Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Κυριακή των Βαΐων στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση του Χριστού» συντρόφια με τον Μακαριότατο Αναστάσιο

Σ΄ έναν κατάμεστο ναό 1.660 τμ, Κυριακή των Βαΐων, λίγο μετά τις 10:00 π.μ. μια αγγελική φιγούρα μοιράζει το αντίδωρο και ένα κλαδί από βάγια, καθώς εύχεται στους πιστούς Καλή Κυριακή.
Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Μακαριότατος Αναστάσιος.
Μια αγγελική, ταπεινή μορφή με γαλήνια όψη όπου κρέμεσαι από τα χείλη του ακούγοντας τον και μόνο.
Συνοπτικός στα λόγια του, αλλά τόσο περιεκτικά και γεμάτα νόημα που σε καθηλώνει.
Λίγα λόγια για το έργο του Μακαριότατου.
Αναβάθμισε από το μηδέν της ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Μιας εκκλησίας που το κομμουνιστικό καθεστώς την είχε αφανίσει τελείως καταστρέφοντας όλα τα θρησκευτικά ιδρύματα. 
Αναδιοργανώθηκαν περίπου 460 ορθόδοξες ενορίες, αναγέρθηκαν 150 νέοι ναοί, αναστηλώθηκαν 60 ναοί και μοναστήρια κι έχουν επισκευαστεί περισσότεροι από 160. Συγκροτήθηκε η Ιερά Σύνοδος με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Ιδρύθηκε η Ανώτερη Θεολογική Ακαδημία «Ανάστασις» στον Άγιο Βλάση Δυρραχίου από την οποία  χειροτονήθηκαν μια νέα γενιά κληρικών.
Ιδρύθηκαν και λειτουργούν άνω των 50 νεανικών κέντρων σε διάφορες πόλεις και χωριά.
Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και της παιδείας, με το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Ευαγγελισμού στα Τίρανα, υγειονομικά κέντρα στην Κορυτσά, Καβάγια, Λιούσνια, Γεωργουτσάτες.
Τα δυο εκκλησιαστικά λύκεια «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο και Σουκθ Δυρραχίου.
Έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 17 νηπιαγωγεία, τρία εννεατάξια σχολεία στα Τίρανα το αλβανο-αμερικανικό σχολείο «Πρωταγωνιστές», τα σχολεία «Πνοή Αγάπης», στο Αργυρόκαστρο και Δυρράχιο.
Το τεχνικό επαγγελματικό λύκειο «Απόστολος Παύλος» στο Μεσοπόταμο, το Οικοτροφείο θηλέων στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, το «Ορθόδοξο Σπίτι Ελπίδας» στο Δυρράχιο, το Πανεπιστήμιο «Λόγος» στα Τίρανα και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Πνοή Αγάπης».
Έτσι λοιπόν στο τιτάνιο αυτό έργο του,
Το MID ATLANTIC GREEK AMERICAN FOUNDATION
Η HELLENIC NEWS OF AMERICA και ο κος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΤΡΟΤΣΙΟΣ συνοδευόμενος από τους κους ΣΙΑΤΡΑ ΣΑΒΒΑ, ΧΡΗΣΤΟ ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗ & ΕΒΙΤΑ ΓΑΒΡΑ επισκέφτηκαν τον Μακαριότατο Αναστάσιο για να του προσφέρουν μια μικρή δωρεά για τα ορφανά της Βορείου Ηπείρου.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Συνοδικό & Πολιτιστικό Κέντρο που λειτουργεί στο κάτω όροφο του ναού για να τιμήσουν τον Μακαριότατο.
Μεταξύ των άλλων η ΕΡΤ3 με την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ» και προσωπικά η κα ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ, με την σκηνοθέτη της εκπομπής κα ΤΑΝΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο κος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΤΡΟΤΣΙΟΣ πρόεδρος και ιδρυτής των MAGAF, HNA, ο κος ΣΑΒΒΑ ΣΙΑΤΡΑΣ εξέχουσα προσωπικότητα της παραδοσιακής μας μουσικής, ο κος EDMOND ARISTOTELIS DOKO πρόεδρος   στην εταιρεία K.O.F (The national Club of Wind Bands και Conductor(music) στην εταιρεία TKOB The National Opera House, ο Dr. JANI MAVROMATI πρόεδρος Παραρτήματος Ομόνοια Τιράνων, ο κος Ορφέας Μπέκτης και ο διακεκριμένος Λαρισαίος ζωγράφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, όλοι φίλοι του Θύμιου Παπαδημήτρη.
Κλείνοντας δια στόματος του ιδίου του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε στην Ηellenic News of America: «Εμείς της αποστολής, είμαστε εδώ να μοιράζουμε το μήνυμα μας σε ολόκληρο τον κόσμο».


Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Άρτας

Yπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά, συνεδρίασε σήμερα 4 Μαΐου 2016 το Συντονιστικό Όργανο  Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Άρτας (Σ.Ο.Π.Π.Π.Ε.Α.), στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός και τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Αντιπύραρχος κ. Κων/νος Σκούπρας, Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας κ. Α. Μικρούλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δ. Βαρέλης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αρταίων κ. Γ. Καραγεώργος, ο Διοικητής του ΚΕΝ Άρτας Αντισυνταγματάρχης κ. Γ. Αθανασίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας Αστυνόμος Α’ κ. Η. Σκανδάλης, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών Άρτας κ. Γοργόλης, ο κ. Φώτιος Χαραλάμπης, Δ/ντής του ΔΕΔΗΕ Άρτας, εκπρόσωποι εθελοντών και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη συζήτηση, έγινε ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τις ενέργειες που έχουν γίνει και αυτές που δρομολογούνται προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και η αντιμετώπισή τους αν χρειαστεί.

Φιλοξενία επαγγελματιών στο περίπτερο της Περιφέρειας στην "Πανηπειρωτική Έκθεση"

Από το Τμήμα Τουρισμού, γίνεται γνωστό ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει στην έκθεση «Πανηπειρωτική» που διοργανώνεται στα Ιωάννινα στο χώρο του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ)  το διάστημα 14-22/5/2016. 
Πρόκειται για μια έκθεση προβολής της τοπικής επιχειρηματικότητας, που έχει καταστεί θεσμός για τα εμπορικά δρώμενα της Ηπείρου.
Όπως και στο παρελθόν, η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να φιλοξενήσει στο περίπτερό της τους επαγγελματίες που επιθυμούν να συμμετάσχουν. 
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να παραστούν το αργότερο ως τις 6-5-2016 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο: 26510-87111 (κ. Σοφία Φούκη).


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Το Ηπειρώτικο έθιμο «Καγκελάρι», αναβιώνει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, ώρα 12:00 το μεσημέρι στο Παλατάκι Χαϊδαρίου

Συνυπέγραψε ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, το κείμενο ερώτησης σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επιτελεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα εξαιρετικά ωφέλιμο και απαραίτητο έργο πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, καθώς συντελεί καίρια στην αποφυγή του εγκλεισμού και του στιγματισμού ατόμων που χρειάζονται πρόσθετη και ειδική βοήθεια. Μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα απασχολεί περίπου τρεις χιλιάδες εκατό εργαζόμενους, ενώ εξυπηρετούνται άνω των εβδομήντα χιλιάδων συνταξιούχων και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 
Για τους παραπάνω λόγους παρατάθηκε η λειτουργία του προγράμματος ως τις 31-12-2016, ενώ παράλληλα θα διευκολύνονται οι Ο.Τ.Α. που υλοποιούν το πρόγραμμα τόσο ως προς την είσπραξη επιχορηγήσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όσο και ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. 
Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο πρόγραμμα.
Εξάλλου, είναι εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης για δημιουργία νέου δικτύου πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, το οποίο θα αποτελεί μια μόνιμη δομή φροντίδας συνολικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παρά ταύτα συνεχίζουν να παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία του προγράμματος, τα οποία κυρίως σχετίζονται με την έλλειψη ενός σχεδιασμού που θα υπερβαίνει την ετήσια διάρκεια και θα έχει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.
Χρειάζεται επομένως άμεση ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας και την ένταξη σε αυτόν το σχεδιασμό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τρόπο που να μην πλήττεται η λειτουργία του αλλά και να εξασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας των άνω των τριών χιλιάδων απασχολούμενων σε αυτό, χωρίς να συνεχίζεται αυτή η βασανιστική αγωνία τους για την ετήσια ανανέωση των συμβάσεών τους.

