Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Λήγει την Τετάρτη 31 Μαρτίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης

 


Η Διοίκηση του e-EΦΚΑ υπενθυμίζει ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης λήγει στις 31 Μαρτίου 2021.

Ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 34.000 αιτήσεις από τις 10 Μαρτίου, όταν τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr).

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καλεί όσους πολίτες έχουν εκκρεμότητα με την απονομή της σύνταξής τους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα προκαταβολής που περιλαμβάνει τόσο τη μηνιαία καταβολή ποσών (360 ή 384 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του κάθε ασφαλισμένου), καθώς και αναδρομικά ποσά που καλύπτουν το σύνολο των μηνών καθυστέρησης της απονομής.

Οι 21 υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ που θα διεκπεραιώνονται και μέσω των ΚΕΠ

 

Με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.  Γιώργου Γεωργαντά, καθορίζονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και διοικητικές διαδικασίες του ΟΑΕΔ που θα μπορούν να διεκπεραιώνονται στο εξής και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όσον αφορά στον e-ΕΦΚΑ, θα μπορούν να διεκπεραιώνονται και μέσω των ΚΕΠ αιτήματα πολιτών για τις εξής ηλεκτρονικές διαδικασίες:

1. Εκτύπωση μηνιαίου ή ετήσιου ενημερωτικού σημειώματος συνταξιούχου


2. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους

3. Ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθενείας

4. Βεβαίωση προϋπηρεσίας για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

5. Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

6. Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας

7. Βεβαίωση απογραφής

8. Εναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών

9. Ασφαλιστική ικανότητα

10. Βεβαίωση εισφορών για φορολογική χρήση

11. Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών

12. Αίτηση για αμφισβήτηση οφειλής κατά τη διαδικασία του  Ν. 4554/2018

13. Ενημέρωση ασφαλισμένων για συμβάσεις της παραγράφου 9  του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών).

Ανοίγει την Παρασκευή 2 Απριλίου η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 65-69

 


Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ανοίγει στις 2 Απριλίου η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 65-69.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και από 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 65-69.

 Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει ότι από την 1η Απριλίου θα ενταχθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα  και σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται πάνω από 1.000.

Επίσης, σε ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώνεται αυτό και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο.

Τα μέτρα στήριξης του Απριλίου για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

 


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσαν τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό.

 Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την επέκταση των μέτρων στήριξης και για τον Απρίλιο για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών και τον Απρίλιο και μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.  

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα δικαιούνται και για τον μήνα αυτόν υποχρεωτική αναστολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και το 60% αντίστοιχα, τόνισε.

Συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ η μείωση ενοικίου κατά 40%. Για τους εργαζόμενους που η σύμβασή τους τίθεται σε αναστολή δίνεται έκπτωση ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία.

Δρομολογείται η καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Απριλίου, τόσο για το Φεβρουάριο όσο και για το Μάρτιο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΕΟΔΥ: Εξήντα πέντε θάνατοι σήμερα, 1.724 νέα κρούσματα

 


22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα πέντε θάνατοι, 1.724 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.724, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 255.755 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.162 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων):

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.945 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.677 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή +8.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως

103 έτη)».

Αοριστίες και υπεκφυγές Κοντοζαμάνη στην ερώτηση Κουρουμπλή για τα πρακτικά της Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας

 


Αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα, ανωνύμως, τα πρακτικά της Επιτροπής των Ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως προέκυψε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη δημοσιοποίηση των Πρακτικών της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Κουρουμπλής επικαλέστηκε την απόφαση του ΠΟΥ για την ανάγκη διαφάνειας στις διαδικασίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας , ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα θεσμικά όργανα διαχείρισης της πανδημίας και ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά προφανώς ανωνύμως για να προστατεύονται τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και να μπορεί ο κόσμος να έχει γνώση των προτάσεων, σε σχέση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.  Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διορισμούς στην Επιτροπή με βάση κομματικά κριτήρια και χωρίς τη συμμετοχή θεσμικών οργάνων, όπως το ΚΕΣΥ, ο ΕΟΦ κλπ. «Η Επιτροπή λειτουργεί σαν να είναι επτασφράγιστο μυστικό χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να ενημερώνονται τουλάχιστον τα πολιτικά κόμματα ή  άλλοι σχετικοί θεσμοί. Αλλά οι αποφάσεις της αφορούν ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επηρεάζουν όχι μόνον την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας. Διότι χρεώνει η Επιτροπή τη μεταδοτικότητα της ασθένειας στις συναθροίσεις του πληθυσμού, στο συνωστισμό και στο λιανεμπόριο. Ειδικά για το λιανεμπόριο και την εστίαση, ενοχοποιήθηκαν χωρίς να έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει εκεί τέτοιο ζήτημα. Κι έκλεισαν δύο τομείς, στους οποίους εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας», είπε ο κ. Κουρουμπλής και ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη να δημοσιοποιήσει ποιοι Έλληνες συμμετείχαν, αν συμμετείχαν, στις ευρωπαϊκές διαδικασίες για την προμήθεια των εμβολίων και πόσο κόστισε αυτή στη χώρα.

