Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Σύλληψη αλλοδαπών και του διακινητή τους στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 30 και 26 ετών αντίστοιχα προέβησαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, καθώς και του 34χρονου διακινητή του.
Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 34χρονος ως οδηγός Φ/Γ οχήματος μετέφερε τους ανωτέρω αλλοδαπούς, επιμελώς κρυμμένους στον αποθηκευτικό χώρο του τράκτορα, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα  από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Συνέντευξη του Γιάννη Στέφου στον «Τύπο της Ηπείρου» για τα σχολικά γεύματα


Πώς και πότε ξεκίνησε το Πρόγραμμα με τα Δωρεάν Γεύματα στα σχολεία;
Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής  Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων  έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως τη βούλησή τους να ενισχύσουν τους μαθητές. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» ξεκίνησε πιλοτικά σε 8 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Περάματος κατά το σχολικό έτος 2015-16, με συμμετοχή 1391 μαθητών.
Με τι κριτήρια επιλέχτηκαν τα σχολεία στην Περιφέρεια της Ηπείρου
Οι Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» ορίζονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στους Δήμους αυτούς, η επιλογή των σχολικών μονάδων που θα συμμετέχουν γίνεται από την οικεία Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης με κριτήριο τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής.
Τι περιλαμβάνει το Δωρεάν Γεύμα;
Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» περιλαμβάνει καθημερινά ένα δωρεάν ζεστό μεσημεριανό γεύμα συνοδευόμενο από σαλάτα εποχής, ψωμί και τυρί. Τα τρόφιμα και γενικά οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζονται τα γεύματα (κύριο πιάτο) και τα συνοδευτικά τους είναι Α΄ ποιότητας και πληρούν τους όρους του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών καθώς και τις ισχύουσες υγειονομικές, αγορανομικές και αστυκτηνιατρικές διατάξεις. Επιπλέον δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά {γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, χρωστικές κ.λ.π. (Ε)}  που χαρακτηρίζονται σαν επικίνδυνα, επιβλαβή ή ύποπτα για την υγεία.
Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών στα πλαίσια της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Δυο Σαββατοκύριακα κάθε μήνα θα μένει φέτος «η τσάντα στο σχολείο»


Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε πέρυσι, που μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων, η τσάντα των μαθητών θα παραμένει στο σχολείο από την Παρασκευή έως την Δευτέρα για τουλάχιστον δυο Σαββατοκύριακα κάθε μήνα.
Το υπουργείο σημειώνει πως η παραμονή της τσάντας στο σχολείο «δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνον στη γνωστική, αλλά και στην συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη».
Η δράση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, απευθύνεται στους μαθητές όλων των δημόσιων δημοτικών σχολείων της χώρας και θα υλοποιηθεί από την έναρξη έως την λήξη του διδακτικού έτους 2018-19 ως εξής:
1. Ο σύλλογος διδασκόντων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αποφασίζει και ορίζει τα Σαββατοκύριακα (τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα) κάθε μήνα που θα υλοποιηθεί η δράση και συντάσσει σχετικό πρακτικό. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να αποφασίσει την εφαρμογή της δράσης και σε περισσότερα των δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα.
2. Ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου, αποφασίζει για πρακτικά ζητήματα και ιδιαιτερότητες που μπορεί να αναδυθούν, με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη της δράσης.

Πρέβεζα: Συνελήφθη 22χρονος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθη, χθες (31-08-2018) αργά το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, ένας 22χρονος, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες αργά το απόγευμα στην πόλη της Πρέβεζας τον 22χρονο και τον συνέλαβαν διότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του -8- συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -68,1- γραμμαρίων, έτοιμες προς πώληση.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο 22χρονος προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά από περιοχή της Αττικής με σκοπό να τα διακινήσει σε χρήστες στην περιοχή της Πάργας.
Οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Η Ήπειρος ταξιδεύει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018


''Η Ήπειρος ταξιδεύει''. Ταξίδι στην Ήπειρο. Στην «Άπειρο - Ήπειρο».

