Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ποδηλατικός γύρο της Λίμνης Πηγών Αώου την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης ευαισθητοποίησης, της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Μετσόβου, την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012, Ποδηλατικό γύρο της Λίμνης Πηγών Αώου.
Η αναχώρηση, για όσους δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο, θα γίνει με λεωφορείο από την Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων στις 8:00 π.μ. ενώ θα υπάρχει και όχημα για την μεταφορά των ποδηλάτων των συμμετεχόντων. Η αφετηρία της διαδρομής θα είναι η θέση «Βλάχα» και ο τερματισμός θα γίνει στη «Βρύση του Γεωργίτση» , το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 35 km, με βαθμό δυσκολίας χαμηλό. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διαδρομή μήκους 15χλμ. για παιδιά στα οποία μετά το τέλος της διαδρομής θα γίνει ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ενώ θα συμμετέχουν και σε περιβαλλοντικά παιχνίδια.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012. Για τις δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να απευθύνονται στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Μετσόβου, στο  26560 42825 .

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων των ΕΛΤΑ αντιδρά στην κυβερνητική ανακοίνωση, για ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του δημόσιου Ταχυδρομείου

Αθήνα 11.08.2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κυβέρνηση αγνοώντας  τη σημασία και το ρόλο του Δημόσιου Ταχυδρομείου στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου εξήγγειλε, την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (τηρώντας έτσι πιστά τα πολιτικά ήθη και τις πρακτικές της τελευταίας οκταετίας)  την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Αυτή η επιλογή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε όλο τον πλανήτη η ταχυδρομική εξυπηρέτηση προσφέρεται από δημόσιους φορείς, ακόμα και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού όπως: ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή και παντού, σ’όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Αυτό γίνεται, γιατί όλοι θέλουν να προσφέρουν το κοινωνικό αγαθό της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης  σε όλους τους πολίτες τους και σε όλη την επικράτεια, με χαμηλό κόστος και υψηλή  ποιότητα.

«Σπάνε όλα τα ρεκόρ» οι αιτήσεις για τη Γαλακτοκομική Ιωαννίνων!

Αυξημένο το ενδιαφέρον απ’ όλη την Ελλάδα

Κάθε προηγούμενο έχουν ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις ενδιαφερομένων για να γραφτούν στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, η οποία μετρά σχεδόν 100 χρόνια λειτουργίας (από το 1916) και προσφοράς στον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου, καθώς και όλης της χώρας (και βέβαια ουδέποτε έβαλε λουκέτο, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε σε προηγούμενο φύλλο του «Π.Λ.»).
Σε διευκρινιστική επιστολή του, ο Διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής κ. Κώστας Μάντζαρης σημειώνει, ότι ακόμη και σήμερα, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν, λόγω περικοπών και συνταξιοδότησης αρκετών υπαλλήλων, η Σχολή «συνεχίζει να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, παρέχοντας δωρεάν σίτιση και στέγη σε όσους μαθητές της το επιθυμούν, προσελκύοντας το ενδιαφέρον υποψηφίων μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα».
Όπως εξηγεί ο κ. Μάντζαρης, «πέρυσι ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αναγκάζοντάς μας να απορρίψουμε 100 περίπου από τους 160 αιτούντες, ενώ όπως όλα δείχνουν, από τις μέχρι στιγμής αιτήσεις το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος».
Οι εργασίες…
Να σημειωθεί, ότι τώρα πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και επισκευών στην Εστία της Σχολής (με τη βοήθεια και του προγράμματος της «Κοινωφελούς Εργασίας»).
«Αν και οι ανάγκες της Σχολής για επισκευές υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγεθος των προγραμματισμένων εργασιών, εν τούτοις δείχνουν την έμπρακτη διάθεση της Πολιτείας και της Διοίκησης του ΕΛ.ΓΟ. Δήμητρα, να στηρίξουν την Γαλακτοκομική Σχολή στη δύσκολη αυτή συγκυρία» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μάντζαρης.

