Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Οι Δήμοι θα είναι πανέτοιμοι.


Είκοσι επτά προεδρικά διατάγματα βρίσκονται προς υπογραφή και συνάμα ετοιμάζονται άλλες υπουργικές αποφάσεις, με στόχο την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη από την πρώτη ημέρα του νέου έτους.
Τα βήματα για την υλοποίηση της μεγαλύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, αναλύθηκαν ένα προς ένα, κατά την διάρκεια διημερίδας που ξεκίνησε στα Γιάννινα για την επιμόρφωση των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο υφυπουργός κ. Γιώργος Ντόλιος στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου, όλοι οι υπάλληλοι να βρίσκονται στις νέες τους θέσεις και ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα από ότι την προηγούμενη. Όσο για τα οικονομικά, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την αυτοδιοίκηση και θα αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

«Είναι απαραίτητη η καθημερινή μας συνεργασία. Μέσα σε μία δύσκολη εποχή για την χώρα επιχειρούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική», τόνισε ο κ. Ντόλιος.
Η Κυβέρνηση προετοιμάζει την είσοδο στη νέα εποχή με τα ανάλογα θεσμικά εργαλεία όπως είναι τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις. Δύο από αυτά θα αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ και στην εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων.
Για το δεύτερο ο υφυπουργός είπε ότι η υπερχρέωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις λειτουργικές δαπάνες και την μισθοδοσία των ΟΤΑ και ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν ακόμη και κυρώσεις για τους δήμους εκείνους που δεν συγκεντρώνουν τα έσοδα που προβλέπουν στον προϋπολογισμό τους.
Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένας δήμος υπερχρεωμένος θα προσδιοριστούν με σαφήνεια σε Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός του Δεκεμβρίου. Δύο από αυτές πάντως θα σχετίζονται με το ύψος των οφειλών και της αναλογίας τους με τα ετήσια έσοδα και το ύψος της μηνιαίας τοκοχρεωλυτικής δόσης.









Το προεδρικό διάταγμα για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ θα είναι έτοιμο εντός του μήνα και θα σταλεί για διαβούλευση στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Στόχος του, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, θα είναι να χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να μην οδηγήσει σε κατασπατάληση πόρων.
Ο κ. Ντόλιος επισκέφτηκε επιπλέον, αργά το μεσημέρι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία όπως στην Πεδινή και τους Μουζακαίους, συνοδευόμενος από την περιφερειάρχη κα Δ. Γεωργακοπούλου - Μπάστα.