Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΝΤΗΣ: «Η τοπική διοίκηση θα είναι πιο συγκεντρωτική»


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Νομού Ιωαννίνων, κάθισαν χθες στα θρανία, παρακολουθώντας μια ακόμη επιμορφωτική ημερίδα με θέμα την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Το μείζον πρόβλημα, κατά την πρώτη φάση της μετάβασης στην εποχή του «Καλλικράτη» είναι το στήσιμο των νέων οργανισμών της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Χρήστος Μεντής, Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πωγωνίου και Επικεφαλής του Συνδυασμού, «Λαϊκή Συσπείρωση για το Πωγώνι» σημείωσε:

«Η τοπική διοίκηση θα είναι πιο συγκεντρωτική. Δεν μιλάει κανείς για πόρους κτλ, όταν όμως μπαίνουν τέτοια ερωτήματα τα μεταφέρουν για το μέλλον».

ΙΓΜΕ: Η καταγραφή των ζημιών από τις βροχοπτώσεις στο Δήμο Πωγωνίου


Το ΙΓΜΕ κατέγραψε τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος στο Νομό Ιωαννίνων. Δίνει αναλυτικά στοιχεία σε έγγραφό του που απευθύνεται στις υπηρεσίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων:
Η ομάδας παρέμβασης του ΙΓΜΕ σε περιοχές εκδήλωσης καταστροφικών φαινομένων που συνδέονται με γεωλογικά αίτια, και στο πλαίσιο συμβάσεων μεταξύ του ΙΓΜΕ και της Ν. Α. Ιωαννίνων, αμέσως μετά την εκδήλωση εντόνων βροχοπτώσεων στη ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων (27/11/10) που προκάλεσαν αστοχίες σε οικιστικές περιοχές και στο οδικό δίκτυο καθώς και πλημμυρικά φαινόμενα, μετέβη σε αυτόν. Σκοπός της μετάβασης ήταν η δια-πίστωση της επικινδυνότητας των φαινομένων σε σχέση με τη βιωσιμότητα κατοικημένων περιοχών και η κατάθεση άμεσων μέτρων προστασίας, η επίλυση προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και η εξεύρεση μέτρων ανακούφισης από τις πλημμύρες.
Στη ομάδα αυτή, συμμετείχαν οι κ.κ. Π. Πάσχος, Β. Νικολάου, Λ. Πυργιώτης, Δ. Κανάρης, Δ. Παπανίκος και Ν. Νικολάου. Σημειώνεται ότι μελή αυτής ακόμα και σήμερα (8/12/10) εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ προγραμματίζεται και η μετάβαση του Γεωλόγου κ. Μ. Μπέλλα για εξέταση αστοχιών στο οδικό δίκτυο.

Κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα επί τόπου εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Ν. Α. Ιωαννίνων, εξετάσθηκαν τα προβλήματα που δημιουργηθηκαν στο Δήμο Πωγωνίου:
Περιοχή Ζάβροχου.
Στο οδικό δίκτυο στην είσοδο του Δ. Δ. Ζάχβροχο, στη θέση «Βρύση Γούβα», εκδηλώθηκε στο ανάντι πρανές αστοχία, που επηρέασε κορήματα προερχόμενα από τους εφιπευμένους ασβεστόλιθους και σε αποσαθρωμένα υλικά του φλύσχη και από την μετακίνηση καταστράφηκε ο δρόμος που οδηγούσε στο ναό του Αγίου Νικολάου και προκλήθηκε μετακίνηση στο κεντρικό δρόμο.
Η βατότητα του δρόμου αποκαταστάθηκε προσωρινά και σε συνεργασία με το Μηχανικό της Νομαρχίας κ. Χ. Ζέρβα, μετά από τη εξέταση των τεχνικογεωλογικών συνθηκών, συζητήθηκαν τα μέτρα προστασίας της περιοχής. Στη θέση αυτή συντάσσεται έκθεση.