Φορολογία σε δόσεις: Πόσες και πότε;

Διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη

Η ρύθμιση για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα για όλους τους φορολογούμενους που έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ, έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση και ο φόρος που τους αναλογεί είναι πάνω από 300 ευρώ.
Μετά από διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρη Θεοχάρη, ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις !!
Για οποιοδήποτε πληροφορία σχετικά με τον αριθμό των δόσεων, το ύψος τους και την ημερομηνία που αυτές πρέπει να πληρωθούν, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνοντας με τους κωδικούς στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxisnet, σε ειδική εφαρμογή στην κατηγορία "Υπηρεσίες προς τους πολίτες".
Τι γίνεται αν δεν έχω υποβάλλει ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση;
Oι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά και δεν έχουν κωδικούς για το σύστημα Taxis μπορούν να ενημερωθούν για τις δόσεις από την τράπεζα στην οποία θα πληρώσουν προσκομίζοντας έναν κωδικό που υπάρχει πάνω στο εκκαθαριστικό τους και το ΑΦΜ τους.
Αναλυτικά προβλέπεται ότι:
-Οι φορολογούμενοι που έπρεπε να πληρώσουν την 1η δόση τους τον Αύγουστο θα έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν το σύνολο του ποσού σε 7 δόσεις έως τον Φεβρουάριο
-Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν την 1η δόση τον Ιούνιο και είχαν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση τον Αύγουστο θα πληρώσουν σε 7 δόσεις το υπόλοιπο ποσό του φόρου
-Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν την 1η δόση στις 31 Ιουλίου μπορούν να μην πληρώσουν τον Αύγουστο και να ξεκινήσουν να πληρώνουν από Σεπτέμβριο το υπόλοιπο της οφειλής επιμερισμένο σε 5 δόσεις
-Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν ήδη την 1η δόση που κανονικά λήγει τον Αύγουστο θα μπορούν να μην πληρώσουν τον Σεπτέμβριο και να ξεκινήσουν να πληρώνουν από τον Οκτώβριο και για 5 μήνες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών νηπιαγωγών και δασκάλων

Οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών νηπιαγωγών και δασκάλων για το σχολικό έτος 2012-2013 αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού ΠΕ και ΔΕ (ΟΠΣΥΔ) του υπουργείου Παιδείας.
Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση αναπληρωτών/ένταξης στους πίνακες διορισμών καλούνται από το υπουργείο να ελέγξουν τους πίνακες του κλάδου τους.
Σε περίπτωση που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις επί των αναρτημένων στοιχείων οφείλουν να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων αυτών, αποκλειστικά από τις 13 έως τις 17 Αυγούστου σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τον πλειστηριασμό 100 χιλιάδων ακινήτων ζητά η Τρόικα

Μεγάλες πιέσεις ασκούν οι δανειστές για να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια.
 Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων του Σαββατοκύριακου, δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό, αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών φέρνοντας επίσης μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά.
 Οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 αλλά η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που -αν τελικά συμβεί- σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.
 Οι τράπεζες από την πλευρά τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά νέα μοντέλα δανείων. Ένα από αυτά βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο το οποίο προβλέπει αύξηση της μέγιστης διάρκειας των δανείων από τα 40 χρόνια σήμερα στα 99. Με τον τρόπο αυτόν η δόση του δανείου μειώνεται στα επίπεδα του ενοικίου που θα πλήρωνε ούτως ή άλλως κάποιος για ένα σπίτι αντίστοιχης αξίας.
Μάλιστα, οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να μειώνουν τη διάρκεια του δανείου ή να το αποπληρώνουν χωρίς ποινή, στην περίπτωση που βελτιωθούν τα οικονομικά τους.
Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παίρνουν την κυριότητα των σπιτιών που θα έβγαιναν προς πλειστηριασμό αλλά θα επιτρέπουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες να μείνουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο.

