Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στόχος οι ευρύτερες συναινέσεις


Την ανάγκη διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Είναι σημαντικό, είτε σε θέματα οικονομικής πολιτικής, είτε κοινωνικής πολιτικής, είτε εργασιακής πολιτικής να επιδιώκουμε και να πετυχαίνουμε ευρύτερες συναινέσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση στηρίζει «κάθε προσπάθεια που γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους, για να βρουν λύσεις από κοινού, παρά τις δυσκολίες, παρά τα αυστηρά και δύσκολα πλαίσια, μέσα στα οποία κινούμαστε».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χρειάζεται συνεργασία για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από την κακοκαιρία.


Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα ο κ. Θανάσης Οικονόμου με την Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Νομάρχη Ιωαννίνων, τους Δημάρχους Παμβώτιδας, Καλπακίου και τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ιωαννιτών, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που πλήττουν το Λεκανοπέδιο και το Νομό Ιωαννίνων. Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Οικονόμου έκανε την εξής δήλωση:
«Η έκταση των ζημιών που σημειώθηκαν σε όλο το Νομό κάνει απολύτως σαφές πλέον ότι το συμφέρον όλων μας βρίσκεται εκεί που υπάρχει σοβαρή οργάνωση και υπευθυνότητα όλων, Πολιτείας και πολιτών.
Τώρα οφείλουμε να σκεφτούμε τον τρόπο για να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν είναι η ώρα για άγονες αντιπαραθέσεις, ούτε για να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον.
Χρειάζεται συνεργασία και ενεργοποίηση όλων μας και σε ότι με αφορά θα είμαι παρών σε ότι χρειαστεί.
Να πω, επίσης, ότι τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκα το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι η αποζημίωση των πληγέντων και η άμεση αποκατάσταση των οδικών δικτύων και των περιουσιών οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα.
Από τις συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών προκύπτει ότι μελετάται σοβαρά η ίδρυση Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών, ενώ στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει επίσημη επικοινωνία με την Εγνατία Α.Ε, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων και έργων στο κομμάτι που την αφορά, αλλά και αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει σαφές ότι το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και η ένταση και η διάρκεια των καιρικών φαινόμενων να μην λειτουργεί ως άλλοθι. Η ελλιπής συντήρηση στις υπάρχουσες υποδομές, η ανεπάρκεια έργων και η εγκατάλειψη άλλων, η στρεβλή αξιοποίηση της ατομικής περιουσίας, είναι ζητήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν και να τα αντιμετωπίσουμε κάτω από μία σύγχρονη αποτύπωση των δεδομένων στο Λεκανοπέδιο και στο Νομό.
Η αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων πρέπει να είναι ο κοινός τελικός στόχος.
Σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε και να λάβουμε από σήμερα τα μέτρα μας, με πνεύμα συνεργασίας τόσο σε επίπεδο κονδυλίων όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού για μία ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων επίλυσης που έχουμε συνολικά».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΑΜΦΙΘΕΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Χρέος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς η αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής»


Την ιστορική ευθύνη της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» να μην επιτρέψει στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας να οδηγήσουν τους λαούς της Ευρώπης σε ανυπολόγιστες καταστροφές, υπογράμμισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο 3ο Συνέδριο του κόμματος που διεξάγεται στο Παρίσι.
«Το ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αγορών, γέννησε ένα χρηματοπιστωτικό τομέα τέρας, που τώρα καταβροχθίζει ότι βρει μπροστά του. Ακόμα και τα χέρια που το ταΐζουν» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Η επιλογή διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα με άπειρο κρατικό χρήμα, είχε ως φυσικό αποτέλεσμα να μεταφερθεί η κρίση στα δημοσιονομικά. Στην Ευρώπη, όμως, η κρίση του χρέους φανερώνει τη γύμνια του βασιλιά. Το μοντέλο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ΟΝΕ ήταν σαθρό.
Το ευρώ οικοδομήθηκε στη βάση του μονεταρισμού, μόνο και μόνο για να εξυπηρετεί τους βαθιά ταξικούς όρους των συμφερόντων του κεφαλαίου και μάλιστα του χρηματοπιστωτικού».

Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου.


Ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας αποτελεί η 3η Δεκεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα "το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας".
Για το εθνικό αναπηρικό κίνημα η 3η Δεκεμβρίου είναι το αποκορύφωμα μιας συνολικής προσπάθειας, που καταβάλλει καθημερινά προκειμένου να αναδείξει τα θέματα αναπηρίας και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Καταστροφική μία παύση πληρωμών»


Απαντήσεις βαρύνουσας σημασίας σε όσους προτείνουν ως λύση εξόδου από τη δεινή συγκυρία την αναδιάρθρωση του χρέους και την παύση πληρωμών, έδωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού που άρχισε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
«Ακούω συχνά μια ρητορική περί παύσης πληρωμών. Μου θυμίζει λογική Ντάριο Φο (Ιταλός θεατρικός συγγραφέας) 'Δεν πληρώνω- Δεν πληρώνω'! Μια τέτοια τακτική, όμως, θα ήταν καταστροφική για τη χώρα και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά.

Και απευθυνόμενος προς τα αριστερά έδρανα, πρόσθεσε:
«Τα κόμματα που στα σοβαρά προτείνουν ότι πρέπει να ζητήσουμε κάτι τέτοιο, οφείλουν να αναλογιστούν ποιος θα πληγεί περισσότερο. Θα είναι οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και όχι όσοι έχουν ήδη βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό».

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Στους κτηνοτρόφους να μεταβιβαστεί η «ΔΩΔΩΝΗ».

Στις εξελίξεις που αφορούν το θέμα πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» αναφέρθηκε στη χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Ρητά δηλώνουμε ότι για μας η «ΔΩΔΩΝΗ» είναι Ηπειρώτικη. Αποτελεί εγγύηση η λειτουργία της υπό την ΑΤΕ, εξαιτίας των προβλημάτων των συνεταιριστικών οργανώσεων. Από κει και πέρα σε περίπτωση τυχόν μεταβίβασής της, το πρώτο ρόλο έχουν οι φυσικοί διάδοχοι της κατάστασης, που είναι οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονται μαζί της και μετά όλος ο Ηπειρωτισμός, αυτός που μένει στην Ήπειρο και στη συνέχεια ο Απόδημος.

Η «ΔΩΔΩΝΗ» πρέπει να μείνει με τη μορφή που έχει και να στηριχθεί στους κτηνοτρόφους και στους Ηπειρώτες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Δεν μπορεί να την πάρει ο χ, ψ, επιχειρηματίας σε συνεργασία με όλα τα Βαλκάνια. Η «ΔΩΔΩΝΗ» παράγει προϊόντα της περιοχής», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καχριμάνης.
Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ σήμερα, για το ίδιο θέμα, ο Νομάρχης κ. Καχριμάνης έστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΩΔΩΝΗ: Πωλητήριο με άγνωστους όρους.


Τυπικές και μόνο φαίνεται πως είναι οι λεπτομέρειες που απομένουν για την ανακοίνωση της κυβέρνησης και της ΑΤΕ αναφορικά με το νέο καθεστώς στο οποίο θα κινηθεί στο εξής η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων κ. Βαγγέλη Αργύρη ανέδειξε σε αρκετά σημεία τις μύχιες σκέψεις της κυβέρνησης για την απεμπλοκή της ΑΤΕ από τη ΔΩΔΩΝΗ, δεν ανάδειξε όμως τίποτε σχετικά με τον τρόπο που αυτή σχεδιάζεται.
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο που προέκυψε από την απάντηση του κ. Σαχινίδη ήταν η αναφορά του ότι ήρθε η ώρα των μεγάλων προκλήσεων για τους Έλληνες συνεταιριστές να αναλάβουν την τύχη των συνεταιρισμών στα χέρια τους, κάτι που γίνεται με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό.
«Το ζήτημα είναι πώς προστατεύουμε τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες διασφαλίζουν το εισόδημα των κατοίκων μιας συγκεκριμένης περιοχής, είτε αυτή είναι στη Θράκη, είτε αυτή είναι στη Θεσσαλία, είτε αυτή είναι στη Μακεδονία, είτε οπουδήποτε αλλού; Και εκεί είναι το μεγάλο δίλλημα και η μεγάλη πρόκληση.