ΝΔ: Αντίθετη στη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα


Αντίθετη με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζεται η ΝΔ, καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι το κόμμα του συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
Γι΄αυτό και η ΝΔ «είναι αντίθετη με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα που επιχειρεί η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο».
Στη δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει επίσης ότι «ακόμη και η τρόικα αναγνωρίζει ότι τα σπασμένα της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορεί να τα πληρώνουν οι συντάξεις και οι μισθοί του ελληνικού λαού».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: 20 εκ. ευρώ για έργα αστικής ανάπτυξης από το ΕΣΠΑ


Άλλο ένα ισχυρό χρηματοδοτικό «εργαλείο» αποκτούν οι δήμοι των πρωτευουσών των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου για έργα και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα ενισχύουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και θα στηρίζουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της κάθε περιοχής.
Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα υπέγραψε την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου» και στον τομέα «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική Ανάπτυξη και Αγροτική Αναγέννηση».
Η πρόσκληση, συνολικής δημόσιας δαπάνης 19.800.000,00€, απευθύνεται στους Δήμους, Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών και Πρέβεζας που από τη Δευτέρα 13/12/10 μπορούν να υποβάλουν προτάσεις έργων για «Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας» προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης, οι οποίες περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης (Ο.Σ.Α.Α.) και θα περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες δράσεων:
•Κατασκευές και αναπλάσεις πεζοδρόμων
•Κατασκευή νέων και ανάπλαση υφιστάμενων πλατειών
•Δημιουργία, βελτίωση και επέκταση παιδικών χαρών
•Δημιουργία ή/και ανάπλαση χώρων πρασίνου, αναψυχής και πραγματοποίησης εκδηλώσεων
•Ανάπλαση, αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση χώρων και κτιρίων
•Δημιουργία ή/και βελτίωση χώρων στάθμευσης
•Διαμόρφωση χώρων και δημιουργία υποδομών για δραστηριότητες αναψυχής και πραγματοποίηση εκδηλώσεων
•Κατασκευή – βελτίωση υποδομών (κατασκευή – ανακατασκευή δρόμων, βελτίωση – επέκταση δικτύων αντιπλημμυρικής προστασίας, φωτισμοί κ.λ.π.) σε περιοχές ανάπλασης.
Επίσης, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στους ειδικούς στόχους του Άξονα Προτεραιότητας οι οποίοι είναι: η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και η συνέχιση της εφαρμογής ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την αστική και αγροτική αναγέννηση.

ΟΛΙ ΡΕΝ: Πηγαίνετε καλά, αλλά δεν φτάνει


Την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε., Όλι Ρεν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Ρεν δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφέρθηκε θετικά στη σημαντική μείωση του ελλείμματος, παρά την υστέρηση των εσόδων, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στην αγορά εργασίας και στη μείωση του δημοσίου τομέα.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα να γίνουν, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα σταθεροποίησης.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κλειστή για βαρέα οχήματα η Εθνική Ιωαννίνων-Κοζάνης


Κλειστή για φορτηγά και λεωφορεία άνω των 10 τόνων θα παραμείνει η εθνική οδός Ιωαννίνων – Κοζάνης λόγω ζημιάς στη γέφυρα στο 91ο χλμ. μετά τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Την παραπάνω απόφαση πήρε η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων μετά από σχετική εισήγηση της ΔΕΣΕ, καθώς η παρακείμενη παλαιά γέφυρα διαθέτει μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας και το πλάτος της θεωρείται ανεπαρκές για την διέλευση μεγάλων και βαρέων οχημάτων.
Από την παλαιά γέφυρα θα διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.

ΔΩΡΟ: Ποιοι και πόσα δικαιούνται


Δώρον άδωρον θα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους αλλά και δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ το δώρο Χριστουγέννων αφού για πρώτη φορά σε πολλούς δεν θα καταβληθεί καθόλου ή σε άλλους θα δοθεί με περικοπές.
Στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων θα καταβληθεί επίδομα δώρου Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Επίδομα παρηγοριάς πάντως θα δώσει η κυβέρνηση με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ.