Τα 20 μέτρα που θα μας γονατίσουν για το πακέτο των 11,6 δισ

Το πακέτο των 11,6 δισ. περιλαμβάνει σωρεία μέτρων που αφορούν περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, προνοιακών παροχών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Στο τραπέζι των αποφάσεων βρίσκονται:
Τέλος στα δώρα από τις επικουρικές, μείωση ή κατάργηση σύνταξης του ΟΓΑ για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
ΕΚΑΣ μόνο σε άνω των 65 ετών, ελάχιστη σύνταξη με 6.500 ένσημα, ενώ ανεβαίνουν τα όρια ηλικίας από 1/1/2013.
Αναλυτικά, όπως αποκαλύπτει ο "Αδέσμευτος Τύπος", τα είκοσι μέτρα που αναμένεται να μας χτυπήσουν τη πόρτα είναι τα εξής:
*Ψαλίδι στις κύριες συντάξεις. Το σενάριο που εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει: από 700 ευρώ έως 1.000, μείωση 2% (ή 5%), από 1.000,01 έως 1.300 ευρώ, μείωση 3% (ή 8%), από 1.300,01 έως 1.600 ευρώ, μείωση 5% (ή 10%), από 1.600,01 έως 2.000 ευρώ, μείωση 12%, από 2.000 ευρώ και άνω μείωση 15%.
*Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης η οποία αφορά όλα τα ταμεία.
*Κατάργηση δώρων που δίνεται στις κύριες συντάξεις με εξαίρεση τα δώρα από τις συντάξεις ΟΓΑ.
*Χορήγηση των κατώτατων συντάξεων σε κυρίως σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ με εισοδηματικά κριτήρια.
*Μείωση του εφάπαξ σε όλα (πλην ενός ή δύο) ταμεία.
*Έλεγχοι για τις μαϊμού συντάξεις.
*Αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.
*Μείωση του κόστους επιδομάτων του ΟΑΕΔ.
*Μείωση αποδοχών κατά 15% έως 20% τνω υπαλλήλων που εργάζονται στις ΔΕΚΟ και εποπτευόμενους οργανισμούς του Δημοσίου.
*Ψαλίδι στις φορολογικές απαλλαγές για συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων και με κριτήριο το εισόδημα.
*Κατάργηση ή μείωση του επιδόματος των 1.000 ευρώ (ετησίως) που καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους μετά την κατάργηση των δώρων από τους μισθούς.
*Επανεξέταση του χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με το βασικό σενάριο να προβλέπει την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 έτη (4.500 "ένσημα") στα 21,5 έτη (6.500 "ένσημα").
*Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
*Ριζική αλλαγή στη χορήγηση των επιδομάτων τέκνων (για δημόσιο, ΔΕΚΟ) και αντικατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων καθώς και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης (με 4 παιδιά) μάνας από ένα επίδομα ανάλογα με το εισόδημα.
*Μείωση κατά 30 ευρώ στη σύνταξη των 360 ευρώ που παίρνουν σήμερα οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.
*Επαναφορά της εφεδρείας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
*Ψαλίδι 30 ευρώ στη βασική (προνοιακή) σύνταξη του ΟΓΑ.
*Επανέλεγχος συνταξιούχων αναπηρίας και ψαλίδι στα ποσά των καταβαλλόμενων συντάξεων.
*Μείωση των επιδομάτων που καταβάλλονται μαζί με τις συντάξεις αναπηρίας και αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης που προηγείται της αναπηρίας.
*Μείωση κατά 30% ή 355 στις διπλές συντάξεις εφόσον αθροιστικά υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

Μετωπική σύγκρουση με τρεις νεκρούς στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Αθηνών στο ύψος του ΙΚΕΑ

Σήμερα (11.08.2012) τα ξημερώματα, στο 13,6ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αθηνών, στο ύψος του ΙΚΕΑ, σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση  μεταξύ δυο οχημάτων.
Ένα ΙΧ αυτοκίνητο επιχείρησε να προσπεράσει νταλίκα που προπορεύονταν.
Mπήκε όμως στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο ΙΧ.
Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν επί τόπου οι δύο οδηγοί, μια η13χρονη επιβάτιδα και να τραυματιστούν άλλα τρία άτομα.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν θανάσιμα οι οδηγοί των Ι.Χ. Επιβατηγών αυτοκινήτων, η 13χρονη επιβάτιδα του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και σοβαρά οι άλλοι τρεις επιβάτες του ίδιου οχήματος (μία 37χρονη γυναίκα και δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 15 και 4 ετών).
Οι συνθήκες και τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος διερευνώνται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Τροχαίο με τρεις νεκρούς στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Καλπακίου

Σήμερα (11.08.2012) τα ξημερώματα, στο 10,1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Καλπακίου και συγκεκριμένα στην διασταύρωση προς το χωριό Λαψίστα, σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση  μεταξύ δυο οχημάτων.
Από τα αυτοκίνητα ανασύρθηκαν νεκροί ένας 23χρονος Αλβανός, μια 50χρονη Αλβανίδα και ένα κοριτσάκι μόλις 2 ετών από την  Βροντισμένη Πωγωνίου.
Επίσης, τραυματίστηκε σοβαρά 23χρονη επιβάτιδα του πρώτου οχήματος καθώς και ο 35χρονος οδηγός του δεύτερου οχήματος και οι δύο επιβάτες (ηλικίας 37 και 28 ετών) ενώ ελαφρά τραυματίστηκε ο 57χρονος επιβάτης του πρώτου οχήματος και οι άλλοι δύο επιβάτες του δεύτερου οχήματος (ηλικίας 29 και 5 ετών).
Οι συνθήκες και τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος διερευνώνται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Ηπειρώτικο πανηγύρι του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλώρινας ''Η Ολυμπιάς'', την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλώρινας ''Η Ολυμπιάς'', στα πλαίσια των πανηγυρικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Δήμος Φλώρινας για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ηπείρου, διοργανώνει Ηπειρώτικο παραδοσιακό πανηγύρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012, στις 21.00΄στο χώρο του ΤΕΙ Φλώρινας, έναντι του παλαιού ζωολογικού κήπου.
Η Ηπειρωτική κομπανία που θα διασκεδάσει τους παρευρισκόμενους θα έχει στο κλαρίνο τον Κώστα Σμόλικα και στο τραγούδι τον Σάββα Σιάτρα και την Έλλη Κοσμά.
Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν επίσης, πολυφωνικό σχήμα, που θα μας ταξιδεύσει στην Ήπειρο της πεντατονίας και το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, καθώς και προβολή φωτογραφικού υλικού από την Ήπειρο του χθες και του σήμερα.
Η είσοδος στο χώρο δεν θα έχει αντίτιμο, παρά μόνο τη δέσμευση και την υπόσχεση για ένα γλέντι μέχρι πρωίας.