Δεν θα δοθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις μετά την 30η Ιουνίου

Μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, επισήμανε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση μετά την 30η Ιουνίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν έγκαιρα την εκκρεμότητα.
«Είπαμε για 30 Ιουνίου και δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια λογική παρατάσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ότι παράταση θα δοθεί μόνο για όποια μέρα υπάρχει πρόβλημα στο Taxis.

«Αν μια μέρα δεν δουλέψει το Taxis θα δοθεί μια μέρα παράταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης και απευθυνόμενος στους φορολογούμενους πρόσθεσε: «κάνω παράκληση να τρέξουν όλοι να λύσουν αυτή την εκκρεμότητα, άλλωστε πολλοί φορολογούμενοι το κάνουν ήδη διότι έχουν είτε επιστροφή φόρου, είτε μηδενικές φορολογικές δηλώσεις».

Τελευταία μέρα σήμερα για αγορά πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλή τιμή

Λήγει σήμερα Τετάρτη 4 Μαΐου 2016  η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη) θέρμανσης, με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το 2016.
Αυτό αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που φέρει ημερομηνία την 26η Απριλίου.

Με ενδεχόμενες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών και οι οποίες θα αφορούν και στον ΕΦΚ, μπορείτε μέχρι σήμερα (4/5) να προμηθευτείτε πετρέλαιο θέρμανσης με την ισχύουσα ακόμα χαμηλή τιμή.

Αναίμακτη ενδοσκοπική αντιμετώπιση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Αναίμακτα και χωρίς να μένουν σημάδια και ουλές  αντιμετωπίζεται πλέον το σύνδρομο  του καρπιαίου σωλήνα, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπου (γυναίκες και άνδρες) σε  ολόκληρο τον κόσμο!
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα χειρουργείται σήμερα ενδοσκοπικά  μέσα από τομή δυο εκατοστών, έχει πολύ γρήγορη  ανάρρωση, η επούλωση διαρκεί 6-7 ημέρες, ενώ η  επάνοδος στην εργασία γίνεται μέσα σε 2-3 εβδομάδες (εκτός κι αν είναι εργασία βαριά χειρωνακτική).

Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση είναι πλέον μέθοδος επιλογής  για τους πάσχοντες και έχει θαυμαστά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία παρουσιάστηκαν, από διάσημους ορθοπεδικούς χειρουργούς  στο  13ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Εταιρειών Μικροχειρουργικής (EFSM)  -Αττάλεια της Τουρκίας.
Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από διάσημους χειρουργούς βαθμολογήθηκε με άριστα σε σχέση με αυτά  παλαιών χειρουργικών μεθόδων.
«Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή και πραγματοποιείται  μέσα από οπή 1-2 εκατοστών» αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπεδικός, πρώην αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού, Διευθυντής τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού.
Στο εξωτερικό και κυρίως στη Γαλλία  οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα γίνονται κατά 90% με την ενδοσκοπική μέθοδο, ενώ με την παλαιά μέθοδο ( ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή) αντιμετωπίζονται ελάχιστες πολύ βαριές περιπτώσεις με συγκεκριμένες επιπλοκές.
Η επέμβαση απαιτεί να χειρουργός να έχει κάνει εξειδίκευση, γίνεται με τοπική νάρκωση, διαρκεί περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.  

ΟΑΕΔ: Προγράμματα κατάρτισης για 13 χιλιάδες ανέργους

Δύο νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων θα θέσει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ μετά το Πάσχα.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν νέους 18-24 και 25-29 ετών. 
Ακόμη αναμένεται υπουργική απόφαση για την έκδοση δημόσιας πρόσκλησης για 6.900 ωφελούμενους μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και για επιπλέον 2.500 άτομα σε κέντρα φιλοξενίας και hotspots. 
Εντός του 2016 θα υπάρξει σύμφωνα με το “Έθνος”,  ακόμα μία δράση για νέους, που θα περιλαμβάνει κατάρτιση εκτός επιχείρησης και ακολούθως απασχόληση σε κανονικές θέσεις εργασίας,  ενώ  ανοικτό παραμένει το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών, το οποίο τρέχει εδώ και λίγες εβδομάδες και έχει ήδη δεχτεί 1.268 αιτήσεις εργοδοτών. 
Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προσφερθεί νέο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης στον αγροτικό τομέα με κεφάλαιο ύψους 22.000 ευρώ για νέους καλλιεργητές έως 40 ετών. Ως τις  9 Μαΐου «τρέχουν» εν τω μεταξύ,  οι αιτήσεις για 728 θέσεις στον πολιτισμό ενώ στις 24 Μαΐου λήγουν οι αιτήσεις για καινοτόμες επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: www.lifo.gr