Roubini: Αναδιάρθρωση χρέους ή επιστροφή στη δραχμή


Την έξοδο από το ευρώ ή την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους βλέπει ως επιλογές για την Ελλάδα, ο Nouriel Roubini, όπως ανέφερε σε κλειστή εκδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο κ. Roubini στο πλαίσιο ομιλίας του υποστήριξε ότι μόνη λύση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που σημαίνει έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού προϋποθέτει αποχώρηση από την ΕΕ. Επισήµανε δε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο η υποτίµηση του εθνικού νοµίσµατος θα έφτανε στο 50%. Οπότε η τελευταία λύση για την Ελλάδα είναι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του.
«Δεν µπορεί όµως σε καµία περίπτωση να γίνει στη Ελλάδα ό,τι έγινε στην Αργεντινή. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε άλλα χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Roubini.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις τιμών η Ελλάδα τον Οκτώβριο


Η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην ευρωζώνη σε ετήσιες αυξήσεις των τιμών πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης για το μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ.
Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,2%, επίπεδο ρεκόρ μεταξύ των κρατών της Ε.Ε, όπου ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,9%. Οι Έλληνες ήρθαν τον Οκτώβριο αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών μεταξύ της Ε.Ε. σε δέκα προϊόντα.
Οι δέκα πρωτιές στις αυξήσεις τιμών:
Ένδυση: αύξηση 2,6% των τιμών με το μέσο όρο (Μ.Ο) της Ε.Ε στο 0,2% .

Καύσιμα: αύξηση 37,9% των τιμών καταναλωτή, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 11,9%.

Αυτοκίνητα: αύξηση 10,3% , με το Μ.Ο της Ε.Ε στο 0,7%.

Οδικές μεταφορές επιβατών: αύξηση 17,3%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 3,3%.

Καφετέριες και ξενοδοχεία: 3,3% ,όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 1,5%.

Καπνός: αύξηση 18,7%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 4,9%.

Ζάχαρη, μέλι, ζαχαρώδη: αύξηση 2,8%, με το Μ.Ο της Ε.Ε στο -0,2%.

Ηλεκτρικές συσκευές: αύξηση 2,7%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 0,5%.

Μπίρα: αύξηση 13,7% στις τιμές καταναλωτή, με το Μ.Ο της Ε.Ε στο 0,9%.

Ασφάλειες μεταφορών: αύξηση 12,4% όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 3,7%

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΑΜΦΙΘΕΑ 1 - 2

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Ν. Ιωαννίνων είναι κάθετα αντίθετος σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων


Κάθετα αντίθετος σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων για λόγους οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, κ. Λεωνίδας Ευθυμίου, ύστερα από την έντονη φημολογία για εφαρμογή του Καλλικράτη και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας όμως ότι οι συγχωνεύσεις με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων και πληρέστερων σχολείων χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Ευθυμίου ύστερα από όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα περί συγχωνεύσεων ή ακόμα και καταργήσεων σχολικών μονάδων από κύκλους του υπουργείου Παιδείας τόνισε με δηλώσεις του ότι ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού Ιωαννίνων είναι κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική, εφόσον αυτή γίνεται με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση κάποιων πόρων.
«Δεν μπορεί να γίνει οικονομία περιορίζοντας την ποιότητα του δημόσιου σχολείου», επισήμανε.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου πάντως δεν εμφανίστηκε αρνητικός στην ιδέα των συγχωνεύσεων αρκεί, όπως είπε, αυτές να δημιουργήσουν μεγάλα σχολικά κέντρα, με βασική προϋπόθεση να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να λειτουργήσουν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες και αφού φυσικά ληφθεί υπόψη η γεωγραφική θέση και η μεταφορά των μαθητών.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία από τη αρχή του έτους, ο κ. Ευθυμίου υποστήριξε ότι φέτος η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα πάνε καλά.
Όπως εξήγησε στο Νόμο Ιωαννίνων, υπάρχουν κενά στη Θεατρική Αγωγή και τη Μουσική ενώ για τα Ολοήμερα σχολεία εξέφρασε την άποψη πως υπολειτουργούν.
Τέλος σχετικά με τα προβλήματα των εκπαιδευτικών επισήμανε πως είναι ήδη πολλά και ότι η κόκκινη γραμμή για τους δασκάλους αλλά και τους καθηγητές είναι το θίξιμο των μισθών τους, οι οποίοι, όπως ανέφερε είναι ήδη πολύ χαμηλοί.
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι καθολικές αν υπάρξουν περικοπές. Δε δεχόμαστε ούτε ένα ευρώ μείωση», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Έντονη είναι η φημολογία συγχώνευση ή ακόμα και κατάργηση σχολικών μονάδων