Ηπειρωτική Εταιρεία: Η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Θράκη το 2012 και 2013 γιορτάζουν 100 χρόνια από την απελευθέρωση τους

Η Ηπειρωτική Εταιρεία με ιστορία 106 ετών (ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 1906) ήταν γνωστή σαν Ηπειρωτικό Κομιτάτο ή Ηπειρωτική Εταιρεία, έδρασε αποκλειστικά στον Ηπειρωτικό χώρο.
Για τις απελευθερωτικές της δραστηριότητες έλαβαν μέρος περίπου 7500 εθελοντές ηπειρώτες αποφασισμένοι να κάνουν ότι το δυνατό για να απελευθερωθεί η Ήπειρος.
Μετά την απελευθέρωση η Ηπειρωτική Εταιρεία συνέχισε τη δράση της σαν πολιτισμικό σωματείο και υπάρχει και δρα ακόμη. Παράκληση κοίταξε το : https://www.facebook.com/pages/%CE%97%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%95%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-Epirotiki-Etairia/320616077972046 και κάνε Like αν σου αρέσει.
Γίνε φίλος μας στο ΦΒ στο: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003221187924
Η προσοχή σου μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε το πολιτισμικό μας έργο.

Η Ομοσπονδία Αποδήμων Ηπειρωτών Μουργκάνας, διοργανώνει εκδήλωση για την εξέγερση και το αγροτικό κίνημα των 16 χωριών της Μουργκάνας, την Κυριακή 12 Αυγούστου 2012, στο Κεφαλοχώρι Φιλιατών

Την Κυριακή στις 12 Αυγούστου 2012 θα πραγματοποιηθεί στο Κεφαλοχώρι Φιλιατών η καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει κάθε τρία χρόνια η Ομοσπονδία Αποδήμων Ηπειρωτών Μουργκάνας, που εδρεύει στην Αθήνα, για τον εορτασμό της ''εξέγερσης και του Αγροτικού Κινήματος των 16 χωριών της Μουργκάνας (1858-1930)'' . Το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του αγροτικού κινήματος που βρίσκεται στον Αϊ-Δημήτρη, ενώ το βράδυ διοργανώνεται παραδοσιακό γλέντι στο οίκημα της αδελφότητας, στην Παλιοκούλα.
Ελάτε (το πρωί) να τιμήσουμε τους πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία και ανεξαρτησία και (το βράδυ) να γλεντήσουμε όλοι μαζί με την παραδοσιακή Ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αποδήμων Ηπειρωτών Μουργκάνας.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των χορευτικών



Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το Σώσινο»  στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνη, δειγχοντας για άλλη μια φορά την αγάπη του για τον Παρακάλαμο και τον Άνω Καλαμά.
Το παρόν στις φετινές εκδηλώσεις έδωσε, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Γκόγκος Χρήστος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιούνης Αναστάσιος και πρόεδρου Τοπικών Κοινοτήτων.
Συμμετείχαν τα χορευτικά, Νέο Σούλι Σερρών, Χεριστή Δράμας, Νεοχώρι Αλεξάνδρειας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικάς, Σύλλογος Γυναικών Άνω Καλαμά και τα τρία τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρακαλάμου ''Το Σώσινο''
Μουσική έπαιξε το συγκρότημα του Μπραχόπουλου Μιχάλη, οι Ψαθάδες με τα χάλκινα και συγκροτήματα από κάθε περιοχή.
Πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή παρακολούθησε τις εκδηλώσεις.