Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την εκπαίδευση.


Καταργήσεις δεκάδων «μικρών» σχολικών μονάδων, κλείσιμο όλων των περιφερειακών γραφείων εκπαίδευσης, αλλά και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και οργανισμών του υπουργείου Παιδείας, προβλέπει το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της διοίκησης της εκπαίδευσης που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το σχέδιο, επί του οποίου όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, επιφέρει ριζικές αλλαγές στη διοίκηση της εκπαίδευσης και οδηγεί σε πλήρη ανακατανομή του προσωπικού με επιστροφή πολλών εκπαιδευτικών, που ήταν αποσπασμένοι σε γραφεία και υπηρεσίες, στις σχολικές τάξεις.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου «Καλλικράτη» στη διοίκηση της εκπαίδευσης είναι:
Συγχωνεύονται σχολικές μονάδες με βάση παιδαγωγικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η συγχώνευση περισσότερων των 300 ολιγοθέσεων σχολείων σε σύνολο περίπου 2.000 σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, ενισχύεται η αυτονομία της σχολικής μονάδας στον προϋπολογισμό και τη διαχείριση των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει εξορθολογισμός του ωραρίου των εκπαιδευτικών και θα επανεξεταστεί το διδακτικό ωράριο των διευθυντών.

Καταργούνται όλα τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τα επίπεδα διοίκησης περιορίζονται από 2 σε 1 και συστήνεται ενιαία δομή για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα υπάρχουν περίπου 450 διευθύνσεις και γραφεία εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα με εξαιρετικά υψηλό κόστος λειτουργίας (ενοίκια κτηρίων, στελέχη, διοικητικοί υπάλληλοι και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί).
Καταργούνται υπηρεσίες και διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου αποτελείται από: α) 5 γενικές διευθύνσεις, 4 ενιαίους διοικητικούς τομείς και 2 ειδικές υπηρεσίες, β) 40 διευθύνσεις (εκ των οποίων 9 ανεξάρτητες) και γ) 148 τμήματα και 7 γραφεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των 40 διευθύνσεων θα κοπούν περίπου οι μισές.
Συγχωνεύονται οργανισμοί του υπουργείου Παιδείας. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα συγχωνευθούν ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στόχος είναι η εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- μόνο για ενοίκια ένας εκ των οργανισμών αυτών δαπανά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.