Έντονη είναι η φημολογία που διαρρέεται από κύκλους του Υπουργείου Παιδείας και σχολιάζεται εκτενώς σε πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων, για εφαρμογή του Καλλικράτη, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Συγχωνεύσεις ή ακόμα και καταργήσεων σχολικών μονάδων με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων και πληρέστερων σχολείων με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.
Στο στόχαστρο του Υπουργείου έχουν μπει ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία (Μονοθέσια και Διθέσια) και Γυμνάσια και Λύκεια τα οποία έχουν λίγους μαθητές ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Στο Δήμο Πωγωνίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι λιγότερα από είκοσι.
Φήμες που όλο και ακούγονται περισσότερο, κάνουν λόγο για συγχώνευση ή κατάργηση των Δημοτικών Σχολείων Βήσσανης και Δολιανών και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.
Ακούγεται ότι σε πολλούς εκπαιδευτικούς σε όλη την χώρα, που υπηρετούν σε σχολεία (Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που είναι υποψήφια για κατάργηση έχει φτάσει e-mail από το Υπουργείο Παιδείας που τους καλεί να διαλέξουν άλλο σχολείο για την οργανική τους θέση, την νέα σχολική χρονιά 2011-12.

ΔΕΚΟ: Ψαλίδι 40% σε µισθούς


Ηλεκτροσόκ για τους εργαζοµένους των ΔΕΚΟ αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Θα προχωρήσει σε άµεση µείωση των αµοιβών τους, µείωση που µπορεί να φτάσει έως και το 40% των συνολικών αποδοχών τους, σε µια προσπάθεια να περικόψει τα ελλείµµατα των ΔΕΚΟ.
Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να εξισορροπήσει έως έναν βαθµό µε τις περικοπές αυτές, τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι υπόλοιποι δηµόσιοι υπάλληλοι.
Επιβάλλεται πλαφόν στο σύνολο των αποδοχών τους, µε αποτέλεσµα κανείς να µην αµείβεται µε περισσότερα από 4.000 ευρώ µηνιαίως, αλλά δεν θα πειραχτούν καθόλου οι µισθοί κάτω από τα 1.800 ευρώ τον µήνα.

Οπως αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα «κουρέψει» άµεσα τις αµοιβές των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ, δείχνοντας µε τον τρόπο αυτό την πρόθεσή της να προχωρήσει εδώ και τώρα στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η τρόικα.
Παράλληλα προωθεί άµεσα νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές αλλαγές που αφορούν όχι µόνο τον ιδιωτικό τοµέα, αλλά και τις ΔΕΚΟ.

Σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου σήμερα Πέµπτη, θα συζητηθεί και ο νέος αναπτυξιακός νόµος, µε εισήγηση του αρµόδιου υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να συμπληρωθεί το τρίπτυχο των παρεµβάσεων που επιχειρούνται έτσι ώστε η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του Μνηµονίου.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: «Πήρε την ανηφόρα» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης!


Τραβάει την «ανηφόρα» η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο Νομό Ιωαννίνων, τη στιγμή που η θερμοκρασία πέφτει και το κρύο έχει ξεκινήσει να γίνεται τσουχτερό.
Από την έναρξη της διάθεσής του, στις 15 Οκτωβρίου, είναι περίπου 90 ευρώ πιο ακριβός, αφού πωλείται τώρα περίπου στα 75 λεπτά το λίτρο, από 66 που είχε όταν άρχισε η διανομή του.