Διεθνής διάκριση για το Metropolitan General: Κέντρο Αριστείας (Center of Excellence) στη χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με κήλη του κοιλιακού τοιχώματος

 


To Μetropolitan General, μέλος του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, του Hellenic Healthcare Group, πέτυχε μία ακόμα διεθνή διάκριση με την πιστοποίησή του ως Κέντρο Αριστείας στη χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με κήλη του κοιλιακού τοιχώματος (Center of Excellence in Hernia Surgery) από τον μεγαλύτερο διεθνή φορέα χειρουργικών πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Πρόκειται για μία ανώτατη διάκριση, σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας την οποία έχουν λάβει ελάχιστα νοσοκομεία παγκοσμίως.

Επιπλέον, ως Master Surgeon of Excellence για τη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος πιστοποιήθηκε από τον φορέα SRC και ο Δρ. Φώτης Αρχοντοβασίλης, MD, PhD, FISS, FEHS Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General, ο οποίος οργάνωσε και επόπτευσε το έργο της πιστοποίησης. Πρόκειται για μια εξαιρετική διάκριση τόσο για τον ίδιο όσο και για το Metropolitan General, αφού μια τέτοια πιστοποίηση απονέμεται για πρώτη φορά σε Έλληνα Χειρουργό.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έως και τη Δευτέρα 25 Μαΐου οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2021-22

 


Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι:

Έως και τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2021 θα κατατίθενται αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2021/2022 και στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, την προστασία των ντόπιων ποικιλιών (Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι), την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και την εισαγωγή σύγχρονων αμπελουργικών καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη παλιών (καλλιέργεια σε αναβαθμίδες).

Τα μέτρα που ενισχύονται είναι:

Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση

Φύτευση νέων αμπελώνων

Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

1.   Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση

2.   Απόσπασμα Αμπελουργικού μητρώου

Εξήντα τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 28 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (65.743) έλεγχοι, από τους οποίους οι (11.495) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.094) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (3) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(878) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(172) στην Αττική,

(130) στη Θεσσαλονίκη,

  (81) στη Δυτική Ελλάδα,

  (76) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (68) στη Στερεά Ελλάδα,

  (64) στην Ήπειρο,

  (56) στην Κρήτη,

  (52) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (38) στην Πελοπόννησο,

  (37) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (35) στη Θεσσαλία,

  (30) στα Ιόνια Νησιά,

  (26) στη Δυτική Μακεδονία και

  (13) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (159.190) ομοειδείς παραβάσεις.

(195) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (193) πρόστιμα των 300 ευρώ και (2) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(27) στη Στερεά Ελλάδα,

(26) στη Θεσσαλονίκη,

(21) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(19) στην Αττική,

(18) στην Κρήτη,

(18) στην Κεντρική Μακεδονία,

(12) στη Δυτική Ελλάδα,

(11) στη Θεσσαλία,

(11) στην Ήπειρο,

  (9) στη Δυτική Μακεδονία,

  (9) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (9) στα Ιόνια Νησιά,

  (3) στο Νότιο Αιγαίο και

  (2) στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (46.386) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (44.474) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.912) των (150) ευρώ.

(21) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη, 2 πρόστιμα των 3.000 ευρώ έκαστο σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ και καφέ-μπαρ) για παραμονή πλήθους πελατών στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας για μη τήρηση αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ σε 3 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας, για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ σε 4 συμμετέχοντες.