Επειδή σέβομαι και την εμπειρία του, αλλά και τη δραστηριότητα που είχε ως συνεταιριστής, νομίζω ότι ήρθε η ώρα των μεγάλων προκλήσεων για όλους τους Έλληνες συνεταιριστές να αναλάβουν την τύχη των συνεταιρισμών στα χέρια τους και να μην αναζητούν πάντοτε σε κάποιον άλλον την ευθύνη για τη λειτουργία των συνεταιρισμών», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης.
Η αναφορά αυτή βέβαια περισσότερο ως ευχή ακούστηκε παρά ως μία δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να μεταβιβάσει την ευθύνη στους συνεταιριστές και αυτό παρά την ξεκάθαρη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου στις 2 Νοεμβρίου από τα Γιάννινα, δέσμευση την οποία υπενθύμισε ο κ. Αργύρης στον υφυπουργό με τη φράση:
«Μην εκθέτετε τον Πρωθυπουργό της χώρας. Είναι αδιανόητο όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαιώνει στις 2 Νοεμβρίου ότι αυτή η επιχείρηση είναι ηπειρωτική και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η κορωνίδα για την κτηνοτροφία της Ελλάδας και της Ηπείρου, οι υφιστάμενοί σας –ή δεν ξέρω ποιος άλλος- να βάζει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του».

Ωστόσο ο κ. Σαχινίδης ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι έχει να κάνει με την περίπτωση της ΖΩ-ΔΩ, λέγοντας πως στόχος της διοίκησης του εργοστασίου είναι η πώλησή του.
«Είναι γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση της μητρικής εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, προέβη στις 5 Φεβρουαρίου 2009 στην ίδρυση της θυγατρικής ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΔΩΔΩΝΗ και την εξαγορά της μονάδας παραγωγής της ΕΛΒΙΖ στην Πεδινή Ιωαννίνων με τίμημα, το οποίο, είναι αλήθεια, ήταν υψηλό.
Η εξαγορά αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη κίνηση, αφού ούτε την οικονομική θέση της εταιρίας ΕΛΒΙΖ βελτίωσε, η οποία έχει διαμορφώσει ένα μεγάλο λειτουργικό κόστος με πολύ μεγάλες δανειακές ανάγκες, αλλά ούτε και τη ΔΩΔΩΝΗ – όπως αποδεικνύεται - ωφέλησε.
Αντίθετα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται, η αγορά του εργοστασίου ζημίωσε τη ΔΩΔΩΝΗ».
Β. Αργύρης: «Αιτία πολέμου η μη συμμετοχή των τοπικών φορέων»
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αργύρης ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τη στάση του στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ προκειμένου να σταματήσουν οι φήμες περί πώλησης της εταιρίας.
Ο κ. Αργύρης, αφού αναφέρθηκε στις ζημιογόνες επενδύσεις που έκανε η ΑΤΕ μέσω της ΔΩΔΩΝΗΣ και οι οποίες, όπως τόνισε πρέπει να διερευνηθούν ποιους εξυπηρετούσαν τόνισε τα εξής:
«Σε αυτή την αίθουσα πήραμε δύσκολες αποφάσεις να περικόψουμε συντάξεις, επιδόματα, που σημαίνει ότι η διαχείριση και του τελευταίου ευρώ πρέπει να γίνεται με σύνεση. Όταν εσείς διαπιστώνετε, σαν προϊστάμενη αρχή που ελέγχετε την ΑΤΕ, ότι ήδη έχει κάνει ζημιές, καταλαβαίνετε ότι δεν μας ευχαριστεί. Απεναντίας, μας γεμίζει ανησυχία».
Και συνέχισε λέγοντας: «Επειδή εσείς ο ίδιος, είπατε ότι θα έχουμε εξελίξεις στην ΑΤΕ, και τελευταία γράφεται στον τοπικό αλλά και στον αθηναϊκό Τύπο ότι με τη δική σας εντολή η Αγροτική Τράπεζα πήρε την άδεια να βγάλει σε δημόσιο διαγωνισμό τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ θέλω να σας πω –το έχω ξαναπεί από εδώ και δεν είναι δική μου κουβέντα, αλλά είναι αυτό που βγαίνει μέσα από όλους τους Ηπειρώτες- ότι πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ. Θα είναι αιτία πολέμου η οποιαδήποτε διαφορετική άποψη από αυτή που θέλουν οι τοπικοί φορείς.
Και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αργύρης τόνισε: «Λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν, λοιπόν, ότι η ευγένεια των Ηπειρωτών αυτή τη φορά δεν θα είναι απλά αδυναμία, αλλά θα είναι αιτία πολέμου, εάν δεν συνεννοηθείτε με τους Ηπειρώτες για το τι θα γίνει με τη «ΔΩΔΩΝΗ»».
Στην απάντησή του ο κ. Σαχινίδης ξεκαθάρισε, ότι η ΑΤΕ δε θα πρέπει να έχει συμμετοχή σε μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και ως εκ τούτου τέτοιες δραστηριότητες δε θα πρέπει να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της.
Σε αυτό το σημείο έκανε τη σχετική αναφορά για τους συνεταιριστές, χωρίς όμως να πει με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να αποκτήσουν τις μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Ξεκάθαρος για ΖΩ-ΔΩ.

