Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα 0-0

 

Λευκή ισοπαλία στη Λάρισα

Ισόπαλο με 0-0 έληξε το ματς στο γήπεδο «Αλκαζάρ» μεταξύ της ΑΕΛ του ΠΑΣ Γιάννινα για την 15η αγωνιστική της Super League Interwetten. 

Σε ένα μετριότατο παιχνίδι ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε δυο-τρεις καλές στιγμές στο εναντίον της ΑΕΛ.

Ο Καρτάλης μετά από λάθος στην άμυνα των γηπεδούχων, δεν πρόλαβε να πλασάρει προ κενής εστίας και η ευκαιρία χάθηκε.

Σουτ του Παμλίδη στο 44' που έφυγε ελάχιστα άουτ.

Στο 93', όταν μετά από ατομική ενέργεια του Νάουμετ και σουτ του ίδιου, ο Νάγκι μπλόκαρε.

ΑΕΛ (Γιάννης Τάτσης):

Νάγκι, Ηλιάδης (Τρούγιτς 53'), Μιχαήλ, Σπαρβ, Φιλιπ Στελιάνο, Μιλοσάβλιεβιτς, Πλατέλλας (Γλυνός 68'), Ζίζιτς, Πινακάς, Μπέρτος Νικολιάς.

ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης):

Χουτεσιώτης, Σάλιακας Πέερσμαν, Εραμούσπε, Κάργας, Σιόντης, Ντομίνγκεθ, Καρτάλης (Λιάσος 87'), Ελευθεριάδης, Παμλίδης, Κριζμαν

ΕΟΔΥ: Σαράντα οκτώ νέοι θάνατοι σήμερα, 816 νέα κρούσματα

 


24  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα οκτώ νέοι θάνατοι, 816 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 816 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142267, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5547 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42716 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (67.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.912 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 48 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5099 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3023 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Πενήντα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 5 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (80.695) έλεγχοι, από τους οποίους οι (10.120) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.639) παραβάσεις και (28) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.303) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

(408) στην Αττική,

(168) στη Θεσσαλονίκη,

(106) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (86) στη Στερεά Ελλάδα,

  (85) στη Θεσσαλία,

  (80) στη Δυτική Ελλάδα,

  (78) στην Κρήτη,

  (70) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (55) στην Ήπειρο,

  (45) στην Πελοπόννησο,

  (41) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (28) στο Νότιο Αιγαίο,

  (27) στη Δυτική Μακεδονία και

  (26) στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (69.561) ομοειδείς παραβάσεις.

(327) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (319) πρόστιμα 300 ευρώ και (8) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(59) στην Αττική,

(30) στη Στερεά Ελλάδα,

(28) στη Θεσσαλονίκη,

(27) στην Κρήτη,

(26) στην Πελοπόννησο,

(22) στην Κεντρική Μακεδονία,

(22) στο Βόρειο Αιγαίο,

(21) στα Ιόνια Νησιά,

(21) στη Δυτική Ελλάδα,

(20) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(16) στο Νότιο Αιγαίο,

(15) στην Ήπειρο,

(13) στη Θεσσαλία και

  (7) στη Δυτική Μακεδονία

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (25.689) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (24.313) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.376) των (150) ευρώ.

(9) παραβάσεις και (28) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, υποχρέωση παρουσίαση πελατών μόνο με ραντεβού – clickaway κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική:

σύλληψη υπευθύνου καφετέριας και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε αυτόν και 5.000 ευρώ στην επιχείρηση, καθώς και επιβολή προστίμου (300) ευρώ σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη υπευθύνου καταστήματος λιανικού εμπορίου και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε αυτόν και 5.000 ευρώ στην επιχείρηση. Επιπλέον συνελήφθησαν (2) πελάτες και τους επιβλήθηκε πρόστιμο (300) ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία , σύλληψη υπευθύνου καταστήματος λιανικού εμπορίου και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε αυτόν, 5.000 ευρώ στην επιχείρηση και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, καθώς και επιβολή προστίμου (300) ευρώ σε (7) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλονίκη, σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ατόμου για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (650) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (729) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Θεσσαλία,

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε επιχείρηση. Επιπλέον οι (7) συμμετέχοντες συνελήφθησαν για παράνομο τυχερό παίγνιο και τους επιβλήθηκε πρόστιμο (300) ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης, και

σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε επιχείρηση. Επιπλέον συνελήφθησαν και οι (8) συμμετέχοντες και τους επιβλήθηκε πρόστιμο (300) ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στο Νότιο Αιγαίο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε επιχείρηση. Επιπλέον συνελήφθησαν και οι (5) συμμετέχοντες και τους επιβλήθηκε πρόστιμο (600) ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνελήφθη ημεδαπός σε χωριό των Ιωαννίνων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων


Κατασχέθηκαν συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη και φυσίγγια


Συνελήφθη χθες (05-01-2021) το μεσημέρι σε χωριό των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι ο ημεδαπός κατέχει και διακινεί ακατέργαστη κάνναβη, εντοπίστηκε κοντά στο σπίτι του και σε έρευνα που ακολούθησε σε αυτό, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

έξι (6) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -306,2- γραμμαρίων και

δεκαεπτά (17) φυσίγγια διαμετρήματος -22- χιλιοστών.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την προαναφερόμενη υπηρεσία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στον Άσσο Πρεβέζης

Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μονοκατοικία στην περιοχή Άσσος, του δήμου Ζηρού Πρεβέζης ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας κατά τις μεσημεριανές ώρες σήμερα.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος επτά πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στη μονοκατοικία.

Για το ανωτέρω περιστατικό, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Θανάσης Φωτίου: Δεσμεύομαι να συνεχίσω με την ίδια διάθεση στο έργο που αναλογεί στις ευθύνες μου

 


Αγαπημένοι μου συνδημότες και συνδημότισσες, φίλες μου και φίλοι Πωγωνίσιοι.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη για την έμπρακτη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου καθώς μετά τον ορισμό των Αντιδημάρχων παραμένω στα καθήκοντά μου.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που με στηρίζετε όλα αυτά τα χρόνια.

Δεσμεύομαι να συνεχίσω με την ίδια διάθεση στο έργο που αναλογεί στις ευθύνες μου αλλά και στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο μας.

Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους μας για την σημερινή ημέρα των Θεοφανείων.

Αν και δεν μπορούμε λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας να την γιορτάσουμε όπως αρμόζει, ελπίζουμε να μας δώσει τη φώτιση και εφέτος!

Θανάσης Φωτίου

Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

 


Συνελήφθη στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, που κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν (8) κουτιά ναρκωτικών χαπιών που περιείχαν συνολικά (142) χάπια, για τα οποία δεν ήταν εφοδιασμένος με ιατρική συνταγή.

ΕΜΥ: Αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά, αναμένονται για σήμερα

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, αναμένονται στα δυτικά τοπικές βροχές και στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και βαθμιαία της δυτικής Μακεδονίας.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τα νησιά του  Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη  δυτική Πελοπόννησο,νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου

 


Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2020.

Συνελήφθησαν συνολικά (383) άτομα και ειδικότερα:

Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -205- (εκ των οποίων -7- διακινητές)

Για απόπειρα ληστείας και εκβίαση:-3-

Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -26-

Για κλοπές – διαρρήξεις:-12-

Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -6-

Για εξύβριση, σωματικές βλάβες- φθορά ξένης ιδιοκτησίας: -11-

Για ενδοοικογενειακή βία: -2-

Για παραβάσεις της γενετήσιας ελευθερίας:-3-

Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -12-

Για πλαστογραφία:-3-

Για παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών:-20-

Για απειλή – παράνομη βία – αυτοδικία: -11-

Για απείθεια και αντίσταση: -9-

Ψευδής ανωμοτί κατάθεση/ ψευδής καταμήνυση: -11-

Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -49-

Εξιχνιάστηκαν:

Μία (1) υπόθεση απόπειρας ληστείας και εκβίασης

Τριάντα οκτώ (38) υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων

Δεκαεννέα (19) υποθέσεις ναρκωτικών

Τρεις (3) υποθέσεις απάτης

Εννέα (9) υποθέσεις περί όπλων

Πέντε (5) υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών

Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, από τα οποία ξεχωρίζουν:

Κάνναβη: -16- κιλά και -898,54- γραμμάρια

Ηρωίνη: -6,7- γραμμάρια

Δενδρύλλια κάνναβης: -5-

Ναρκωτικά χάπια: -4-

Όπλα διαφόρων ειδών: -6-

Μαχαίρια / κλομπ: -1-

Οχήματα διαφόρων τύπων: -8-

Φυσίγγια διαφόρων τύπων:-92-

Κινητά τηλέφωνα: -9-

Χρηματικό ποσό: -15.795- ευρώ

Πλαστά χαρτονομίσματα: -40- τεμάχια

Ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα): -3-

Υπενθυμίζονται, ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις:

Την 04-12-2020 συνελήφθη στα Ιωάννινα ημεδαπός που μετέφερε με το αυτοκίνητό του περισσότερα από -10- κιλά ακατέργαστης κάνναβης.