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια οικίας, για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ σε 2 παρευρισκόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη, σχηματίστηκε δικογραφία για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης σε οικία.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ σε 4 παρευρισκόμενους.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.429) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.649) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ποιοι οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ

 


Ανοίγει ο δρόμος για το επίδομα 534 ευρώ για άλλες 10 κατηγορίες εργαζόμενων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η καταβολή του επιδόματος για τις αναστολές γίνεται συνήθως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα άρα η πληρωμή αναμένεται περί τις 10 Απριλίου.

Ειδικότερα το αμέσως επόμενο διάστημα όπως προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών

επεκτείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Οι κατηγορίες των εργαζομένων που θα λάβουν το επίδομα είναι:

Φορτοεκφορτωτές

Ενεργά μέλη συνεταιρισμών εργαζομένων του ν. 4430/2016 που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόγραμμα δειγματοληψιών (rapid test) από τις Κινητές Μονάδες Ιωαννίνων του ΕΟΔΥ, την τρέχουσα εβδομάδα (29-03-21 έως 4-04-21)

 


Οι ανοικτές δράσεις για το κοινό των ΚΟΜΥ Ιωαννίνων για την εβδομάδα 29/03 έως 04/04 έχουν ως εξής:

Αναλυτικά το πρόγραμμα της τρέχουσας εβδομάδας διαμορφώνεται ως εξής:

-Καθημερινά και Σαββατοκύριακο 8.00- 15.00 ανοιχτή δράση για το κοινό σε σταθερό σημείο στον προαύλιο χώρου του νοσοκομείου Χατζηκώστα απέναντι από την πύλη.

-Τρίτη 30 Μαρτίου ώρες 10.30-14.00 ανοιχτή δράση στο Δίστρατο.

– Πέμπτη 01/04 11.00-14.00 ανοιχτή δράση στο Κεφαλόβρυσο

– Παρασκευή 02/04 09:00 -14:00 ανοιχτή δράση στο Ελληνικό

– Παρασκευή 02/04 08:30- 15.00 drive through Περιφέρεια Ιωαννίνων

– Σάββατο 03/04 08:30- 14:30 drive through Περιφέρεια Ιωαννίνων

– Κυριακή 04/04 08:30-14:30 drive through Περιφέρεια Ιωαννίνων.

Ιατρική «διάγνωση» στο… διαδίκτυο: Τι να προσέξετε

 


Ζούμε στην εποχή, στην οποία ακμάζουν οι νέες τεχνολογίες και όλα κινούνται με τους ταχείς ρυθμούς του Διαδικτύου. Στα περισσότερα επαγγέλματα δεν κάνουμε βήμα χωρίς έρευνα στο διαδίκτυο, όσο για τα θέματα υγείας, εκεί κι αν «γκουγκλάρουμε»… Όμως, συχνά, στην προσπάθειά μας να κάνουμε αυτοδιάγνωση, παραγνωρίζουμε τους κινδύνους.

Είναι ενδεικτικά τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες στο Medical Journal of Australia, από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan. Όπως διαπιστώθηκε, η αναζήτηση στο διαδίκτυο πολύ συχνά δεν είναι μόνο αναξιόπιστη, αλλά και επικίνδυνη.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέλυσαν 26 προγράμματα συμπτωμάτων. Βρήκαν ότι έκαναν σωστή διάγνωση ως πρώτο αποτέλεσμα μόνο στο 36% του χρόνου και μεταξύ των τριών πρώτων αποτελεσμάτων στο 52% του χρόνου. Επιπλέον διαπίστωσαν ότι οι συμβουλές, που έδιναν, για το πότε και για το πού μπορεί ο χρήστης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ήταν ακριβείς μόνο στο 49% του χρόνου.

«Τα online εργαλεία αναζήτησης πληροφοριών και αξιολόγησης υγείας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τον γιατρό. Μόνο ο ειδικός γιατρός έχει τη συνολική εικόνα του ασθενούς, έχει λάβει το ιστορικό του, συνεκτιμά τα συμπτώματα και δεν τα βλέπει αποσπασματικά και μεμονωμένα», λέει η δρ Ανατολή Παταρίδου, MD, Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής – Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.