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση, που διοργανώνει η Πανηπειρωτική συνομοσπονδία Ελλάδος.
Ένα ταξίδι στο μύθο, στην πραγματικότητα και στην ιστορία της Ηπείρου, από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας, που μας αποκαλύπτει τις διαστάσεις του αρχαίου, του βυζαντινού, του νεότερου και του σύγχρονου πολιτισμού της. Από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το ιερό μαντείο, την αρχαία Νικόπολη και τον μυθικό Αχέροντα, μέχρι τα θαυμαστά τοξωτά ηπειρώτικα γεφύρια, την «λίμνη των θρύλων με την καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, και την ξακουστή μουσική παράδοση του Πωγωνίου, του Ζαγορίου, των Τζουμέρκων, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας. Η διαχρονική διαδρομή της Ηπείρου στα άκρα της οικουμένης, όπου οι Ηπειρώτες ξεχύθηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της. Η ζωή και τα πάθη τους στο συνεχές ταξίδι τους. Οι ευεργέτες Ηπειρώτες και η μεγάλη προσφορά τους στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στον κόσμο.
Μια μοναδική παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, με μουσική, τραγούδι, χορό, πολυφωνία, θεατρική ερμηνεία, δρώμενα, video προβολές.
Με την παρακαταθήκη όλων των Ηπειρωτών δημιουργών και την συμμετοχή των λαμπρών αστέρων της μουσικής, (Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Γρηγόρης Καψάλης, Ναπολέων Δάμος, Σταύρος Καψάλης, Γιώργος Κοτσίνης, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Γιάννης Παπακώστας, Κώστας Τζίμας, Μάκης Κιάμος, Κώστας Μήτσης Παγώνα Αθανασίου, Δημήτρης Υφαντής, Θωμάς Κωνσταντίνου, κ.α. ) μαζί με τις επόμενες γενεές μουσικών και ερμηνευτών και με μία πανδαισία Ηπειρώτικων χορών με την συμμετοχή όλων των χορευτικών ομίλων), με ένα μεγάλο σύνολο από εκπροσώπους όλων των τεχνών, των σπουδαίων ηθοποιών της (Γιώργος Αρμένης, Παντελής Παπαδόπουλος, Ρηνιώ Κυριαζή, Νίκος Αρβανίτης, Θεοδώρα Σιάρκου, Βασίλης Σιάφης, Τάσσος Νούσιας, Νίκος Βερλέκης, Λάμπρος Γραμματικός, Ρηνιώ Μπάλκου – Παπαδοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου, κ.α.) και με την οδηγό την λογοτεχνική δημιουργία των σπουδαίων συγγραφέων της Ηπείρου (Κ. Κρυστάλλης, Χ. Χριστοβασίλης, Μ. Γκανάς, Τ. Πορφύρης, Γ. Χουλιαράς, Δ. Χατζής, Χ. Μηλιώνης, Τ. Αβέρωφ, Β. Γκουρογιάννης, Σ. Δημητρίου κ.α.), θα αναδειχθεί η υπέρλαμπρη Ηπειρώτικη δημιουργία, ο ζηλευτός υλικός και άυλος πολιτισμός της, στους αιώνες της ιστορίας της.

Εισιτήρια από 15 €
Αγορά εισιτηρίων εδώ.
https://www.viva.gr/tick /music/irodeio/i-ipeiros-taxidevei/  

Δολιανά Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Γεννάδιος" και η Εκκλησιαστική Επιτροπή διοργανώνουν παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στα Δολιανά Πωγωνίου.

Ιωάννινα: Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία



Συνελήφθη, χθες (31-08-2018) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 25χρονος αλλοδαπός, διότι κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε, κατείχε και επέδειξε πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, απογευματινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Πανάδες μετά τις διακοπές: Υπάρχει μόνιμη θεραπεία;


Σοβαρή επίπτωση στην αυτοεκτίμηση έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν, ιδιαίτερα στις γυναίκες, οι σκούρες κηλίδες στο δέρμα, που συχνά εμφανίζονται μετά την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με έρευνες, η επιτυχής θεραπεία τους, βοηθά τους πάσχοντες να βελτιώσουν την αίσθηση που έχουν για τον εαυτό τους. 
«Ο ήλιος, που τόσο αγαπάμε και απολαύσαμε στις καλοκαιρινές διακοπές, μάς χαρίζει - εκτός από το υπέροχο μπρονζέ χρώμα - υγεία και ευεξία. Όμως, είναι υπεύθυνος και για μεγάλο αριθμό δερματικών προβλημάτων στους ενήλικες, δεδομένου ότι αφυδατώνει το δέρμα, προκαλεί ρυτίδες και πολύ συχνά δυσχρωμικές κηλίδες. Αυτοί οι σκούροι λεκέδες στο δέρμα, οι γνωστές πανάδες, που συχνά εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες σε σημεία του προσώπου όπως το μέτωπο, τα μάγουλα ή μεταξύ μύτης και άνω χείλους, προκαλούν όχι μόνο αμηχανία, αλλά μπορεί να επηρεάσουν και τη διάθεση  και επομένως την ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτή είναι και η αιτία που οι πάσχοντες αναζητούν οριστική θεραπεία», επισημαίνει η  πλαστική χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεωργία Κατσούλη.
Οι σκούρες κηλίδες, που ιατρικά ονομάζονται μέλασμα (χλόασμα παλαιότερα), είναι μια επίκτητη διαταραχή των μελανοκυττάρων, που προκαλεί συμμετρική συσσώρευσή τους. Εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, κυρίως των γυναικών και ιδίως όσων έχουν σκούρο δέρμα. Οφείλεται, κατά κύριο λόγο στην έκθεση σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία και στις ορμονικές επιδράσεις. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει μέλασμα, ενώ το ποσοστό σε πληθυσμούς υψηλότερου κινδύνου ανέρχεται στο 9-50%. Αυτές οι διακυμάνσεις οφείλονται στον τύπο του δέρματος, σε κληρονομικούς λόγους και σε διαφορές των επιπέδων έκθεσης σε ακτινοβολία UV στις διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες. Ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης του μελάσματος είναι μεταξύ 20 και 40 ετών.