Το αναστάσιμο μήνυμα...

Γράφει ο Κίτσος ο Αθαμάνας

«Χριστός Ανέστη εκ νεκρών…»

Η βαριά, μπάσα και καταταλαιπωρημένη, απ’ όλη την εβδομάδα των Παθών, φωνή του παπά Σπύρου, ακούστηκε σ’ όλη την πλατεία του χωριού. Ο αχός διάβηκε το ποτάμι κι έφτασε στον άλλο μαχαλά. Η νύχτα έφεξε από τα βεγγαλικά και τα βαρελότα που έσκαγαν δίπλα, στα πόδια του παπά. Αυτός συνεπαρμένος από το μυστήριο της Ανάστασης συνέχιζε απτόητος ψέλνοντας το «θανάτω θάνατον πατήσας».
Στις ανθισμένες ακακίες που περιζώνουν την πλατεία και στον αγέρωχο πλάτανο που κυριαρχεί στο κέντρο της κρεμάστηκε μια άφατη χαρμοσύνη. Κι εγώ, χωρίς να το καταλάβω, θυμήθηκα τον Σολωμό.
Χριστς νέστη ! Νέοι, γέροι κα κόρες,/ λοι, μικρο μεγάλοι, τοιμαστετε• /μέσα στς κκλησίες τς δαφνοφόρες /μ τ φς τς χαρς συμμαζωχτείτε• /νοίξετε γκαλις ερηνοφόρες /μπροστ στος γίους κα φιληθετε•/ φιληθετε γλυκ χείλη μ χείλη, /πέστε «Χριστς νέστη» χθρο κα φίλοι.
Γρήγορα, όμως, διέκοψα. Παραβιάζω, σκέφτηκα, την ιερότητα της στιγμής.
Η συνέχεια επί της πλατείας. Ο παπάς τέλειωσε τη λειτουργία στην πλατεία. Πήγε στην εκκλησία για τη συνέχεια…
Δεν τον ακολούθησαν όλοι οι πιστοί. Εμείς, αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε και ευχήθηκε ο ένας στον άλλον να είναι πάντα ευτυχισμένος. Οι γυναίκες κρατώντας τις αναμμένες λαμπάδες που εξέπεμπαν το ανέσπερο φως, έφυγαν για τα σπίτια. Βάδιζαν με βήμα αργό, ιερό και είχαν μορφή συνεσταλμένη.
Αυτό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της επιστροφής τους. Λες και έβλεπες αγίες σε πορεία.
Και μεις, τα αρσενικά, όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου, που είχαμε γίνει «κρούνες» από το τσίπουρο στα μαγαζί του μπάρμπα Μήτσου, παραβιάζοντας όχι μόνο την ιερότητα της ημέρας, αλλά και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου, που όριζαν αποκλειστικότητα, λάχανα αλευρωμένα, τα οποία βέβαια λειτουργούσαν σαν είδος καθαρτικού, μάς θύμισαν το δημοτικό άσμα το οποίο αρχίσαμε αμέσως να τραγουδάμε:
«Φέξε μου φεγγαράκι μου να πάω στην αγάπη μου/Φέξε ψηλά και χαμηλά, γιατί είναι λάσπες και νερά».
Μία που το άκουσε και συνεπαρμένη από την ιερότητα της στιγμής, αυτομάτως απάντησε. «Τώρα κι άλλ' μια φορά. Πέρασε η μπογιά σας. Τι να περιμέν' κανένας από σας. Σάνταλα μάνταλα και τρύπια κολοκύθια. Άει μαζευτείτε στο σπίτ' να γρουδιάσετε. »