Άνοδος όμως υπάρχει και στα υπόλοιπα καύσιμα.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, η απλή αμόλυβδη είχε στα Γιάννινα 1,577 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στο 1,389.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ερώτηση για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του Νομού Ιωαννίνων, κ. Θανάσης Οικονόμου κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Υποδομών, με αντικείμενο την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων και αξιοποίησή τους υπέρ των καταναλωτών.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ήδη προωθείται προς υπογραφή και δημοσίευση, ορίζονται οι προδιαγραφές των συστημάτων παρακολούθησης στα πρατήρια καυσίμων, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Με την εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης εισροών/εκροών, όπως προκύπτει από τις προδιαγραφές τους, παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μέτρησης των πωλούμενων ποσοτήτων καυσίμων στους καταναλωτές, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αυτά πωλούνται στους βενζινοπώλες, ώστε να εξαλειφθεί οριστικά το φαινόμενο των «ελλειμματικών» παραδόσεων καυσίμων και να προκύψει οικονομικό όφελος για το καταναλωτικό κοινό. Εκ των προδιαγραφών του συστήματος προκύπτει, ότι ναι μεν θα υπάρχει η τεχνική δυνατότητα καταγραφής των πωλούμενων ποσοτήτων με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15οC, όμως αφήνεται ασαφές αν, βάσει αυτής της καταγραφής, το σύστημα θα διορθώνει κατά την πώληση των καυσίμων τις ποσότητες με αναγωγή στους 15ο C.Η επικρατέστερη ερμηνεία είναι ότι τέτοια διόρθωση δεν προβλέπεται και οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να παραλαμβάνουν τα καύσιμα στην τυχαία κάθε φορά θερμοκρασία τους, υφιστάμενοι σοβαρές απώλειες λόγω των διαστολών.

Άλλωστε, δεν έχει ληφθεί πρόνοια σχετικής προσαρμογής της Αγορανομικής Νομοθεσίας, ώστε να ορισθεί ότι οι παραδόσεις καυσίμων στους καταναλωτές θα γίνονται με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15οC.Ένα επιπλέον ζήτημα είναι η εγκατάσταση των συστημάτων στα περίπου 8.000 πρατήρια που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια και θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος. Υπολογίζεται ότι μόνο για την εγκατάσταση (χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται το κόστος συντήρησης) οι πρατηριούχοι θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον με 15.000-20.000 ευρώ, αν πρόκειται για μικρά πρατήρια και με πολύ υψηλότερο κόστος, εάν πρόκειται για μεγαλύτερα.Αυτό το κόστος, ενώ αρχικά είχε δημιουργηθεί η προσδοκία ότι θα καλυπτόταν, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του, με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, τελικά δεν θα καταστεί δυνατό να καλυφθεί με τον τρόπο αυτό και θα επιβαρύνει τους βενζινοπώλες, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης.Εκφράζονται λοιπόν φόβοι, ότι η μεγάλη επιβάρυνση των πρατηρίων από το κόστος εγκατάστασης των συστημάτων θα οδηγήσει τελικά σε εξασθένηση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και υψηλότερες τιμές, καθώς η οικονομική αδυναμία πολλών πρατηριούχων θα τους υποχρεώσει να εγκαταστήσουν τα συστήματα με χρηματοδότηση από εταιρείες εμπορίας, με τη σύναψη πολυετών συμβάσεων αποκλειστικής συνεργασίας, οι οποίες, όπως έχει διαπιστωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς.
Καταλήγοντας στην Ερώτησή του, ο κ. Οικονόμου ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς κατά πόσο προτίθενται να προχωρήσουν σε αλλαγή της Αγορανομικής Νομοθεσίας, εάν θα συνεχίσουν οι καταναλωτές να αγοράζουν καύσιμα χωρίς αναγωγή στη θερμοκρασία των 15οC και μετά την εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης εισροών/εκροών στα πρατήρια, καθώς και κατά πόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης του κόστους με συνδρομή του Δημοσίου (π.χ. χορήγηση χαμηλότοκων τραπεζικών δανείων με εγγύηση από το ΕΤΕΑΝ) ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των βενζινοπωλών.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ποιες σαρωτικές αλλαγές θα κάνω το 2011


Μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο για την φοροδιαφυγή έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την «Εθνική Στρατηγική στις Εξαγωγές».
«Θέλουμε και εμείς λιγότερους φόρους αλλά με μία προϋπόθεση: πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί την φοροδιαφυγή, να μικρύνει η πίτα της μαύρης οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου καλώντας τους επιχειρηματίες σε συνεργασία.
Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του προανήγγειλε για το 2011 « μεγάλο φάσμα αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, τη δικαιοσύνη αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το 2011 προχωράμε σε περαιτέρω θεσμικές διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις και να δημιουργήσουμε οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, μια Ελλάδα χωρίς δάνειες δυνάμεις και επιτηρήσεις».