Την 04-12-2020 συνελήφθησαν στα Ιωάννινα ημεδαπός και δύο ημεδαπές για παραχάραξη και κυκλοφορία πλαστών νομισμάτων. Κατασχέθηκαν πλαστά χαρτονομίσματα συνολικής ονομαστικής αξίας -1.360- ευρώ, ενώ εξιχνιάστηκε περίπτωση συναλλαγής με πλαστά χαρτονομίσματα.

Την 12-12-2020 συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία τέσσερις αλλοδαποί για - κατά περίπτωση- εισαγωγή, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Κατασχέθηκαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και χρηματικό ποσό -1.145- ευρώ.

· Συνελήφθησαν την 16-12-2020 και την 17-12-2020 δύο αλλοδαποί σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, αντίστοιχα, εμπλεκόμενοι μαζί με ακόμη έναν αλλοδαπό συνεργό τους σε υπόθεση εισαγωγής, μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν περισσότερα από -6- κιλά ακατέργαστης κάνναβης και πιστόλι.

· Την 22-12-2020 συνελήφθη επί της Ιόνιας Οδού ημεδαπός οδηγός ταξί που μετέφερε έναντι αμοιβής τέσσερις παράτυπους μετανάστες προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα διευκολύνοντας την προσπάθειά τους να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα. Κατασχέθηκε το αυτοκίνητο της μεταφοράς και το χρηματικό ποσό των -3.185- ευρώ.

· Την 30-12-2020 συνελήφθη στη Θεσπρωτία ημεδαπός για καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε και κατασχέθηκε εξοπλισμός συστήματος καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης εσωτερικού χώρου, πέντε δενδρύλλια και μικροποσότητα κάνναβης.

· Εξιχνιάστηκαν (19) συνολικά υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών που διαπράχθηκαν σε σπίτια στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί, ήδη έγκλειστοι σε κατάστημα κράτησης, ενώ στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τέσσερις ημεδαποί συνεργοί τους. Οι δράστες αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και κοσμήματα ενώ εκτιμάται ότι η λεία από την εγκληματική τους δράση υπερβαίνει τις (50.000) ευρώ.

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων: Προβληματίζει και διχάζει η στροφή της Πολιτείας «εις τα οπίσω»!

 


Ενώ περιμέναμε να γιορτάσουμε και φέτος, όλοι μαζί οι Έλληνες, τη στροφή του «Ιορδάνη εις τα οπίσω» κατά την Αγία και μεγάλη ημέρα των Θεοφανείων, ξαφνικά κι αναίτια, βρεθήκαμε να προβληματιζόμαστε για τη στροφή της Πολιτείας «εις τα οπίσω»!

Η Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να μείνει σταθερή στις αποφάσεις που πήρε πριν τις εορτές, με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτοί οι Ιεροί Ναοί για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών,  τις τρεις Μεγάλες Εορτές της Ορθοδοξίας του Αγίου Δωδεκαημέρου, υπαναχωρεί και βάζει σε δοκιμασία τους Ορθοδόξους της χώρας και την Εκκλησία τους, ερχόμενη την τελευταία στιγμή να αποφασίσει, χωρίς διάλογο με την Εκκλησία, το κλείσιμο των Ιερών Ναών κατά τη Μεγάλη Εορτή του Αγιασμού των υδάτων, στην οποία εορτάζεται η Αγία Βάπτιση του Αρχηγού της Πίστεώς μας Ιησού Χριστού και η εμφάνιση της Αγίας Τριάδος στον Ιορδάνη Ποταμό.



Καλούμε την Πολιτεία, να επανέλθει στην τήρηση της συμφωνίας της με την Εκκλησία, διότι εκείνη είναι που την αθέτησε, προκειμένου να παύσουν άμεσα οι τριγμοί και οι συγκρουσιακές θέσεις, που διαταράσσουν, την έως τώρα ειρηνική σχέση συναλληλίας που υπάρχει ανάμεσα στους δύο Θεσμούς.