Παρέμβαση Στ. Καλογιάννη.
Σχετική παρέμβαση όμως για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ έκανε και ο Στ. Καλογιάννης μετά την απάντηση του κ. Σαχινίδη στον κ. Ευάγγελο Αργύρη.
Ειδικότερα ο κ. Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:
«Θέλω να κάνω μία αναφορά στη συζήτηση για τη ΔΩΔΩΝΗ που έγινε σήμερα το πρωί στη Βουλή με Ερώτηση του κ. Αργύρη. Από την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει αποφασίσει να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ. Όμως η τακτική της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη:
Δεν έχει ενημερώσει κανέναν στην Ήπειρο, ούτε καν τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!
Δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο μεταβίβασης της βιομηχανίας.
Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει αποτίμηση της βιομηχανίας.
Δεν γνωρίζουμε εάν θα προτιμηθούν οι υγιείς κτηνοτρόφοι και οι υγιείς κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου κατά τη διαδικασία πώλησης.
Θέλουμε απαντήσεις τώρα για όλα τα θέματα που αφορούν τη ΔΩΔΩΝΗ», κατέληξε.
ΠΗΓΗ:Εφημερίδα «Ελευθερία»

Ε.Μ.Υ.: Ισχυρές καταιγίδες τις βραδινές ώρες.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, στη διάρκεια της νύχτας Παρασκευής προς Σάββατο, και κατά διαστήματα θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες στο Νομό Ιωαννίνων.
Η Πολιτική Προστασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ν.Ε. ΚΚΕ: Ανακοίνωση με αφορμή της κατολισθήσεις και τις πλημμύρες στο Νομό Ιωαννίνων.


Την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών υποδομών, της πολιτικής πρόληψης ενός ολοκληρωμένου μακρόπνοου σχεδιασμού με σχετικές γεωλογικές μελέτες, ανθρώπινο δυναμικό, τεχνικό εξοπλισμό και κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων έργων που θα προφυλάσσουν τους κατοίκους και θα ελαχιστοποιούν τους κινδύνους από τα φυσικά φαινόμενα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με αφορμή τα σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στο νομό το προηγούμενο διάστημα.

«Η επανάληψη, σημειώνει, των μόνιμων τραγικών αποτελεσμάτων, που υπάρχει μετά από κάθε βροχόπτωση, επιβεβαιώνει ότι η ανθρώπινη ζωή, το βιός των κατοίκων και γενικά ο τρόπος που διαβιώνει ο λαός, θυσιάζεται στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου και στην πολιτική που το υπηρετεί. Η έλλειψη γεωτεχνικών μελετών σχετικά με τις οικιστικές ζώνες μαζί με τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων έργων που θα προφύλασσαν τους κατοίκους αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη γύμνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επίσης, των ντόπιων αιρετών τους (Καχριμάνης - Αργύρης, Φίλιος - Γκόντας) που αρκούνται σε μια διαχειριστική λογική, ενώ ως κύρια αιτία επικαλούνται τις έντονες βροχοπτώσεις και την ιδιομορφία του εδάφους.

Κι αυτό, σε μια περιοχή όπως τα Γιάννενα όπου και συχνές και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις υπάρχουν, ενώ οι γεωλογικές συνθήκες επιβάλλουν τη διεξαγωγή των κατάλληλων επιστημονικών μελετών και των αναγκαίων τεχνικών έργων, για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ανάλογων καταστροφών».
«Τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα, είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα. Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Αναφορές στο κόστος των έργων αναδεικνύουν την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, όταν οι καταστροφές είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία.