ΔΩΔΩΝΗ: Διατήρηση του «χαρακτήρα» της Δωδώνης ζητά ο Σύλλογος εργαζομένων


Σε ομόφωνες αποφάσεις κατέληξε η γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στη «Δωδώνη» την περασμένη Δευτέρα, τόσο για τα τεκταινόμενα ως προς το ιδιοκτησιακό μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας, όσο και για σειρά εργασιακών και οικονομικών αιτημάτων τους, ενώ αποφασίστηκε η συμμετοχή στην γενική αεργία της ΓΣΕΕ της 15ης Δεκεμβρίου ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Την ώρα που κρίνεται το ιδιοκτησιακό μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας η ιδιωτικοποίηση ή μη, τα αιτήματα που θέτουν ίσως να μην έχουν σημασία, σε περίπτωση που πάψει η εταιρεία να είναι κρατικοσυνεταιριστική.
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις με τα σενάρια πώλησης της εταιρείας, στο ψήφισμα της συνέλευσης τονίζεται « η ανάγκη η «ΔΩΔΩΝΗ» να διατηρήσει το χαρακτήρα της και να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ιδρυτικές καταστατικές της δεσμεύσεις, να στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου»
Οι Εργαζόμενοι καλούν τη Διοίκηση της εταιρίας και τις Διοικήσεις των μετόχων να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποτελέσει η «ΔΩΔΩΝΗ» και στο μέλλον μια εταιρία πρότυπο στο πεδίο εφαρμογής των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, της επιχειρηματικής ηθικής και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Στο ψήφισμα της συνέλευσης οι εργαζόμενοι επικεντρώνουν στα ακόλουθα ως προς τη σχέση τους με την εταιρεία:
-Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε, να αλλάξουν οι όροι και στην ουσία να καταργηθεί το επί 23 συναπτά έτη ευρισκόμενο σε ισχύ ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων, που αποτελεί βάση της συμφωνίας των εργαζομένων με την επιχείρηση.
-Καταγγέλλουμε τις επανειλημμένες προσπάθειες της Διοίκησης να καταπατήσει με βάναυσο τρόπο θεμελιώδεις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού εργασίας μεταξύ των οποίων αναφέρεται συγκεκριμένα το άρθρο 11 του κανονισμού.
-Καταδικάζουμε τις αλαζονικές και προσβλητικές συμπεριφορές και σχόλια εις βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της επιχείρησης από όπου και αν προέρχονται.
Επίσης, απαιτούν την άμεση ενασχόληση και την παρουσίαση χρονοδιαγράμματος στο επόμενο κιόλας Διοικητικό Συμβούλιο για την υιοθέτηση των απόλυτα αιτιολογημένων και δίκαιων προτάσεών τους και ειδικότερα:
-Ικανοποίηση των αιτημάτων εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, που σύμφωνα με την νομοθεσία έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα,
-Αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού για την κάλυψη των κρίσιμων κενών θέσεων σε όλα τα επίπεδα,
-Αναπλήρωση των τεράστιων κενών προσωπικού, που υφίστανται σε όλους τους τομείς λειτουργίας της επιχείρησης με την μονιμοποίηση εποχικών εργαζομένων, που επί μακρόν καλύπτουν πάγιες λειτουργικές ανάγκες.
-Αποκατάσταση της εκτεταμένης καταπάτησης των αρχών της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.
Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι της «Δωδώνης» στο ψήφισμα τους, θέτουν και θέμα αύξησης αποδοχών με μερίδιο στα κέρδη: «Διεκδικούμε -παρά την εκφοβιστική ρητορική των εκφραστών του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου- τη διαμόρφωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, όπως είναι η «ΔΩΔΩΝΗ», προς την κατεύθυνση του κοινοτικού μέσου όρου. Οι εργαζόμενοι έχουν μερίδιο στην επιτυχία και τα κέρδη και όχι μόνο σε ζημιές και ελλείμματα τα οποία μάλιστα δεν οφείλονται σε αυτούς».