Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Δήλωση Σπύρου Ριζόπουλου για την Περιφερειακότητα και τις Πολιτιστικές διαδρομές της Ηπείρου


«… Χρειαζόμαστε έναν άξονα που θα ξεκινά από το νεκρομαντείο στον Αχέροντα και τη Δωδώνη και θα καταλήγει στο Ζάλογγο και τη Νικόπολη δίνοντας στον επισκέπτη να καταλάβει την πολιτισμική διαδρομή της περιοχής κατά τις διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας…»
Αυτά είχα αναφέρει, επί λέξη, σε ομιλία μου στην Πρέβεζα στις 6 Ιουνίου 2018, δίνοντας παραδείγματα Περιφερειακότητας που βοηθούν στην ανάπτυξη.
Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι «το απόγευμα του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται «Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», ως μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας».
Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί -έστω και χωρίς να το παραδέχεται- η απερχόμενη περιφερειακή αρχή υιοθετεί την έννοια της Περιφερειακότητας την οποία από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει ως βασικό πυλώνα διακυβέρνησης.
Όμως, για να οργανωθεί σωστά και αποτελεσματικά μια τέτοια δράση πρέπει πρώτα να έχει αποκατασταθεί και η έννοια του προορισμού. 
Δηλαδή, τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος που αποτελούν σταθμούς της διαδρομής δεν μπορεί να είναι στο κακό τους το χάλι, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Γιατί, δυστυχώς, πολύ απλά ο Πολιτισμός δεν υπήρξε ποτέ βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου και μπήκε όψιμα στα ραντάρ της, τώρα, στο τέλος της δικής της διαδρομής.»