Το ανθρώπινο δυναμικό και ο τεχνικός εξοπλισμός στους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς είναι ελάχιστος, ενώ το κράτος αποποιείται των ευθυνών του.
Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται, ο λαός με τη ζέστη θα ασφυκτιά και θα καίγεται, με το σεισμό θα βλέπει ερείπια, με τις βροχές θα πνίγεται.
Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, οι επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, η αγωνιζόμενη Τοπική Διοίκηση είναι ανάγκη να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση».

ΔΑΝΕΙΟ: Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από την Ελλάδα εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.


Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής της βοήθειας από την Ελλάδα. «Εξετάζουμε προς το παρόν, εάν θα επιμηκυνθεί για εφτά χρόνια το διάστημα αποπληρωμής της βοήθειας από την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο.

«Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, κληθείσα να διευκρινίσει χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε.

Ο κ. Μπρίντερλε (FDP) είχε χαρακτηρίσει «μη ορθή» την εκτίμηση ότι ο χρόνος αποπληρωμής της διεθνούς βοήθειας από την Ελλάδα επιμηκύνθηκε ήδη κατά εφτά χρόνια. «Είναι λάθος να λέγεται αυτό», είπε χθες ο κ. Μπρίντερλε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μόνον μία πρόθεση εξέτασης» του ζητήματος αυτού.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: «Δεν τίθεται ζήτημα κλεισίματος της Αγροτικής Τράπεζας».


Δεν τίθεται ζήτημα κλεισίματος της Αγροτικής Τράπεζας διευκρίνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης Φίλιππος.
Πρόσθεσε δε ότι πολλά σενάρια έχουν διατυπωθεί αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Η Αγροτική Τράπεζα, τόνισε, επειδή έχει πάρει χρήματα από το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να διατυπώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην ευρωπαϊκή επιτροπή Ανταγωνισμού και γίνεται συζήτηση για το τί θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε ακόμη ότι η διοίκηση της Τράπεζας χειρίζεται το θέμα και όπως έχει ανακοινωθεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζεται το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να συμμετάσχει ανάλογα με το ποσοστό του.

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο στο επίπεδο του 1% το βασικό της επιτόκιο, μετέδωσε το γερμανικό Πρακτορείο.
Η απόφαση διατήρησης του επιτοκίου στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό του, για εικοστό κατά σειρά μήνα, συμβαδίζει με τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με το πρακτορείο.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την εκπαίδευση.


Καταργήσεις δεκάδων «μικρών» σχολικών μονάδων, κλείσιμο όλων των περιφερειακών γραφείων εκπαίδευσης, αλλά και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και οργανισμών του υπουργείου Παιδείας, προβλέπει το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της διοίκησης της εκπαίδευσης που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το σχέδιο, επί του οποίου όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, επιφέρει ριζικές αλλαγές στη διοίκηση της εκπαίδευσης και οδηγεί σε πλήρη ανακατανομή του προσωπικού με επιστροφή πολλών εκπαιδευτικών, που ήταν αποσπασμένοι σε γραφεία και υπηρεσίες, στις σχολικές τάξεις.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου «Καλλικράτη» στη διοίκηση της εκπαίδευσης είναι:
Συγχωνεύονται σχολικές μονάδες με βάση παιδαγωγικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η συγχώνευση περισσότερων των 300 ολιγοθέσεων σχολείων σε σύνολο περίπου 2.000 σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, ενισχύεται η αυτονομία της σχολικής μονάδας στον προϋπολογισμό και τη διαχείριση των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει εξορθολογισμός του ωραρίου των εκπαιδευτικών και θα επανεξεταστεί το διδακτικό ωράριο των διευθυντών.

Καταργούνται όλα τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τα επίπεδα διοίκησης περιορίζονται από 2 σε 1 και συστήνεται ενιαία δομή για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα υπάρχουν περίπου 450 διευθύνσεις και γραφεία εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα με εξαιρετικά υψηλό κόστος λειτουργίας (ενοίκια κτηρίων, στελέχη, διοικητικοί υπάλληλοι και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί).
Καταργούνται υπηρεσίες και διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου αποτελείται από: α) 5 γενικές διευθύνσεις, 4 ενιαίους διοικητικούς τομείς και 2 ειδικές υπηρεσίες, β) 40 διευθύνσεις (εκ των οποίων 9 ανεξάρτητες) και γ) 148 τμήματα και 7 γραφεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των 40 διευθύνσεων θα κοπούν περίπου οι μισές.
Συγχωνεύονται οργανισμοί του υπουργείου Παιδείας. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα συγχωνευθούν ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στόχος είναι η εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- μόνο για ενοίκια ένας εκ των οργανισμών αυτών δαπανά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

ΓΣΕΕ: «Θρίλερ» με περικοπές μισθών.

Σε εξέλιξη είναι το «θρίλερ» με τους μισθούς, με τους κοινωνικούς εταίρους να κάνουν ένα βήμα μπρος και δύο πίσω στο θέμα των συμβάσεων. Η ΓΣΕΕ χθες εμφανίστηκε να αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργοδοτών μιλούν για πολύωρες συναντήσεις!
Το θέμα θα κλείσει τις επόμενες μέρες και αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. Για την τελική ρύθμιση πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» η τρόικα, η οποία επιθυμεί πιστή εφαρμογή του μνημονίου.

Οι ρυθμίσεις, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των άτυπων επαφών και μένει να εγκριθούν από το υπουργείο, είναι:
1.Το ποσοστό απόκλισης της επιχειρησιακής σύμβασης από την κλαδική, που θα είναι 10% έως 12%.
2.Οι όροι για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε «κατάλληλη δικαιολογία» αλλά τα συνδικάτα ζητούν ασφαλιστικές δικλίδες.
3.Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις. Όπου δεν υπάρχει σύλλογος τον ρόλο αναλαμβάνει η κλαδική ομοσπονδία.
4.Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο των εργαζομένων (φαίνεται πως έχει διασφαλιστεί και η συναίνεση των εργοδοτών).
Χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος διέψευσε πως υπήρξε συμφωνία και έκανε λόγο για «μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα εργοδοτικών κύκλων».

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Οι Δήμοι θα είναι πανέτοιμοι.


Είκοσι επτά προεδρικά διατάγματα βρίσκονται προς υπογραφή και συνάμα ετοιμάζονται άλλες υπουργικές αποφάσεις, με στόχο την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη από την πρώτη ημέρα του νέου έτους.
Τα βήματα για την υλοποίηση της μεγαλύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, αναλύθηκαν ένα προς ένα, κατά την διάρκεια διημερίδας που ξεκίνησε στα Γιάννινα για την επιμόρφωση των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο υφυπουργός κ. Γιώργος Ντόλιος στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου, όλοι οι υπάλληλοι να βρίσκονται στις νέες τους θέσεις και ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα από ότι την προηγούμενη. Όσο για τα οικονομικά, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την αυτοδιοίκηση και θα αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

«Είναι απαραίτητη η καθημερινή μας συνεργασία. Μέσα σε μία δύσκολη εποχή για την χώρα επιχειρούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική», τόνισε ο κ. Ντόλιος.
Η Κυβέρνηση προετοιμάζει την είσοδο στη νέα εποχή με τα ανάλογα θεσμικά εργαλεία όπως είναι τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις. Δύο από αυτά θα αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ και στην εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων.
Για το δεύτερο ο υφυπουργός είπε ότι η υπερχρέωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις λειτουργικές δαπάνες και την μισθοδοσία των ΟΤΑ και ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν ακόμη και κυρώσεις για τους δήμους εκείνους που δεν συγκεντρώνουν τα έσοδα που προβλέπουν στον προϋπολογισμό τους.
Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένας δήμος υπερχρεωμένος θα προσδιοριστούν με σαφήνεια σε Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός του Δεκεμβρίου. Δύο από αυτές πάντως θα σχετίζονται με το ύψος των οφειλών και της αναλογίας τους με τα ετήσια έσοδα και το ύψος της μηνιαίας τοκοχρεωλυτικής δόσης.









Το προεδρικό διάταγμα για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ θα είναι έτοιμο εντός του μήνα και θα σταλεί για διαβούλευση στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Στόχος του, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, θα είναι να χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να μην οδηγήσει σε κατασπατάληση πόρων.
Ο κ. Ντόλιος επισκέφτηκε επιπλέον, αργά το μεσημέρι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία όπως στην Πεδινή και τους Μουζακαίους, συνοδευόμενος από την περιφερειάρχη κα Δ. Γεωργακοπούλου - Μπάστα.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Από Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου η πληρωμή του Δωρόσημου.