Άπαντες γνωρίζουν ότι οι πιστοί στον Χριστό είναι οι πιο ειρηνικοί και κοινωνικοί πολίτες, οι πιο πιστοί τηρητές και υπάκουοι των νόμων.  Ωστόσο, η Πολιτεία οφείλει να κατανοήσει ότι αποτελεί οντολογικό θέμα, ύψιστου προσωπικού νοήματος, η τήρηση και της Πίστεώς τους και η υπακοή τους στο Θείο Θέλημα.

Η αθέτηση από την Πολιτεία, του Συντάγματος, το οποίο με απόλυτη αρμονία και ισορροπία ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο Φορέων Εκκλησίας – Πολιτείας, θέτει, κατά τις άγιες αυτές ημέρες, περίεργα διλήμματα τους πιστούς της Ορθοδοξίας, διχάζοντας έτσι τον ελληνικό λαό αλλά και τις ίδιες τις ψυχές των πιστών, που θέλουν και τον Θεό τους να ευλαβούνται και να λατρεύουν, σύμφωνα με την πίστη τους αλλά και τους νόμους της Πολιτείας τους να σέβονται και να μην παραβαίνουν, δίνοντας όμως πάντοτε, λόγω πίστεως, προτεραιότητα στην υπακοή τους στον Θεό.

Καλούμε, επομένως, τους υπεύθυνους της Πολιτείας να επιδείξουν τον απαιτούμενο και συνταγματικά κατοχυρωμένο σεβασμό έναντι των θρησκευτικών ελευθεριών και των ελευθεριών της Λατρείας των Ορθοδόξων Χριστιανών και των Ιερών Παραδόσεών μας, χάριν της διατηρήσεως της Ειρήνης, της Συνοχής και της Ενότητας που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι μας, ως Έθνος.

Τους καλούμε, επίσης, να βρεθούν και αυτοί κοντά στον ορισμένο αριθμό των πιστών, εντός των Ιερών Ναών, ώστε να εορτάσουμε όλοι μαζί, Κλήρος και Λαός, τον Αγιασμό της Κτίσεως, των Υδάτων, των Καιρών, προπαντός, όμως, τον Αγιασμό των ψυχών και των σωμάτων όλων μας, για να μπορούμε, «εν ενί σώματι και μια καρδία», να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ως μικρός λαός που είμαστε, απέναντι σε τόσα μεγάλα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι Εορτές της Χριστιανοσύνης, πάντοτε, ένωναν και συσπείρωναν τον λαό μας. Η διχόνοια είναι ό, τι πιο ακατάλληλο, πιο παράλογο, πιο άτοπο και πιο οπισθοδρομικό μπορούσε να μας συμβεί σε αυτές τις δυσχερείς συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας τον καιρό της πανδημίας και υπό τη σκιά των εξ ανατολών κινδύνων και απειλών.

Το ΔΣ της ΠΕΘ

Ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

 


Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.

2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.

4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Μάτια: Τι δώρο να τους κάνετε για το 2021!


Καθώς ανέτειλε ο νέος χρόνος, είναι ιδανική στιγμή για να κάνετε στα μάτια σας ένα πολύτιμο δώρο: την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς τους. Κάθε φορά που θα ετοιμάζεστε, λοιπόν, να βγείτε από το σπίτι, να φοράτε ένα καλής ποιότητας ζευγάρι γυαλιά ηλίου, ακόμα και τώρα το χειμώνα και αν έχει συννεφιά.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία, είτε προέρχεται από φυσικές πηγές όπως ο ήλιος είτε από τεχνητές όπως τα λέιζερ και τα σολάριουμ, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους επιφανειακούς ιστούς των ματιών, καθώς και στον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό», λέει ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που διατρέχουν και κυκλοφορούν στους υπαίθριους χώρους χωρίς προστατευτικά γυαλιά ηλίου. Άλλοι αγοράζουν γυαλιά ηλίου από αναξιόπιστες πηγές, με συνέπεια αυτά να μην τους παρέχουν καμία προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου».

Υπάρχουν τρεις τύποι υπεριώδους ακτινοβολία. Η UV-C απορροφάται από τη στοιβάδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα και δεν επηρεάζει τα μάτια. H UV-A και η UV-B, όμως, μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στα μάτια και την όραση. Αυτό συμβαίνει όλες τις εποχές του χρόνου και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα σε ποσοστό που φτάνει το 80%.

Στις πιθανές συνέπειες της συστηματικής έκθεσης των ματιών στον ήλιο συμπεριλαμβάνονται διάφορα προβλήματα, όπως: