργων:
 Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:
«Βελτίωση βατότητας δρόμου Κρυονέρι – Ναζαίοι Δ.Κ. Τζουμέρκων» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 220.000 ευρώ
«Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. από Φιλιππιάδα έως Πρέβεζα», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ
«Αποχέτευση ομβρίων επί της 9ης επαρχιακής οδού στην Τ.Κ. Βαργιάδων» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ
«Βελτίωση δρόμου από θέση "Ζάβατο" μέχρι θέση "Μορσί" στην ΤΚ Πιστιανών ΠΕ Άρτας – Β’ φάση», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ
«Βελτίωση πρόσβασης στον οικισμό Παλεολάκκα Τ.Κ Τετρακώμου ΠΕ Άρτας από Ε.Ο Αθαμάνιο – Τετράκωμο» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ
«Αποκατάσταση βατότητας σε δρόμο που εξυπηρετεί ΑΜΕΑ στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων (θέση Φλουδέικα)» προϋπολογισμού 49.600 ευρώ
«Αποκατάσταση στέγης παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σερβιανών», προϋπολογισμού 64.000 ευρώ
Έργα αποκατάστασης ζημιών στην Π. Ε. Πρέβεζας
Η  Ο.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση έργων αποκατάστασης  ζημιών που προκλήθηκαν στην Π.Ε. Πρέβεζας  από τα έντονα καιρικά φαινόμενα το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2017.
Πρόκειται για τα εξής: «Καθαρισμός κοίτης ποταμού Αρέθουα και ενίσχυση πρανών», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, και «Καθαρισμός και αποκατάσταση πρανών ρεμάτων Γκούρας και Λάκκου», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
Επίσης ανέδειξε ανάδοχο  για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών στην 5η Επαρχιακή οδό Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 350.000 (Ανάδοχος: Τεχνική Εταιρεία Μάκης ΑΤΕΕ).

8η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά- Α.Ε. Χουλιαράδων 4-11-18/15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ

Το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Σ.ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (15:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (15:00)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (15:00)
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (14:00)
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (14:00)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (15:00)
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (15:00)

Συνεδρίαση τη Δευτέρα του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου


Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων συνέρχεται τη Δευτέρα  05 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 12:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (κτίριο πρώην Νομαρχίας) στον 2ο όροφο, με θέμα: 
«Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πλημμύρες – χιονοπτώσεις) 2018-2019».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

8η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, με Πωγωνίσιο ντέρμπι (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 7-11-18/17:30)


ΤΕΤΑΡΤΗ  7  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ 
ΩΡΑ: 16:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (15:00)
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:00)
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (15:00)
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ (12:00)
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (14:00)
Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (14:00)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ (14:00)
Τετάρτη  7  Νοεμβρίου 2018
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ  (17:30)

Περιφέρεια Ηπείρου: Υψηλής διατροφικής αξίας τα αλιεύματα του Αμβρακικού


Τα υψηλά και ευεργετικά χαρακτηριστικά της γαρίδας, της σαρδέλας και της κουτσουμούρας του Αμβρακικού Κόλπου, αναδεικνύονται μέσα από την επιστημονική έρευνα που χρηματοδότησε η Περιφέρεια/Π.Ε. Πρέβεζας και υλοποίησε το Τμήμα Γεωπονίας του ΤΕΙ Άρτας, (νυν Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Σκούφο.
Με βάση τα ιδιαίτερα, μετρήσιμα με αντικειμενικό τρόπο  ποιοτικά στοιχεία, τα  τρία αλιεύματα, θα προωθηθούν για την ένταξή τους στα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.),  δράση που αποτελεί ένα ακόμη  ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την αύξηση της απασχόλησης και την τόνωση της οικονομίας των παραθαλάσσιων περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Πρέβεζας και Άρτας.
Την Τρίτη στη Θεοφάνειο Αίθουσα της Πρέβεζας έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη που απουσίαζε λόγω συνεδρίασης της Ένωσης Περιφερειών, τόνισε ότι η επιστημονική έρευνα είναι ο μόνος τρόπος για να για αποδειχθεί και να καταστεί αδιαμφισβήτητο, αυτό που γνωρίζουν (και γεύονται) σήμερα οι περισσότεροι:

Γιάννινα: Σύλληψη 54χρονου για φοροδιαφυγή και επιταγές


Συνελήφθη, προχθές (31-10-2018) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 54χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης (23) μηνών και χρηματικής ποινής (1.200) ευρώ, για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών και φοροδιαφυγή.

Δήλωση Σπύρου Ριζόπουλου για την Περιφερειακότητα και τις Πολιτιστικές διαδρομές της Ηπείρου


«… Χρειαζόμαστε έναν άξονα που θα ξεκινά από το νεκρομαντείο στον Αχέροντα και τη Δωδώνη και θα καταλήγει στο Ζάλογγο και τη Νικόπολη δίνοντας στον επισκέπτη να καταλάβει την πολιτισμική διαδρομή της περιοχής κατά τις διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας…»
Αυτά είχα αναφέρει, επί λέξη, σε ομιλία μου στην Πρέβεζα στις 6 Ιουνίου 2018, δίνοντας παραδείγματα Περιφερειακότητας που βοηθούν στην ανάπτυξη.
Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι «το απόγευμα του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται «Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», ως μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας».
Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί -έστω και χωρίς να το παραδέχεται- η απερχόμενη περιφερειακή αρχή υιοθετεί την έννοια της Περιφερειακότητας την οποία από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει ως βασικό πυλώνα διακυβέρνησης.
Όμως, για να οργανωθεί σωστά και αποτελεσματικά μια τέτοια δράση πρέπει πρώτα να έχει αποκατασταθεί και η έννοια του προορισμού. 
Δηλαδή, τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος που αποτελούν σταθμούς της διαδρομής δεν μπορεί να είναι στο κακό τους το χάλι, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Γιατί, δυστυχώς, πολύ απλά ο Πολιτισμός δεν υπήρξε ποτέ βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου και μπήκε όψιμα στα ραντάρ της, τώρα, στο τέλος της δικής της διαδρομής.»

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, ώρα 9:30


Την 02-11-2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 23-10-2018συνεδρίασης.
1.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 03-09-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες πιστοποίησης και συντήρησης στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 88.500,00 € με ΦΠΑ.
2.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 01-08-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση βελτίωση Ε.Ο. Πρέβεζας-Πάργας», προϋπολογισμού 200.000,00€ με Φ.Π.Α.
3.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 29-08-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης στο εθνικό οδικό δίκτυο», προϋπολογισμού 150.000,00 € με Φ.Π.Α.
4.Έγκριση τουΠρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της από 26-10-2018ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
5.Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση στέγης παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σερβιανών», προϋπολογισμού 64.000,00 € με ΦΠΑ.
6.Έγκριση δαπάνης διάθεση πίστωσης και ανάθεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια αδρανών υλικών για την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου προς Αετομηλίτσα».
7.Έγκριση δαπάνης διάθεση πίστωσης και ανάθεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση δρόμων πρόσβασης σε πτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου Μετσόβου (προμήθεια σκυροδέματος)».

Πότε είναι σοβαρή η κατάθλιψη


Η κατάθλιψη είναι πολύ συνηθισμένη, καθώς προσβάλλει το σχεδόν 5% του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο όλοι οι πάσχοντες δεν έχουν εξίσου σοβαρή νόσο.
Όπως εξηγεί ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία, η σοβαρότητα της κατάθλιψης μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή (μείζονα). «Η ακριβής ταξινόμηση βασίζεται σε πολλούς παράγοντες», λέει. «Αυτοί συμπεριλαμβάνουν το είδος των συμπτωμάτων που εκδηλώνει ο ασθενής, τη σοβαρότητά τους και τη συχνότητα της εμφάνισής τους. Μερικοί τύποι κατάθλιψης μπορεί ακόμα να προκαλούν παροδικές εξάρσεις στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων».
Πώς μπορεί όμως να υποψιαστεί ένας ασθενής πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνει; «Η αλήθεια είναι πως τόσο η ήπια, όσο και η μέτρια και η σοβαρή κατάθλιψη μοιράζονται μερικά κοινά συμπτώματα», απαντά ο ειδικός. «Στις γυναίκες, τα συμπτώματα αυτά είναι η επίμονη θλίψη, η ευσυγκινησία και η διαρκής ενασχόληση με τα αρνητικά συναισθήματα. Αντίστοιχα στους άνδρες είναι η οξυθυμία, τα νεύρα και η επιθετικότητα».
Άλλα συμπτώματα ύποπτα για κατάθλιψη ποικίλης σοβαρότητας στους άνδρες είναι η παρορμητική συμπεριφορά, η απάθεια, η τάση να κατηγορούν τους άλλους για ό,τι κακό τους συμβαίνει (οι γυναίκες συνήθως κατηγορούν τον εαυτό τους) και η απομόνωση.
Και στα δύο φύλα, εξάλλου, μπορεί να παρουσιαστούν απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που ο/η ασθενής κάποτε απολάμβανε, δυσκολίες στη συγκέντρωση στη δουλειά ή αδιαφορία γι’ αυτήν, διάχυτοι πόνοι στο σώμα δίχως προφανή αιτία, υπνηλία και κόπωση στη διάρκεια της ημέρας, αϋπνία, αλλαγές στην όρεξη και αλλαγές στο σωματικό βάρος.
«Τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης μπορεί να επιμείνουν για ημέρες και επεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες δίχως όμως να τις διαταράσσουν σοβαρά», λέει ο Δρ. Δέγλερης. «Αν η εμφάνισή τους καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και εμφανίζονται κατά μέσον όρο 4 μέρες την εβδομάδα, επί δύο χρόνια, ο ασθενής μπορεί να πάσχει από επιμένουσα καταθλιπτική διαταραχή ή αλλιώς από δυσθυμία».
Στην μέτρια κατάθλιψη τα κλασικά συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά ώστε να δημιουργούν προβλήματα στο σπίτι και στη δουλειά. Μπορεί επίσης το άτομο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην κοινωνική του ζωή.
Στη μέτρια κατάθλιψη υπάρχουν επίσης μερικά συμπτώματα που δεν εκδηλώνονται στην ήπια μορφή της ψυχικής νόσου. Αυτά είναι τα προβλήματα αυτοεκτίμησης, η μειωμένη παραγωγικότητα, το να αισθάνεται ο/η ασθενής ανάξιος, η αυξανόμενη ευαισθησία και η υπερβολική ανησυχία.
Στην σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να υπάρχουν τα συμπτώματα της ήπιας και της μέτριας, αλλά είναι τόσο σοβαρά και εμφανή ώστε τα παρατηρούν ακόμα και οι οικείοι του πάσχοντος.