H καταβολή φέτος του Δωροσήμου στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους θα διενεργηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους: - μέσω Υποκαταστημάτων που λειτουργούν με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.
- μέσω Τραπεζών, για τους οικοδόμους που υπέβαλαν το έντυπο «Δήλωση Τραπεζικού Λογαριασμού Πληρωμής Δωροσήμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων».

Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι όταν προσέρχονται στο Υποκατάστημα για την πληρωμή σ΄ αυτούς του Δωροσήμου θα πρέπει να προσκομίζουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και επιπροσθέτως:
• Για τους απογραφέντες μέχρι 3/2/02 ΔΑΤΕ ή Βιβλιάριο Εντολών Ασφάλισης ή Απόσπασμα Λογ/μου Ασφ/νου
• Για τους απογραφέντες από 4/2/02 και μετά Βεβαίωση Απογραφής Ασφ/νου ή Απόσπασμα Λογαριασμού Ασφ/νου.
Για τους οικοδόμους που εντάχθηκαν στο νέο εναλλακτικό τρόπο καταβολής μέσω τραπεζών θα εκδοθεί «Ενημερωτικό Σημείωμα Δωροσήμου», το οποίο θα αποσταλεί απευθείας στη διεύθυνση κατοικίας τους.
Η πληρωμή του Δωροσήμου θα πραγματοποιηθεί από 6/12/2010 μέχρι 26/1/2011 κατά τις ημερομηνίες 6, 7, 8, 9, 13, 14, 15, 16, 20, 21, 22, 28/12/2010 και 3, 4, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26/1/2011 και από ώρα 16.00 έως 19.00.

ΒΙΖΑ: Καταργείται από τις 15 Δεκεμβρίου για τους αλβανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα.


Καταργείται από τις 15 Δεκεμβρίου η βίζα για τους αλβανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα μας με βιομετρικό διαβατήριο.
Αυτό προβλέπει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την παραχώρηση ελευθερίας μετακίνησης αλβανών πολιτών σε χώρες που ισχύει η συνθήκη Σέγκεν.

Η κατάργηση της βίζας δημιουργεί νέα δεδομένα για τους χιλιάδες αλβανούς πολίτες και οικονομικούς μετανάστες, καθώς απλουστεύονται οι διαδικασίες εισόδου στην Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι η κατάργηση της βίζας θα αυξήσει κατακόρυφα τη νόμιμη κίνηση πολιτών και εμπορευμάτων μέσω μεθοριακών σταθμών, ενώ θα μειωθεί η λαθρομετανάστευση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ανακοίνωσε 1330 προσλήψεις νοσηλευτών από τα Γιάννενα.


Προσλήψεις 1339 νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανακοίνωσε σήμερα από τα Γιάννενα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Αύριο στο υπουργείο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργού με τους διοικητές των 30 μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας προκειμένου να προωθηθούν αυτές οι διαδικασίες αλλά και να διαπιστωθεί εάν υλοποιούνται οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ότι αφορά τη λειτουργία αλλά και την περιστολή των δαπανών.
Ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε με την διοίκηση, τους εργαζόμενους αλλά και αρκετούς ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, στο πλαίσιο των επισκέψεων που έχει ξεκινήσει στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας.

Εκτός από το θέμα των νοσηλευτών, ο υπουργός Υγείας πάντως δεν δεσμεύθηκε για την στήριξη του υπουργείου σε ζητήματα όπως η επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τα οποία του έθεσαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης, αλλά και του συλλόγου εργαζομένων.
Ωστόσο αναφέρθηκε στο θέμα της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που έλαβε για την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Παράλληλα υπογράμμισε πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι ένα από εκείνα που έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την μηχανοργάνωση και το διπλογραφικό σύστημα, ένας στόχος που για όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τον Μάρτιο
του 2011.


Σε ό,τι αφορά το Χατζηκώστα η καθυστέρηση στην μηχανοργάνωση οφείλεται σε πρόβλημα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο και όπως δεσμεύθηκε ο κ. Λοβέρδος θα λυθεί άμεσα με την συνεργασία του ίδιου και των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Τέλος, όπως ενημερώθηκε το Πολυδύναμο Κέντρο που κατασκευάζεται στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα πρόκειται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης υπογραμμίζοντας πως εξαιρείται από τον περιοριστικό κανόνα για προσλήψεις καθώς αποτελεί το μοναδικό στη χώρα.